8MP kamera szükséges ide?

Amire szükségem van, hogy kb 50m távolságig, folyamatosan szükség van 24 órás megfigyelésre. A terület sík, alapvetően IP kamerában gondolkodok, amibők ETH. csatlakozóval vinném át a jelet a rögzítőbe, ennek a távolsága kb 15méter. Ami jelenleg gondot okoz, hogy kell-e 8MP-es kamera, hogy az 50m-re történő eseményeket is jól kiértékeljetően mutassa meg? A másik, hogy este működik-e az a megoldás, hogy a kamerától, kb 20 méterre, egy második infrevetőt helyezek ki, hogy láthasson a kamera olyan messze este is? Épített esetleg valaki már hasonlót? Megköszönöm a tapasztalatokat.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2023. 07. 06., cs – 11:07

A kérdés megválaszolásához az is szükségeltetik, hogy mit akarsz látni azon a kamerán. Ha az 50 méterre a fűben kúró legyeket, akkor nem elég. Ha elég annyi, hogy a kicsi Buksi még mozog, akkor elég.

Aláírás _Franko_ miatt törölve.
neut @

...illetve b@szhatja a 8MP szenzort (ami nem kerül különösebb pénzébe a gyártónak, viszont jól eladhatóan hangzik), ha egy gagyi objektív van előtte (amiből egy jó viszont már jelentősen növeli az eladási árat, de az egyszerű vásárló úgysem nézi). Szóval nagyon nem mindegy, milyen gyártmány (és milyen árkategória) az a 8MP kamera!

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Szerintem nem a megapixel lesz a szuk keresztmetszet, de szerintem erre a nagyobb gond az, hogy nincs egzakt valasz, ki kell probalni. Nincs valami ceg, aki hajlando nemi juttatasert kimenni, felmerni a terepet, kiprobalni kamerakat?

Mit ad isten, kimaradt egy fontos információ. :)

Arra volna a legnagyobb szükség, ha az 50m-en bármilyen esemény történik (leginkább behatolás, vagy például rongálás), akkor a rögzített videón jól látható legyen, hogy ki és mit és hogyan csinált. Rögzíteni DVR-en tervezem. Értelemszerűen az 50m környékén történt eseményeket kellene kinagyítani a visszajátszáskor, emiatt gondolom azt, hogy nagyfelbontás javasolt. Jól sejtem, hogy az optikai zoom csak ott előnyös, amikor élőben nézi valaki a történéseket?

Sajnos az 50 méter önmagában nem jelent semmit. A kérdés milyen látószöggel akarsz 50 méterig ellátni. (mert szinte "bármelyik" objektív "ellát" 50 méterig)

Itt egy oldal, ahol lehet játszani is a könnyebb megértés végett:

https://www.fotobetyar.hu/interaktivanyagok/objektivek-jellemzoi-gyujtotavolsag/

Ha egy telével látsz el 50-re akkor sokkal kisebb felbontás is elég ha pl egy 1 cm-es dolgot meg akarsz különböztetni a képen, de kisebb lesz a látószöged, ha nagylátószögűvel, akkor sokkal nagyobb felbontás kell, mert nagyobb lesz a látószöged.

Nagyon szépen köszönöm a hasznos linkeket, információkat, ezeken el tudok indulni, hogy a legkedvezőbb minőséget találhassam meg.

Rövid válasz: Mindenképp kérj meg valakit, akinek van többféle kamerája, amiket ki lehet próbálni, összehasonlítani. Próba, próba, próba.

Hosszabb verzió: A legtöbb kamera gagyi vacak. Nagyon sok múlik az optikán, a zoomolási lehetőségeken (analóg/digitális), a fényviszonyokon. Hiába a magas megapixel, a képminőség IR tartományban drasztikusan romlik, zajossá válik. Hóesésről, esőről nem is beszélek. Kérj meg ismerőst vagy céget, ahol megnézheted egy kamera képét nappal és este. Sokkoló lehet a különbség.
1 kamera nem kamera. Sajnos több kell. Forgathatóval kicsit csökkentheted a szükséges kamerák számát.
A kamera önmagában lópikulát se ér. Legyen mozgásérzékelő, riasztó távfelügyelettel stb.

Ha komolyan gondolod a védelmet, akkor a következő kiegészítő lehetőségeid vannak még árban csökkenő sorrendben:
- 0-24 élőerős védelem - ha bírja a pénztárcád
- 0-24 távfelügyelet monitorozással - ez se lesz olcsó
- 0-24 távfelügyelet csak riasztással

Összességében kérdezz meg ezzel foglalkozó biztonságtechnikai cégeket.

Szinte biztos hogy nem. Es nem azert, mert keves a megapixel, hanem egyszeruen az IP kamerakbol gyenge minosegu videostream jon ki. Nem reszletgazdag, agyontomoritett a kep. Ne abbol indulj ki, hogy milyen eles egy 4k-s mozifilm, ezek meg se kozelitik azt meg idealis fenyviszonyok kozott sem, nem hogy sotetben vagy esoben.

Szoval inkabb tobb olcso (FHD vagy 2M) kameraval probald meg lefedni a figyelendo teruletet.