Magyarország nyaralás - regisztráció

Fórumok

Örültem hogy kikapcsolódhatunk, de úgy tűnik manapság Magyarországon nyaralni egyre nehezebb. Booking-on keresztük kaptam üzenetet a foglalt szállástól hogy "government regulation, you have to send an ID or passport copy via whatsapp". Felhívtam a bookingot mi a franc ez, erre annyit mondott az ügyfélszolgálat hogy akkor küldd el ha kérik na.
Ez komoly így megy Magyarországon manapság? Tényleg van ilyen rendelet? Mi a f ez?

Hozzászólások

Nem biztos hogy egyértelműen fogalmaztam e, de okmányokat kér scannelve, a linkelt dokumentum alapján ez bejelentkezéskor történik meg és nem online whatsap-on. Szóval még mindig WTF. Ráadásul a kért dokumentumok nem is tartalmazzák azokat az adatokat amiket gyűjtenek.

Yup, kormányunk live látja ha valahol vendégéjszakát töltesz el. Még az idegenforgalmi adót is külön tételként fogod látni a számlán. Neked mit intézett a kormányod?

Aláírás _Franko_ miatt törölve.
neut @

Egy új fajta, extra geci támadási mód van mostanában a booking háza táján. Szóval extra elővigyázatosság, valamint barátok, rokonok, ismerősök tájékoztatása elengedhetetlen.

- Első körben az adott szállásadót veszik célba, megszerzik a belépési adatait.

- Kiküldik a belső levelezési rendszeren keresztül, hogy valami gond van a foglalással, és átirányítják őket a saját phising oldalukra

- Profit.

Semmit nem kell online küldeni. Ez biztos. 

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Szerkesztve: 2023. 07. 24., h – 23:15

>you have to send an ID or passport copy via whatsapp because reasons

>küldd el ha kérik na, sir you must do the needful sir

felröhögtem

Ha adót csalnak, az a baj. Ha regisztrálnak, akkor az a baj.  Ha ellopjak, akkor az a baj.

Miért kéne a személyes adataidat megadnod, miért nem elég az, hogy 1 személy? Ez ugye nem a statisztikai célú adatgyűjtés, hanem konkrétan személyes adatok gyűjtése. Az adócsalás elkerüléséhez miért kéne személyes adatot megadni? Te megadsz a boltban személyes adatot ahhoz, hogy a bolt tudjon ÁFA-t fizetni?

A Covid alatt vezették be, gondolom azzal az "indokkal", hogy ha náthás lesz valaki, akkor riasztani lehessen az összes kontaktot. Hogy azoknak elő lehessen írni a házi karantént, amit szintén elfogadott a nép, mert mindenki be volt tojva.

Tetszett volna akkor tüntetni ellene. Párszázan voltunk és három ember már csoportosulásnak számított, amit fel kellett oszlatni, annyira kurvára veszélyes volt a vírus. Mostanra már bekerült a standardba ez is, ha elveszed az átlagembertől még hiányozni is fog neki. Ha nincs lejelentve nem tud aludni, mert fél, hogy esetleg elveszik, vagy elveszettnek hiszik és álmatlan éjszakát okoz másnak. Azért ha szervezel egy tüncikét és ráérek, akkor kimegyek de csak a hecc kedvéért, sajnos manapság ez nem éri el az emberek ingerküszöbét már. Ha valamelyik "szélsőséges" párt beígéri, hogy eltörli, akkor arra fogok szavazni, de annyira leszarja mindenki, hogy még a kampányigéretekbe sem fog bekerülni ez.

Ha nincs lejelentve nem tud aludni

Így van. Minden vendégéjszakát nyilvántartanak egy központi rendszerben. Lehet, hogy beteg gondolat tőlem, de szerintem innentől már csak egy lépés, hogy olyan törvényt hozzanak, hogy ezeket az adatokat a házastárs is megtekinthesse. Ha ezt bevezetik, akkor vége a félrelépéseknek, megcsalásoknak. Nem tud a férfi vagy a nő elmenni a szeretőjével titokban egy szállodába, mert ha ezt megteszi, akkor az ő adatait és még a szeretőjének az adatait is azonnal lejelentik. Nem lehet, hogy ennek ez a célja?

De a kommentben nem ez volt, hanem hogy "olyan törvényt hozzanak, hogy ezeket az adatokat a házastárs is megtekinthesse. [...] Nem tud a férfi vagy a nő elmenni a szeretőjével titokban egy szállodába, mert ha ezt megteszi, akkor az ő adatait és még a szeretőjének az adatait is azonnal lejelentik."

Ha by default nyilvanos, sot meg ertesitik is a feleseged, kivel, hol szalltal meg, akkor hol a zsarolasi potencial?

Itt kezdődik a szabadság teljes felszámolása. Rengeteg, a reguláristól eltérő, nyakatekert élethelyzet van, amelyekre sokszor a jószándék és a jog sincs felkészülve. Az igen nagy baj, ha kitalálják mások, kinek-kinek hogyan lesz jó, és annak úgy kell lennie. Az igen nagy baj, ha technikai eszközökkel folyamatosan megfigyelnek, megszűnik a magánéleted, megszűnik az intimitás, gyámkodnak fökötted. Lehet, hogy van, aki ezt igényli, de én nem.

Öles léptekkel haladunk a sária törvénykezés bevezetése felé.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Attol meg, hogy masokat nem erdekel, te jelezheted.

Az meg, hogy egy veges listabol kell kepviselot valasztanod, nyilvan egyutt jar azzal, hogy el kell dontened, mi szamodra a fontosabb. Jo, hat most ujabb leskelodo szempar figyeli a maganeleted, de legalabb nem mutottek at ukran ovodassa. Na ugye!

Szerintem NTAK adatharácsolás, ki kivel, mikor, hol, hányszor már jóval COVID előtt is létezett, a szállásadónak le kellett fényképezni a személyit és lakcímkártyát. A személyes adatok védelme is olyan, hogy amikor semmi szükséged rá, akkor megillet, sőt akadályozza az életet, amikor meg épp szükséged van rá, akkor pedig felfüggesztik, s a konkrét eset kivételt képez. Igaz ez a GDPR-ra is.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Elég nagy katyvasz :) Múlt héten voltam nyaralni, két szállás volt érintett, az egyik elkérte az okmányokat (személyi+lakcímkártya), mindkét oldalát bescannelte (telefonnal, mert az ígért okmányleolvasó még nem jött meg) - ezek szerint a lakcímkártyát pl. feleslegesen, mert abban nincs olyan adat, mint amit itt felsoroltak -, a másik semmit nem kért, még a nevünket se :)

  • ●  családi és utónevét;

  • ●  születési családi és utónevét,

  • ●  születési helyét;

  • ●  születési idejét;

  • ●  nemét;

  • ●  állampolgárságát;

  • ●  anyja születési családi és utónevét,

  • ●  személyazonosító vagy útiokmány azonosító adatait;

  • ●  harmadik országbeli állampolgár esetében* a vízum vagy tartózkodási

    engedély számát, a beutazás időpontját és helyét.

 

Hol van itt a lakcím?

Szerkesztve: 2023. 07. 25., k – 19:21

Fogadni mernék, hogy olyan szállást foglaltál, ahol nincs recepció, nincs semmi emberi interakció, csak lefoglalod, kulcsdobozból átveszed a kulcsot, és utána használod az ingatlant. De ettől még nekik le kell jelenteniük ezt egy rendszeren.

Emiatt kérik tőled valamilyen elektronikus formában.
 

A szállásadónak konkrétan fel kell tölteni a személyid adatait egy tárhelyre:

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A1600156.TV
 

9/H. § *  (1) A szálláshely-szolgáltató – az érintett és mások jogainak, biztonságának és tulajdonának védelme érdekében, továbbá harmadik országbeli állampolgárok és a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek tartózkodására vonatkozó rendelkezések betartásának ellenőrzése céljából – a bejelentkezéskor a szálláshelykezelő szoftver útján a Kormány rendeletében kijelölt tárhelyszolgáltató által biztosított tárhelyen rögzíti

a) a szálláshely-szolgáltatást igénybe vevő családi és utónevét, születési családi és utónevét, születési helyét és idejét, nemét, állampolgárságát valamint anyja születési családi és utónevét, * 

b) a szálláshely-szolgáltatást igénybe vevő személyazonosításra alkalmas okmányának, illetve útiokmányának azonosító adatait, harmadik országbeli állampolgár esetében a vízum vagy tartózkodási engedély számát, a beutazás időpontját és helyét, valamint * 

c) a szálláshely-szolgáltatás címét, a szálláshely igénybevételének kezdő és várható, valamint tényleges befejező időpontját.

(2) A szálláshely-szolgáltatást igénybe vevő az (1) bekezdés b) pontja szerinti okmányt a szálláshely-szolgáltatónak az adatok rögzítése céljából bemutatja. Az okmány bemutatásának hiányában a szálláshely-szolgáltató a szálláshely-szolgáltatást megtagadja. Nem kell rögzíteni azt az adatot, amelyet az (1) bekezdés b) pontja szerinti okmány nem tartalmaz.

A kormány mindent tudni akar az elszállásolt emberekről.

"Fogadni mernék, hogy olyan szállást foglaltál, ahol nincs recepció, nincs semmi emberi interakció" -

Valóban így van, de ha tudtam volna hogy ez ilyen dobozos-széfes megoldás akkor foglalok mást. Úgy volt írva hogy van recepció és ezért nem értettem mi a probléma.
A hölgy olyat írt hogy 30-40 perc a bejelentkezés személyesen és ő csak jót akar, én 5 perc alatt megvoltam 4 fő regisztrálásával.

A dolog vége (vagyis eddig) legalábbis az hogy egy "vendegem" nevű applikáción keresztül fel kellett vinni egy csomó adatot, viszont csak szöveges formában ami egy fokkal jobb, mert azért okmányokról készült képet nem szívesen küldök senkinek. Külön buli volt szülőktől távolról bekérni az okmányok képét.

"A kormány mindent tudni akar az elszállásolt emberekről." - ez eléggé zavar, Spanyolországban valami ilyesmivel szembesültem, de ott már egy fokkal durvább.

Spanyolországban, Barcelonában a következő helyzet van: vasútállomásra és a Sagrada-ba ilyen reptér jellegű biztonsági rendszeren keresztül lehet átjutni. Folyadékot bevinni nem lehet, táskát kiürítik, övet le, ha cipő olyan akkor azt is le kell venni.
Ha múzeumba akarsz menni, előre regisztrálnod kell, lakcím ilyesmi megadásával. Pár napot voltunk ott egy éve, de annyira felhúzott az egész hogy nagyon sokáig nem megyünk.

Ha majd azt olvasom hogy feltörték ezt a csodás adatrögzítő rendszert és kikerültek az adatok, akkor majd lehet kapok egy "elnézést", de nekem az nagyon nem segít. Pont mint mikor feltörték a HSE-t, a Covid oltás regisztráló portálon begyűjtött adatokat meg lenyúlták. Mai napig kapok naponta legalább egy SMS-t valami scam próbálkozással.

A problémát ott látom, hogy ezekkel az adatokkal eszméletlen könnyű visszaélni, viszont ha a baj megtörtént annak következményeit a magánszemélyek viselik, és nem az akármilyen kormány.

Megfigyelőrendszereket naivan építő politikusok csak azt felejtik el, hogy egy napon kormányváltás lesz (lásd a cirkusz Spanyolországban).

Mozgas szabadsaga.... aha, lassan a romai rabszolga szabadabb volt. Eppen nem kell leadni az excretum kormeretet.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Szerkesztve: 2023. 08. 05., szo – 22:12

Emailben nem is lehet? Jó, hogy nem azt mondják, hogy töltsd fel az instára.