Mikrotik script telnet parancsok?

Sziasztok!

Megszeretném kérdezni, hogy a routeros-ben telnetre lehet scriptet írni (container futtatás nélkül)?

Másik acces pointot akarok újraindítani minden nap, ami nem tud ssh-t és persze biztos ami biztos, ha kifagyna...

A telnet dinamikus, de nem tudom lehet e scriptel hülyíteni?

 

Ilyesmi jött a fejembe:

(

/system telnet ipcimmegadvaparameterben

delay 1s

:put "admin"

delay 1s

: put "reboot"

delay 1s

: put "exit"

)

 

Köszönöm, bocs a hülyeségért.

Hozzászólások

Linux alatt ez az expect lenne, Mikrotik nem tudom tud e hasonlót.

"Megszeretném "

Szólj, ha sikerült megszeretni :(

"Normális ember már nem kommentel sehol." (c) Poli

Szerkesztve: 2023. 07. 26., sze – 11:47

Én AP-t cserélnék. Egyrészt, mert napi szinten újra kell indítgatni, másrészt, hogy nem képes magát újraindítani ütemezetten.

Ha csak nem valami spéci központi management eszköz alá tartozik több másik AP-val együtt (ha telnettel akarod újraindítgatni, akkor nem hiszem), az ember talál 20k alatt openWRT képes legalább AC-s routert, amit nyugodtan lebutíthat AP-nak és na azt tényleg mindenre lehet használni (akár az OpenWRT tudja majd újraindítani a Mikrotik-et távolról :) ).

A napi újraindításhoz még csak putty se kell, webes felületen (Luci) be lehet adni a cron-nak (de csak ha még nem túl kiforrott az OpenWRT támogatása és néha befagyna a rádió rész).

 

PS:

Ha az a baj, hogy ez egy ipari kültéri eszköz, és ennyire vacakol, még akkor is jobban jársz, ha egy árnyékosabb helyen valami vízálló kötődobozban (vannak jó nagy fali kivitelűek is) helyezel el egy kommerszebb OpenWRT képes eszközt. Annak idején így csináltak okosban védett AP-kat :D, bedobozolták a jobb esetben WRT54GL-t :D, rosszabb esetben, amit épp kaptak. De használtan azért csak lehetne valami kültéri eszközt szerezni, ami hajlandó működni is.

Sztem. a problémát kéne megcélozni és nem a workaroundra rámenni.

Meg kell nézni miért fagy ki az AP. Túlmelegedés, túl sok kliens van az AP-n és nem bírja vagy szimplán megérett a cserére.

Ha megvan az ok, akkor annak megfelelően lehetne tovább menni.

  • Túl sok kliens: Plusz AP vagy nagyobb teljesítményűre cserélni.
  • Túlmelegszik az eszköz:  Hűtésről gondoskodni vagy áthelyezni az eszközt egy optimálisabb helyre, ahol nem süti egész nap a nap pl.
  • Illetve legrosszabb esetben cserélni az eszközt egy újra.

Remélem segítenek a fenti gondolatok.

Amúgy 10+ éve én is tákoltam ilyen telnetes szkriptet, amit az egyik szerver indított, hogy a kínai csoda telefonközpontot minden hajnalban felpofozza.

De egy ősi AP cseréje már nem akkora tétel, mint akkor egy telefonközpont (sajnos egy ideig az Asterisk se játszott az analóg vonalak és készülékek miatt, ilyen hibrid tökösmákos rendszer volt) 

tegyel ele egy okos konnektort, power off/on. Ez "az ellen is ved" ha amugy random kifagyna es meg kell bokdosni.

Sajnos helyileg máshol van, nem otthon.

Nem szeretnék rá pénzt locsolni csak ezért, és a tervezett elavulásos "vegyél másikat" sem szeretem... szeretnék erre valami egyszerű megoldást, mivel 2 van belőle.

nem fagynak le, csak néha, mondjuk havi 2 alkalom (de akkor kihuz-bedug), vagy távolról mikrotik bejelentkezés->terminál->telnet reboot

ezért gondoltam, hogy jó nem biztonságos, de lan-on minden reggel újraindítaná egy script

F@szpalm. Már bocs, de ha sz@r akkor vagy megcsináljuk, vagy költünk rá, vagy jólvanezígy :D. Azt hittem, valami céges ócskaság, amire nincs keret, de magamat biztos nem copatnám elvből. 

Mindenesetre egy openWRT képes router kapható használtan is gombokért, így kibachatsz a gyártókkal is és neked is lesz jobb wifid, és még csak sokat se kellett locsolni 

mar meg is van a megoldasod, Mari neni minden reggel odamegy es munkakezdes cimszoval kihuzza meg bedugja. Problem solved. Ha 0 koltsegvetesbol indulunk ki, akkor a munkaido is biztos ingye' van. Ha meg az ugyfelnek nem faj annyira, hogy ket hetente X ideig szar, hogy koltosn ra, teged miert erdekel a dolog?

Szerkesztve: 2023. 07. 29., szo – 13:30

Ha tényleg napi egyszer kell újraindítani, akkor sima konnektorba dugható időkapcsoló, ami pl. éjjel 5 percre kikapcsolja. Még takarékos is tudsz lenni ezzel a megoldással, ha fix kikapcsolható amikor tudod hogy nem vagy otthon, és nem kell, stb. ( csak arra kell figyelni, hogy lehet gagyi, akár mechnanikus is, de olyanból van amin a min. intervallum fél óra, szóval akkor legalább félórára kapcsolja ki naponta ).