Az Amazon tévesen kizárt egy fekete Microsoft mérnököt az okosotthona rendszereiből...rasszizmus miatt

Hozzászólások

Ez most az az eset, ami kb. 2 honapja tortent, vagy az Amazon azota sem valtoztatott, es megint elkovettek?

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Ha ennyi esze volt neki.

Megveszel 5.000 Ft-ért egy cilinderes zárat, nyitod és zárod vele az ajtód az Amazon "szakemberei" segítsége nélkül.

A nagy cégek olyanok, mint a politikusok: ellenőrizni akarnak, aztán ha fenékbe rúgod őket, akkor besértődnek.

Kíváncsi vagyok, hogy kvóta mérnök volt-e, akit sok pénzzel kitömtek, mert nagyfokú amatőrségre vall az egész. Nem egy 200-as IQ szintű hiperintelligens gyík képét vetíti fel a történet. Inkább egy woke észoszó, aki kizárta magát, mert hülye és ahelyett hogy hallgatna, besértődik. Kíváncsi vagyok, hogy a mérnök úr maga szerelte-e az okosotthonát, ahogy a parasztok csinálják errefelé...

Az Alexát ismerem és baromságnak tartom. Kicsit olyan, mint mikor valakit megvernek a kocsmában és a cikk elolvasása nélkül is alkeszosnak véled, ha már ott volt.

A felhő alapú rendszerekkel csak szopás van.

A cikk elolvasása után is fenntartom, hogy azt kapta, ami érdemelt. Szegényt a részegek megverték a kocsmában, pedig antialkoholista...

Az elsőben benne van, hogy i was not truely in the dark, sőt az is, hogy tulképp a sirivel még a hang is ment. A srác main pointja meg alapvetően az, hogy mi lenne baszki, ha nem basznátok agyon az egészet ha egy résznek baja van. 

A te eredeti kvóta mérnökös izédről meg kiderült, hogy nettó alaptalan rosszindulat. 

Nehéz elhinni, hogy egy valódi, intelligens mérnök otthon Alexával dumáljon, ha TV-t akar nézni.

Igen, előítélet. Mint mikor a doktor úr vízér vizsgálattal dönti el az ágya helyét a lakásban. Nem szívesen járnék hozzá rendelésre, pedig akár szakember is lehet.

Nekem sem nagyon hiányzik, (bár van pár dolog, ahol egyébként el tudnám képzelni), de én egész sok mérnököt láttam már a hangvezérlésre, meg az appos távszabályzásra gerjedni. Mindig el szoktam mondani, hogy marhaság, manuális kapcsolgatásra 100 esetből 98-szor a jó helyen levő fali kapcsoló UX-e a legjobb, de az okosotthon lényege az automatizálás, hogy ne kelljen ezeket nyomkodni, az app azért van, hogy ha már bekuckóztál a kanapé sarkába a popcornnal, akkor ne kelljen kimászni az úgy maradt konyhavilágítás miatt. És azt is simán el tudom képzelni, hogy van, akinek a pofázás kényelmesebb.

De te ehhez képest haluztál egy fizikai zárat, meg egy teljes leállást, aminek semmi köze a cikkhez.

Off: ez nem hangzik éppen hup-kompatibilis eljárásnak. Például én magam sem olvastam a hírt, nem is érdekel, az okoseszközök jelentőségét abban látom, hogy az okosvillanykörte fény helyett bitcoint termeljen, persze nem nekem, hanem kínai haxoroknak.

Szerk: de persze akinek a Revolv/Nest 2016-os esete kimaradt, az most meglepődhetett.

Nem egy cikkről van szó. Amikor egymás alatt 10 linket lát az ember, hajlamos kompletten skippelni az egészet.

Általában érdemes kivonatot írni a topik tetején, hogy ne kelljen 10 millió embernek végigolvasni mind a 10 cikket.

Meg kell érteni, hogy nincs végtelen időm, hogy minden topik minden cikkét végigolvassam. Nem fogom.

 

A nyitó topikból más jön le, mint a cikkekből.

Szerkesztve: 2023. 08. 06., v – 08:45

Én tegnap láttam, hogy egy ázsiai nő arra kérte a MI-t, hogy tegye a fényképét profibbá. Erre a MI a sárga, fekete szemű, ázsiai nő fényképéből csinált egy fehér bőrű kék szemű nőt ábrázoló fényképet.

https://sea.mashable.com/tech/25707/asian-tells-ai-to-make-her-photo-mo…

Tény, hogy szebb lett. Tény, hogy a fehér nők szebbek, mint a sárgák és a feketék.

Mit lehet vagy kell ezzel csinálni? Szerintem semmit. El kell fogadni a tényt.

trey @ gépház

„Rona Wang, who has been experimenting with AI prompts and image generators...” - ezek szerint mégsem egész pontosan fogalmazta meg, hogy mit is szeretne. Csak feltételezte, hogy a AI is azt érti promptjai alatt, amit ő gondolt.
A gondolatolvasó gép feltalálásáig ez egy standard scenario.

Jard be a vilagot. Azsiatol, afrikan keresztul del amerikan at, mindenhol "csinos" bizonyos feher vagy azsiai helyekrol szarmazo noket szeretne minden egyszeru maganak. Es itt veletlen sem US vagy WE a keresesi celterulet.

Vajh miert....

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Hehe, jónak mondod, azt hiszem, én a nagy átlaghoz képest egész alaposan bejártam :) Csak Ázsiában legalább 2 évet töltöttem. Természetesen mindenhol van, aki fehér nőt akar magának, vagy fehér nőre akar jobban hajazni. Meg nagy számban olyan is, aki szerint a fehér nők drabális tehenek, és rohadtul nem kéne neki. Meg olyan is, akinek nem fekete létére térdig csorog a nyála a fekete csajok alakjára. Meg olyan is, aki a kis kínai meg japán porcelán babákra bukik. Vagy a sötétebb filippínó típusra, vagy a brazil bigékre. Meg mindenfélére. Szóval kijelenteni mint objektív tényt, hogy a fehér csajok szebbek, az nettó marhaság. Eleve egy ilyen szubjektív kategóriában bármit ilyen abszolút értékes tényként állítani az.

Nők közül állás szempontjából még az AI szerint is előnyben van a csinos, fehér nő. Azon kellene elgondolkodni, hogy ez miért van. Miért van az, hogy az ázsiai nők inkább európaibbak akarnak lenni (pl. megszabadulni a mandula szemről). Hogy a néger nők kaukázusibb orrot akarnak. Hogy a néger nők ki akarják szőkíteni és egyenesíteni a hajukat.

Hallottál te már olyanról, hogy fehér nők nagy számban szerettek volna lapos orrú afrikai nőre hasonlítani? Nem hinném.

Keress rá "western beauty standards" szavakra a keresődben ...

According to a paper published by Harvard University, “Western beauty ideals include being thin and tall, having long hair, having light/tanned skin, having big breasts, large eyes, a small nose, and high cheekbones.”

trey @ gépház

A feher nok egy (altalam amugy nem sokra becsult) resze ugy tulnyomja a szolariumot, hogy nem is cigany, hanem egyenesen szerecsen szinure egeti magat. Szoval van aki nem feheredni akar.

Amugy nekem a borszin nem vizvalaszto, inkabb a testalkat, a magassag, csipo, mell meret arany ami szamit, nameg a szep arc. Fekete no is tud izgatoan nezni, es a japcsi is. Ronda no minden nacioban es minden borszinben van, pont ugy ahogy csinos is.

Igen, ezen teljesen érdemes elgondolkozni. Szerintem az egy rettenetesen legyeszerűsített (értsd: rossz) válasz, hogy azért, mert a fehér nők szebbek. Benne van az egzotikum keresés, a tény, hogy a fehérek egész sokáig lenyomtak mindenkit, ennek mindenféle kulturális/társadalmi hatásával, hogy egész felülreprezentáltak a fehérek a mindenféle médiában, meg pl a szépségiparban. (Meg időnként olyanok is, amit félre szoktak érteni. Pl az ázsiai csajok nem azért akarnak minél fehérebb bőrt, mert a fehérekre akarnak hasonlítani, hanem mert az a státusz kötődik hozzá, hogy neki jól megy, nem kell egész nap a napon robotolni).

És egyébként azért, ha nem is ilyen jellemző számban, de azért vannak ám a másik irányba is ilyenek. Egész értelmezhető számú fehér csaj próbálkozik pl afro típusú göndörséget csinálni magának, egyre több tetet be seggplasztikát, ami meg fekete/dél-amerikai beütés.

Ettől még természetesen a jelenség létezik, csak szerintem azt kijelenteni, hogy tény, hogy a fehér nők szebbek, messze nem lesz ennyire objektíven igaz.

Az, hogy az AI miért gondolja ezt, az szerintem leginkább a bemeneti adatokból következik. Ami egyébként szerintem kifejezetten érdekes (imho érdekesebb), hogy látszik, hogy ott nem sikerült megfogni azt a konkrét peremfeltételt, hogy a fénykép azért alapvetően maradjon az eredeti alany fényképe, holott ezt a feltételt egy ilyen kérdésből 100b-ól 100 humán megértené.

Az, hogy a western beauty standard kifejezés definíciója hogy jön ide, azt őszintén szólva nem igazán értem.

Látsz arra esélyt, hogy ha én kérném meg az AI-t, hogy a jóképű srácot ábrázoló fényképemből - fehér bőr, kaukázusi orr, barna haj, barna szem - csináljon professzionálisabb képet, akkor egy lapos orrú, éjfekete kongói négert csinálna bantu szájjal? 🤔 Esetleg egy szögegyenes hajú, vágott szemű kínait?

trey @ gépház

Azon, hogy ugy tunik, hogy mar regota irogat baromsagokat es nyiltan AI ellenes. Amivel semmi gond nem lenne, de ezek a mubalhek ...

"Wang finds the biased outcome offensive, she refrains from concluding that the AI technology itself is inherently racist"

Nyilvan... El lehet olvasni a tobbi irasait is...

https://rona.substack.com/p/taste

Okosabbnak tunik ennel, igy szvsz csak meglovagolja a hypemediat.

Tény, hogy szebb lett. Tény, hogy a fehér nők szebbek, mint a sárgák és a feketék.

Nem tény, vélemény. (Ugye ízlések és pofonok...)

De a vicc az, hogy nem is azt kérte, hogy tegye szebbé, hanem azt, hogy tegye professzionálisabbá. Számomra ez inkább azt jelentené, hogy pl. a haja legyen rendezett, és a ruháját cserélje le mondjuk valami ing vagy kosztüm irányba. Maga az a megfogalmazás, hogy professzionálisabb megjelenés, az is értelmezhető sokféleképpen.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Szerkesztve: 2023. 08. 06., v – 10:29

Kellemetlen valóban, de nem halt éhen a faszi. Mondjuk mérnök urunkról sokat elárul, hogy a z erős jelszó egy Apple szolgáltatással generáltatja... :D

Itt inkabb az, hogy megveszel valamit a penzeden, aztan kiderul, hogy az megsem a tied es azt csinalnak veled tavolrol amit akarnak.

Ez a nem mindegy. En ezen gondolkodtam el.

Btw nem osztom, hogy nem lehetnek rasszistak.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

A felhőalapú rendszerek szolgáltatói szarnak a fejedre.

Egyik napról a másikra lecserélik a rendszert egy szarabbra, a felhasználót meg elzavarják.

Az inverterem adatait nem tudom CSV-ben letölteni, mert mindent lecseréltek. Felhívtam az ügyfélszolgálatot, azt mondták, a kínaiak talán szeptemberre megoldják.

Megrendelsz egy szolgáltatást, egyik napról a másikra lecserélik. Olyan, mintha vennél egy Audit, kijönnek a házhoz, elviszik és adnak egy Suzukit helyette. Bármit megtehetnek következmények nélkül.

Az ERSTE George esete iskolapélda.

az erste george az tenyleg a banki rendszerek azsiai noje (hogy utaljak trey feljebbi szaljara)

Ahhoz hogy belepj kell neki vagy 10MB-ot letoltenie, es persze szivesen belefagy (netfuggo). Szerintem barmelyik programozo, amelyiknek koze volt hozza az a kovetkezo allasinterjun sunyin hallgat rola (nagyon helyesen). Egy ipari hulladek trendi szellemisegel. Melyik termekedet akarod? A folyoszamlahoz tartozo bankkartyadat?

Milyen napod van?  Ahh bicskanyitogatoan szar.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Engem nem ez zavart kifejezetten, hanem a képek.

- volt egy rózsaszín hajú transzbuzi

- egy szőke hajú transzbuzi

- vagy egy roma gyerek, aki egy fehér nőt ölelget

Ugye a roma gyerek volt a legszimpatikusabb az egész társaságban.

 

Kérdeztem telefonon, hogy a transz idiótákat el lehetne-e tüntetni, mert nem szívesen bámulom őket, erre besértődtek.

Odáig fajult a dolog, hogy kép blokkolót tettem fel.

 

A kölyöknek meg szüksége volt valami cuccra, szólt, hogy apám, nézd meg a buzit azt fizess!

 

https://fintechzone.hu/wp-content/uploads/2021/01/george-erste-bank-dig…

https://cdn0.erstegroup.com/content/dam/hu/ebh/www_erstebank_hu/george-…

https://cdn0.erstegroup.com/gemlip/v1/dam/RG1gkd7y1tBxVoK87NVrrtbGpCw/h…

Szar hely lehet a fejedben élni, ha ez a három kép konkrét fájdalmat okozott annyira, hogy blokkolót kellett feltenned, és annyiszor elmondani a gyereknek, hogy megragadjon benne.

Az én netbankom elején is van asszem valami fénykép. Talán egy nő van rajta, de fasz tudja. Még az is lehet, hogy rózsaszín a haja, mert egy időben eléggé rajta voltak ezen a fiatalos design dolgon.

Pedig havalakit zavar, miert ne lehetne eltuntetni?

Vegulis fizetos ugyfel vagy mifene.

Engem mar maga a kep felbasz mert az akep onmagaban van vagy 3MB es akkor meg egy sor javascriptet le se huzott.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Van szépérzék is a világon. Berakhattak volna egy csövit is az aluljáróból, ahogy tök részegen saját vizeletében fetreng.

Igen, teljesen nyilvánvalóan egy rövid rózsaszínre festett hajú lány képe egy kalap alá esik a részegen saját vizeletében fetrengő csövivel.

Van aki nem vevő erre. Ennyi.

Neked tényleg jobb lesz attól, hogy azzal mérgezed a lelked, hogy morogsz ilyen teljesen lényegtelen izéken, hogy a mobilbank login képernyőjén milyen kép van? Tényleg nem érzed, hogy mennyire kicsavarodott világkép az, amikor azzal tulajdonképpen nincs bajod, hogy az egész app egy kotorfos, de rózsaszínhajú lány nehogy legyen a login képernyőn, hát az már mindennek a teteje?

egy minor probléma

 

Korlatlan mobilinternetem van, de estenkent olyan 20-23.00 ora kozott altalaban 36-130KiB/s a sebessege (ejszaka 2-3MiB/s).

Es ez a kibaszott george *nem* jon be csak tizedjere. Gondolhatod, hogy olyan 30-40perc a vege.

 

Emlekszem amikor adslem volt regen es fix 120KiB/s-ot tudott. De ezek a mostani buzi weboldalak mar nem is jonnenek be.

 

Egy banki wevoldal legyen lean, ne alljon az ember utjaba. Kep kb. nem is kellene ra. Ha adnanak valami shellre hasonlito valamit, istenbizony azt hasznalnam.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Van ennek egy olyan vetülete is, hogy kb 10x annyit keres ott a tati, mint itt a legnagyobb képű huposok és a szabadidejében nem akar ilyen szarokat hekkelni, hanem fizet és működik, kényelmes számára. Amikor kirúgják alóla a rendszert, akkor sem az a pár száz vagy pár ezer dolcsi ami miatt dühös, hanem azért, mert időt kell rá fordítania, hogy lecserélje, hogy azt az időt szórakozása vagy más hobbijára is fordíthatta volna. Neki ilyen problémái vannak, nem pedig éhenhalási. 

A poszt címe hülyeség. Ha már elolvastad a történetet, akkor megfogalmazhattad volna úgy is, hogy nem írod bele a pórul járt bőrszínét, azt ellenben beleírod, hogy egy félreértés miatt zárták ki. Mert nem volt sem rasszista beszólás, sem rasszista szándék a „büntetés” mögött. Ami lehetett, az a futár woke-idiotizmusa gerjesztette túlérzékenység miatti hisztije.

"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

nem írod bele a pórul járt bőrszínét

Miért ne írtam volna bele, ha ettől "vicces", hogy egy feketét rasszistáztak le?

beleírod, hogy egy félreértés miatt zárták ki

Exception WTF has occurred. A poszt címében ott van feketén-fehéren (hehe), hogy "tévesen".

Mert nem volt sem rasszista beszólás

Nem mondod... Pont ez volt a "vicc", hogy nem volt semmilyen rasszista beszólás, hiszen otthon se volt, de azért lerasszistázták és megszopatták.

sem rasszista szándék a „büntetés” mögött

Exception WTF has occurred. A "büntetés" mögött ki mondta, hogy rasszista szándék volt? Az Amazon azért büntette le a csávót, mert fekete? Nem, az Amazon azért büntette le, mert rasszistának hitte. A "büntetés" oka volt a feltételezett rasszizmus.

Ami lehetett, az a futár woke-idiotizmusa gerjesztette túlérzékenység miatti hisztije.

Azért úgy kommentelni, hogy az utolsó mondatoddal szénné cáfolod az egész kommentedet, az már teljesítmény a javából...

A poszt címe hülyeség.

Hát ezek után nem a poszt címe volt hülyeség, hanem te nem olvastad el rendesen sem a poszt címét, sem a történetet, de még azt se, amit válaszoltál. No comment...

Mellesleg a poszt címét nem én adtam, én csak lefordítottam és összefoglaltam a belinkelt cikkek címeit. Isoraz, no comment.

Egyébként sikerült megragadni a lényeget az egészben. (Nem.) Az ugyanis nem a rasszizmus volt, hanem, hogy így bízz meg a mindenféle multik által árult okosszarokban: az az okosotthon egy security-nightmare, mert nem te kontrollálod az eszközeidet, hanem egy megacorp, távolról. Vajon mekkora átjáróház lehet az egész...?
(És épül a szép új világ, ahol elég, ha valaki rádsüt valami "csúnyát" és klikk, nincs semmid. Legközelebb tényleg ki fogják zárni a lakásából, a kocsijából, a bankszámlájából és az internetes hozzáféréseiből...)

I rest my case.

_  o  _
 \/|\/ 
   |   

Miért ne írtam volna bele, ha ettől "vicces", hogy egy feketét rasszistáztak le?

Ezzel azt feltételezed implicit módon, hogy fekete nem lehet rasszista. De miért is ne lehetne? Bármely egyébként a 'többség' által rasszizmussal kirekesztett népcsoport tagja is lehet rasszista, akár azt is mondhatnám, hogy még nagyobb eséllyel, egyfajta válaszreakcióként.

A lényegben egyébként igazad van, abból a szempontból, hogy a legtöbb/összes cloud ilyen, ha a felhőt/a szolgáltatást nyújtó servert lekapcsolják, akkor onnantól nincs szolgáltatás. Okosotthon esetében törekedni kell arra, hogy minden szolgáltatás helyben vezérelhető legyen, ne pedig az interneten át.

Van azért szerintem valamennyi különbség, azért ott mégiscsak az van, hogy jó pár emberöltőn keresztül a fehérek az emberszámba nem vett rabszolgáikat hívták így, én el tudom fogadni, hogy ezt fehér ember szájából még egyszer nem szeretnék hallani, meg azt is, hogy egymás között ez pont az összetartozásukat jelenti nekik.

Nem mondom, hogy a cigány szó mögött nincs ilyen alá-fölé rendeltségi viszony, de valószínűleg sokkal kevésbé fajsúlyos. Azt hallottam már kikérni cigánytól, hogy őt hívják csak annak, mert ez a romázás marhaság, négertől nem tartom esélyesnek. Ezzel együtt, azt hiszem, ezt a döntést meg kell hagyni a nevezett csoportnak, ha ők elég egyöntetűen úgy érzik, hogy ez őket zavarja, akkor kultúrember nem használja rájuk, és kész, attól függetlenül, hogy mit gondol róla.

Ezzel azt feltételezed implicit módon, hogy fekete nem lehet rasszista.

Nem én. Az Amazon. Meg az összes képmutató woke amcsi megacorp és csicskásaik. Ők azok, akik szerint csak fehér ember lehet rasszista. Ezért "vicces", hogy bemondásra lebüntettek egy feketét rasszizmusért. Én pontosan tudom, hogy a rasszizmus nem faji, hanem egyéni tulajdonság és még csak az sem szükségszerű, hogy más népek egyéneit rühellje valaki: amennyiben faji alapon rühell egy embercsoportot, az akkor is rasszizmus, ha ő is tagja annak az adott embercsoportnak; pl. a hungarofób magyarok is kőkemény rasszisták.

A lényegben egyébként igazad van, abból a szempontból, hogy a legtöbb/összes cloud ilyen, ha a felhőt/a szolgáltatást nyújtó servert lekapcsolják, akkor onnantól nincs szolgáltatás. Okosotthon esetében törekedni kell arra, hogy minden szolgáltatás helyben vezérelhető legyen, ne pedig az interneten át.

Pontosan. Ez volt a lényeg. Az nem security, hogy egy pofára osztályozó multi THP alapján zár ki a saját rendszereidből...

„Miért ne írtam volna bele, ha ettől "vicces", hogy egy feketét rasszistáztak le?”
Pl. mert a fekete futár maga sem tudta, hogy ott fekete lakik. Vicces akkor lett volna, ha tudja, hogy fekete lakik ott.

„A poszt címében ott van feketén-fehéren (hehe), hogy "tévesen".”
A tévesen és a félreértés alapján nem ugyanazt jelenti.

A többit hagyjuk!

"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Én mindjárt láttam erről a videót a YouTube-on, mikor történt. Éktelen baromság, de arra jó, hogy rávilágít a technofóboknak, hogy ez a mindenhol szükségtelenül hallgatózó gépi kényelmi asszisztenses okosrendszer milyen veszélyes. Egyrészt büntethet azért, amit az ember mondott, vagy akár nem is mondott. Főleg, hogy itt a fószernek a saját lakásáról volt szó, ha még tett is volna rasszista megjegyzést, ahhoz joga van a saját otthonában, és a véleményért lenézni lehet, de nem büntetni. Ha nyilvános helyen mondja, akkor oké, de azért büntetni, mert a saját otthonában mond, nem mond bármit is, az a legmagasabb fokú nonszensz.

Már Androidon is eléggé zavar, hogy a Google Assistant is hallgatózik, és nem lehet kikapcsolni. Ez a magánszféra súlyos megsértése.

Bár a történet szerint lehet nem is az okosrendszer azonosította félre a dolgot, hanem az Amazon futár hallott félre valamit, ami el sem hangzott, mindenesetre egy elég kínos eset az Amazonnak.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

> Google Assistant is hallgatózik, és nem lehet kikapcsolni.

Már vagy 20 éve építik ezt az "okos" modellt.

Ugye a Windows 3.1-nél kezdődött a nap tippjével, de az nem volt tolakodó, mert megnyomtad a check boxot és nem láttad többet.

Utána jött a Word alatt a gémkapocs, ezt már nehezebb kikapcsolni, hogy ne adjon tippeket, mert nem vagyok kíváncsi rá.

Utána jött az automatikus helyesírás javítás, mert a program jobban tudta nálad, hogy mit akarsz írni, felülbírált téged.

Egyre tolakodóbban lettek ezek a rendszerek és egyre nehezebbé vált kikapcsolni őket.

 

Attól a Bill Gatestől, aki a BIOS-ra aláírást akart rakatni, hogy a felhasználó a saját számítógére ne telepíthessen akármit, nem is várunk mást.

Ő mondaná meg, hogy mit tehetsz, vagy nem tehetsz a gépeddel, amit kifizettél sok pénzért. Nem ma kezdődött a történet.

Kimondottan ellenségnek tekintik azokat az embereket, akik nélkülük oldanák meg a saját dolgaikat, lásd Linux.

Ki kérte / jogosította fel az amazont, hogy gondolat rendőrséget játsszon?

 

Szép új világ. 

Idős egyedül álló ember otthon megbotlik, és lábát töri, amit egy érthető káromkodással kísér. Az életének megkönnyítésére vásárolt alexa pedig ahelyett, hogy a mentőt hívná letiltja a telefonját.

Mondjuk itt szó nincs ilyesmiről, a faszi rendelt, egy humán (a futár) hallott valamit, ami nem tetszett neki, panaszkodott odabent az ügyfélről, amire felfüggesztették az accountját. Az a járulékos veszteség oldalon volt, hogy ettől nem érte el az összes amazon szolgáltatását.

Azzal szerintem alapvetően nincs baj, hogy egy cég védi az alkalmazottját, és ha bemegy a faszi, hogy büdösniggereztek, akkor azzal megpróbálnak csinálni valamit (mondjuk pont az amazon, mint a munkaerő barátja, hát, ironikus). Baj azzal van egyrészt, hogy egy ekkora mamutnál ezt egyben kezelni elég almás, mert sok minden tud elkezdeni fájni -- és érdekes beszélgetés, hogy ez simán csak adottság ilyen nagy cégnél, vagy kellene ezzel kezdeni valamit -- másrészt azért az sem elegáns, ahogy ezt az ügyfél szempontjából kezelték. A letiltjuk azt panaszkodsz, ha akarsz, az egy elég kabbefaszom eljárás.

Pont azt mondom, hogy ez erősen nem jó volt. 

Azt azért túlzásnak érzem, hogy bírósági végzés kelljen ahhoz, hogy valaki felfüggeszthessen egy accot, de ilyenkor igenis normálisan kéne kezelni az ügyet, proaktívan kommunikálva. A konkrét esetben pedig szerintem teljesen aránytalan felfüggeszteni a vizsgálat alatt azt az accot, de van olyan eset, amikor nem, és igen, ekkora cégnek jó volna, ha a felfüggesztett szolgáltatás granulált lenne. Az is almás, hogy az ilyen hw mellé levő subscription jellegű szolgáltatások feltételeibe mindenféle szar bekerülhet, akár menet közben is, aztán IJ.

Ezzel együtt igen, annak is van alapja, hogy ha Józsi bácsi lebüdöscigányozza a futárt, akkor ezt a futár cégnek ne kelljen szó nélkül tűrnie. És abban is, hogy kvázi közszolgáltatást végző cégtől almás saját hatáskörben dönteni arról, hogy valakit permbanra tesz.

szerk: illetve a reakció inkább a második részére volt, hogy majd az automata jól, miközben a konkrét eset alapja nem tech nagytestvérkedés volt.

Azért az megvan, hogy 

- az okos otthon vezérlők figyelnek

- ezeket üzemeltető cégek nem a személyes adatok védelmének élharcosai

- élharcosai viszont a woke idiotizmusnak, és a szólásszabadság elleni fellépésnek

 

egyébként pedig 

- John Spartan, 10 egység pénzbüntetésre ítélem beszéderkölcsi szabálysértés miatt!

- Nagyon köszi, te szarevő, húgyagyú, buzeráns, csipszar, 

" a konkrét eset akkor sen ez volt"

 

Természetesen, a reakció (ha nem ismételgetés), akkor tovább gondolt, a lehetséges következményekre rámutató vélemény.

Nem szeretnék odáig eljutni, hogy valakinek letiltják a szívgyógyszerét, mert egy eszement ideológia elvárásainak nem megfelelően gondolkodik.

 

A konkrét eset kapcsán még azt is állítanám, hogy ha valaki pejoratívnak tartja a néger szót, akkor valójában ő a rasszista. 

kedvenc esetem 10+ évvel ezelőttről, mikor 50 cent felháborodott posztot írt a Negro cukorkáról.

Nem szeretnék odáig eljutni, hogy valakinek letiltják a szívgyógyszerét, mert egy eszement ideológia elvárásainak nem megfelelően gondolkodik.

Én se, csak én úgy értettem, hogy te már vizionálod azt az automaizmust, ami még csak az eljutni odáig. 

A konkrét eset kapcsán még azt is állítanám, hogy ha valaki pejoratívnak tartja a néger szót, akkor valójában ő a rasszista. 

 Hát, aki amcsi létére büdös niggerezik, az bizony rasszista, max a mértékén lehet vitatkozni. Az, mikor féldollár barátunk képtelen megérteni, hogy az egész világ nem az usa, és a néger szó pl egy középeurópai fehér ember szájából nem ugyanazt jelenti, az egy másik probléma szerintem.

"Hé, Ted, te neveztél Ilyenolyannak a CB-rádión, mikor éppen kézbesítettem?"
"Én, dehogy, talán az ügyfél kaputelefonja volt."
"Ja, várjál, éppen gangxsta-repet hallgattam kézbesítés közben."