Keresek - Megfizethető, Normális Szerverterem

Fórumok

Üdvözlök Mindenkit!

Egy 2U magas szervernek keresek szervertermet Budapesten, megfizethető (nem elrugaszkodott) áron. Fontos, hogy csak és kizárólag az olyan szerverterem jöhet szóba, ahol minden megfelel a mai kor elvárásainak. Akinek van egy jól bevált szolgáltatója, kérem ne tartsa meg magának. :)

Segítségeteket előre is köszönöm!

Üdv: LittleT

Hozzászólások

Én a saját elvárásaimat azért a koré elé helyezném és el is árulnám.  :-) Bocs, nem tudtam kihagyni.

Komolyan:

Azért pár dolog lehet érdekes, pl: milyen hálózati kapcsolat kell hazai ill nemezetközi irányba,...

Semmi baj. :) Hálózati kapcsolat terén inkább a hazai az érdekes, abból nem baj, ha mondjuk osztott 1Gbit-et adnak, de lehet kevesebb is. Nemzetközi irányban jelenleg nincs különösebb elvárás, de azért el lehessen érni a gépet. :)

"Megmondtam, az Én scriptem hülyebiztos! Hülye biztos nem futtathatja!"

Ja, ok, én úgy fordítottam le h. a levedlett elhasznált gépeiket MEGVEHETED konkrét fizikai valójában piaci ár alatt, mintha ebay-re v. amazon-ra pakolták volna fel.

Ez így továbbra is szerverBÉRLET. Nem autókázhatsz oda a helyszínre és viheted ki a kinézett gépet a teremből haza, mert továbbra sem lesz a te tulajdonod.

Igen ezt ismerem, ezek kósza desktop konfigok, néha egy entry xeonnal. Azért végén vannak már jó konfigok, de valahogy nem látok USD 20-asat.., vagy EUR 20-asat. Saját vasat csak úgy éri meg bárhova bekapolni, hogy ha valami enterprise szerver, eléred VPN-en az ILO-t, meg ilyesmik. Minden másra VPS, vagy ha szeretnéd, akkor valami belépő szerver bérlése. Nekem az a gyanúm, hogy itt most valamilyen enterprise gépet pakolnának be, vagy vadabb a fogyasztás.

Igen ezt ismerem, ezek kósza desktop konfigok, néha egy entry xeonnal. Azért végén vannak már jó konfigok, de valahogy nem látok USD 20-asat.., vagy EUR 20-asat.

Miért kellene egy entry level 1U magas cuccba valami brutál CPU? Másrészt 27ezer + ÁFA van a szálban, az meg most ~75 USD + ÁFA.

Saját vasat csak úgy éri meg bárhova bekapolni, hogy ha valami enterprise szerver, eléred VPN-en az ILO-t, meg ilyesmik.

Ezzel a Hetzner vassal pont az a jó, hogy kapsz hozzá support, meg felület, meg ilyesmit és ha megdöglik, akkor kapsz egy másikat. És úgy, hogy nem viszed be a saját vasad.

Minden másra VPS, vagy ha szeretnéd, akkor valami belépő szerver bérlése.

A dedikált vas sokkal jobb, mint a VPS, ahol van overbooking, a dedikált gép meg teljesen a tied.

Nekem az a gyanúm, hogy itt most valamilyen enterprise gépet pakolnának be, vagy vadabb a fogyasztás.

Enterprise gép 200 wattal?

Egy DL360 G9-es HP szerver ha SSD-vel megy, akkor 2x 2680 v4-gyel, 384GB RAM-mal 100W körül megáll alapjáraton. A CPU tekerés függvényében akár 250-350W-ig felmegy, de értelem szerűen az átlagfogyasztása annyi, amennyi lesz.

Az a sejtésem, hogy nem egy 96 magos Epyc-nél probléma, hogy vajjjjon hol lesz olcsó a hosztingja. :)

Ha valóban elég nekik egy 6700-as vagy kicsit erősebb és a RAM, akkor Hetznerezzenek, ez nem volt kétséges. Ha normális helyen veszel VPS-t, akkor nincs jelentős overbooking, és annak sehol sem örülnek, hogy ha a 2-4-6vcpu-t csutkára hajtod, mert az nem fér bele a havidíjba. Ha a hostingos géped hajtod, akkor te nem fogsz örülni a villanydíjnak, bár 1-1 gépet (még) nem mérnek, csak elhelyezéskor néznek rá, hogy kábelolvasztó-e.

Igen, ilyesmire. De 2 bajom van ezzel:

1) nem tudom mennyire valós a TDP-vel számolni. Vakon vették azt a számot, ami le vagyon írva az ARK-on, és azzal osztották a CPU benchmark score-t? Mivel tudtommal a TDP nincs 100% fedésben a fogyasztással (AMD-nél Ryzen óta biztosan nem), ergo azzal a számmal osztani kb. egy értelmezhetetlen hányadost ad ki végeredményül. Meg aztán egy mai intel processzornál meg van adva vagy 3-4 féle TDP, akkornmelyiket vették az osztáshoz? Automatikusan a legnagyobbat? Konkrét fogyasztást mérve több köze lenne ennek a viszonyszámnak a valósághoz.

2) túl korlátozott a kiadott lista, régebbi processzorokat nem találtam meg benne. Szűrni se lehet szinte semmit, engem meg konkrétan xeon-ok érdekelnének. Az is meglepő h. alig-alig volt xeon a top 200-ban. Azért azt gondolnám csak volna helyük a listán, még ha esetleg régebben nem is foglalkoztak a fogyasztással szerver vonalon, azért az utóbbi pár évben elvileg már ez a szempont is jelentős lett. Ennyire szarul meg azért csak nem szerepelnek a mai xeon-ok? Vagy tévednék?

A TDP az Thermal Design Power, sosem volt elektronyos fogyasztás, csak egy viszonyszám végső soron. Gondolom tudod, hogy az új 13. és 14. generációs Intel procik power level értékeinek mindenki a csodájára jár, bő 20%-kal a TDP felettiek.

Az ark.intel.com -on mindent megtalálsz, és az AMD-nél ugyanúgy fent van minden.

Az E5 v2-es széria óta, az Zen alapokon az AMD-nél szintén, az alapjárati fogyasztász nagyon barátságos CPU fronton, és ahogy jön az igény (beindul a superpi), úgy egyre extrémebb módon tud megugrani a fogyasztás. Szervert, és konfigot a feladathoz választunk, illetve ha meglévő szerverpark, akkor ahhoz azért nem árt alkalmazkodni.

Ha új szerver, akkor egyprocis Epyc-et meg kell nézni, mert frenetikus ár-érték arányt kapsz.

Megnézed az ark.intel.com -on, hogy mi a TDP, magszám, órajel trió, és hogy hol van váltás, mennyire éri meg neked. A v4-es szériánál például a 2680 v4 120W-os TDP-vel megy: https://ark.intel.com/content/www/us/en/ark/compare.html?productIds=917…

Szerintem ha kevesebb mag elég, akkor van a 26xx v4-ből kisebb étvágyú, de két kis CPU helyett jobb inkább az egy nagyobb. Adott szervereknél még venti is spórolható vele. :)

Mivel a v4 már nem a szakma csúcsa, itt most egy régebbi beszerzésű, amúgy kiválóan működő szerverpark okán jutott eszembe. A 2. generációs Scalable szériánál megint van egy magszám/fogyasztás ugrás, az még egész megfizethető. Ha annál több kell, és van zseton gazdagon, akkor AMD Epyc-ből a 7003-as vagy inkább a 9004-es széria, simán singlecpu-ban gondolkodva, és NVMe. Ha maradunk a 2680v4-es példánál, akkor az 28 mag 56 szál duplázva, namármost azt egy darab 32 magos Epyc-kel lazán ki lehet váltani, és a TDP emlékeim szerint a 2x 120W helyett 200-220W-ra megy le, úgy hogy hát szóval turbóval és mindennel nem kicsit erősebb.

Nem, keversz dolgokat. Ha veszel egy VPS-t, akkor nem veszel hozzá _dedikált_ processzort. Nyilván van valamennyi overbooking, de normál felhasználásnál nem fog zavarni, mert szépen mindnekinek jut elég szabad kapacitás. Amint jön egy CPU bajnok, mert ő a Pi-t számolja tovább, vagy a bányászati igénye van, akkor előbb utóbb rászolnak, vagy korlátozza valami script, ez ilyen. Mindenki eldönti, hogy fizet EUR 30-at egy miniszámítógépért, mert az 6700-es Core procit ne szerverezzük össze (hátműködik), vagy EUR 10-15-20-at egy használható VPS-ért.

Szerk: nekem gyanús, hogy a CPU olvasztó üzemmódban menő 6700-asnál szintén rádszól a hetzner. A 65W-os TDP-vel, meg a sallangokkal bőven fogyaszt annyit, hogy úgy már ne érje meg nekik.

Nem, keversz dolgokat.

Biztos én?

Ha veszel egy VPS-t, akkor nem veszel hozzá _dedikált_ processzort.

Tudom, ezt hívják overbooking-nak, ha nem veszek dedikált erőforrást, hanem egy nagyobb pool-ból kapok, ha van épp annyi.

Nyilván van valamennyi overbooking, de normál felhasználásnál nem fog zavarni, mert szépen mindnekinek jut elég szabad kapacitás.

Nem _valamennyi_ overbooking van, hanem annyi, amennyivel több vCPU-t adnak el összesen, mint amennyi fizikailag van.

Amint jön egy CPU bajnok, mert ő a Pi-t számolja tovább, vagy a bányászati igénye van, akkor előbb utóbb rászolnak, vagy korlátozza valami script, ez ilyen.

Mert overbooking van. Ha veszek dedikált CPU, akkor nem szólnak rám.

Szerk: nekem gyanús, hogy a CPU olvasztó üzemmódban menő 6700-asnál szintén rádszól a hetzner. A 65W-os TDP-vel, meg a sallangokkal bőven fogyaszt annyit, hogy úgy már ne érje meg nekik.

Nem szólnak, használtam már igen terhelt szolgáltatásra.

Ezzel a szemben a gyakorlat az, hogy occón adsz/kapsz adott cpu mennyiséget, és abban nincs benne, hogy a 100%-on állandóan pörgeted. Meg lehet nézni, hogy amint dedikált erőforrásról van szó, mennyibe kerül.

VPS sem lesz, csak VM. :) A VPS már egy marketingnév.

Ezzel a szemben a gyakorlat az, hogy occón adsz/kapsz adott cpu mennyiséget, és abban nincs benne, hogy a 100%-on állandóan pörgeted.

Igen. És ezt hívják úgy, hogy overbooking.

Meg lehet nézni, hogy amint dedikált erőforrásról van szó, mennyibe kerül.

Így van, dedikált erőforrás esetén nincs overbooking.

Jaja, hat azzal kapcsolatban nekem sincsenek illuzioim, hogy amikor a user megveszi az 5 dollaros VPS-t, amiben benne van a CPU-tol a villanyszamlan at a forgalomig minden, akkor mit is kap cserebe. :)

Az az osszehasonlitas nem mukodik, hogy 6 overbooked vcore vs 6 dedikalt core. Annyi dedikalt core-ral szamolj, amennyi a vcore*megengedett_atlagos_load%. Ha vettel 6 vcore-t, amit max. 50%-ban terhelhetsz, akkor a 3 didikalt mag araval hasonlitsd ossze, mert az lesz ugyanaz a szolgaltatas.

15--20 Eur egy VPS-ért?

10 Eur-tól van a netcup 4 Epyc 7702P dedikált mag, 8 GB DDR4 és promóban (havonta-kéthavonta) 320 GB SSD. Bürokratikus és itt véget is ér a negatívumok listája. A magokat egész hónap minden percében engedik fullra járatni, a 2,5 Gbps-os network átlagfelhasználásnál korlátlan (kimagasló peering-gel). Ahol limitálnak az SSD, nem lehet az IOPS-t csúcsra járatni órákig, 1--2 óra folyamatos használat után lassítják valameddig.

 

Én az OVH-nál bérlek 19.04 ajróért egy e3-1245 v2, 32 GB DDR3 és 2*960 GB Intel datacenter SSD-s gépet. IPv4-en 1000/100 a le/fel sebesség, v6-on meg duplex gigabit. Ennyiért elég jó amit nyújt. Futnak rajta a saját cuccaim egy Debian 12-n diszktitkosítással és pár VM is.

Hint: November végefelé lesz ilyen promó valszin, ha valakit érdekel és a low-end, Kimsufi termékvonalat is megújítják az elkövetkező hónapokban, tehát valszin a régebbi SYS modellek fognak itt kikötni.

TheAdam

Ha normális helyen veszel VPS-t, akkor nincs jelentős overbooking, és annak sehol sem örülnek, hogy ha a 2-4-6vcpu-t csutkára hajtod

Ha normalis a hely, ha nincs jelentos overbooking, ha nem hajtod ki azt a gepet, amit kifizettel (lol), akkor...

Ne vicceljunk mar, te hosztolnal ilyen korulmenyek kozott eles rendszert, ha a te tokeid lennenek satuban, hogy biztosan mukodni fog minden? Ha a szolgaltato nem akarja, hogy kitomjek neki 6 vcore-t, akkor esetleg talan ne adjon el annyit, csak mondjuk kettot, ami viszont akkor tenyleg az enyem.

Teljesen jól működik egy csomó esetben. Normális a szolgáltató, meg mi is mint, szolgáltató. Van ez a monitoring nevű dolog, és ha fogy a kraft úgy általában, akkor lehet bővíteni a szerverparkot, ez ilyen sport. Még nagy forgalomnál is ritka, hogy mondjuk a 16-24 vcpu-t folyamatosan koppra hajtsák, egyszerűen máshogy megy. Lehet, hogy 2-3-4 cpu-nyi cucc pörög állandóan, hát akkor pörög, az belefér.

Egyébként a trükk az, hogy a sok ns2, egyweboldalas nulla forgalomú történet messze nem igényel vad dolgokat, sőt egészen komoly forgalmakat lehet "VPS"-en futtatni, bár azok nyilván nem az USD 5-ös konfigok. Szeretjük a virtualizációt na.

Azért adsz többet, vagy veszel, mert mindíg lesz felhasználási csúcsok, és az a szerencsés, hogy ha a szépen gyorsan lezajlik, nem akaszt meg semmit, mert közben a többieknek vagy nincs, vagy minimális az igénye, és fordítva. Azért ezt 15 évvel a virtualizáció térhódítása után szomorú, hogy írkálni kell.

Mukodik. Evek ota. Mondjuk inkabb hollandiaban vagyok egy ideje.

Nem ertem ezeket a bajszos it urakat, mi az a lenezes, mert olcso. Gyakorlatilag nem olcso, kis morszagon kbot draga.

7/24 support van, sajat oldalukon, email, discord is , legtovabb 4 ora volt a valasz, decemberben hetvegen hajnal 2.40 kor irtam.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Hát mert olcsó. Az ARM még olcsóbb. IPV6 még olcsóbb.

Azt csinálsz, amit akarsz, mert kapsz egy konzolt, úgy szabod testre a partíciókat ahogy akarod, olyan minimális rendszert raksz fel, amit akarsz a nulla bájtól kezdve.

Lesz egy géped, ami olyan pici, amit Te akarsz.

Megújuló energia hajtja, nincs villanyszámla. Ellentétben a Viktorországgal, ahol az éghajlatváltozás miatt olyan mennyiségű energiát tol be a lakosság X százaléka, hogy veszélyezteti a titkosított Paks szerződést.

Ha nem kritérium a magyar lokáció, a Hetzner-ről én is csak jót tudok mondani. Haverom van náluk sok szerverrel, mindig csak jót mondott róluk, főleg Helsinki-ben.

Kibéreltem én is egy gépet aukción a falkensteini DC-ből, mert majd' 10 eurót zuhantak összesítve a magyar ÁFA-val az áraik és ezért az árért tényleg valami lenyűgöző amit adnak. Pedig nem új a HW, I7-6700, valami kőkori Samsung SSD-vel, de ha a kora régi is, a típusa PM863, SATA SSD-k közt szerintem abszolút bajnok. Hibátlan a hálózatuk is, a DIGI-t leszámítva (ide mondjuk minden más külföld is igen gyenge) hasít. A support is jó. Egyszer az abuse team keresett meg, hogy valami német kormányzati szerv scanelte az IP-ket és kintmaradt az SMB portja (tesztgép volt), máskor meg én írtam nekik, hogy miként van a 14 napos elállás. Ott mondjuk volt egy kis értetlenkedés, de gyorsan reagáltak. OVH-val van még tapasztalatom, a Kimsufi vonaluk szerintem az áráért elég jó, főleg, hogy nekem 20 eur egy elég jó konfig, stabil is a szolgáltatás (egyszer volt valami szakadozás a teremben ahol van a gép), de a support nagyon hektikus, függ az ügytől és a túloldalt lévő embertől is a segítség milyensége. A fél órán belül elintézett ügytől kezdve (pozitív vég) volt szerencsém az angolul írt support ticketet olaszul lerázó (negatív vég) esetéhez is.

Szóval a Hetzner tényleg jó, pláne ezért az árért, az aukciós vasak áresése miatt (gondolom a némileg bezuhanó energiaárak) pedig az OVH SYS vonalával már simán felveszik a versenyt, ami low-budget, játszós gépnek is alkalmassá teszi (persze kinek mennyit ér ez meg). A helyszín miatt pedig itthonról is nagyon jó a használati élmény, a francia DC-ben lévő Kimsufi-nak a távolság azért hátránya.

TheAdam

nekem annó az invitel invitechnél volt az ilka utcában, most ugyanitt VM. multkor indittom ujra a VMet 1010 nap után

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

Hát lássuk csak, rászánom az időt... Csak így ami emlékből jön, nem kerestem vissza mindent emailből.

Egyik ügyfélnek van ott sajnos évek óta bérelt virtuális infrastruktúra szolgáltatása.

Indult talán úgy, hogy egy Windows 2008 serverre kellett RDP-zni, és az ott futó vmware klienssel tudtad managelni a dolgokat. Elvileg. Gyakorlatilag kb. semmi nem működött, vagy nem is látszódótt a gép, a menüpont, vagy jogosultság nem volt rá. Pedig elvileg baromi kiforrott az infrastruktúra, és rengeteg ügyfelük van. De nem tudtam pl. ISO-t felölteni (ezt a mai napig sem lehet), sem pedig becsatolni, ez ügyben mindig a supportnak kellett írni, ami már akkor is napok múlva válaszolt néha. Szerintem hetekig kínlódtunk mire eljutottunk oda, hogy láttam a gépeket, tudtam is kezelni és fel is lettek telepítve.

Aztán jött a webes vcenter... Esett-kelt, ha épp ment... De többnyire inkább nem. Csak tekert a végtelenségig, vagy app error, vagy épp timeout, és a jogosultsági problémák is kezdődtek elölről. Nyilván nálam szar minden, a böngésző, a net, a linux, a gépem és minden egyéb, mert szerintük kifogástalanul működik. Hónapokig ment a ping-pong. A jelszócseréhez még utána jó ideig ugyanezt a 2008 servert kellett használni, mert a vcenterben nem lehet. Többször előfordult, több accounttal, hogy jelszót cseréltem, utána sem az új, sem a régi jelszóval nem tudtam belépni. Nyilván nem látnak problémát, az AD megy rendesen, syncel... Aztán a support kiütötte a jelszót, jó esetben pár óra múlva kaptam SMS-ben egy újat, amit már emiatt inkább nem cseréltem amíg nem járt le.

Voltak hálózati, illetve DNS névfeloldás problémák is.Ekkor futottuk megint a köröket, hogy mi a DNS szerver. Ha külsőt használtam, akkor az volt a baj (az nem az övéké, arra nem látnak rá, nem azt kell használni, stb - hiába mondtam, hogy máshol tökéletesen megy), ha nem külsőt akkor pedig szerintük itt is minden rendben működik, nem látnak problémát. Majd szintén hónapokig fennállt a probléma, mire az egyik supportos (vagy ez már lehet nem is suppportos volt, mindegy) írta, hogy amúgy ez a DNS szerver amit használunk, nem is működik kívülről, nem is kéne neki feloldani külső neveket, nem is érti hogy megy nekünk... Hát de mondom ment évekig. Majd adott két másikat, ami azóta megy. De azt továbbra sem tudták megmondani, hogy pl. a 9.9.9.9 vagy a 1.1.1.1 miért nem volt elérhető időnként és miért adott timeout-ot. Volt gép (vagyis a gép IP-je) elérhetetlen volt, de nem kevés ideig, pl. előző estétől, majd amikor reggel írtam, hogy probléma van, akkor 10 perc múlva újra elérhető lett, de 1 óra múlva írtak, hogy nem találtak problémát, nézzem meg a gépet és a tűzfalat.

Kezdettől fogva és jelenleg is az a helyzet, hogy nem látod mennyi erőforrásod van, mi szabad még és mit lehet kiosztani. Igazából a vcenter bármennyit enged kb. beállítani pl. RAM-ból, aztán ha eléred a limitet amennyid amúgy van, akkor megállnak a gépek mint a szög. Ugyanez van diszk-nél. Sőt, nem is kell feltétlen élesben elhasználni, fenn kell náluk tartani 10% üzemeltetési tartaléknak nevezett valamit, ami ahhoz kell, hogy egyáltalán működjön a cucc, vm snapshotolása, migrálása a fizikai hostok között, mittomén, mert ha ez nincs meg, ebbe is szépen bele tud állni a gép.

Eladtak egy "tűzfalmegoldást", mert az kell, mert amúgy mi lesz, húha, rádumálták az ügyfélre, pontosabban akkor azt mondták, hogy vm-et nem tudtak adni simán pőrén direktben publikus IP-vel, csak valami tűzfal mögött. Meg se tudom számolni, hogy emiatt hányszor volt szívás, hogy lejárt a licenc, amire az volt a "tűzfal" reakciója, hogy blokkolt minden átmenő forgalmat. Először még elnézést hogy nem követték a licenc lejáratot, másodjára már fúú nem is tudják hogy történt, de már outlookba is beírták emlékeztetőnek, harmadjára meg talán az volt, hogy a projekt manager vagy ügyfélkapcsolat manager vagy a bánat tudja hogy hívják már nem dolgozik a cégnél, és hát az ő outlook naptárjában volt az emlékeztető. (Egyébként is úgy jöttek-mentek az emberek, hogy mire jött az email, hogy XY itt van, őt lehet keresni, következő héten már jött a visszapattanó hogy nem létező mailbox)

Volt hogy új gépet telepítettünk, amire kellett volna 1 plusz publikus IP. OK, akkor szerződésmódosítás, egyeztetés ügyféllel. Ment a szokásos huzavona, majd kb. 2 hét múlva kiderült, hogy jah amúgy van még egy IP címünk, amiről nem is tudtunk, és nincs használva, így ha ez jó akkor nincs teendő. Na ok, akkor ez megoldva.

Igény lett volna rá pár napja egy adhoc megugrő terhelés miatt, hogy az egyik vm-nek adjuk egy kis kraftot. A felhő, ami szuperül skálázható ugye.... Nem lehet menet közben sem ramot, sem cput növelni.

A csodás tűzfallal azóta megint van (volt) egy megmagyarázhatatlan hiba, az SMTP kapcsolatokat időnként egyszerűen RESET-telte. Ezt csak azért érdekes, mert amúgy semmilyen mail filterezésre és semmi egyébre nincs licenc - a jelenlegi licenccel kb. annyit tud mint egy 10000 Ft-os tplink router amit a boltva veszel, leszámítva azt hogy a külső lábán több static IP van - amit tud, azt is full szopás konfigurálni. Én még ennél átláthatatlanabb, logikátlanabb cuccot nem nagyon láttam. Mivel szintén nem találtak semmi problémát, a tűzfalas dolgokat meg lepattintják azzal, hogy nem ők üzemeltetik (korábbi hálózati hibáknál volt hogy állították hogy ez tűzfal beállítás probléma nálunk - csináltam nekik logint, megnézték, majd megállapították, hogy a tűzfal konfiggal nincs probléma, vígan leszámláztak nem tudom hány mérnöki munkaórát az ügyfélnek úgy, hogy a probléma nem lett megoldva), én meg határozottan azt láttam, hogy tűzfal probléma, így kiharcoltuk/tam, hogy nem érdekel hogy, de valahogy vegyük ki a tűzfal mögül a mail szervert, Írtam hogy kapjon egy másik hálókártyát a VM, adjanak egy IP-t és akkor megoldom az átállást.. Jött megint először hogy de nem lehet, aztán valahogy eljutottunk oda, hogy OK. Na de a bibi, hogy ők itt ebben a virtuális infrastruktúra szolgáltatásban csak maximum 5 IP címet tudnak rendelni a szolgáltatáshoz, és ezt mi elértük. Szóval a következő lépcső, hogy egy poolt tudnak adni, de a jelenleg darabos IP címeket nem tarthatjuk meg. Na hát mondtuk hogy ez kizárt dolog, mert az IP címek fixen le vannak jelentve több helyen, és csak erről működik a kapcsolódás vagy a szolgáltatás elérése, k sok idő és papírozás mire ezt lemódosítgatják...
Ekkor jött a következő "ötlet" részükről, hogy ha egy másik clusterre/szolgáltatáscsomagra átmozgatják a VM-et, akkor meg tudják ezt oldani. Megint indult az egyeztetés, szerződés, satöbbi... Szerintem 3 hét telt el, mire írt a support, hogy átrakták a VM-et. OK, és akkor mi van? Az ügyfél közben írt, hogy ő meg kapott egy levelet valami IP címmel.. No rendben, és akkor ezt most hova? A hozzáadott második kártyára ha felveszem akkor jó lesz? Elküldtem több mint 1 hete az emailt, nem jött válasz. Hát mondom bassza kavics, rápróbálok, max kizárom magam (de majd vcenter konzolból visszacsinálom akkor). Működött. Amúgy is, de mail szerver révén fontos a reverse dns, írtam hogy akkor állítsák már be az IP-hez. Másnap reggel jött a válasz, hogy beállították.... Úgy hogy felvették pluszba, és ami korábban előző/másik ügyfélnek ott volt, az továbbra is ott van. (Itt ugye felmerül az a kérdés is, hogy miféle decomm process van, vagy inkább nincs). Írtam, hogy remek, de a másikat vegyék már ki. Ennek 30 órája... Micsoda gyors reagálású egység. A "szerencse", hogy az ügyfél akié korábban az IP volt is legalább annyira hanyag mint az invitech, és a reverse-ben hagyott hostnév amúgy még valóban az IP-re mutat, másképp kb. lefeküdt volna a levelezés vagy még mindig nem álltunk volna át, és az SMTP probléma azóta is fennállna - így már nem áll fent, tehát valóban azzal a tűzfallal volt a probléma, aminek semmi közének nem kéne lenni az egészhez.

(Egyébként rendszeres az, hogy az elvileg 7/24-es support napok múlva válaszol. És az még jó.... Az átlagos reakcióidő kb. 1 hét. Szervezetlenség, fejetlenség, hozzá nem értés... Minden más szar, de náluk minden rendben, az ő rendszereikben sosincs semmilyen hiba. Minden iszonyat lassan, vontatottan halad... Mindenre egyeztetés, szerződésmódosítás.... Valami nagyon rohad ott náluk belül.)

Így "hirtelen" ennyi...

"Sose a gép a hülye."

Ha ennyire pocsék a tapasztalatod az Invitechkel, akkor miért nem váltasz / vált az ügyfeled szolgáltatót? Tudom, piszok sok adminisztrációt igényel, idő és energiabefektetés is.
Nem hiszem, hogy olyan bonyolult az infra, hogy ne lehetne átvinni máshová vagy felépíteni saját infrán, aztán hosztoltatni csak a szervereket valahol.

Évekig mondtam az ügyfélnek... Már most beleszarok, meguntam a szélmalomharcot. Ha két hónapig szar a levelezés emiatt, akkor két hónapig szar... Tőlem mindig elvártak ASAP reakciót, de az hogy az hogy más (pl. az invtech) 2 napot ül egy 30 másodperces feladaton, az nem probléma.

Most úgy néz ki, elválnak az útjaink, és a rendszereket is migrálják máshova az invitechtől.

"Sose a gép a hülye."

Rackforest

IMO vállalható ár, segítőkész ügyfélszolgálat. Stabil, minőségi szolgáltatás.

megfizethető (nem elrugaszkodott) áron

+ villanyszámla

ez lemaradt

deninet.hu

8 éve vannak náluk a szervereim, mostanra már egy teli rack szekrény, áram probléma nem volt egy alkalommal se, internet is csak két alkalommal hagyott ki. Első alkalommal a core routerükön halt le a BGP, ~10 perc alatt javították, a második alkalommal valami más oka volt, ott 9 perc alatt javították a problémát. Mire telefonáltam már kijavították a hibát. Sávszélességgel nincs gond semmilyen irányba. Rendszeresen dolgozok kolumbiai és chilei szervereken, telekomról sokszor használhatatlan az SSH, innen viszont gond nélkül megy mindig. Operátorok is segítőkészek, telefonon is mindig elérhetőek.

systech.hu vagy rackforest.hu

Mindkettő Dataneum/Invitech hálózaton van. Ha az ár az elsődleges szempont, akkor a systech olcsóbb.

Rackforest több helyszínen is jelen van, ezek közül csak a Kozma utcai terem a Dataneum/Invitech hálózat, Asztalos Sándor utca az Dataplex/Telekom, a Victor Hugo utca meg ugye a BIX épülete.

Systechet nem ajánlanám senkinek, deninet előtt náluk voltak a gépeim. Nem tudom változott-e náluk a helyzet vagy hogy mennyit, de többek között bárki felvehette bárki másnak az IP címét, és használhatta, náluk erre semmiféle riasztás se volt, és a megoldás az volt hogy állj át másik általuk adott IP címre. A weboldaluk tele van hamis információval, a Victor Hugo utcai adatoknál egy az egyben az Invitech-es Kozma utcai adatközpont adatai vannak megadva, az ottani hálózatnak, klímának, áramnak semmi köze Invitech-hez, korábban ez ATW-től bérelt 1db optika volt, redundancia nélkül. Azóta persze nyilván rendezték ezt a helyzetet, de a weboldalukon levő hamis infók, illetve a tény hogy már a sokadik cégüket fogyasztják (kényszertörlés, tartozások), továbbra is intő jelként tekintendők az én véleményem szerint.

Telekomot is érdemes megkérdezni szerintem, mégiscsak az a legnagyobb, és az egyik legjobb műszaki hátterű adatközpont itthon.

Ezekkel a paraméterekkel 1Gbit/s-os uplinkkel, valódi korlátlan (minden irányba) adatforgalommal 40E/hó alatt megállhat.

Ami sokakban nem merül fel, de fontos tudni, hogy ne a 10 évvel ezelőtti árat várjuk egy szolgáltatótól, mert ma a "megfizethető" az nem a 10 évvel ezelőtti árat jelenti.

https://kiszamolo.com/inflacio-kalkulator/

10 éve azaz 2013-ban egy normál Szerver Hoszting díja 16900Ft+áfa/hó volt. (Tudom, hogy volt olcsóbb, de drágább is volt.)

Ez 2022-es értékre átszámolva 24900Ft

Erre pedig mindenki számolja rá az idei inflációt. 

Mindemellett a szolgáltatás általánosságban véve mindenhol javult, bővült.

www.szerverplex.hu - VPS, Webtárhely, Domain, Szerver Hosting ...

azt még számold rá, hogy az áram úgy 2.5-3x annyiba kerül.
Amig '20-'21-ben általánosan 60Ft körül volt az 1kWh-ra jutó költség (hűtéssel együtt) - addig ez a díj most ~160Ft.

Azaz egy 150W-t fogyasztó gép áramfogyasztásra jutó költsége (havi 110kWh) 6600Ft helyett 17600Ft lett...