Egy év múltán végre frissült a Bash 5.2-re Arch-on

Ez az idő is eljött.

Tényleg hihetetlen, hogy halogatták egy évig. Ment a huzavona, hogy a benne lévő új feature-ök eltörnek korábbi scripteket, de végül beadták a derekukat a csomagolók. Egészen eddig a három éve kint lévő 5.1-es verzión rekesztették a Bash-t, ennyit a bleeding edge rollingságról. Az is igaz, hogy az 5.2 megjelenésekor kikerült a Testing tárolóba az 5.2-es, de egy hét múlva visszavonták, így én jó 5 hónapig azon voltam, de aztán az a verzió is elavult, és féltem gubanc ne legyen, a pacman minden update-kor csesztetett, hogy bash-5.2 newer than in core. Már úgy nézett ki, hogy soha nem adoptálják, annak ellenére, hogy a Debian, Ubuntu is beelőzte már őket, ami irtó kínos. Végre összeszedték magukat, így is jobb későn, mint soha. Ilyen hülyeség miatt ilyen nagy halogatást rolling disztrón én még nem láttam.

Hozzászólások

Segítettél bármit is vagy csak rinyálsz?

Gábriel Ákos

Szerkesztve: 2023. 10. 09., h – 08:21

Egyaltalan nem hulyeseg miatt. Az Arch-nal azt kell magyarazni, hogy miert nem a legfrissebb valami, nem az ellenkezojet. Igy, ha valamibol "papirt hoztak" arrol, hogy "ebbol nem lesz jo a legfrissebb", annak mar tenyleg oka van. Hidd el, nem jo kedvukben debuggolgattak 3 eve.

Ha ertelmes felhasznalo lennel, leforditottad volna magadnak prefixelve, adtal volna egy bash52 alias-t pl. az igy keszitett /opt/bin/bash-re es a kedvenc terminal emulatorod meg par kedvenc scripted olyan sessiont nyitott volna. Es fallbacknek ott az osszes tobbi terminal emulator, ami a distro altal karbantartott /bin/bash-sel indulhatott volna, ha benezel valamit, netan belefutsz a karbantartok nemfrissitesenek okaba.

Abbol latszik, hogy amator vagy, hogy ilyenen hoborogsz.

Arról nem is beszélve, hogy mindezt be is dobhatta volna az AUR-ba és akkor más is örülhetett volna neki, akinek fontos a latest kiadás...

Többször eljátszotta már ezt, de mindig csak követel, meg kritizál, soha nem ad vissza, nem járul hozzá semmivel. Powergeek userség kimerül a picsogásban :(

Melyik 5.2-ben bejött funkciót hiányoltad?

Psszt, elárulom az IP-címemet: 192.168.0.14

Én pl. szeretem benne, hogy konfigurálható a paste-elt szöveg színe (active-region-{start,end}-color), vagy akár ki is kapcsolható a színezés (enable-active-region). Jópár felhasználót zavart, hogy mindenképp reverse módban írta ki, miközben a legtöbb terminál alapból az egérrel kijelölt szövegre szintén reverse módot használ, a kettő könnyen összekeverhető, vagy egyszerre használva kiüti egymást.

Konkrétan semmit, de nem azért használok rollingot, hogy 3 éves verziókon legyek. Tudtommal nincsenek is benne hú de új feature-ök, inkább csak megváltozott default beállítások vannak eladva olyanként. Ha ilyen régi verziókat akarnék, futtathatnék Ubuntu LTS-t vagy Debian stable-t is. Ami miatt ez nekem irritáló volt hogy hülyeségekre, meg mondvacsinált kifogásokra tekintettel tartották vissza a csomagolók a verziót, kisebb fajta rekord lett belőle.

Volt hasonló a múltban, mikor egy csomagfenntartó nem ért rá, és másfél évnyivel volt lemaradva a glibc. Az is irtó gáz volt, ment ott is a magyarázkodás meg a mentegetőzés, hogy jól van az úgy, halogatták jó sokáig, míg az utolsó etapban kezdtek el pánikolni, meg bénázni, másik csomagfenntartót keresni, mire felfrissült. Hála az égnek, azért nem sűrűn van ilyen, ez a kettő incidens volt csak eddig.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Igen, azért írtam egy korábbi hozzászólásban, hogy még a Debian és Ubuntu LTS is beelőzte. Kínos. Ráadásul nem is technikai nehézség miatt halogatták, hanem felesleges izmozásból, meg időhúzásból, emiatt volt pláne égés. Ha tényleg lett volna rá valami komoly technikai akadály, valami patch-elési probléma, vagy más csomagokkal inkompatibilitás, arra azt mondanám, hogy oké, de még annak se kellett volna 1 évig tartania.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)