ext4 fs cseréje f2fs - re

Raspberry pi zerón futó házi-riasztó cli programja "sokat" irkál az SD kártyára. Érdemes a root particiót lecserélni egy állitólagos kártyakimélő fájl rendszerre az "f2fs" - re ? 

Mi a véleményetek róla, tényleg kiméli az sdkártyát, megéri a cseremacera ?

( webszerver és psql is fut a raspbian alatt )

Hozzászólások

tmpfs ?

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Szerkesztve: 2023. 11. 08., sze – 18:20

amit ki kell irni, azt ki kell irni.

miket irkal? az nem megoldas, hogy pl. a logokat kikapcsolod?

remelem jol emlekszem, mintha ext4-ben be lehetne allitani, hogy mennyi idonkent flusholjon. ezt feljebb lehetne venni.

neked aztan fura humorod van...

Nem. Ha működik a rendszer, és nem akarod pesztrálni, akkor ne bolygasd. Főleg, ha Raspbiant vagy Raspberry OS-t használsz. Kivitelezhető egyébként, mented a rendszert rsync-kel vagy tar-ral, átformázod a rendszerpartíciót mkfs.f2fs-sel, visszamásolod a fájlszintű mentést, és a bootloaderbe átírod a fájlrendszer UUID-jét. Kicsit pepecs munka, de simán megoldható, nagy nyereséged viszont nem lenne rajta. Annyival kevesebbet az f2fs sem ír a háttértárra, hogy megérje ekkora köröket futni érte.

Ahogy mások írták, meg kéne nézni, hogy mi írja a sokat (iotop, htop, lsof), és azt tmpfs-re tenni, akár lehet neki a /etc/fstab-ban automatizáltan egy mappába felcsatolódó tmpfs (ramdrive) fájlrendszert csinálni, és az írogatások nagyját csinálja az adott szoftver oda.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Az f2fs gondolom csak abban kímélő(bb), hogy a sűrűn írt blokkokat próbálja szétszórni, hogy ne egy adott pontot koptasson nullára a sok írás. De ez mind csak metadata esetén igaz. Ha sok a valódi adat írása is (azaz minden ami nem a filesystem belső strukturájához kell, hanem enduser által nézegetett használt információ), akkor ott nem a fájlrendazert kell tovább optimalizálni, hanem magasabb szinten, ahol/amiért ez a sok adat létrejön és íródik folyamatosan kifele.

Az f2fs gondolom csak abban kímélő(bb), hogy a sűrűn írt blokkokat próbálja szétszórni

Nem néztél utána, nem így működik. Egész egyszerűen úgy tekint a teljes fs-re, mint egy hatalmas körbeforgó logra. Mindig tovább ír, legfeljebb valamire ráteszi a flag-et, hogy ez érvénytelen, felül szabad írni a következő körben. Ezzel tényleg a lehető legritkábban piszkál egy adott címen lévő szektort.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ok, hiszek neked, ennek most tényleg nem néztem jobban utána. Csak annyi rémlett (de akkor keverem valami másik hasonló flash-friendly FS-el?), mintha a metadata-t dobálgatná csak össze-vissza, mert sűrűn változó fájlrendszer-bejegyzések tudják könnyen gyilkolni 1-1 konkrét klaszter helyét. Vagy az Exfat csinálna ilyesmit akkor?

A JFFS-el kevered. Már a JFFS2 sem volt ennyire egyszerű, elég hamar rájöttek, hogy a papíron jónak tűnő körbeforgó pufferes ötlet a valóságban azért annyira nem optimális.

Az F2FS ennél sokkal komplikáltabb módszert használ. Ha nagyon érdekel valakit: https://www.usenix.org/conference/fast15/technical-sessions/presentation/lee

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Hello,

 

5+ éve F2fs -t használok több rpi-n minden gond nélkül, míg előtte évenként kellett sdkartyat cserélni.

csak ajánlani tudom, nálam ez már default.

 

udv,

Gergő

Koszi,
Gergo

A rövid válasz: dd

A hosszú válasz: mi a gyors és kényelmes? A klónozáshoz kb. muszáj kivenni a kártyát, bár lehet ügyeskedni az élő rendszer klónozásával, vannak kétségeim, hogy mennyire kényelmes. Illetve... egyszer kell leklónozni (mondjuk évente, esetleg párhavonta), utána "bármivel" (rsync, tar, csinos mentőszoftver) menteni a változásokat, és ha beüt a ménkű, akkor visszatölteni (konkrétan így van egy rpi az öcsémnél, ráragasztottam egy sd kártyát, ha megellik amit épp használ, öcsém kicseréli, én meg vagy visszatöltöm rá az utolsó mentést, vagy csak kézzel átírom amit esetleg kell)

Ha ext4 lenne, akkor egyébként én ezt használnám: https://www.macrium.com/blog/cloning-and-imaging-linux-file-systems-39b…

És ezzel mentek "mindent": https://backuppc.github.io/backuppc/ kivéve amikor mást, mással :)

Off: egyes fájlrendszereken van `noatime` opció, érdemes megfontolni a használatát.

Köszönöm, ezt is kipróbálom. Érdekes volt elolvasni : https://opensource.com/article/20/6/linux-noatime

Mergnéztem a "gyári" raspbiánom fstab bejegyzését :
PARTUUID=2ec8b883-02  /               ext4    defaults,noatime  0       1

A kérdés az, hogy f2fs- el megy e majd a noatime funkció ?

üdv: virtualm

Úgy emlékszem, hogy a noatime-nak részhalmaza a nodiratime. Tehát noatime esetén nem módosítja sem file-ok, sem könyvtárak hozzáférési idejét, nodiratima esetén pedig csak a directory-k hozzáférési idejét nem update-eli. Szóval elég a noatime szerintem.

       noatime
           Do not update inode access times on this filesystem (e.g. for
           faster access on the news spool to speed up news servers). This
           works for all inode types (directories too), so it implies
           nodiratime.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Egy teljesen más megközelítést osztanék meg.
Kapható microSD helyére dugható EMMC, ami ki fog lógni az RPi síkjából, de jobban bírja az írást.
Én vettem egy ilyet, működik, de hosszútávú tapasztalatom nincs vele.

Esetleg USB-s SSD-ről használni SD kártya helyett?