A Roundcube csatlakozik a Nextcloudhoz

Hozzászólások

Pont a héten állítottam be egy Nextcloudot+Onlyoffice-szal.

Még csak én használom.

- Onlyoffice nem tökéletes. pl "excel"-ben ha a formázást beállítom egy cellára, mint pl a tizedes jel mögötti számjegyek száma, az elfelejti a következő megnyitásra.
- Nextcloud alá  telefonom szépen feltolja a képeket, vcf-ben a névjegyeket és cal-ban a naptáramat.
- más alkalmazást nem használtam csak nézegettem őket

Mobil eszközről a Nextcloud nem engedi szerkeszteni a dokumentumokat, mondván fizetős ez a szolgáltatás. Mobilról Firefox alól asztali nézetben engedi.

 

Felépítés:
HostOS -> VPS -> docker

 

Telepítés nálam:

Nextcloud (sql a docker hostján, ami egy vps, a konténer data könyvtára szintúgy) (formázás nem sikerült, tab nincs itt a hupon)

version: '3'

services:
nextcloud:
image: nextcloud:latest
restart: unless-stopped
ports:
- 8080:80  # külső port:belső port
environment:
- MYSQL_HOST=192.168.x.x
- MYSQL_DATABASE=nextcloud
- MYSQL_USER=sql_user
- MYSQL_PASSWORD=sql_user_pass
- NEXTCLOUD_ADMIN_USER=admin
- NEXTCLOUD_ADMIN_PASSWORD=admin_pass
volumes:
- /var/www/nextcloud/data:/var/www/html/data

Onlyoffice

version: '3'
services:
  onlyoffice-documentserver:
    image: onlyoffice/documentserver:latest
    restart: always
    environment:
      - JWT_ENABLED=true
      - JWT_SECRET=valami_titkos_biszbasz
    ports:
      - 8081:80

Onlyoffice-nak a JWT segítségével küldi el a doksit szerkesztésre a Nextcloud.

 

Nginx

Az egész előtt van egy nginx reverse proxy (hoston). (office.company.tld, cloud.company.tld)

ugyan nem engem kerdeztel, de 10 eve hasznaljuk production kornyezetben kb 200 userrel (owncloud 5.x-el indultunk, aztan lett valtva nextcloudra, az onlyoffyce kb 5-6 eve lett berakva melle). raadasul bele van kokanyolva a kerberos auth is, hogy domaines gepeken menjen a webdav anelkul hogy minden 2. kattintasra feldobjon egy jelszokero ablakot.

anno tesztelgettunk az onlyoffice vs. collaborat, de az elobbi sokkal userfriendlybb, gyorsabb, szebb volt igy vegul az nyert. pedig en az ooo-s collaboranak szurkoltam...  nyilvan egyik sem tokeletes, ahogy a google apps vagy az 365-os webes office sem, de ha nem agyon makrozott vbs-es excelekkel akarsz grafikonokat rajzolni akkor megteszi, hetkoznapi tablazat kitoltogetesre, word-be belejavitasokra megfelelo.

amugy onlyofficebol se mind1 hogy a kulon dockereset vagy a nextcloudba beepitett butitott, php-ben ujrairt lite-ot hasznalod.

> nem anyáznak az onlyoffice miatt

en nem tudok rola. ettol meg barmi lehet, nem hallom oket szerencsere :)

pedig eleg sokan hasznaljak, annyira hogy 2 eve mar venni kellett hozza licenszet mert a free 20 user keves volt napkozben.

(fun fact, hogy megprobaltam forrasbol en buildelni, ugy hogy megpatchelem az user limitet benne, rament 3 napom mire sikerult, akkor ugy dontottem annyit nem fizet az ugyfel, hogy minden verzioval ennyit szopjak, vegyek meg inkabb :)

abbol volt inkabb anyazas - de ez beallitassal megold6o volt - hogy a pdf-eket is azzal nyitotta meg, letoltes/acrobat helyett. de az is csak amiatt volt gond, hogy igy a digit alairas nem latszott... (meg foglalta a licenszeket is foloslegesen).

ja meg par hete valaki egy 3.5GB-os (nem eliras, GB, nem MB) ppt-t akart vele nezegetni, es az nem sikerult...

illetve bevezeteskor meg nem ismerte azt, hogy excelben lenyithato valasztasi lehetoseg van egy cellaban (mondjuk en azt se tudtam h lehet ilyet, de valaki kapott egy ilyen formot excelben). de fel evre ra mar ment az is egy frissites utan.  es ezzel nem is az volt a problema hogy nem tudta jol megjeleniteni, hanem hogy miutan elmentette az user a felig kitoltott formjat es megnyitotta msofficeban mar ott se mukodott.

anno a kozos szerkesztes volt a felmerulo igeny, azert lett bevezetve, sokan hasznaljak igy ma is (kozosen szerkesztenek valamit). samban/webdavon ez nem ment, az msoffice ezt csak a sajat szerverukkel tudja (vagy ugy se;)).

onlyoffice vs. collaborat, 

Azóta nézted ? 2018 ben ooo nyert, mert a onlyoffice vagy el se indult, vagy szarra fagyott. Ráadásul mivel akkor opendocumentet nem tudott, így maradt a collabora. Igaz, azóta is csak külön distron, repoból felrakva.

Microsoft termékeket nem igazaán használunk, így google táblázatokat importáltam, nem volt gond.

Fedora 38, Thinkpad x280

hat en ennek annyira nem orulok, foleg ha osszeintegraljak oket egybe...

a roundcube elegge mas felhasznalas mint a nextcloud, en mind2t uzemeltetek tobb helyen, de sose azonos szerveren/kornyezetben.  kis cegeknek jo a rc, de ott nem kell nc, nagyobbaknal meg exchange van mailre es nextcloud.