TSMC után a Samsung is elhalasztja amerikai gyáravatóját

A Samsung is elhalasztja amerikai gyáravatóját

Biden óriási összeget szavaztatott meg a chipgyárak építésének ösztönzésére, ám a szakképzett munkaerő hiányával nem kalkulált.

Tizenhét milliárd dolláros költségvetéssel nyitná meg kapuit a Samsung legújabb chipgyára az Egyesült Államokban, ám a texasi projekt egyelőre beleállt a földbe. A hírt egy szakmai rendezvényen jelentette be a vállalat üzletági elnöke. Az eredeti tervek szerint az új félvezető-üzem 2024 második felében már teljes kapacitással üzemelt volna, a körülmények azonban nem kedveznek a naptárban jelölt dátumoknak. 

A hír újabb csapást jelent a Biden-kabinet nagyívű terveire, amelyek alapján csúcsra pörgette volna a hazai chipellátást. Tavaly a tajvani TSMC halasztotta el ugyanúgy 2025-re új arizonai gyárának megnyitását – indoklása szerint a tapasztalt, szakértelemmel rendelkező munkások és technikusok kétségbeejtő hiánya miatt. A vállalat vezetője komoly kihívásnak nevezte a munkaerőhiányt, a problémára pedig nem tudott más megoldást találni, mint azt, hogy Tajvanról irányítja az USA-ba a TSMC saját, nagy tapasztalattal rendelkező szakembereit. 
...
A pletykák szerint a tajvani és dél-koreai cégeknek messze nem ezzel van problémájuk. Aggodalmuk elsődleges oka az, hogy nem szívesen telepítik világelső technológiájukat az Egyesült Államokba, így tulajdonképpen kapóra jön nekik a szakképzett munkavállalók hiánya miatti késlekedés.

Hozzászólások

És az EU-ban mi a helyzet? 1-2 éve Ursula bedübörögte, hogy chipgyárat ide azonnal!

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

Ara-papagáj-Kovács Attilától tudjuk, hogy "az illegális migránsok között rendkívül magas a diplomások aránya". Így már érthető, ezért kell belőlük ilyen sok. Meg azt is tudjuk, hogy az arabok alacsony emberek, így ők nem csak professzorok, hanem micro-procfesszorok is. Ők adják majd a stratégiai előnyt régi barátunk és szövetségesünk, az USA-val szembeni baráti gazdasági versenyben. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

TSMC rumored to delay Europe fab by two years

https://www.digitimes.com/news/a20230221VL205/tsmc-automotive-ic-europe…

Intel is pushing back the start date for the construction of a wafer fab in Magdeburg, Germany, from 1H23, while asking for more government subsidies, according to regional newspaper Volkstimme.

[..] The original plan was to begin construction of the plant in 2023 or 2024 with a view to chip production starting in 2027.[..]

https://www.eenewseurope.com/en/intel-delays-german-fab-wants-more-subs…

Intel and TSMC could lose billions in chip factory funding thanks to stalled German budget, Intel construction is already underway

Subsidies that multinational chipmakers are set to receive to build their fabs in Europe will come from two sources: the European Union itself, as part of the European Chips Act approved in July, and individual states. So far, Germany has promised $22 billion in incentives to chipmakers like Intel and TSMC, which is why the companies announced plans to build fabs there. But it looks like a stalled German budget approval has slowed down billions for the chipmakers, according to a report from ComputerBase.de.

Both Intel and TSMC vowed to invest billions in their projects in Germany, so without timely government money, the companies may need to invest additional money themselves (i.e., increase their CapEx or reallocate funds from other projects), scale down their projects, slow buildout, or find additional investors.

The German Federal Budget for 2024 has been delayed in response to a ruling by the Federal Constitutional Court, which deemed reallocation of unused Corona funds to the Climate and Transformation Fund in 2022 as unconstitutional. The German government planned to use the Climate and Transformation Fund to subsidize chipmaking as these are sustainable economic projects — but now that it cannot be done, the ruling coalition (consisting of the SPD, Greens, and FDP) has postponed the final discussions and approval of the budget.

This means that the budget will not go to the Bundestag for a vote next week (as planned) and will most likely no longer be signed by the Federal President in time before the end of the year. While the coalition aims to finalize the budget within the year, the exact timeline for the approval of the 2024 budget remains uncertain due to these complications.

Given the delay and revisions in the budget thanks to the constitutional court ruling, all areas of government spending, including potential subsidies for chipmakers, might be under review. This could lead to adjustments in the allocation of funds or even the cutting of subsidies altogether. This means that Intel and TSMC may not get subsidies on time — or at all — next year, which will have implications on how the companies conduct business. But at this point it is hard to tell how exactly the German budget crisis will affect Intel, TSMC, and others.

https://www.tomshardware.com/news/intel-and-tsmc-could-lose-billions-in…

>The German government planned to use the Climate and Transformation Fund to subsidize chipmaking as these are sustainable economic projects

A megmaradt néhány értelmes ember megpróbált az egyetlen kalapból amiben még van pénz valami értelmeset csinálni. De a többiek megfúrták, mert az milyen lenne már, ha a németek Németország fejlődésébe fektetnének? Ott van a változékony időjárás meg az afrikaiak, abba a két feneketlen kútba kell szórni a pénzt!

Ez a téma nagyon hálás, gyöngyszemeket lehet halászni benne :-)

Ezt nem vitattam, arra próbáltam felhívni a figyelmet hogy míg az Intel leépít, addig máshol nem tudnak alkalmazottat felvenni.

Nem mindig működik ez a "építsd meg és eljönnek" dolog, ráadásul úgy emlékszem valami eszméletlen érdekes szerződésekkel próbálták odacsábítani a külföldieket, pl nem hagyhatod ott a céget hacsak ki nem képezted az utódod, de annak elbírálása ez mennyire sikerült stb valami marha bonyolult folyamat és bármikor mondhatja hogy: jaj, de hát én ezt nem tudom, vegyük át mégegyszer. Valami olyasmi rémlik hogy ez a betanítás több évig húzódhat miután már felmondott az illető.

Ebben annyi réteg van onnan kezdve, hogy packáznak az USA-val odáig, hogy beütött a "competency crisis", hogy élvezet hámozgatni.

Ez van amikor az outsourcing leépíti a belső kompetenciákat. Legyen ez minden felhőmániásnak intő jel.

Az egész modern gazdaság azon alapul, hogy ki vannak szervezve kompetenciák és nagyrészt csak a core tevékenységére koncentrál az adott cég. Ha nem így lenne, nem lenne céged, ami kizárólag egy szűk piaci szegmensterméket gyárt, amit aztán mások megvesznek.

Egyrészt felhőt tipikusan nem a Microsoft méretű cégek szoktak használni, hanem a KKV méret, akiknél amúgy sincs belső kompetencia felhős dolgok on-prem megoldására, nekik a Vér Pistike Bt vagy a Neves Magyar Szolgáltató ugyanúgy felhő, mint az, amit felhőnek nevezünk.

Másrészt egy Microsoft méretű cég is igen sok dolgot megvesz a piacról, mint külső szolgáltatás, illetve rogyásig vannak beszállítókkal, mindenféle színesfém partnerekkel, egyebekkel, akiknek mondhatni core kompetencia is ki van szervezve (sales és tanácsadás).

Szóval továbbra is az van, hogy a modern gazdaság azon alapul, hogy ki vannak szervezve kompetenciák és nagyrészt csak a core tevékenységére koncentrál az adott cég. Sőt, ez a manufaktúrák és a céhek korában méginkább így volt.

Egyrészt felhőt tipikusan nem a Microsoft méretű cégek szoktak használni, hanem a KKV méret, a

Szinte biztos vagyok benne hogy az Azure bevételeinek többsége nagyvállalatoktól jön, bár nem tiszta hogy ez hogyan kapcsolódik a témához.

Azure teljes támogatása, L1-től az L4-ig ki van szervezve,
erre írtam hogy szállitó termékeinek / szolgáltatásainak támogatása core szerintem competencia része, amitől a szolgáltatás eladhatósága alapvetően függ.

Nem azért lett kiszervezve mert a Microsoft ne tudna nearshore / offshore országokból szolgáltatást nyújtani,
hanem mert könnyen lehet lopni vele. 

Szinte biztos vagyok benne hogy az Azure bevételeinek többsége nagyvállalatoktól jön, bár nem tiszta hogy ez hogyan kapcsolódik a témához.

Egyrészt define nagyvállalat, másrészt ez szerintem a részedről selection bias, hogy nagyvállalati ügyfelekitek vannak, nem találkozol azzal, hogy mennyi KKV használ tömegesen felhős dolgokat.

Azure teljes támogatása, L1-től az L4-ig ki van szervezve, erre írtam hogy termékek támogatása core competencia, amitől a szolgáltatás eladhatósága jelentősegn függ.

Miért pont a terméktámogatás lenne a core kompetencia? Az autógyárak is pont a sales-t és a terméktámogatást szervezik ki évtizedek óta, például, tipikusan franchise rendszerben. Mi az autógyárak core kompetenciája?

Egyrészt define nagyvállalat, másrészt ez szerintem a részedről selection bias, hogy nagyvállalati ügyfelekitek vannak, nem találkozol azzal, hogy mennyi KKV használ tömegesen felhős dolgokat.

Egyikünk sem fog ez miatt annual reportokat bújni, ha egyáltalán azokban van említés erről.

Miért pont a terméktámogatás lenne a core kompetencia?

Mert a termékre vonatkozó mély ismeretek igényel és alapvető fontosságú az üzletmenetre nézve.
De akkor definiáld te, kérlek, hogy mi egy vállalat esetén a "core kompetencia".

Az autógyárak is pont a sales-t és a terméktámogatást szervezik ki évtizedek óta, például, tipikusan franchise rendszerben.

Ég és föld egy szolgáltatóközpontból lefedni a fél világot mint millió entitást létrehozni a világ országaiban, fizikai jelenléttel.

Mert a termékre vonatkozó mély ismeretek igényel és alapvető fontosságú az üzletmenetre nézve.

Oké, de ez a te véleményed, az adott cégek meg úgy értékelik, hogy a sales és a support kiszervezhető, nem core kompetencia.

De akkor definiáld te, kérlek, hogy mi egy vállalat esetén a "core kompetencia".

Az, amit nem lehet kiszervezni, mert azzal megszűnne a cég és a kiszervezett cégben élne tovább.

Ég és föld egy szolgáltatóközpontból lefedni a fél világot mint millió entitást létrehozni a világ országaiban, fizikai jelenléttel.

Persze-persze, ég és föld... ugyanúgy felhő, ugyanúgy kiszervezett kompetencia, csak a fizikai dolgok felhő-jellegét már évtizedek, sőt évszázadok alatt megszoktuk, hogy vannak cégek, amelyek terméket gyártanak és/vagy szolgáltatást nyújtanak, horribile dictu, beszállítók.

Oké, de ez a te véleményed, az adott cégek meg úgy értékelik, hogy a sales és a support kiszervezhető, nem core kompetencia.

Az ő üzleti döntésük, ami mögött jelentős részben a vállalat bevételeinek biztonságos kezekbe helyezése áll - ezt állítom.

Az, amit nem lehet kiszervezni, mert azzal megszűnne a cég és a kiszervezett cégben élne tovább.

Ameddig te fogyasztóként bizalmat szavazol a Microsoftnak, mert képes elhitetni veled hogy outsourcingolva is képes számodra megfelelő szolgáltatást nyújtani
- addig nem fog megszünni, függetlenül attól hogy már csak Satya belsős alkalmazott a cégnél.

Persze-persze, ég és föld... ugyanúgy felhő, ugyanúgy kiszervezett kompetencia, csak a fizikai dolgok felhő-jellegét már évtizedek, sőt évszázadok alatt megszoktuk, hogy vannak cégek, amelyek terméket gyártanak és/vagy szolgáltatást nyújtanak, horribile dictu, beszállítók.

Nem hiszem el hogy képtelen megérteni azt hogy létrehozni egy szolgáltatóközpontot Bengaluruban, hatványozottan egyszerűbb mint millió márkaszervízt a világ legtöbb országában.

Az ő üzleti döntésük, ami mögött jelentős részben a pénz kihelyezése áll - ezt állítom.

A takarítás kiszervezése is ilyen? Vagy ez speciálisan csak arra a nagyon szűk területre igaz, amivel foglalkozol?

Ameddig te fogyasztóként bizalmat szavazol a Microsoftnak, mert képes elhitetni veled hogy outsourcingolva is képes számodra megfelelő szolgáltatást nyújtani

Miben más ez, mint az összes autógyártó, akik a teljes support és maintenance tevékenységet kiszervezték? Tényleg nem látom a különbséget.

Nem hiszem el hogy képtelen megérteni azt hogy létrehozni egy szolgáltatóközpontot Bengaluruban, hatványozottan egyszerűbb mint millió márkaszervízt a világ legtöbb országában.

Ez független attól, hogy core kompetencia-e vagy sem a support. Láthatóan teljesen változatos iparágak jelentős része nem gondolja core kompetenciának a support és maintenance feladatokat. A te szűken vett iparágad ezek közül csak egy, nincs benne különlegesség benne, későbbi iparág és később jöttek rá, hogy ki lehet ezt szervezni. Rossz oldalról közelíted meg: ha hatványozottan egyszerűbb, akkor pláne ki kell szervezni.

A takarítás kiszervezése is ilyen? Vagy ez speciálisan csak arra a nagyon szűk területre igaz, amivel foglalkozol?

Dehogy! :D
Igen, de jóval kisebb tételben és nagyobb rizikóval lehet hazavinni vele a céget.
 

Rossz oldalról közelíted meg: ha hatványozottan egyszerűbb, akkor pláne ki kell szervezni.

Van olyan szcenario ahol van létjogosultsága a kiszervezésnek, ebbe nem is akarok belekötni.
Ilyen lehet az ha neked közvetlenül nincs lehetőséged keletre vinni a tevékenységet, tapasztalatot, nagyobb redundanciát, tőkét vársz a kiszervezéstől.
Ebben meg kell hogy kövesselek, helytelenül fogalmaztam - de ettől a kiszervezések jelentős részét nem ez hajtja hanem a személyes érdekek.

Van olyan szcenario ahol van létjogosultsága a kiszervezésnek, ebbe nem is akarok belekötni.

Most azon vitázunk, hogy cégek nagy többsége értékeli totálisan rosszul a gazdaság működését vagy te látsz bele valamit, ami nincs ott. Gazdasági racionalitás, hogy a nem core kompentecia legyen kiszervezve olyan céghez, ahol azt nagyobb hatékonysággal tudják elvégezni. Ezért nem gyárt le minden cég minden csavart belső erőforrásból, hanem megveszi a csavarboltban. High level nincs különbség a csavargyártás kiszervezése és a support kiszervezése között, ha olcsóbb és egyszerűbb.

A probléma szerintem főképp abból van, hogy az IT rövid 20-30 éves történelme alatt hozzászokott ahhoz, sőt beleszületett abba, hogy hogy mindent is on-premise old meg saját emberrel... az utóbbi 10 év viszont arról szólt, hogy elkezdődtek a kiszervezések az IT területen is, mert pont annyira olcsóbb és egyszerűbb megvenni a piacról például a levelezést vagy egy terméktámogatást, mint egy doboz csavart.

Hááát nincs ebben semmi meglepő. Honnan lennének ott a spec szakik? Ezeket a melókat évtizedek óta kiszervezték. 

A pletykák szerint a tajvani és dél-koreai cégeknek messze nem ezzel van problémájuk. Aggodalmuk elsődleges oka az, hogy nem szívesen telepítik világelső technológiájukat az Egyesült Államokba, így tulajdonképpen kapóra jön nekik a szakképzett munkavállalók hiánya miatti késlekedés.

Ebben az nem teljesen világos nekem, hogy akkor miért nem oldja meg ezt azzal az igen bonyolult módszerrel, hogy .... egyszerűen nem viszi oda? Ahelyett, hogy kvázi kifogásokat keresne a saját projektje ellen? Vagy itt fel van nyomva a seggükbe, mert nyalni kell Biden bácsinak?

Értem, csak mégsem :) Azt kétlem (bár nem tartom lehetetlennek), hogy nem tudom, vám kedvezményt kapna, miközben csak ígérget hazai kapacitást (és még ha kap is, azt is kétlem, hogy abba ingyen lenne az, hogy "bocs, csúszunk egy évet"). Ha a vám miatt kell neki, mert úgy jobb a profit, akkor neki is érdeke, hogy minél gyorsabban elinduljon.

Igazad lehet.

Su admitted this would not be easy as TSMC occupies such a dominant position in the semiconductor manufacturing space. As The Register reported last year, TSMC accounted for 48 per cent of the foundry market and had However, 61 per cent of the world's capacity to make chips with a 16nm or more advanced process node.

source

Nem pont Texas az egyik állam, ahol a drákói konzervatív törvények miatt menekül az értelmiség?

Itt van egy táblázat, ahol szépen látszik, honnan, illetve hová menekülnek az emberek. Valamiért a kék államokból a pirosakba. Ez hivatalos. Ha neked van olyan infód, hogy az értelmiség szereti a magas adókat és létköltségeket, oszd meg nyugodtan.

ahol a noket nem tartjak embernek

:D

Ha egy nőnek 20-szor kell repülőre szállnia abortusz miatt, valószínűleg még mindig jobban jár, mint ha Kaliforniában fizetne adót.

Pedig jó lesz, ha egy napot sem csúsznak, mert Kína már ugrásra készen várja, hogy Tajvant bekebelezhesse, É-Korea meg hogy D-Koreát lerohanhassa. Ha ez megtörténik, akkor azután lesz majd sírás, mert a Nyugat elesik a legfejlettebb gyártástechnológiától.

 

Pont ebbe a két országba koncentrálni a legfejlettebb gyártástechnológiát kurva nagy hiba.