[megoldva] Új kernel nem támogatja

Raspberry PI5 kernel nem támogatja az f2fs fájlrendszert. Emiatt nemtudom a root fst megváltoztatni et4- ről f2fs- re.

Sikeresen telepitettem az ajánlott f2fs-tools csomagot, de ez kevésnek bizonyult a boldogsághoz.

Ez nem volt probléma a koprábbi PIknél, PIZero, PI3, PI4 jól megy az f2fs - rootfs- el, a PI5 hisztizik.

Mi kell még az új raspbiannak, hogy a kernel támogatás is meglegyen ?

( Én még csak köszönő viszonyban sem vagyok a kernellel. )

A megoldás az lett, hogy nem az ubuntu alatt csináltam meg a "clonozást" hanem, itt az élő PI 5B gépen. Az automatikus hol- ide, hol- oda csatolgatást az éppen aktuális állapotnak a leolvasásával rögzitettem egy kis bash scriptemmel : https://appp.me/gA8es4 majd ezek alapján egy másik kicsi bash programommal : https://appp.me/WZZCPZ  átirtam az sdcard tartalmát a másik sdcarra. Ezek után szerkesztettem a cmdline.txt, a config.txt, fstab fájlokat és bemásoltam a kernel8.img fájlt ahogy az @bzt ajánlotta. A kértyák cseréje után jól bootolt.
Ez nekem már nem linux reszelés, hanem linux hegesztés volt. Most, hogy jól működik, igy élvezem, de az elmúlt napok siralmasak voltak. 
Köszönöm mindenkinek a segitségét.

Hozzászólások

ATFAI (Ask The Fucking AI)

A Raspberry Pi 5 (vagy más néven Raspberry Pi 5B) esetén az alapértelmezett Raspbian (vagy Raspberry Pi OS) telepítés sajnos nem tartalmazza az F2FS fájlrendszer kernel támogatását. Ebben az esetben szükséges lehet a kernel újragyűjtése (recompile) vagy egy olyan kernel használata, amely már támogatja az F2FS-t.

Az alábbi lépések segíthetnek a kernel újragyűjtésében F2FS támogatással:

  1. Kernel források beszerzése: Először is szükséged lesz a Raspberry Pi 5 kernel forrásaira. Ezek a források általában elérhetők a Raspberry Pi hivatalos GitHub oldalán vagy a Raspbian disztribúció hivatalos forráskönyvtárában.

  2. Kernel konfiguráció: A kernel konfigurációjában (.config fájl) ellenőrizd, hogy az F2FS fájlrendszer támogatása be van-e kapcsolva. Ezt a következőképpen teheted meg:

    
     

     

  • make menuconfig

    A File systems részen belül ellenőrizd, hogy az F2FS filesystem support be van-e jelölve. Ha nem, akkor jelöld be, majd mentsd el a konfigurációt.

  • Kernel újragyűjtése és telepítése: A kernel újragyűjtése és telepítése a következő lépésekből áll:

    
     

     

  1. make sudo make modules_install sudo make install

  2. Rendszer indítása a frissített kernellel: Miután elkészült a kernel újragyűjtése, indítsd újra a rendszert, és válaszd ki a frissített kernel verziót a bootloader-ben.

Fontos megjegyezni, hogy a fenti lépések a kernel újragyűjtésének egy általános leírása, és a Raspberry Pi specifikus konfigurációkat és könyvtárstruktúrát is figyelembe kell venni. A Raspberry Pi hivatalos dokumentációja és a kernel forrásokban található README fájlok további segítséget nyújthatnak.

Ezen lépéseket csak akkor végezd el, ha biztos vagy benne, hogy tudod, mit csinálsz, és mindig készíts biztonsági másolatot a fontos adatokról, mielőtt a rendszeren változtatásokat hajtasz végre.

 

Majd szólj, hogy sikerült-e újragyűjteni :D

Aláírás _Franko_ miatt törölve.
neut @

Ebben az esetben 3 lehetőséged maradt:

1. megtanulod hogyan kell kernelt forgatni

2. hagyod a francba és élsz tovább f2fs nélkül.

3. halványan felviláglik a gondolat, hogy talán nem véletlen és másnál is előfordult: nosza rákeresel, nálam a 2. találat, 2. hozzászólás, lefordítva ezt írják (deepl): A Pi 5 alapértelmezés szerint 16k oldalt használ, de ez nem kompatibilis az F2FS-szel. A config.txt-ben állítsd be a kernel=kernel8.img értéket, hogy a 4k oldalas kernelt használja.

a 3. opciót nem ellenőrizetem, mert nincs Pi5-öm illetve neked is maradjon némi szórakozás.

Találtam a /boot/firmware/ mappában egy kernel8 nevű fájlt. Azt hiszem ő az aktuális kernel. Ezt kellene újra forditani f2fs opcióval ?

Nem. A kernel neve /boot/KERNEL8.IMG és innen származik. Nincs Pi5-m, de ha jól értem, nem kell újrafordítanod, mivel ez továbbra is tartalmazza az f2fs-t, annyi csupán csak a dolgod, hogy letöltöd az SDkártya gyökerébe, a config.txt-ben meg hozzáadsz egy "kernel=kernel8.img" sort, és voilá.

Amit újra lehet gyűjteni (sic!) az meg itt található egyébként (de ez nem fog kelleni neked, csak a már legyűjtögetett kernel8.img bináris).

Pi 5 defaults to 16k pages

Na de komolyan, ezt a Pi5-t az összes lehetséges módon elkúrták. Iszonyat mennyiségű RAM-ot pazarol a 16k-s lapméret (igaz, hogy a lapozótábla mérete valamivel kissebb, viszont a 16k-t foglal le akkor is, ha csak 1 bájtra van szükség...).

Megcsináltam az ajánlott műveletet. 
/boot/firmware/  itt találtam meg a kernel8.img fájlt és a cmdline.txt
/boot/firmware/cmdline.txt szerkesztése
config.txt szerkesztése : kernel=kernel8.img
szerkesztés után a fájlok másolása / alá

Most már rendesem kezeli az f2fs- t.

Megcsináltam az új sdcardra a mentést:
felcsatoltam:
sudo mount /dev/mmcblk0p2 /media/wt/srcp2
mentettem az új f2fs particióra ( szépen lefutott )
rsync -avxHASX /media/wt/srcp2/ /media/wt/p2/

bootolás után az ( initramfs ) lehetőségeivel megállt a mutatvány.
ash shellt és help lehetőségeket adott.
Beloggolni nem lehetett mert nem ismerte a passwordöt.

Sem a cli mód, sem a grafikus mód nem indul rendesen. 
Elfogytak az ötleteim.
 

Az elakadásm csúnya képei:

https://i.imgur.com/HlhDvpu.png

https://i.imgur.com/XVM7wpy.png

https://i.imgur.com/bl7l4sM.png

üdv: virtualm

Szerkesztve: 2024. 01. 16., k – 19:41

Szerintem hazudik! Csak be akar vinni a fkernelerdőbe gyűjteni!

 

Pi 5 defaults to 16k pages but that isn't compatible with F2FS. Set kernel=kernel8.img to config.txt to make it use the 4k page kernel.

OFF: mire használod az RPI5-t? És mire használtad a korábbiakat?

Kernel forgatást  20 éve egy P3-on csináltam. RPI specifikusabb dologra gondoltam, főleg hogy írod, a korábbi verziókkal is van tapasztalatod. Mire használod ki az RPI előnyét vagy csak egy linuxos környezetként tekintesz rá és ennyi? Mert arra egy virtualbox is elég.

Magam is keresem az RPI előnyét IT-s szemmel, de kevés helyen tudom elképzelni, főleg az RPI 5-nek, ami fogyasztásban, hő termelésben is jelentősen emelkedett.

A mérete és a relativ tudása volt ami miatt a PI-t választottam egy beágyazott rendszerhez. Megtetszett és ezen keresztül tanulgatom a linux rejtelmeit. évről évre rákényszerülök, hogy valamit megismerjek, megtanuljak és használjak. Ezzel kockázat nélkül csinálhatok bármit, csak az időm veszne kárba, ha nem tanulnék belőle.

üdv: virtualm

Pár éve volt egy projektem, ami parkoló pályára került, teljesitmény és idő korlátok miatt, mert a Linux az nem real time rendszer. Most majd előveszem mert az új, gyorsabb PI- vel és egyébb ötletekkel talán tudok annyit gyorsitani rajta, hogy elfogadható legyen.

üdv: virtualm

Ha elolvasod a korábbi fórum kérdéseimet, akkor láthatod, hogy minden problémafelvetésem megoldását publikáltam, tehát megosztottam az összegyűjtött, elemzett, kipróbált információt, hogy másoknak ne kelljen ezen a gyötredelmes úton végigmennie. Szerintem a segitőszándékú fórumozóknak tisztességes válaszokat adtam a javasolt megoldásokról. A Te pitiáner javaslatodat nem tudom sikeresnek értékelni, de ennek ellenére megosztottam róla a véleményem. Ha nem tudsz érdemben hozzászólni a fórum témához, akkor ne fórumozz, ne irj, csak olvass. 

üdv: virtualm

A kérdés arra irányult, hogy valóban annyival kevesebbet írja-e a kártyát az f2fs, vagy sem... De ~két hónapja, amikor az átálláshoz kaptál iránymutatást (és figyelmeztetést, hogy nem biztos, hogy jó lesz...), akkor sem igazán derült ki, hogy valóban szükséges-e, hasznos-e, vagy csak "mert meg lehet csinálni" akarod összerakni/tákolni.

Az, hog ymost nem megy egy sima másolás után, az meg... Szóval olvasd vissza, hogy miknek a módosításra volt/van/lehet szükség sima fájlmásolós esetben... Anno ezt is részleteztük neked.

Igen, köszönöm, visszaolvasom.
A lelkemen kivül, a sebességre is jótékony hatása volt. Sok kicsi fájjl irogatásáról van szó.
Ha működésre birom a PI5- öt, akkor hajlandó vagyok egy általad kért tesztet futtatni és ide publikálni. Nekem nincs ilyen teszt feladatom, ezért a Zérónál és a PI4- nél csak érzésre modom, hogy gyorsabb lett, azt meg elhiszem, hogy kiméli az sdcard- ot.

üdv: virtualm

Nem lesz ám az gyorsabb, sőt, még egy kicsit lassabb is.

Az f2fs előnye, hogy körkörös bufferként használja az egész tárhelyet, azaz amikor ugyanazt a fájlt felülírod háromszor, akkor három egymásutánni területre menti le, és nem pedig ugyanoda, mint egy hagyományos fájlrendszer. Emiatt kíméli az SD kártyát, mert ugyanarra a szektorra ritkán ír, és pont emiatt is lassabb, mert ahhoz, hogy egy fájl aktuális állapotát megtalálja, végig kell futni a logon, azaz sokkal tovább tart az olvasás (wandering tree problem).

És még csak az ötlet sem új, eredetileg a LogFS-nél csinálták meg még `91-ben, de aztán a kutya sem használta, mert rájöttek, a gyakorlatban szar. Az f2fs-t úgy alkotta meg a Samsung, hogy megpróbált tanulni az LFS és a JFFS hibáiból, de kérdéses, hogy sikerült-e. Az biztos, hogy a legnagyobb problémákat kezelték, de könnyen lehet, hogy behoztak helyette más, még felderítetlen koncepcionális hibákat.

Ha érdekel a téma, ezt olvasd el, és nézz utánna az ott hivatkozott írásoknak, illetve még a wikipédia is meglepően informatív e téren.

Köszönöm az információkat. A sebesség másodlagos, a kártya élettartam az fomntosabb, nem az ára, hanem a működőképessége miatt. Például egy fejlesztési szakaszban egy fájlon dolgozva ( python- geany ) azt az egy fájlt százszor- ezerszer újra és újra elmentve futtatjuk. Feltételezem, hogy ez a stilusú igénybevétel nem ideális az sdcard számára. A felhasználói program futása közben meg 10- 20 byte bővüléssel iródik ki egy "logfile" ez is szinte ugyanazt a területet nyüstöli, az idő itt sem releváns. Én csak internetes teszt adatok alapján, csak gondoltam, hogy gyorsabb, de még nem tudtam működőképes állapotig eljutni a PI5- el, mert most ez van kézben ez az alany amitől feldolgozási sebesség növekedést várok. Az ajánlott irodalmat köszönöm, elolvasom. 

üdv: virtualm

Az f2fs az aktuális probléma. Ezen kivül vannak még megoldandó feladatok, de most ez a feladat. A PI 3- at a beépíthető mérete és a tudása alapján választottam és a teljesitménye miatt cseréltem Pi4- re és most PI5- re. Van egy alapvető motivációm, az ismeretlen megismerése, a tanulás egy konkrét célon keresztül. Most a működőképes SD kártyán ügyködöm:

mmcblk0                                                                             
├─mmcblk0p1 vfat   FAT32 bootfs 1E1E-DAB6                             437,6M    14% /media/wt/bootfs
└─mmcblk0p2 f2fs   1.0   rootfs b8316dab-786b-45e8-815c-3d4bbf198d98    8,4G    66% /media/wt/rootfs

Az új f2fs p2 particióju kártya megvan. A szokásos fájl szerkesztések, módositások után sem bootol be tökéletesen, tehát még mindig az f2fs átállással, módositással mókolok. Ennek semmi köze ahhoz, hogy ez mihez kell, hogy jó e, stb.

üdv: virtualm

Én azt javasolnám, válaszd ketté a feladatot, van egy működő (boot képes) rpi5-linux ext4 rendszer partíciód és tegyél mögé egy tetszőleges formázású adattároló partíciót magadnak. Azt az fstab-ba beszerkesztve felcsatolja a rendszer ahová szeretnéd és használhatod.

Az ilyen terepi mmc/sd káryták max akkor nem mennek tönkre idővel, ha RO-ba csatolódnak fel. Viszont az manapság sok hátulütővel jár, nehézkes telepítés, nem futó programok, nincs log, stb, stb...

Mindenképp érdemes az ilyen eszközökről mentést csinálni kiszállításkor, és adott esetben a felhasználó orrára kötni, hogy x évente flash tárolót kell cserélni. Vagy szerződést kötni a karbantartásra.

Hát... inkább minimum a közepesekhez, mert elvileg 256K flash és 16K RAM kell neki.

Ehhez képest egy Atmega328-ban - ami az Arduino Unoban van - van 32K flash és 2K RAM. És még ez is határozottan combos, mert ha megnézed az Attiny szériát, akkor ott találsz olyat is, ami 1K flash és néhány bájt RAM.

Mielőtt nekem támadna valaki ideírom, hogy úgy tudom hogy az rpi-ből is ki lehet csikarni real time működést, van rá periféria valamelyikben, de tipikusan ezek nem túl jól dokumentáltak egy tisztességes mikrovezélrőhöz képest. Úgyhogy én neki se állnék, csak nagyon speciális esetben esetleg. Külön csippel sokkal messzebbre lehet jutni sokkal gyorsabban. És ha mondjuk csak az UART-on vannak összekötve, akkor az rpi upgrade viszonylag fájdalommentesen megléphető a későbbiekben.

Az RPI akkor jó például, ha az otthoni routered nem tud konténereket futtatni és kell mondjuk HomeAssistant, PiHole, PiVPN, miegymás.

Ami a fogyasztást és a hőt illeti: valóban nagyobb tápot javasolnak a Pi5-höz, de ha nem hajtod rommá, akkor szerintem felesleges. Átlagos terhelés mellett bőven túl van biztosítva. Ami a hőtermelést illeti: nálam kapott alubordás házat, kipróbáltam, hogy meddig melegszik maximum terhelés mellett. 100%-on hajtva 54 fokig sikerült melegíteni normál szobahőmérsékleten (elvileg 60 fok felett kapcsolja be a ventilátor kimenetet és 80 fok környékén vesz vissza az órajelből).

Én úgy vettem észre, hogy azonos terhelés - és azonos hűtés - mellett kevésbé melegszik, mint a Pi4.

Alapvetően semmi baj nincs vele, de az én célomnak jobban megfelel az f2fs, mert jobban kiméli az SDcar- ot, gyorsabb, stb.

Elég macerás volt az átállás, de megoldottam, mert sok segitséget kaptam, a tőlem okosabbaktól, akik nem sajnálják megosztani a tudást.

üdv: virtualm

Olyan nagy különbség nincs közötte. Ha letiltod ext4-en noatime, stb. opciókat, meg esetleg ext2-t teszel fel, amin journal sincs, akkor nem terheli sokkal jobban az SD kártyát, mint az f2fs, legalábbis nagyságrendileg ugyanott lesznek írásban.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Támogatja az, csak nem fordították bele. Gondolom helyspórolás miatt, hogy a lemezkép kisebb legyen, meg memóriás spóroljanak. Abban egyetértek, hogy baromarcúság, mert az f2fs meg az f2fs-tool nem kér sok helyet és memóriát, megint pont azon spóroltak, amin nem kéne. Ha nem akarsz kernelt forgatni, akkor dobd a Raspbiant, használj helyette Ubuntu, Manjaro, vagy valami másik ARM-es disztrót, ami támogatja a Pi5-öt.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Mondjuk az f2fs védelmére legyen mondva, hogy ki az az elmebeteg, aki azt gondolta, hogy a 16 KB-os blokkméret jó lesz? Kötve hiszem, hogy ez fizikai bedrótozás, megint a Rasbian hülyesége. Mondom, cseréld le a Rasbiant, támogassallya az, csak rendes disztrót kell használni, amiben nincsenek ezek a fütyiségek készre drótozva, meg default benne van minden, összes szokásos fájlrendszer és tool telepíthető.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Melyik distrót ajanlod ami támogatja a raspberry pi5 hw lehetőségeit ?

üdv: virtualm

Ubuntu, Manjaro, Arch32-ről hallok visszajelzéseket, fórumon meg neten videókon, hogy az viszi. Legalábbis a Pi4-ig biztosan, de Pi5-ről is láttam már ubuntus videót, amin mutogatta a csóka, hogy szépen fut rajta, még a hardveres gyorsítás is megy. Abban lehet igazatok van, hogy a Pi5 még túl új, kicsit várni kell, mire a legtöbb ARM-es disztró tol ki rá olyan új kiadást, amiben a driverek is stimmelnek.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Az Ubuntut, az ubuntu oldaláról töltöttem le és telepitettem a laptoppomra. ( https://releases.ubuntu.com/23.10.1/ubuntu-23.10.1-desktop-amd64.iso ) Ez sem tudta az f2fs kezelést, mókolni kellett hozzá, de megoldottam.

Ilyen cli telepitési finomságot nemláttam arrafelé.

üdv: virtualm

systemctl get-default

systemctl list-units --type target

systemctl set-default

Pl.: https://www.cyberciti.biz/faq/switch-boot-target-to-text-gui-in-systemd…

Vagy ja, fel se tenni, amit nem kell, vagy legyakni, ha már fent van (már csak hogy a frissítések is hamarabb lefussanak).

Ez most tényleg frankó, hogy az 'oldalméret' nincs beleírva valamilyen szuperblokkba, hanem paraméterként kell átadni a kernelnek?

Ha igen, akkor sokat fejlődtünk a FAT12 óta, mert ott ez már meg volt oldva.

A Pi5- nél is, a szokásos ( korábban bevált ) módon elvégeztem az ext4- ről f2fs- re átállást:
- pi5 image letöltése, belakása, kipróbálása
- erre az "eredeti" sdcardra sudo apt install f2fs-tools telepitése
- sdcard /config.txt szerkesztése szerkesztése, kernel=kernel8.img beirása
- a /kernel8.img file bemásolása
- a jól működő f2fs fájlokat kezelő, Pi5- ös sdcard clónozása SD Card Copier programmal
- a jól működő f2fs fájlokat kezelő, Pi5- ös sdcard clónozása dd programmal ( alternativaként )
- Egy másik, "új", clónozott sdcard root partiójának formázása f2fs- re gparted - el
- új f2fs sdcard- ra, a p2 root partició mentett fájljainak visszairása, sudo rsync -ravxHASX forrás cél 
- új sdcard /etc/fstab szerkesztése PARTUUID=8cd7ddec-02  /    f2fs    defaults,noatime  0    1
- új sdcard /bootfs/cmdline.txt szerkesztése rootfstype=f2fs

A Pi5- ben a bootolás nem jól sikerült, mert csak az initramfs jelentkezett be.
# csúnya képek a boot után : https://imgur.com/a/vQqfSEB

Kérdés, hogy mit hagytam ki, mit rontottam el ?
 

üdv: virtualm

Erositsd meg kerlek, hogy a PARTUUID=8cd7ddec-02 az jo particiora mutat.

Pl. lsblk -f

Iletve a cmdline.txt-ben a root device hogy van megadva? Szoval a lenyeg, hogy en arra tippelek, hogy nem talalja, hogy hol van a root fs, es azt kell vegigkovetni hogy melyik konfigban van elbokve.

Most nem tudom bizonyitani, de megerősitem, hogy a futás helyén, futáskor jó volt a paraméter, jó volt az uuid alapján a mount. Az f2fs - el csinált új kártya a Pi5- ben rosszul bootol, csak az initramfs jelentkezik be. https://imgur.com/a/vQqfSEB

üdv: virtualm

Nade ugye minimum két helyen bökődhet el, az fstabban és cmdline.txt-ben (nem tudom pontosan megnézni, másik országban van a PI, így macerás kivenni a sd kártyát).

Nálam pl. label alapján van azonosítva, és nahát, azt is kiírná a lsblk -f

Persze lehet hogy más a baj, de abból kiindulva hogy én hányszor rontottam már el, tipikus melléfogásnak gondolom.

 

Nagyon leegyszerűsítve, és pláne hogy a PI nem pc, de nagyjából így bootol(na):

  1. a boot loader (jójójójó, tudom PI, ugorjunk), betölti a kernelt és az initrdt (egy előző időszámításban csak a kernelt)
  2. bebikázza a kernelt, hogy na, kernel, itt a partíció (initrd, blockedvice), erre menj tovább (ekkor lehet hogy még nem is létezik a kernel számára az a device, ami a / alá kell)
  3. az initrd fészket rak, összeszedi az "igazi" gépet, glédába rakja a midnenféle device-okat amikről azt hiszi hogy kellenek (pl. lvm, raid, mifene)
  4. amikor ezzel megvan, akkor, mountolja a / azt, amiről azt hiszi hogy a root fs-hez tartozó device - ehhez ugye pl. az is kell, hogy a kernel tudjon mit kezdeni az adott fájlrendszerrel, szóval vagy benne legyen statikusan, vagy az initrdből nyalja fel a kernelmodult hozzá, ez elvileg már jó nálad, de azért gyanús a "a jól működő f2fs fájlokat kezelő" megfogalmazás, eltekintve a központozás hiánya okozta zagyvaságtól, de ha minden más bukta, akkor egy próbát megérne, hogy ténylegtutira ismeri-e az f2fs-t(*)
  5. és itt elindítja azt, amiről azt hiszi hogy majd jó lesz (/sbin/init vagy valami)
  6. Innnét már az init valami (bármi, akár systemd) intézi a dolgokat, ahogy sikerül

Na, nálad a 4. pontban botlik el. Valószínűleg mert vagy az initrd nem tudja összeszögelni a gépet (PI esetén ez azért nem túl esélyes, mégse kell neki FC vagy iscsi hogy bootoljon), vagy nem tudja a /-t felszikráztatni (mert f2fs), vagy nem találja, hogy mit kéne csiholni (UUID, label, /dev/tyúkanyó, mittomén). Na, egy régi bejegyzésed szerint az fájlrendszer labelje rootfs, és van is ott egy UUID, de ezek eléggé illékony dolgok, én ezeket ellenőrizném először. Magamból kiindulva, itt szokott elbukni a dolog.

 

*) Könnyű, még az ext4-gyel bebootolod, csinálsz egy loopback device-ra f2fs-t és mountolod. Ha sikerül, akkor jó, ha nem, akkor nem. Sőt, a legjobb az lenne, hogy ha a leendő os-t tartalmazó sd kártyát tudnád mountolni, pl. usb-s kártyaolvasón át.

Többször elolvasva, kezdem érteni a boot menetét. Köszönöm az információkat.

A post korábbi részeiben azért látni különböző UUID,  PARTUUID, label, /dev/tyúkanyó előfordulásokat mert többféle kártyával és többféle módszerrel kisérleteztem, ami a Zero, PI3, PI4- nél sikerült, most a PI 5B- nél nem. Látom a különbséget a file struktúra között például a /boot/firmware/ tartalmazza azokat ami eddig a /boot/ - ban volt. Az gondolom, hogy az rsync- nek át kéne vinni mindent, de valamit elcseszek. A kártyát kivéve a piből, átrakva az ubuntus laptopba a /boot/firmware/ mappa nem is látható csak a /boot/ tehát az ubuntus mentéseim és az fstype cser utáni visszaállitásaim eleve hiányosak voltak, de akkor nem tudtam róla, mert nem láttam a különbséget. Most a PI5- ön próbálom meg hasonló módon a mentést és visszaállitást az újra formázottm f2fs sda2 eszközre. Lehet, hogy nem nyerek vele semmit, mint ahogy azt többen irták, de mostmár dacból is megcsinálom, legalább okulok belőle és az én leirt kudarcaimból más is okulhat. 

üdv: virtualm

Ezt dobta a gép:

"sudo rpi-eeprom-update -a
 BOOTLOADER: up to date
    CURRENT: 2024. jan. 22., hétfő, 14:44:36 UTC (1705934676)
     LATEST: 2024. jan. 5., péntek, 15:57:40 UTC (1704470260)
    RELEASE: default (/lib/firmware/raspberrypi/bootloader-2712/default)
             Use raspi-config to change the release."
 

Érdekes, hogy a /lib/firmware/raspberrypi/ mappa tartalma csak a PIn érhető el. Az ubuntu, ahol eddig próbálkoztam az üresnek látja a /lib/firmware/ mappát, ahol a boot szempontjából fontos fáljaim vannak.

üdv: virtualm

dd- vel vagy a gyári raspbian SD Card Copier programmal működőképes clon jön létre a megváltozott fájl struktúra ellenére, de csak ext4 lehet a root p2 particiója.

Egy ellenőrzötten jó sdkártya p2 root particióját megformáztam f2fs- re majd visszaállitottam rá a mentést, most már ugye vfat- ról bootol és f2fs el dolgozna a root particióról, mert elvégeztem a zérónál, PI3- nál és PI4- nél bevált mókolást. 

Hiába csinálom meg a cmdline.txt, a config.txt szerkesztését, javitását, a kernel8.img elhelyezést és az /etc/fstab módositását, valahol elhasal a bootolás mert a boot ugyan félig lezajlik, de csak az initramfs- ben az ash parancsértelmező kinálja fel a szűkre szabott linux szolgáltatásait.

Van valakinek valami ötlete, javaslata, hogy miként tovább ?
Például ezt hol kellene módositani ? default (/lib/firmware/raspberrypi/bootloader-2712/default)

üdv: virtualm