Introducing Sudo for Windows!

Hozzászólások

Gondolom, a sudoers file felhasználóbarát szintaktikáját kell json-ra vagy registry-bejegyzésekre átfordítani.

Az tuti, hogy nem az eredti sudoers-t használják, mivel Windowson nincsenek olyan hagyományos csoportok, mint unixlike rendszereken (wheel, stb.). Vannak csoportok, de azok teljesen mások. Így át kell írni sok mindent, hogy menjen.

Az nekem nem teljesen világos, hogy mire mennek ezzel a sudo-val. Miben nyújt többet, mint a hagyományos runas parancs. Vagy csak valami unixos kompatibilitás miatt adják hozzá? Egyébként lehet tényleg trey-nek lesz igaza, és a MS is teljesen lemegy ezen a POSIX/SUS övényen, és áthelyezik a Windows alapját rá. Mondjuk a Linux kernel problémás a GPL miatt, abba a MS nem menne bele, de pl. a FreeBSD kernelt tudnák forkolni és lezárni. Bash-t se lenne nehéz implementálni onnan.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ja, ez sajnos igaz. Mármint, hogy a Linuxból lassan PoetterX/SysmtedOS lesz. A MacOS viszont szerintem rohadt távol van az igazi Unixhoz képest. Az AIX-et nem tudom, hogy azzal mi lesz, jósolni sem merem.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Automatikus IQ es felkeszultseg szerinti mandatory controll van implementalva benne egy vizsga modullal egyetemben, mi azt jelenti, hogy csak annak engedi a vegrehajtast aki ismeri a programot, es csak azt hajtja vegre amit parameterkent kap.

Eljen a liberalis programozas, legyen mindent szabad, le a kirekeszto jellegu vedett moddal, valos mod for president! :-)

Elvileg GUI-ból szabályozható az is, hogy kinek engeded a runas futtatását, de abban teljesen igazad van, hogy a sudo ebben kulturáltabb. Nem is ezen vitatkozok, hanem hogy a MS miért érezte most pont a sudo-nak a szükségességét, és első körben miért nem valami még hiánypótlóbb parancsot implementált. Felőlem legyen, tetszik, mindjárt jöhet a többi coreutils és POSIX tool is, lehet 2099-ben utolérik a unixos világot. Már egy ideje mennek ezen az ösvényen, unixos sorvégek támogatása Notepad-ban, rendes terminál, beépített SSH kliens, winget csomagkezelő, virtuális asztalok, tiling ablakkezelés, ennek lesz most a folytatása a sudo. A többire is ott lenne a Cygwin meg a WSL, de előbb-utóbb kiváltják natív eszközökkel. Már most is létezik néhány ilyen toolnak windowos binárisa, dd, openpgp, stb., illetve továbbiak lefordíthatók (nvi és társai), de ezek csak szorványosak még, és nem a MS-t fejlesztései.

Annyit még mondanék az MS-nak, hogy igyekezniük kell, lehet nem ér rá az ügy 2099-ig, mert közben a Wine is jön fel, mint a talajvíz, rohamütemben fejlődik (legutóbb a Wow64 és PE32 támogatást kapta meg, előtte meg a DXVK-t), a Linux kernel meg ugye már az NTFS3 kernelmodult használhatja, és a Wine-hívásokat elősegítő drivert is kap (NTSYNC), és ha lemaradnak, a Wine/Linux előbb lesz jobb Windows, mint a MS Windows lesz jobb Unix/Linux.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nálam már évek óta van...

1. Megszokás miatt

2. A faszom se fog 6km-es powershell commandokat írni.

function sudo {
        $location = Get-Location
        $params = ""

        if ($args[0] -eq "-i") {
            $app = "powershell.exe"
            $params = "-NoLogo -NoExit -Command `"cd $location`""
        } else {
            $app = $args[0]
        }

        if ($args.count -gt 1) {
            $params = $params + $args[1..($args.count-1)]
        }

        if ($params) {
            Start-Process $app -ArgumentList $params -Verb RunAs
        } else {
            Start-Process $app -Verb RunAs
        }

        if (($?) -and ($args[0] -eq "-i")) {
            Stop-Process -Id $PID
        }
}

function .. { cd .. }

function tail {
    if ($args[0] -eq "-f") {
        Get-Content -Tail 30 -Path $args[1] -Wait
    } else {
        Get-Content -Tail 30 -Path $args[0]
    }
}

"Sose a gép a hülye."

Csak jobb, ha nem ad ötleteket a MS-nak, különben ezt a MicroGnuEmacs-et (mg) is lenyúlják, és benne lesz a következő Word-ben :D

Nekem amúgy nincs bajom, hogy lenyúlják a sudo nevet, bár lehet, ha tényleg nem lesz teljesen szabványos implementáció, akkor vezet félreértésekhez. Amúgy a sudo nem levédett márkanév, így bárki adhat ki ilyen néven akármit. Persze lenyúlhatták volna a doas-t vagy akármi mást is. Gondolom azért a sudo mellett döntöttek, mert az a legközismertebb a nem MS-os világból.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Na, végül kiderült, hogy valóban semmi köze a MS-os sudo-nak a unixos/linuxos sudo-hoz. Más a konfigja, GUI-ban kell konfigurálni, sokkal kevésbé szabályozható, lényegében a runas-hez implementáltak néhány terminálos extra funkciót, és a sudo az egy rá mutató link csak. Teljesen igaza van az OpenBSD-s fővezérnek, ezt nem lett volna szabad sudo-nak hívniuk, semmiben nem felel meg a sudoers-nek.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Jó neked, nekem nem volt az. Azt azért gondoltam, hogy nem lesz 100%-ban ugyanolyan, mert a Windows csoport/jogosultságkezelése más azért, de hogy ennyire semmi köze ne legyen hozzá, az a név alapján nem volt várható. Persze, abban igazad van, hogy nem is értem mit vártam a MS-tól, élből komolytalanok.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)