Keresek RS/6000-hoz alkatrészeket

Sziasztok!

Régen beszereztem itt egy IBM 43p Model 150 gépezetet, most próbálom feléleszteni, de a HDD-je nem pörög fel. :(

Szóval keresek hozzá:

1. való HDD-t, eredetileg egy 9.1GB-os IBM DNE S-309170 volt benne,

2. videó kártyát (most RS-232-n tudom csak elérni) elég Mission Impossible érzetem van ezzel kapcsolatban,

3. valami billentyűzet megoldást, régi PS/2-es biliket rálógattam, de boot-kor amikor bill. leütést vár nem reagál rá.

A fentiekből sejthető, hogy nem vagyok járatos ebben a világban :(, minden tanácsot szívesen veszek tőletek.

Thx!

Mur

Hozzászólások

Szerkesztve: 2024. 02. 14., sze – 22:40

Réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban volt egy ehhez hasonló gépem...
Az biztos, hogy szerette a PS/2 billentyűzeteket, mert egy IBM Model M billentyűzettel használtam, mint akkoriban minden mást is.

Valamiért úgy rémlik, hogy nem csak GXT sorozatú videókártyákkal szerelték, hanem talán mezei S3 Trio64 is volt ilyenben, de lehet, hogy csak keverem valamelyik másik régi gépemmel.
Hú, de jó lenne újra huszonévesnek lenni! :)

A Googlizás során találtam olyan furcsa infót, hogy PC-s billentyűzettel ritkán megy, viszont RS/6000-essel megy a PC lehet, hogy hülyeség. 

A konzolablakba köhögi, amit írtam fentebb is, hogy nyomjak 0-t az aktív konzolra váltáshoz. Capslock, Numlock reagál (LED-ek), de az alap gondolom ha már tápfeszt kap.

S3 Trio-val, ATI Radeonnal próbáltam, nem adott képet, lehet hogy azt is konfigban kell valahol állítani.

Tehát van egy soros port köré épített nagy halom hulladék.;) Vajon mit tennél, ha elindulna?

Egy ilyen régi gép elindításakor érdemes ellenőriizni a tápfeszültségeket illetve izopropil-alkohollal ledörzsölni a kártyaéleket és a csatlakozókat néhányszor megjáratni, hogy tisztuljanak. Úgy rémlik, hogy ebben még ISA busz is van. Annak idején az RS/6000 tápegységek javítását még feketeövesek sem vállalták.

Ha elindulna, boot közben ikonok formájában felsorolja a vizsgált eszközöket a képernyő alsó részén. Ha eközben beírod: eatabug -> akkor eléred a firmware menüt. :-D

"Tehát van egy soros port köré épített nagy halom hulladék. ;) Vajon mit tennél, ha elindulna?"
:D ez a hobby-m, kitakarítom, megjavítom, működőképes állapotba hozom őket és örülök. :), van még vagy 50  hasonló "fostalicska" retro gép (Commodore, Sinclair, HT, Homelab, Primo, Apple, TVC, és még néhány egzotikum).
A gépet már kitakarítottam, PCI busz van benne ISA nincs. Ikonok nincsenek videokártya hiányában, csak a Putty-on ír ki infókat, meg hogy aktív konzolra váltáshoz nyomjam meg a 0-t, aztán működőképes HDD hiányában keresi a hálót.

Pedig a Service Guide szerint (1-9) ott van a két isa busz csatlakozó. Megjegyzem, egy RS/6000 nem egy fostalicska gép, csak régi.

Ha megdöglött a diszk, akkor kell majd install anyag is. Erre a gépre az AIX 4.1.4..4.3, de megkockáztatom, hogy az 5.1 is felmehet.

Szorgoskodásod felvillanyozott! Lehet, bekapcsolom a p615 szeveremet, amely már vagy 14 éve áll. Az előző gépem egy Motorola Atlas 604 (kb. megfelel a 43p-nek) már egy ideje egy dobozban csücsül és várja,hogy eljussak az elektronikai hulladék gyűjtőhelyre.

Az 1-9 a Model 140-ről szól, nekem 150-es van. A "fostalicska" csak a "halom hulladék"-ra volt reply. ;)

Sikerült konzolról belépnem az SMS-be (vagy mibe) látja a rádugott PCI kártyát, de sehol sem találom, hogy kell azt defaulttá tenni, kerestem jumperolást esetleg, de semmi infó. Valahol írták, hogy ha gyárilag anélkül érkezik, akkor nagy "adventures" a beállítás.

AIX 4.1.4, 4.3-at honnan lehet keríteni?

Nekem szerintem van hozzá mindenem a kacatok között.