[POL] Kötelező Magyar Posta csomagküldést is felkínálni a webshopoknak

Fórumok

Egy március 28-tól hatályos kormányrendelet alapján minden webáruház üzemeltetőnek biztosítania kell a lehetőséget, hogy az ügyfél a Magyar Postával szállíttassa ki a rendelését. Ez nem biztosít kizárólagosságot az egyetemes postai szolgáltatónak, de forgalomnövekedésre így is számítanak.

https://index.hu/belfold/2024/02/25/magyar-posta-csomagkuldes-novekedes…

 

Ez érdekes, annak függvényében, hogy az MPL az egyik legtrágyább szolgáltatás ami a piacon van (legalábbis errefelé). Nálunk rendszeresen előfordul, hogy a tracking az írja a csomagokról, hogy "Kézbesítés alatt" 2-3 napon keresztül. A másik nagy klasszikus az értesítő bedobása anélkül, hogy méltóztatott volna becsengetni a szállító, ami után mehetek a postára átvenni a csomagomat (másnap).

Hozzászólások

Kénytelenek, mert az ilyen húzások nélkül nem sok melójuk maradna 2024-ben. Bár azt felhúzni mesterségesen, akinél amúgy megállt az idő, nos az a beavatkozás csak időleges megoldást fog hozni. 

Ui a shein rendeléseket is odaadták nekik, immár MPL hozza, az Express One kiesett. Sőt, immár fel is jön a postás, mert nem teheti meg, hogy leszarja és cetlit hagy a postaládában. Az ebay stb. rendeléseknél már nem jön mail a vámkezelésről, hanem “lekérdezett” matricával fizetheted a kézbesítőnél (2x++ áron az eddigi online fizetéshez mérten).

Nem riogatni akarok, ezt tapasztaltam.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Ha ez azt jelenti, hogy innentol barmelyik webshopban valaszthatok csomagautomatas szallitast a Posta automataiba, akkor engem megvettek.

Engem nem. Az elérhető automaták közül talán legmesszebb van a Posta/MPL, a házhozszállításuk meg kriminális. Az egy dolog, hogy ha esetleg jön, akkor sem abban az intervallumban, amit megad, de a legutóbbi esetben mindkét nap az jött, hogy nem volt kinek kézbesíteni a csomagot (mindketten mindkét nap itthon voltunk), úgyhogy mehettem a postára, ami ráadásul elég messze van. Szóval ha lesz is, remélem, nem csak MPL lesz.

Nálunk az MPL úgy gondolta jól lesz az a város szélén. Az összes többi cégnek van automatája a központban. 

Az lehetett benne a logika, hogy a posta a központban van, csak ott ha sok a csekkbefizetős konzervatív néha fél óra ácsorgás, mire sorrakerülsz és hozzádvágják a csomagod.

Én kértem csomagot MPL automatába, amikor aztán közölték (ja nem, nem hívtak fel, csak amikor én érdeklődtem, akkor árulták el), hogy az automata tele volt, ezért átvitték a közeli postára.  Ez az átvitték ez úgy nézett ki, hogy visszament a logisztikai központba, aztán a zuglói nagypostára, ahonnan aztán a kiválasztott postára, mindezt az eredeti kézbesítéshez képest 4 plusz nap alatt.  Azóta GLS csomagautomata, csak kicsit drágább, de nem szivatnak meg.  Kíváncsi vagyok, hogy most az extra forgalmat majd hogy kezelik, ha az eddigire sem tudtak felkészülni (nem a karácsony körüli extra loadról van szó).

Én mindent velük küldök. Nincs vele bajom. 

Egyetértek. A közelmúltbeli tapasztalatok alapján nincs rájuk panaszom. Ami meglepett, hogy a nemzetközi küldemények esetén se futottam még problémába velük. A vámolást (ha 150 eurós értékhatár alatt van) automatikusan megoldják, és általában egy nap sem kell, hogy átmenjen a vámon. Amit postacsomagként adnak fel, azt általában az MPL szállítja ki, a levélküldeményként feladott dolgokat a postás. Előbbi általában a vámról kikerülés után másnap már nálam van, a postai küldemény pár nap. Ami viszont még meg is lepett, hogy a sima levélküldemény is pár nap alatt ideért Japánból (bár nyilván ez ugye nem a magyar postán múlik).

Nem a küldés a problémás, hanem a fogadás.

Házhoz rendelésnél a postás egy csomó esetben b*szik felcsöngetni is, egyenesen megy az értesítő a postaládába, ha egy levélnél nagyobb dologról van szó, és mehetek átvenni a „közeli” csomagponton vagy min. Csomagautomatába rendelésnél pedig eddig 3-ból 3-szor lett az a vége, hogy nem volt hely, szóval, mintha házhoz rendelném… Ezzel csak az a baj, hogy ha már úgysem hozzák ki, pont azért rendelem automatába, mert 100 méterre van a házkaputól, a család bármely tagja ki tudja venni, ha este 9-kor, akkor este 9-kor. A csomagponton már meghatalmazás kell, spéci nyitvatartás van (pl. ebédidőben ne próbálkozz).

Detto. Házhoz szállítás. Nem telefonál, a kapu előtt dudál, nem száll ki a kocsiból, úgy kell "elé járulni", s kegyesen kiadja az ablakból. A kisebb csomagok rendszeresen "elvesznek". Csomagautomatával nincs bajom.

Ez alapján alapvetően a dolgozókkal, meg a szemléletükkel van baj. Egy alapos fluktuálás nem ártana nekik. De nyilván többet kellene fizetni egy normális dolgozónak, addig meg marad az "ennyi pénzért bolond leszek ácsorogni" stílus.

Az, hogy választani lehet, végül is nem baj, csak ne legyen kötelező.

Én életemben először (és valószínűleg utoljára) két napja próbáltam ki. De még reménykedek , hogy ma megtalálják a címzettet. 

2024. 02. 27. A küldemény a kézbesítőnél van 
2024. 02. 27. Sikertelen kézbesítés 
2024. 02. 27. Sikertelen kézbesítés (cím nem azonosítható)
2024. 02. 28. A küldemény a kézbesítőnél van 

A Google azt mondja a "cím nem azonosítható" azt jelenti , hogy szarul címeztem a csomagot (nincs ilyen cím).
Amit azért ma reggel a kézbesítő megpróbál újra kivinni (ha nincs ilyen cím mégis hova?)

Eddig csak a Nemzeti Magyar Pposta hagyta/lopta el a csomagjaimat. Számszerint egy év alatt hármat. Úgy, hogy volt olyan amiért a vámkezelési ügyintézési díjat 399 Ft is kifizetteték velem, mert a küldemány különben vám és ÁFA mentes volt, azaz nem érte el a fizetendő az 1000 Ft-ot. Ezt néhány levélváltás után visszaadták, csak szálljak már le róluk.
Két esetben a helyi 1-es postáig volt csomagkövetése is. Egy esetben meg kihoztak a munkahelyre egy felvágott üres boborékos borítékot és átadták a titkárnőnek a céges köldemények közé besuvasztva.

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Egy jó ideje nincs már ilyen, hogy összeghatár alapján ÁFA mentes küldemény. Ha ajándék (vagy más jogcímen ÁFA mentes), akkor előre nyilatkozni kell róla, hogy az lesz, különben vámkezelik automatikusan "vásárolt termékként". Ami amúgy olcsóbb dolgoknál nem éri meg, mert ilyenkor a vámkezelés díja magasabb magában, mint a fizetendő ÁFA. Arról nem is beszélve, hogy a vámügyintézés is lassabb lesz vélhetően.

Erről az 1000 Ft-os összeghatárról nem hallottam. Van erre esetleg valami forrásod? Amit találtam, az egy 10 eurós összeghatár, de ez esetén az első kivétel rögtön az, hogy ez a vámeljárásban szabad forgalomba helyezés esetén ÁFA fizetésre nem áll fenn.

A küldemény ellopásáért viszont a Posta nem igazán tehető felelőssé (gyanítom nem a Posta szervezetileg lop, ha történik ilyen). Amit itt szerintem legfeljebb jogosan kifogásolni lehet, ha esetleg nem kellő mértékkel, alapossággal vizsgálják ki ezeket az eseteket.

Kérdezz meg egy könyvelőt az 1000 Ft-os határról!
égen 15-20 éve még 100 Ft volt. Ez olyan alacsony összeg, hogy aránytalan a behajtási költsége.
De ha 1000 Ft alatti a adóvisszatérítésed lenne, azt sem adják vissza. Szerintem ez így rendben is van.

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Igen, valóban szerintem is rendben van, de két külön dologról beszélünk szerintem. Amire Te gondolsz, az az adóbevallás, amikor Te közvetlenül az adóhatósággal vagy kapcsolatban.

Ebben az esetben viszont Te ténylegesen (hacsak nem az eVám rendszeren keresztül intézed a vámeljárást) a Postával vagy kapcsolatban és ők bizony követelni fogják tőled.

Ahogy például ha bemész a boltba és veszel egy szelet csokit 200 Ft-ért, akkor se mondhatod, hogy Te csak 146 Ft-ot fizetsz érte, mert hogy az ÁFA nem éri el a 1000 Ft-os határt és azt Te nem fizeted ki.

Ez arra vonatkozik, hogy amikor éves elszámolás van, akkor a számolt és előtte ténylegesen befizetett adó között 1000 Ft különbség van az egész évre vonatkozóan, akkor azt egyik félnek sem kell megfizetnie a másik felé (te sem kapsz vissza, de neked sem kell fizetned).

Nem tételenként, hanem az egész évre.

De ha a fizetendő adó/vám/áfa nem éri el az 1000 Ft-ot akkor nem kell megfizetni!

Ez butaság.

2021. július 1-jén az Európai Unión kívülről érkező, 22 eurót meg nem haladó értékű áruk
áfamentessége megszűnik. Ez azt jelenti, hogy értéktől függetlenül áfát kell fizetni a
termékekre, és azokra minden esetben írásbeli vám-árunyilatkozatot kell benyújtani a Nemzeti
Adó- és Vámhivatalnak (NAV).

>minden esetben írásbeli vám-árunyilatkozatot kell benyújtani

Ez ilyen formában kizárt, 2 napja érkezett amerikából csomagom és mindent a NAV intézett előre, nekem csak fizetnem kellett és legfeljebb reklamálhatok mindenféle számlákkal ha nem tetszik. Még csak nem is értesítettek mint eddig szoktak a vámkezelésről, egyszerűen ideállított a postás hogy na akkor ő x magyar pénzt szeretne most tőlem.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Ez ilyen formában kizárt, 2 napja érkezett amerikából csomagom és mindent a NAV intézett előre

Vámáru-nyilatkozatot be kell nyújtani, legfeljebb nem a vevő teszi meg, hanem már előre a feladó, illetve külön díjért megcsinálja a posta is. De attól még meg kell csinálni, magát a tranzakciót a NAV felé le kell jelenteni.

Mint ahogy az ÁFA-t is meg kell fieztni a boltban, ha veszel egy csomag gyufát, mégsem te fizeted be, hanem helyetted a kereskedő, de attól még te fizeted az ÁFA-t. Attól, hogy más intézi az adminisztrációt helyetted, attól azt még meg kell csinálni.

Még csak nem is értesítettek mint eddig szoktak a vámkezelésről, egyszerűen ideállított a postás hogy na akkor ő x magyar pénzt szeretne most tőlem.

Ez általában akkor szokott így történni, hogyha a feladó nem adott meg (vagy nem jól) telefonszámot vagy e-mail címet az elektronikus postai adatok között, és ezért nem tudnak értesíteni, viszont az automatikus vámkezelést el tudják végezni (azaz 150 EUR alatti a küldemény értéke, és nem merül fel a gyanú, hogy nem a megjelölt termékek, vagy nem a megjelölt értékben vannak a csomagban).

és mindent a NAV intézett előre

A NAV ilyet biztos nem csinál. Ez a Posta szolgáltatása, amit valószínűleg ki is fizettél. Ez a csomag értékétől és attól függően, hogy online vagy a futárnál / postásnál fizettél pár száz és pár ezer forint között mozog.

A NAV ilyet biztos nem csinál.

Hát én csak azt tudom, hogy amikor nekik dolgoztam a vámkezelést vámtisztek végezték akiket a NAV alkalmazott a külön NAV-os területükön a NAV-os irodájukban.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Igen, a vámkezelést a NAV fogja elvégezni, viszont a legtöbb esetben ez egy teljesen automatikus folyamat. Nekem pl. két csomagom vasárnap késő este ért az országba, és még aznap este át is mentek a vámon.

Viszont, ahogy feljebb is írták, hogy a NAV kiállítsa a határozatot a fizetendő ÁFÁ-ról esetleg vámról, egy vámárú nyilatkozatot kell benyújtani a küldeményről. Ezt a NAV nem fogja megtenni. Ezt vagy az eVám rendszeren keresztül tudod Te megtenni, vagy a szállító cég fogja megtenni helyetted (Posta, FedEx, UPS, stb.).

Szerkesztve: 2024. 02. 25., v – 18:40

Nálunk leraktak a Lidl parkolóba egy csaomagautómatát. Akartam csomagot küldeni, de az automata még nem működik. Reklámok mennek a képernyőn, de sem feladni, sem átvenni nem lehet. Ennek mi értelme van ha van a közelben (100m-en belül) FoxPost, GLS, Alza, PDP?

Aztán 2 éve rendeltem egy 6m magas Leier kéményt. Hívtak a postától, hogy hozzák a csomagot. Náluk a kapun belül 2m-re kell bevinni. Mondom jól van akkor vigye be. Emelőhátfallal lerakták a közútra... Más fuvaros bedaruzta a kertbe az építőanyagot ugyan azon árért, amiért az MPL ezt kihozta. Köszönjük MPL!

Mondjuk én még működő MOHU automatát sem láttam, csak ami még nem működik státuszban van, de a betétdíjat már fizetni kell. Éljen pártunk és kormányunk!

ebben a fenenagy kornyezetvedelemmel mi lesz a sok visszavalthato meg regi rendszerben ertekesitett uvegekkel?

 

Nehogy mar csak mutyinak nezzen ki az egesz MOHU, ahol kisajatitottak a meh telepeket, megemeltek a betetdijakat, es termekdijat vetettek ki rengeteg uj termekre, de meg a papir(!) csomagolasara is.

Hanyinger az egesz. Persze unios szabalyozas (ami szinten egy hanyinger), de mire ideert mar csak a mutyi maradt belole (ez is hanyinger).

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Elolvastam. Ugy gondolom, hazugsag volt a fenti kommented, es nem fizettel meg MOHU-s betetdijat. Vagy ha igen, akkor baromi messze lakhatsz tolem, mert 25 km-es korzetben meg nem volt olyan bolt, ahol lattam volna ilyet. Automatat persze igen, kulonosen a kikapcsolt fajtabol, de betetdijas palackot nem.

Majd ha mutatsz egyet blokkal, timestampelve, akkor beszelhetunk a rendeletekrol meg a jogszabalyokrol, addig egy vetitesnek tunik az egesz reszedrol.

Lassan mondom, hogy te is meg értsed:

2024.01.01.-től a boltok a termék árába betétdíjat építenek be, amit akkor kapsz vissza, ha visszaviszed egy MOHU-s automatába [pont]
 

A vonatkozó jogszabály: 450/2023 (X. 4.) Kormány rendelet

https://mohu.hu/visszavaltasi-rendszer/fogyasztoi-visszavaltas

a korábban forgalomba hozott termékek továbbra is forgalmazhatók, ezekre továbbra sem kell megfizetni a visszaváltási díjat, de a visszaváltásuk sem lehetséges – az ezáltal meg sem fizetett – visszaváltási díj visszatérítése mellett. A polcokon tehát egyaránt lehet majd logózott visszaváltási díjas, és logó nélküli italtermékekkel találkozni ugyanabban az italtermék fajtában;

Logozott, visszavalthato, betetdijas palack volt mar a kezedben, vagy csak hazudozol?

Ujra kerdezem, hatha most sikerul valaszolnod:

Lattal mar betetdijas termeket? Nem "jogszabalyt a betetdijrol", nem "MOHU automatat", hanem betetdijas termeket. Ez nem egy bonyolult kerdes!

el kene olvasni a jogszabalyt amit linkelsz:

Az a termék, amely e rendelet alapján kötelezően visszaváltási díjas terméknek minősülne, 2024. június 30. napjáig az e rendelet hatálybalépése előtt hatályos rendelkezések alapján forgalomba hozható. A 2024. június 30. napjáig forgalomba hozott termék, amely e rendelet alapján kötelezően visszaváltási díjas terméknek minősülne, az e rendelet hatálybalépése előtt hatályos rendelkezések alapján forgalmazható.

egyenlore _mindenki_ a raktarbol porgeti ki a cuccot, ezert meg nincs forgalomban _sehol_ olyan termek amire kell fizetned.
logikus kovetkeztetes hogyha nincs eladva "uj betetdijjas" termek, akkor nincs is mit visszavaltani

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

egyenlore _mindenki_ a raktarbol porgeti ki a cuccot, ezert meg nincs forgalomban _sehol_ olyan termek amire kell fizetned.

Itt van a kezemben egy ásványvizes palack. Palackozási ideje: 2024.01.26. Palackon felirat virít, hogy betétdíjas. Ez aztán tényleg a raktárból jött! Hol lehet visszaváltani!? A MOHU automatán virító "Töltsd le az Appot!" DMC kódban lévő link sehova sem vezet!

Külön teljesítmény ilyen szinten hülyének lenni, mint ami te vagy! Egy vesztett szálban beállni a hülyeséget ugatók közé, és offolni a témát igazi kutya logika! Gyere kapsz kutyakekszet! És lsd mennyire kedves vagyok: nem kell a továbbiakban fogalmazáson sem. Elég csak annyit írnod, hogy “Vaú!” és máris kapod a kekszet.

Arra célzol, hogy felismerted, hogy elvesztetted a szálat? Vagy nem ismerted fel, hogy a világ nagyobb annál, mint amit magad látsz belőle, és geleit kiáltottad ki vesztesnek? Végül is abban is van valami, hiszen a veled szóba álló emberek valamiképpen eredendően vesztesek.

:)

B+ Te tényleg funkcionális analfabéta vagy!? Leírtam, hogy van betétdíjas termék a piacon. Erre a troll haverod elkezdett vitatkozni, hogy márpedig nincs, és mindenki más hazudik. Erre végigsöpört a médiában, hogy van már betétdíjas termék, pl. visszaváltás még döglött dolog. Pl.: Nem lehet átutaltatni a pénzt, csak jótékony célokra lehet felajánlani. Azaz a fasz sem tudja, hogy ki nyeli be a pénzt. Erre jössz te megtámogatni a troll haverodat, személyeskedő off topic módon. A fajtádnak tényleg felfogja, hogy kontraproduktív hangosan a tartótiszed faszán csüngeni, lehetne azt némán is művelni!?

"veled szóba álló emberek valamiképpen eredendően vesztesek."

Pontosan ezért, ideje lenne rájönnöd, hogy vannak posztolók, akiknek nem szabad válaszolni, mert lehúznak a szintjükre.

Persze tudom, te ezt élvezed annak ellenére, hogy rendszeresen tagadod.

Én csak segítem őket a velük egyet nem értők kritizálásában, illetve a Fidesz–KDNP-nek és az MHM-nek való makacs kampányolásukban. Utóbbi tevékenységükben egyfajta torz önkritikájukat látom. És ahol van önkritika, ott a fejlődés lehetősége sem teljesen kizárt. Az már más kérdés, hogy a torz önkritika szükségszerűen torz fejlődést eredményez-e. Erre nem tudom a választ, hiszen bolond vagyok.

:)

Lehet, hogy a 444 dolgozó nem az első palackokkal találkozott? Mivel múltidőben írta, még igaz is amit írt!

Egy hétfői napon leírtam az állítást, amit a sajtó egy csütörtöki napon közölt le. Mi ebben a felfoghatatlan, fotel/internet harcos!?

Emlekeztetoul, az elso allitasom a temaban az volt, hogy en meg nem talalkoztam visszavaltos palackkal. Erre te belinkeltel valami asvanyvizgyarto weboldalt, meg valamit magyaraztal, egy jogszabalyrol, amit mint kiderult, te magad sem olvastal el.

En ezek utan en a helyedben nem firtatnam, hogy ki mit nem fog fel. :D

Neked meg ajánlom a 41.§ (2) bekezdést:

Az a termék, amely e rendelet alapján kötelezően visszaváltási díjas terméknek minősülne, 2024. június 30. napjáig az e rendelet hatálybalépése előtt hatályos rendelkezések alapján forgalomba hozható. A 2024. június 30. napjáig forgalomba hozott termék, amely e rendelet alapján kötelezően visszaváltási díjas terméknek minősülne, az e rendelet hatálybalépése előtt hatályos rendelkezések alapján forgalmazható.

Ez megengedi, hogy fél évet csússzon a bevezetés, és ez a valóságban meg is történik.

Kémény meg a Tesla nem köpködik egymást?

 

Miert tenne? Mind a ketto megujulo. Az egyik fustol, a masik pedig az ivoviz es karsztviz keszletet teszi tonkre.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nem örülök neki, a Magyar Postát jól megérdemelten nem használja lassan senki (csak akinek kötelező).

Miért nem az a szabály, hogy Magyarországon mindenhova ki kell szállítani a csomagokat?

Egyébként maga az állam csukja be a kisebb postákat. BTW: érdemesebb lenne tömegközlekedést, háziorvosokat és iskolákat/óvodákat/bölcsödéket normálisan, nem kivéreztetve (ha egyáltalán van) fenntartani. Ez már lassan nagy városban sem megy. De biztos a posta hiánya miatt jönnek el az emberek faluról…

Ha mar futar, a legutolso (velem) megtortent eset:

Futar hiv, hogy jon, kibattyogok, lassit az utcaban, lehuzza az ablakot majd atdobja a csomagomat a kapu felett. Egymasra nevettunk, es tovabbhajtott.

Multkor lassan huztam a cipom, mire kimentem mar csak a kocsi hatuljat lattam, hogy elment. Nem is lassitott, mert nem vartam.

 

Nem tudom, ez meg hova tud fejlodni.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Az nem opció, hogy a (kötelező) postai kézbesítéshez egy 10-20 ezer forintos "kényelmi díj" társul?  (vagy amennyiért már megéri a cégnek a postáig elbattyogni)

Hatalmas adatszivárgás történhetett a Magyar Postánál a hétvégén

A Magyar Posta azt a tájékoztatást adja, hogy a webáruházi kormányrendelet kapcsán megkezdett webáruházi regisztráció során egyes webáruházi ügyfelek adatai ideiglenesen hozzáférhetővé váltak más regisztrált személy számára.

Az incidens elhárítására az elsődleges intézkedéseket a Magyar Posta megtette.

Az incidens kivizsgálása és a szükséges helyesbítő intézkedések megtétele, valamint a kapcsolódó bejelentés a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság felé folyamatban van.

A Magyar Posta az okozott kellemetlenségért az érintett ügyfelek elnézését kéri. A társaság a hiba mielőbbi elhárításáért és a webáruházi regisztráció zökkenőmentességéért mindent megtesz.

Amúgy mi a szankció, ha valaki nem oldja meg hogy Postával is lehessen szállítani a webáruházában? Én nem találtam infót erről...

Vagy ugyanaz lesz, mint a kötelező készpénzmentes fizetés a vendéglátó helyeken? A kocsmák nagyívben tesznek rá, mert nincs szankció, ha nem lehetséges.

A tudomány és a hit vitája akkor eldőlt, amikor villámhárítót szereltek a templomokra.

Szerkesztve: 2024. 03. 28., cs – 22:09

Leállt a posta.hu, a webshopok Posta API-ja nem töltődik be. Várható volt.