Nyelvtanulás Linuxon

Sziasztok! 

 

Ki milyen nyelvtanuló programot ismer ami müködik Linuxon?

Hozzászólások

Anki

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Firefox (megfelelo pluginekkel) vagy Brave + youtube.

Rengeteg video van fent mindenfele nyelveken. Vannak nyelvoktatok is, ha meg az elejen lennel. Hallas utani szovegertesre kb. ez az egyetlen a filmeken es a koltozesen kivul.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Anyam hasznalja a duolingot telefonon, es eleg becsuletesen tolja napi szinten evek ota, hogy az unokainak tudjon angol leckeben segiteni.

Na ott latom, hogy mire eleg a duolingo. Nagyjabol semmire.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A programok sose értek túl sokat. Nyelvet tanulni ugyanúgy lehet Linuxon, mint más OS-eken. Ahogy már előttem is írták, preferált böngészőben elkezdesz nyelvoktató oldalakat nézni, meg YouTube videót, vagy valami más streamet. Ettől jobb nyelvtanulás nincs. Esetleg töltesz filmet (torrent vagy hasonló) az adott nyelven, nézed felirattal.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ha csak hallgatod, olvasod, sose tanulsz meg beszélni. Az a jó tanító progi, amelyiknél bele kell mondani a szöveget, aztán visszahallgathatod a helyeset, meg a te saját kiejtésedet. Az olyan kretén kiejtésű nyelveknél, mint amilyen az angol, szerintem elengedhetetlen. Én például így jöttem rá, hogy nem megy az angol beszéd, mert hosszú gyakorlás után is folyamatosan hibásan ejtek ki szavakat :-(

Erre megint nem kell semmilyen specifikus linuxos platformos program. Hangos felolvasással, vagy utánamondással, majd visszahallgatással lehet gyakorolni. Akár bármilyen hangrögzítést tudó programmal is lehet felvenni a saját beszédet, Audacity, ffmpeg, vagy amit akarsz.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Volt egy weekend projektem:

Betanitani egy voice AI-t az en hangommal, es azzal felolvastatni egy konyvet. Es akkor erdemben ossze lehet vetni a sajat magad altal felvett hangot az AI altal generalt hangoddal.

Aztan kifutottam a hetvegebol, es nem vettem elo azota se. De szerintem egy jo 5let.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

youtube firefoxban

4 és fél éve csak vim-et használok. elsősorban azért, mert még nem jöttem rá, hogy kell kilépni belőle.

Szerkesztve: 2024. 03. 03., v – 15:23

Ha szintet akarsz lepni szovegertesben (azaz nem kell felirat a film ala, nem kell az elobeszedet lelassitanod, vagy a youtube-on bekapcsolni a feliratot), nalam egy dolog segitett igazan:

podcastek hallgatasa (csak hang, nincs kep. Tipikusan megy a headsetbe a szoveg, te pedig futsz/mosogatsz/vezetsz/csinalsz valamit).

Es ezekbol is vannak a konnyen es nehezebben erthetoek. Joe Rogan podcastjai szerintem baromi konnyen erthetoek, de elojon egy-egy beszelgetes, ahol fel kell kotni a gatyat.

A legnehezebb talan a Mike Tyson-os interjuja. Az a ficko az ugy beszel, mintha nem lenne egy foga se. Raadasul neger szlenggel.

De 2 ora hallgatasa utan, elegge raall a fuled.

Vagy ott volt a Pink Floydos urge (Roger Waters), vagy eppen Jimmy Carr (a vallastipro). Mind a ketto baromi eros uk nyelvjarassal beszel.

Vagy eppen az Elon Muskos interjui. Azt a dadogast is nehez erteni, de bele lehet jonni a vegere.

 

Van egy masik podcast amit szinten rendszeresen hallgatok, ez pedig a zoltan kaszas podcastja (neve ellenere nem tud magyarul). Minden heten kijon egy egy oras beszelgetessel, ahol harman okorkodnek. Ez youtube, de csak hangkent hallgasd, kepet ne nezd, keppel mindig konnyebb (testbeszed, artikulacio, szeme mozgasa, stb). Youtube-ot tipikusan letoltom, es utana headsetbe mehet a napi adag.

 

Egy fel ev utan, ugy hogy napi rendszereseggel 3-4 orat hallgatod, hatarozottan megjon az eredemenye.

 

Ez a szovegertesi oldal. A masik, ahol lenyegeset tudtam fejlodni, az pedig ha irok valamit angolul, akkor valamelyik nyelvtan AI-n keresztul atengedem a szoveget, es kijavitja a helyesirasi hibakat, a stilisztikai hibakat (pont, vesszo, pontosvesszo, kisbetu-nagybetu, stb), idorendbeli hibakat, valamint a megfogalmazasbeli hibakat.

Van rengeteg, de itt van egy pl:

https://quillbot.com/grammar-check

 

Szoktam youtube-ra hosszabb kommenteket irni gyakorlaskent. Es tipikusan 2-3 nap utan ugyis torli a youtube. Egyszeruen nem lehet mar ugy megfogalmazni semmit se, hogy ne toroljek.

 

Hogy mennyit fejlodtem? Regebben a yt alatt tipikusan be volt kapcsolva a felirat, es neha-neha rapillantottam, aztan azon kaptam magam, hogy inkabb olvasom, mint nezem.

Mostanaban, ha veletlenul a felirat be van kapcsolva a yt alatt, akkor inkabb kikapcsolom. Van ugy, hogy egy mondatot nem ertek, akkor visszatekerem, bekapcsolom, es megnezem az AI mit ertett meg (valamikor az is hulyeseget ert, de aztan rajovok, hogy mi az igazsag). De utana rogton ujra kikapcsolom a feliratot.

Elotte evekig ugy ereztem, hogy megrekedtem egy szinten, es nem lepek tovabb.

Ez kb. a zero-effort kategoria. De tenyleg. Tavaszi metszes, kapalas kozben ugyis szolhat valami.

Mostanaban audiobookokat is hallgatok. Azok is ilyen 6-80 oras szeanszok. Vettem hozza egy boomboxot, es sd kartyarol viszi. Egy kis tervezest igenyel, de egy hetre-honapra elore ossze lehet valogatni, hogy mit fogok hallgatni.

Es vannak direkt nyelvtanulos videok (ezeket is szigoruan podcastkent hallgatom kep nelkul), ezek youtube-osak is.Egyik a canadian bob, a masik meg a robwords.

Ezeket is meg szoktam hallgatni, de ezek frankon tanulasnak erzodnek. Van ugy, hogy 3-4x meg kell hallgatni, mert meg is kell jegyezni dolgokat (hasonlo szavak kiejtese pl. rendhagyo igek), ezeket par honapig elhanyagolom, aztan ujra raveszem magam.

 

Vagy ott vannak a humoristak full specialjai/netflix special/standup special. Ezek is 1-1.5 oras eloadasok, es a poenok miatt azert kell tudni angolul hozza.

Csak par pelda a youtuberol: bill burr(matyizos), joe rogan (meh, de vannak jo gondolatai is), ricky gervais (fokocsog), jimmy carr (antivallasos), dave chappelle (lmbtq aktivista:), norm mcdonald (elbeszelos mesek), george carlin (orokzold klasszikus), zoltan kaszas (a csoro macskas)

Amikor a humoristak full specialjait podcastkent hallgatod, es egyutt rohogsz a kozonseggel, akkor nagyjabol iranyban vagy. Szerintem.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

De ez "holt ido", azaz nem vesz el idot a napi rutinodbol. Tudsz mellette hazi munkat csinalni, bevasarolni, futni, biciklizni, kapalni, metszeni, hazat felujitani, betont keverni, mosogatni, ami jon.

 

Az emberek jo resze ennel lenyegesebben tobbet tolt el napi szinten youtube-on es netflixen.

Programozni nem lehet mellette, ez teny. Probaltam, nem megy. Ugyanugy, ahogy 9gag-ezni se lehet programozas mellett vagy youtube-ozni.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Az tényleg brutális, annyit nem javaslok, főleg eleinte nem, míg kezdő valaki, mert annyiba nagyon bele fog fáradni, és elmegy tőle a kedve. Később, mikor már jobban megy, akkor persze ki lehet tolnia az idejét, de akkor se feltétlen 3-4 órára, hanem annyira, ameddig az ember el nem fárad, meg nem unja, stb.. Nem szabad túlzásba esni vele, mert akkor meg megcsömörlés és kudarc lesz a vége. Mindig csak annyit kell csinálni, gyakorolni, amennyi jól esik, ha kicsit ki is tolja valaki a határokat, csak kicsikkel növelje a gyakorlási időt, nehézséget. Addig, amíg bírja, érdekes. Sőt, inkább legyen rövidebb a gyakorlási idő, de maga a gyakorlás tényleg legyen rendszeres, napi szintű,  ne nagyon essenek ki napok, hosszabb időszak. Az is segít, ha az ember olyan témákat, anyagokat néz, hallgat, ami érdekli (hobbi, szakmai dolog, tanulás, munka, vagy ami épp aktuális), amit egyébként is nézne, hallgatna, csak nem magyarul teszi, hanem a célnyelven, így a kellemes összeköthető a hasznossal, nehezebb megunni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

"Tévénézéshez" ott van a Hypnotix. Bár úgy tűnik, hogy az alapból elérhető csatornák köre változhat, és sajnos nem is mindegyik töltődik be mindig, de egész használható felhozataluk van.