Önéletrajz vs GDPR

Egy önéletrajz publikus olyan értelemben, hogy az ember magáról írja, önszántából, aztán küldözgeti mindenhova.

De vajon ez így minek számít? https://duckduckgo.com/?q=site%3Abluebird.hu%2Fwp-content&t=h_&ia=web

Hozzászólások

Ez első blikkre adatvédelmi incidensnek.

Bővebben? Ki részéről? A DuckDuckGo, amiért beindexelte? A Bluebird, mert közzéteszi az érdeklődőknek? Sok olyan infó van itt, amit az ember megoszt fórumon, LinkedIn-en, saját honlapján is.

Nem kötözködni akarok, nekem is furcsa egyébként, hogy ez így egyben fent van kereshető formában, és ráadásul csomó CV-ben a minimumnál több infó van (fotó, lakcím, születésnap), de ezt az emberek maguk osztották meg...

>>de ezt az emberek maguk osztották meg...

a bluebirddel. a bluebird pedig az adkezelési tájékoztatójában vállalja, hogy "azokat jogosulatlan személyek számára nem teszi hozzáférhetővé". ez utóbbi kevésbé sikerült (hozzáfért a duckduck és többek között te is)

Ez egy manpower ceg, amelyik komolyan vette az uvegzseb programot. Vagy csak lyukas a suszter cipoje?

Az emberek, gondolom, a ceggel osztottak meg az infot, nem a nagyvilaggal.

Ha meg nem is buntetik, remelem, a versenytarsai mar letoltottek az osszeset, es elhalasszak a legjobb embereket.

Szerintem a DDG is gyanús itt.

Egyrészt, a G keresője nem dobja fel ugyanezeket a találatokat. Másrészt, a DDG sok találathoz ezt írja: "We would like to show you a description here but the site won't allow us.". Gyanús, hogy van ott robots.txt, de a DDG leszarja. Ennyit a nagy privacy huszár keresőről? Az továbbra is kérdés, hogy a doksikra mutató linkeket honnan találta meg.

Értem, amit írsz. Pedig egy csomó fájlmegosztó is úgy működik, hogy ha van egy linked, akkor eléred a cuccot, nem kell bejelentkezni vagy semmi. Pl. Google Docs, hogy mást ne mondjak. Mondjuk ehhez az kell, hogy a link ne legyen könnyen kitalálható (pl. szerver.hu/jelszo.txt). És itt a CV linkekben van egy random szám, szóval ez még *önmagában* nem akkora baj.

Gelei azt mondta, hogy addig nem létezik publikusan elérhető cím, amíg a megosztani kívánt erőforrás tulajdonosa aktívan létre nem hoz egyet.

Szerk.: jelen esetben személyes adatokról van szó, nem fájlokról általánosságban.

:)

akkor eléred a cuccot, nem kell bejelentkezni vagy semmi. Pl. Google Docs

Nope. Ha generalsz hozza megoszto linket, akkor te explicit engedelyezed az elerest, nem rajtad kivul allo ceg osztja meg a tudtod nelkul. Masreszt a megosztasnal beallithatod, hogy "anyone with the link", vagy specific people, read only, vagy edit. Vagyis egyaltalan nem az van, hogy csinalsz egy doksit, megosztod valakivel, es utana barki megkapja/kitalalja az URL-t, akkor hozzafer.

Vagy a robots.txt azóta került oda, a DDG (valószínűleg ténylegesen a Bing) még azelőtt indexelte be, hogy ott lett volna. Csak most már frissíteni nem tudják a tartalmat.

A linket honnan találta meg: pontosan onnan ahonnan a Google is: a Chrome hazatelefonálta neki, amikor valaki megnyitotta. Mivel a DDG mögött tudtommal még mindig a Bing van, ezért valószínűleg egy Edge volt ami hazaküldte.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Inkább percekben mérhető.

Én akkor csináltam ilyet, mikor felvételnél a HR-esek kérték, hogy küldjem vissza egy word doksi template-ben az összes személyes adatomat, bankszámlaszámmal, mindennel együtt. Nem értették, hogy miért nem akarom emailben (a céges IT attachment-szűrése miatt esélytelen volt bármilyen titkosított dokumentumot átküldeni, több próbálkozás után feladtuk). Jobb híján kitettem egy S3 bucketbe a jelszavazott docx-et, csináltam rá publikus URL-t és elküldtem azt. De azért bekapcsoltam a request logolást rá, csak úgy biztos ami biztos alapon. Még mielőtt a HR-es csajszi megnyitotta volna, már 2 cég letöltötte (Microsoft, gondolom az office360-as outlook URL checkere volt. A másik valami kanadai volt, már a melóhelyen tudtam meg, hogy egy 3rd party email biztonsági szolgáltató cég, akivel konkrétan van szerződésük). Utána láttam egy magyar IP-t gondolom ez volt az irodából a HR, valamelyik aktuális chrome verzió volt a user-agent. És kisvártatva jött a Google is... Nyilván beindexelni semmit nem tudott rajta, mert titkosított volt, így nem tudom ellenőrizni, hogy megjelent-e volna keresési találatok között, vagy csak valami "for your security" jellegű ellenőrzés volt ez is. De az ok-okozati kapcsolat elég szembetűnő volt. Ez 2019 környékén volt, lehet hogy azóta változtattak rajta törvényi előírások miatt.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Aztán csodálkoznak, hogy a scammerek honnak tudnak róluk annyit :D

Aláírás _Franko_ miatt törölve.
neut @

Remelhetoleg akihez tartozik az oldal, megoldotta. Vagy olvassa a hupot, vagy valaki szolt neki. Amikor eloszor raneztem, meg kint voltak. (arckep, nev, cim, telefonszam, korabbi munkahelyek.. egyik sem tunt generalt adatnak)

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Na én az ilyen kontárok miatt csináltam masszív kipucolást a CV-men pár éve. Fénykép sosem volt benne. De azóta kiszedtem a születési dátumot teljesen, lakcímet is csak annyit hagytam benne h. Mo. / Budapest.

Email címet (ami nem a mindennaposan használt, hanem regisztráltam hozzá dedikáltan egy álláskeresőset) meg a mobilszámot bennehagytam.

Sajnos túl sok hülye van ebben a munkakeresős szakmában, már miattuk is védekezni kell a fenti módon.

En mindig meglepodok, mikor valaki cv-t ker. Ott a linkedin, messze hasznalhatobb, joval tobb info es linkek is vannak benne.

Ahol cv-t kernek igy anno 2024-ben, az mindig negativ a HR-re nezve.

Amugy a linkedin profilomat exportalom pdf-be, azt szoktam cv-nek bekuldeni, szoval duplan idopocsekolas mindenkinek.

vitatnam. eloszor is, mi az, hogy "relevans tapasztalat"? nezd meg az allashirdeteseket, kb. nem letezik olyan, ahol talalnanak olyan jeloltet, amelyik mindet tudja abbol, ami kell. de meg ha tudja is, olyan, hogy 'hit the ground running', nagyon-nagyon ritka. kvazi mindenkinek bele kell tanulnia legalabb 1-2 tech-be. Plusz tipikusan van 1-2 NIH/hazon beluli tech, amit mindenkepp meg kell tanulni.

Akkor viszont 100% relevans, hogy eddig mit latott, mit tanult, mennyire rugalmas es fejlodokepes. Ezt pedig az eddigi eletutja, tapasztalatai alapjan lehet leszurni.

Ezert hiszem, hogy a "tupirozott", customizalt CV nagyon hibas elkepzeles, attol is, aki csinalja, meg attol is, aki elvarja.

Ma mar nem igazan jellemzo a 2000-es evek 'j2ee+oracle' - developer jellegu allashirdetesek. k8s/docker, valami frontend, valami helyi/domain tech, es/vagy go/nodejs/python gyakorlatilag mindenhol bejatszik, ha mashol nem, a 'nice to have' skillek kozott.

 

Masreszt, es talan ez a fontosabb: tudod, mennyi ido egy ilyen? Megmondom: sok. Es akkor ezek utan meg 3-4-5-8 koros interju, hazi feladattal meg minden. Aki ezt manapsag vegigcsinalta, az kb. tobbet nem fogja; legutobbi poziciovaltasnal en is eldontottem magamban, hogy coding interview OK, "2-4 oras" (muahaha) hazi feladat nem.

Sajnos rengeteg hely van, ami elsore tetszik, de aztan megse vagy erdekes, mert csak (btw pont az ilyen helyek sose mondjak, miert - csak), es a 3. ilyen utan eldonti az ember, hogy akkor ezt tovabbiakban nem, mert minek.

Valahol mindkettotoknek igaza van. Igazi customizalast talan motivacios levelben/kiserolevelben tudnek elkepzelni.

Szoval kap egy altalanos CV-t, plusz leirod, hogy X es Y-nak tokeletesen megfelelsz, Z-t meg szeretned jobban megismerni, es latod, hogy ok hasznaljak, ezert jelentkeztel hozzajuk.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Igen, a cover letter elvileg jo lenne, de megintcsak: ismetled, ami a linkedin -en van. linkedin ugyanis meg arra is kepes (...), hogy megmondja, mennyire match-el egy adott jelentkezo. Sot, linkedin-nek sajat vizsga-rendszere van, es bizony kokemenyek; en megcsinaltam parat, certified vagyok ott, plecsni meg minden. De ez egy cover letter-en, cv-n nem latszik. Mig ha felmennek a linkedin-re, egy kattra megmutatja a 10 legrelevansabb jeloltet.

Ezek utan nem tudom, minek tokolne valaki kezzel vegigmenni a heggeszto/fuvarozo cv-ken (igen, ismerem a hiring oldalt is).

Azt vetíted ki teljesen rosszul, hogy mindenkinek van karbantartott linkedin profilja.

Ebben biztos vagy amugy? Kicsit tulmesz a nagy magyar pocsolyan, akkor bizony nemigen van mas perpill. Kvazi az egesz nyugati vilag ezt hasznalja, meg 1-2 masik kisebb (niche/geek) job board-ot.

Egyébként meg gondolom ki lehet exportálni a linkedint is cv formában, azt csöcs.

epp errol megy a szajtepes, hogy de az meg sokak szerint gagyi/nem customizalt/...

szinten elveszik az osszes linkedin feature belole, mint certificate-k, kattinthato linkek, rendezes, relevancia-szamok, es meg millio dolog, amivel az IT digitalizalta a papir alapu irodat egykor.

Ebben biztos vagy amugy?

Eléggé. Hangsúly a karbantartotton. Arra akartam utalni, hogy mivel neked gondolom van ilyen, ezért azt hiszed, hogy mindneki másnak is, de a valóság nem ez. Nincs neki se linkedinje, se cvje up-to-date.

Én nem azt akartam mondani, hogy a linkedin szar, hanem arra reagáltam, hogy úgy adod elő, hogy a cv eleve értelmetlen, és ha nem linkedin, akkor mindenki hülye.

szinten elveszik az osszes linkedin feature belole, mint certificate-k, kattinthato linkek, rendezes, relevancia-szamok, es meg millio dolog, amivel az IT digitalizalta a papir alapu irodat egykor.

Kurvára nem akarok se certekre kattogtatni, se rendezni, se semmi mást csinálni, amikor a CVjét olvasnám valakinek, el akarom olvasni, ami oda van írva. Körkörösen nem érdekel, hogy hány macskajancsi pluszegyezte le, hogy ő ért mondjuk az IP networkinghez. Max a githubjára szeretnék átkattintani (amit egyébként a pdfből is megy, de le se szarom, ha ki kell másolni azt az egy darab linket)

Láttam már olyan jelentkezőt egyébként, akinek kb ez volt a mondás, hogy nézd már meg a linkedint, engem nem zavar különösebben, az is jó, de hogy ez volna a szent grál....

Nem szent gral, nyilvan. Ahogy egy jol vezetett papir-alapu iroda is teljesen mukodokepes. De amit lehet automatizalni, azt miert ne? Ahogy mondjak, 100 CV-t atolvasni egyesevel, ellenorizgetni, osszevetni - kokemeny melo. Ha a jelentkezonek mar alapbol megvan strukturalt adat formajaban, nem egyszerubb azt hasznalni?

Linkedin csak egy pelda itt, persze en is szeretem az OSS megoldasokat.

Update-elni alapvetoen nem egy nagy munka, en tipikusan allas-valtaskor update-elem. De itt is igaz, hogy sokkal egyszerubb a meglevot update-elni, mint 0-rol ujat irni.

Közben látom, hogy te nem a valóságról beszélsz, hanem a fejedben levő "hogyan kéne csinálni képről".

Úgy csináltál, mintha nem konkrétan a linkedin lenne az alapvetés, és már csak néhány kőkorszaki cvze. Miközben még a linkedinen is az megy tízből kilencszer, hogy ha érdekel a spamje, küldjek a cv-t :D

És azt próbáltam mondani, hogy ez a strukturált adat valójában nincsen meg up-to-daten, mert hiába nem nagy munka updatelni, rengeteg embernek nincs ez megincsálva, kvázi genya mindegy neki, hogy cvt ír, vagy linkedint (ált ugyanazt mindkettőbe, ha váltani akar). A HResek meg simán nézik mindenféle toolal automatán a CVket is. Persze nem strukturált, de hát minket se zavar, mikor shell csatakígyókat építünk, mert minden string :)

Közben látom, hogy te nem a valóságról beszélsz, hanem a fejedben levő "hogyan kéne csinálni képről".

namost itt 2 dolog.

1. ez a valosag. nyugatabbra biztosan; hogy MO-n mi a helyzet, az nem annyira kovetem, de itt is elegge effele tendalnak a dolgok, mert van ertelme es tenylegesen automatizal sok-sok eddig kezzel csinalt munkat.

2. a vilagon mindenhol azt beszelik meg, ahogy "kellene". ahogy van, az a legritkabb esetben jo; ha az, akkor abszolut piacvezeto vagy. de en ilyet meg nem lattam/hallottam.

el akarom olvasni, ami oda van írva

En mar csak felve merem megmondani, de szerintem az is erdekes input, hogy konkretan mit ir be valaki a CV-be. Az egy olyan doksi, amit eleg sokfele ember olvashat, legyen az hardcode tech szakbarber, recruiter, productos, PM, mittudomen. Az egy hasznos skill, ha ebben valaki el tud navigalni.

Az, bár tapasztalataim szerint ezt tényleg viszonylag kevesen csinálják jól, vagy szánják rá az időt (amit meg is értek valahol). Ha van egy normális struktúra, meg valami olyan  zanzásítás / csoportosítás akármi, amiből ki lehet olvasni a nagyobb dobozokat, tehát kb bárki eltájékozódik benne, hogy neki mi az érdekes ebből, az szerintem már bőven A+.

Illetve a másik fele, hogy bár amit a mindenféle HRes megmondók meg tanfolyamok sulykolnak, hogy egyetlen vesszőhiba a világ vége, meg nem tudom, azzal nem értek egyet, de azért nem egy olyan CVt láttam már, amit azzal adtam vissza, hogy nem érdekel, mennyire releváns az ember tapasztalata, aki ennyire igénytelen foshalmot ad ki a kezéből magáról, azzal én nem akarok együtt dolgozni.

Az, bár tapasztalataim szerint ezt tényleg viszonylag kevesen csinálják jól, vagy szánják rá az időt (amit meg is értek valahol).

Nem igazan kell ra sok idot szanni. Itt egy template:

Senior nemtudom - Valami Bank (2020 - )

  • A folyamatok automatizalasaval 20%-kal noveltem a department zabhegyezo teljesitmenyet
  • Sporoltam ketezer urkreditet minden ugyfelszerzesen
  • Junior pomogacsokat mentoraltam es tanitottam be
  • C, Rust, Excel, Git, calc.exe, AWS

Es figyelj, mert most jon a herkulesi feladat, amin mar napok ota megy a hozonges, hogy micsoda dolog ez, pocsekba megy az idom: ha olyan ceghez jelentkezel, ahol egyaltalan nincs zabhegyezes, mert fabol gyartanak vaskarikat, akkor az elso sort ki kell cserelni arra, hogy "Honap dolgozoja a kezmuves fabol vaskarika gyarto kampanyban"

Ennyi. Ez az a borzasztoan sok munka, amin napok ota megy a vita.

Én értem (bár szerintem ettől egy kicsit bonyolultabb), de ettől még nem szoktam ilyet látni. És ja, azt is értem, hogy aki nem úgy keres melót mint te, hogy kinéz néhány eleve tetszőt, hanem küldi, azt majd kiderül (vagy már kétségbeesetten, hogy csak legyen végre valami), az nem fogja ezt csinálni mondjuk 40 céggel. Pláne, hogy a kiírások nagy része is generic bullshit bingo, megértem azt is, aki úgy van vele, hogy ha a két generic találkozik, akkor majd megbeszéljük érdemben, hogy mi is van itt.

Oke, sot, akinek nincs egyaltalan piackepes tudasa, az nyilvan nem ezt fogja csinalni, meg nem veletlenul volt a peldaban is senior. De azt azert meg kell erteni, hogy ezt magadnak csinalod, nem azert, mert a masik fel esetleg elvarja (amugy nem).

Amikor utoljara valtottam, 14-15 jelentkezesem volt kb., ebbol talan egy volt, ahonnan explicit elutasitottak, 10+ kulonbozo helyrol kerestek meg egy heten belul interjuzni, es 3 helyrol jott offer, meg folyamatban volt egy negyedik is, csak addigra elfogadtam egy masikat.

Nem biztos, hogy brutto raforditott idoben jobban jottem volna ki, ha mindenhova beszorok egy generikus jelentkezest, elbeszelgetek mindenhol fel-fel orakat a recruiterekkel, aztan 1-2 interju utan kiderul, hogy nem egymast keressuk.

Alapvetően egyetértek, én is hasonlóan működök, de valamiért ritkább, amin ez látszik.

Egyébként te valamennyire speciális eset vagy imho, vannak több fele nyúló szakterületeid, valójában a senior fejlesztőnél tényleg kb annyi az érdekes a cvben ebből a szempontból, hogy milyen domain tapasztalatai vannak, az meg, ha benne van a zabegyezés is meg a vaskarika is, akkor valójában remekül ki tudom greppelni szemmel is, amelyik engem érdekel. Nyilván örülök neki, ha a jelentkező megteszi helyettem :)

de ha nem ment at, hogy miert jobb a strukturalt adat es az automatizalas, akkor ... nem igazan ertem, miert vagy a hup-on.

Mert amirol te beszelsz, az nem strukturalt adat, hanem zaj. Nezz mar meg mondjuk tiz random (de tenyleg random!) LinkedIn profilt egymas utan, aztan utana beszeljunk.

  • Summary - szabadszoveges, "get AI suggestions", koszi, ez hasznos info
  • Experience - evszam meg csak-csak, munkakori leiras szabadszoveges, cegnev/munkakor guided freetext, nalunk a kollegak 3-4 kulonbozo ceg alatt is listazva vannak ilyen-olyan felvasarlasok miatt, termeszetesen a statisztikakban ez kulon latszik
  • Skillek - onbevallasos, volt regen certification, amit ugy is megkaphattal, ha kb fingod nem volt a temarol, mert valami 60%-ot kellett megugrani, es rohadt konnyu volt
  • Education - ugyanaz mint az experience
  • Certifications - ugyanaz, bar itt legalabb be lehet irni cert ID-kat, vegulis irhattam volna scriptet, ami leellenorzni az ervenyesseguket, dehat...
  • Volunteering, ugyanaz, bele se kezdek
  • Recommendation - az egyetlen, ami valamennyire Linkedin-specifikus info, es valamennyire erdekes, mondjuk pont nem strukturalt adat ez sem
  • Causes - ja, ez jo, itt fix checkboxokbol lehet valasztani, milyen Jo Ugy erdekel

Ettol kene hasraesni? Ezeket az infokat egy kozepesen jo ATS automatikusan kiszedi a CV-bol.

nem ezen megy a vita

Akkor en valami masik threadet nezek? :)

vitatnam. eloszor is, mi az, hogy "relevans tapasztalat"? nezd meg az allashirdeteseket, kb. nem letezik olyan, ahol talalnanak olyan jeloltet, amelyik mindet tudja abbol, ami kell

Nem is kell, felreerted. Ettol meg szabad elore gondolkodni, es kiemelni jobban kifejteni azokat a reszeket, amik fontosabbak lehetnek az adott cegnek. Ha te jelentkezel egy penzugyi ceghez backend .NET fejlesztonek, te pedig mar csinaltad ugyanezt masik banknal, akkor errol beszelj, ne arrol, hogy 15 eve az allamigazgatasban voltal mar PL/SQL developer, alatta 3-4 olyan "konkret" bulletpointtal, hogy "reszt vettem riportok fejleszteseben", meg hasonlo marhasag.

Masreszt, es talan ez a fontosabb: tudod, mennyi ido egy ilyen? Megmondom: sok.

En nem tudom, ki hogy palyaz allasokra, de amikor en utoljara valtottam, akkor minden jelentkezesre raszantam legalabb 1, de inkabb 2 orat, hogy egyaltalan utanajarjak a cegnek, megertsem, mit keresnek, es ha volt kozos pont, akkor azt kommunikaljam felejuk is, elsosorban a CV tartalman keresztul. Ahova behivtak interjuzni, ott rament meg egyszer ugyanennyi ido, tovabbi felkeszulesre.

Hasamra utok, a jelentkezesek 20%-abol offer lett. Nem interju, ajanlat! Raadasul lehetett volna tobb is, csak a 3-4. offer kornyeken kiszalltam a tobbibol.

Most erted, 1100+ poziciot ir a LinkedIn Budapesten, ASP.NET fokusszal. Ebbol ki kell valogatni azt a 10-15 darabot, ami tenyleg eselyes, a tobbi csak idoelbaszas neked is, meg az interjuztatonak is.

oh, bezzeg az egyetemrol jelentkezesnel meg megy a mantra hogy nemszamit hogy mit tanult meg mit tud. Ha elvegezte a Bolcsesz Mernok Egyetemet akkor van papir hogy tud seggelni/kepes tegnapra is megtanulni barmelyik nyelvet, stb....

na a CV-nel ugyanigy van: lehet a melohoz epp nem relevans adott tapasztalat, de mutatja hogy kepes volt felszivni azt a tudast, es kipattintotta magat valamibol. igy lehet hogy nem ismeri a backend .NET csinjat-binjat es 1. heten meg nemfog kodokat fosni, de rovid ido alatt belejon.

Az igazan f.szagyerek az lenne, aki egy dev allasra cv helyett elkuldi: "itt a github accom, nezzetek meg, aztan kuldjetek az ajanlatot!" :D

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

En kifejezetten nem tech stackrol beszeltem most. Pont ezert irtam, hogy a 15 evvel ezelotti PL/SQL tapasztalatbol nem a PL/SQL az erdekes, hanem peldaul a domain, amit sokkal nehezebb megtanulni, mint mondjuk T-SQL-re valtani, es abban irni tovabb ugyanazokat a riportokat.

Az igazan f.szagyerek az lenne, aki egy dev allasra cv helyett elkuldi: "itt a github accom, nezzetek meg, aztan kuldjetek az ajanlatot!" :D

Publikusak a munkahelyed kodjai, vagy abbol mered le, ki a faszagyerek, hogy mennyi open source projektben van benne? Szerintem egyik sem az ultimate meroszam.

Nekem 2 publikus repom van, az egyik egy take home assignment, amit ki lehet adni jelolteknek, hogy utana interjun beszeljunk rola, a masik pedig egy library forkja, amiben kijavitottam 1 db bugot. Akkor szar programozo vagyok? :)

Az igazan f.szagyerek az lenne, aki egy dev allasra cv helyett elkuldi: "itt a github accom, nezzetek meg, aztan kuldjetek az ajanlatot!" :D

Ezzel két probléma van. Az egyik, hogy aki interjúztat, az általában (nálunk legalábbis) egy leendő kolléga, plusz a leendő főnök. A szakmai vélemény a leendő kollégáé. Ezt a kollégát (időnként engem) a munkája mellől viszik el, főleg akkor, amikor kevesen vagyunk (ezért interjúztatunk). Baromira nincs időm kutatómunkát végezni a jelöltön, arra van időm, hogy figyelmesen végigolvassam a CV-jét, egyrészt releváns tapasztalatot keresve, másrészt olyan motívumokat, ami még hasznos lehet, feljegyezzek sarokkérdéseket, ami mentén társalgunk, plusz olyan szakmai keresztkérdéseket, amelyeket _a bevallott tapasztalata alapján_ feltehetően meg tud válaszolni.

A másik, ugye, hogy még fejlesztőktől elvárt színvonalhoz képest is rossz kommunikációs képességre és diplomáciai érzékre vall, ha valaki odabasz egy linket. Azt mondja el ezzel, hogy más szintekkel (projektmenedzserrel, ügyféllel) képtelen lenne jól kommunikálni, hiszen ha nem tudja/akarja az saját eredményeit se értelmezően összefoglalni, hogyan tudná akkor ugyanezt a mi cégünk nevében megtenni.

igen, szepen osszefoglaltad, hogy aki fenyesre csiszolta a CV-jet, azzal szoba alltok. aztan majd probaido alatt kiderul hogy amugy fos kodot gyart...

masreszt meg te csak epp minimalis munkat akasz belerakni (=vegigfutod a cvt kulcsszavakra keresve), de azert a jelentkezzo oljon bele 1-2 orat/job hogy hozzaigazitsa a cvjet az adott pozihoz....

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

En interjuztatokent is mindig raszantam 1 ora prep time-ot egy-egy jeloltre - mar amelyik tuljutott a HR screeningen. Kurvara irracionalis elvaras, hogy beadnak tobb szazan (-ezren) egy-egy Github linket, aztan majd nezegessem oket, hogy kinek milyen kodja van, mar ha egyaltalan van publikusan bemutathato projektje. Ilyeneket nem tudom, hogy talaltok ki.

Nalunk ez ugy nezett ki, hogy atlag 5, max. 10 jelolt jut at az elso szuron (hegesztok/fuvarozok kizarva).

Abbol megnezeunk 4-5-t, behivunk 2-3-t.

Alapvetoen annak a 2-3nak kell csak tuzetesebben atnezni a CV-jet, munkajat. A masodik koros 5-10 -nek eleg 5-10 / perc atfutni a CV-jet nagyjabol.

 

---

Namost ha a linkedin advanced feature-eit hasznalaod, akkor meg ezek kozul is megtakaritasz eleg sokat, mert rogton latod, mennyire match-el a jelentkezo a kivant skill-ekre, hogy csak a legalapabbat emlitsem. Mert ugye a linkedin -nel strukturaltan vannak meg az adatok, nem osszehanyva egy doc-ba. IT-ben dolgozunk, hasznaljuk mar a sajat technologiainkat!

Nem. De tekintve, hogy hozzafer strukturalt adatokhoz, rossz nem lehet. Legalabbis annal, hogy (erosen tulozva a pelda kedveert) HR-es mancika nagyitoval neki teljesen ismeretlen kulcsszavakat keresgel a kinyomtatott CV-kben, es az alapjan kuka/fonoknek tovabbit, na annal egy nagysagrenddel jobb lehet csak.

Az allaskeresoi oldalrol latom, hogy pl. megmondja, a skilljeid/tapasztalatod alapjan mennyire passzolsz egy allashoz, illetve hogy hol vagy a tobbi jelentkezohoz kepest match-ekben. Igazad van, csak felteteleztem, hogy ha vaskos penzeket kernek recruit-erektol, akkor ez, sot, meg sokkal tobb, a hiring oldalon is megvan.

Ha mar csak a top25% kivalasztasaban segit, akkor is sokkal jobb, nem?

En dev vagyok, ezt majd intezi a HR, ahogy nekik jolesik.

 

De ami a valosagban tortenik (amennyire en latom, ez tenyleg 'messze' van mar tolem), az az, hogy a HR kiir egy poziciora allasajanlatot, azt elkuldi a vele kapcsolatban allo recruiter-eknek (tipikusan fejvadaszok); azok revesznek sok dev-et linkedin-rol, hogy apply-oljanak, lenyuljak a sikerdijat (itt remisztgettek borzalmas osszegekkel, ahol az 1 havi fizu csak a beugro volt), aztan a HR szuroget meg valamit (eselyesen kezzel...), es utana valaszt a hiring manager.

 

Namost ez a processz finoman szolva nem optimalis.

Egyik mod lenne a javitasara, ha a sok luzert scriptelheto feladatokat automatizalnank belole. Ennek resze lenne a strukturalt adat es az azokon vegzett egyszeru, meg AI-t sem igenylo muveletek. Erre probaltam utalni fentebb, amikor meg nem volt ekkora a comment-hegy. :)

 

Nyugatabbra a linkedin szinte kizarolagos mostanra, gyakorlatilag nem talalsz IT-st, aki nincs fent rajta. OK, par security-s kollega elvbol nem ment fel (... alapvetoen kurvara nagy hulyeseg megosztani a publikummal egy halom social engineering -hez hasznalhato infot), de amugy kb. mindenki rajta van, akit ismerek es keresett valaha allast. Es kb. mindenki, akit ismerek, szinten hasonlokepp latja, hogy egyszeruen a linkedin megkerulhetetlen IT-ben.

igen, szepen osszefoglaltad, hogy aki fenyesre csiszolta a CV-jet, azzal szoba alltok. aztan majd probaido alatt kiderul hogy amugy fos kodot gyart...

Es? Ezert van a probaido.

Jobb lenne, ha tizbol kilenc ember nem is kapna lehetoseget, mert nincs nyilvanos hobbiprojektje? Az a programozo, amelyik szabaididejeben nem kodot ir, hanem horgaszik, az rosszabb?

Nem kell fényesre csiszolt CV, információkat keresek benne, hol dolgozott, és milyen projekten, milyen eszközökkel. Hogy irreleváns dolgot ne kérdezzek. ha azt írta, h X toolt ismer, akkor ne tegyek fel keresztkérdést Y-ból.

Annyiban módosítanék még, hogy nem kifejezetten fejlesztők vagyunk, hanem devops, szkriptelni kell, nem kódolni, szóval nem annyira releváns, ha írt harmincöt Javascript libraryt.

ertem. namost, ha megnezed hanyan jelentkeztek az allasra, es hanyat vesztek fel, es belegondolsz, hogy akkor most mennyi munkaora megy igy a levesbe, hat en elszegyellnem magam.

csak valahogy a hiring-nal ugye az uj kolleganak 'nincs szava'.

es ezzel jol ki is zartad az osszes embert, aki utan amugy kapkodnanak a fejvadaszok.

tl;dr, minden ceg olyan, amilyen a felveteli rendszere.

ha megnezed hanyan jelentkeztek az allasra, es hanyat vesztek fel

Szerintem itt mar hibas a kiindulas. Egy global remote poziciora siman bejon tobb ezer jelentkezes, szerinted ebbol mennyinek van legalabb minimalis kompatibilitasa a kiirt pozicioval? Elarulom, <10%. A tobbinek felesleges volt jelentkeznie is, szoval igen, mennek a munkaorak a levesbe, de nem csak az interjuztatok sztar-allurjei miatt.

csak valahogy a hiring-nal ugye az uj kolleganak 'nincs szava'.

Hogyne lenne.

es ezzel jol ki is zartad az osszes embert, aki utan amugy kapkodnanak a fejvadaszok.

Meggyozodesem, hogy zsenikre es primadonnakra nem lehet fenntarthatoan projektet epiteni, szoval ez reszemrol oke.

Egy global remote poziciora siman bejon tobb ezer jelentkezes, szerinted ebbol mennyinek van legalabb minimalis kompatibilitasa a kiirt pozicioval? Elarulom, <10%. A tobbinek felesleges volt jelentkeznie is, szoval igen, mennek a munkaorak a levesbe, de nem csak az interjuztatok sztar-allurjei miatt.

Igen, en is hasonlo aranyokat lattam, mikor hire-oltunk.

De pont ezert (is) lenne fontos a legjobb 10-20 kivalasztasat automatizalni.

Meggyozodesem, hogy zsenikre es primadonnakra nem lehet fenntarthatoan projektet epiteni, szoval ez reszemrol oke.

Megvan a helye mindnek. A primadonna kivalo pici power team-ekben, ahol egy szinte csak rajta mulo greenfield projektben bizonyithatja, hogy o milyen csucsszuper (napjaban akar tobbszor is! :D ). A masik veglet, amit egyik regi fonokom csak "workhorse" -nak becezett, meg az, akire ra lehet bizni a megirt rendszer karbantartoi eletciklusat.

Jo managernek lenni eleg osszetett dolog.

Furcsa, nálunk úgy tűnik szara recruitment, épp az a gond, hogy alig jön be jelentkezés ,legalábbis a szakmai interjúig kevesen jutnak el. Szóval olyan nincs, hogy mi kiszórunk csúnya CV miatt bárkit is, olyan esetleg van, hogy CV alapján már előre tudom, hogy nem hozzánk akar jönni, viszont az interjút elvből megtartjuk.

"aki utan amugy kapkodnanak a fejvadaszok" - az röviden, tömören, nyelvtanilag helyesen, a szakmai tudásához kapcsolódó, adott pozícióhoz szükséges képességeket, tapasztalatokat írja le, nem pedig "neszeb+ itt a randomprojektem linkje, olvassá' kódot". Ez nem zárja ki azt, hogy a CV-be belerakja a hivatkozást, _de_ úgy, hogy azok a lényeges keresőszavak, amik az adott projektben szerzett/használt tudást jelölik, ott vannak mellette.
Mire ugyanis technikai emberhez kerül mondjuk 10 jelölt anyaga, addig a HR-es többször ennyit dobott ki azért, mert a szakterülettől kapott "listában" szereplő dolgok _nem_ szerepeltek benne.

A munkakeresés önmagad eladása a munkaerőpiacon. Lehet, hogy egy barna zacskóba csomagolt menü egyébként Michelin csillagos séf keze munkája, de attól még rondán néz ki, és a vevő a szépen csomagoltat fogja előre sorolni, azt, amin rajta van, hogy miből készült, amin látszik, hogy milyen az étel, stb.

egyik oldalrol fujoltok hogy "miazhogy genderbalansz, miert a pina/borszin helyett nem a szakmai alapon veszik fel a dolgozot??", masik oldalt meg kidobjatok a f.sza ember, csak mert nincs fenyesre csiszolva a cv-je... ki erti ezt???

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

A CV egy marketing anyag, amivel jellemzően bőségesen el van látva az, aki az előszűrést csinálja, ergo nem fog mély és részletes elemző olvasással bíbelődni, hanem a kapott instrukciók (szükséges skillek listája pl.) alapján átfutja a kapott 1234 darab doksit, és amiben nem látja azokat, azt bizony dobja kifelé - mert az ő ideje is drága, hát még a következő körben a kiválasztottakat interjúztatóké.

mar eleve ott el van baszva hogy egy pozira 1234 cv jon be... azt mondjak hogy emberhianyvan, akkor honnan jon ennyi cv? a heggesztok meg mozdonyvezetok cvit meg se kene kapni, hanem csak az a 10-20-at aki eselyes.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Onnan, hogy a pozíció leírása nem lehet túl részletesen specifikált, mert a pályáztató is tudja, hogy pont azokkal a skillekkel, tudással rendelkező embert nem fog találni, illetve a legtöbb esetben az alapok a fontosak, mert arra lehet építeni, azt lehet belegózni a csapatba úgy. hogy jó legyen.
A másik oldalon meg az, akinek eladó az ideje/tudása, az ha csak részben is fedi egymást a saját tudásáról, képességeiről alkotott kép a pozícióleírással, az pályázni fog, ha épp keresgél, illetve ha szakmailag előrelépésnek, kihívásnak ítéli meg az adott lehetőséget.
És ezek az anyagok valakinek az "asztalán" landolnak, ő fog első körös szűrést csinálni - és nem, ő nem az adott terület szakértője lesz, hanem a hr-es területről valaki, akinek "vezetni kell a szemét", hogy mit nézzen a pályázatokban.

Tudom, AI meg fuzzy logic tudná szűrni a beérkező doksikat az alapján, hogy mennyire felelnek meg tartalmilag az elvárásoknak... De ez nagyon kevés helyen van így összerakva - maximum ott, ahol ebből (pályázók kiválasztása/előszűrése) élnek.

hat ez esetben a modszer a szar, nem kirakni kell valami generic leirast, aztan jon ra ezer jelentkezes, lehet valogatni, es remenykedni hogy nem szornak ki egy jo szakembert csakmert nemfenyes a cvje...

de nemtudom mi a megoldas, ahogy mas sem, ugyhogy minden marad a regiben \o/

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

A leírás jó. Van egy csapat x fővel és y kompetenciával/feladattal, amit bővíteni szeretnének. Ha az y-ból csak z darabot raknak ki a hirdetésbe, akkor lehet, hogy pont a ki nem rakott kompetenciákban nagyszerű ember nem fog jelentkezni. Ha jól van megfogalmazva a leírás (y darabból legalább n darabban legyen expert, m darabra legyen rálátása, és a többi alapszintű megismerését se zárja ki), akkor pontosan olyanok fognak jelentkezni, akikből lehet és érdemes válogatni. Ha viszont xyz gyártó adott termékéhez keresnek szakembert, akkor meg azt kell beírni - és nem fog 1234 jelentkező beesni...

A jó szakember (a tényleg jó szakember) el is kell, hogy tudja adni a tudását akár a munkaerőpiacon, akár a munkahelyen(!).

A jó szakember (a tényleg jó szakember) el is kell, hogy tudja adni a tudását akár a munkaerőpiacon, akár a munkahelyen(!).

annak 1 vagy 2-vel kezdodik a br fizuja...nyilvan ahol kiraknak egy sablon leirast, ott pont ennyit is szannak ra!

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Nem azt irtam, hogy github repo-val jelentkezz. Ez egy masik veglet, bizonyos helyeken szerintem mukodhet is akar (pici, brutalisan tech-orientalt startupok).

De az szerintem gaz, amikor igy 2024-ben IT poziciokra ugy veszunk fel embereket, mint a '60-as evekben tettek. Strukuralt adatok segitsegevel automatizalni lehet a felvetel 60- 90%-at. Nyilvan a beer-test -et nem fogja megcsinalni neked egy AI, meg nem is akarod, mert az 100% szemelyes dontes. De az 1000 CV-bol kiszurni a 20 legrelevansabban, azt egy gagyi algoritmus is megteszi neked, felesleges neked papirhalmokat bujnod.

A szakmai interjúra megkapom emailben, átolvasom, fel tudok készülni rá, nincs félreértés, elrontott link, stb. Plusz ugye ez egy fix dokumentum, nem változtatható két interjúkör között, amíg az adott pozira elbírálják, addig ugyanaz marad.

A struktúrált információ kötött formázás nélkül hátrány is lehet. Ha egy A4-es oldalt kapok, akkor azt biztosan végigolvasom. A linkedin oldalán a struktúra ugyanaz, de azt az oldal designja dönti el, hogy épp mennyit jelenít meg az információból. Régebbi állásokat rejtetté tesz, rá kell nyomni, hogy megjelenjen, részletes leírás eltűnik, szintén kattintással előhívható.

Szerintem igenis van értéke a kötött terjedelmű, kötött grafikai elrendezésű információnak, ezért létezik pl még mindig Powerpoint (bocsánat, Marp/Markdown), cheatsheetek és e-könyvek.