Soros konzol szerver kicsit maskepp

Minden site alapfelszereltsege az out-of-band management rendszer meglete/kiepitese.
En egy eleg konzervativ modelt kovetek (lasd lentebb), de most szembe jott velem egy erdekes (majdnem) alternativa.

az eddigi felallas igy nezett ki,

- router, dual PSU, SFP/SFP+ port az uplink miatt, es par 1G rezes port, erre a mikrotik pl.: CCR2004-16G-2S+ tokeletes
- L2 switch, dual PSU, cli, fanless, opcionalisan ha keves a port a mikrotiken, de altalaban keves
- soros konzol szerver, dual PSU, min. annyi porttal amennyi network/pdu stb eszkoz vav, plusz par extra, erre eddig az opengear eszkozei jottek be

ennek a pakknak a legdragabb resze a konzol szerver (kb 80%), par napja futottam bele a flexoptics egy erdekes termekebe, ami
egy SFP portba helyezheto SFP Serial to IP Converter.
Ez persze kozel sem egy konzol server funkcionalitasat nyujto termek, de ahol csak 1-2 portra van szukseg ott jol johet. A listaar szerint persze ez sem olcso:), de megsem kell megvenni a min. 16 portos opengear-t.

link: https://www.flexoptix.net/en/t-c12-rs232i.html

Hozzászólások

Disclaimer: nem üzemeltetek + újszülöttnek minden vicc új.

Valahol olvastam, hogy a szervereket daisy chain-be lehet kötni soros konzolon és így nem kell dedikált hardware soros konzol szerver. Aranyosnak találom az ötletet, de a gyakorlatban ez mennyire működőképes?

Erdekes otlet. Felteve, hogy van eleg SFP portod, mert ha azt is hozza kell adnod, akkor lehet az eddig megoldasoddal jobban jarsz.

Ez a daisy chain szornyunek hangzik.
Tegyuk fel, hogy A->B->C a daisy chain. C kritikus szerver, B nem annyira. Ha B ledoglik, akkor nincs konzolom az amugy kritikus C-re, tehat akkor is oda kell, hogy egyen a fene, ha amugy csak B miatt nem mennek. Ha B-t es C-t kulon csapat uzemeleteti, akkor hozzaferest kell biztositani egymas szervereihez, ami biztonsagi vagy jogi problemaba utkozhet attol fuggoen, hogy pontosan mit uzemeltetsz.

Blackbox LES1604-gyel van tapasztalatom, nem tudom árban hogy áll az Opengearhez képest. Van 8 és 16 portos változat is.