Melyik nyomtatót otthonra?

Fórumok

Pantum - nem hallottam róla soha

HP - chipes toner, utánagyártottat nem szereti

Brother

Ki mit választana?

Hozzászólások

Pantumról eléggé érdekes 1 csillagos értékelések vannak.
HP-t sose vennék, sokat szívtam vele.
Brother van jelenleg és csinálja amit kell meg szkennel szerverre.

Két régebbi Brother üzemel a családban (DCP sorozat). Az után gyártott toner, drum elég olcsó és nem is háklis rájuk.

Brothernek van Tonerbenefit és Inkbenefit ( https://www.brother.hu/benefit ) nyomtatócsaládja, amiknél az eredeti kellékanyaggal való üzemeltetés nem annyira drága mint a többi típusa vagy más gyártók termékei. Irták, hogy a nyomtató vásárlás lutri, de az utángyártott/utántöltött toner és drum vásárlása még nagyobb lutri.

Én most egy Brother MFC-B7710DN és egy OKI MB472dnw nyomtató közt vacillálok. A Brother melett szól az eredeti kellékanyaggal való üzemeltetés elfogadható költsége. Az OKI melett, hogy régebbi szériáját ismerem és a fekete-fehér szöveg szkennelése és egyéb opciói is elég finoman állthatók.

Általában egy csomag A4-es papírt nyomtatok ki egy évben, viszont a többszörösét szkennelem. Az OKI-nál kb. 50 oldal szöveg fekete-fehérben 300dpi-vel szkennelve 4MB körüli lesz (monokróm pdf/tiff, "background removal" állítással) a Brother letölthető kézikönyvéből nem derül ki, hogy tudja-e ezt (úgy néz ki csak 24bites pdf/tiff-et tud "background removal" esetén).

https://www.brother.hu/printers/laser-printers/mfc-b7710dn
https://www.oki.com/eu/printing/support/faq/mono-multifunction/45762102/
--
Légy derűs, tégy mindent örömmel!

Az idősebbik nekem is egy DCP-L2500D, amiben már után gyártott drum van. Ez a nyomtató kiszolgálta a két gyermekem egyetemi éveit. Ma már csak nekem ketyeg. A fiatalabbik egy DCP-L2150D (talán), amit az első jó tapasztalata erősített meg a vásárlásban. Kinézetre semmi különbség a két típus közt, csak a márka év különbözik. Viszont, már eltérő cikkszámú cuccok kellek hozzájuk. Árban megegyeznek, csak oda kell figyelni, hogy mikor melyikhez rendelünk tonert.

Szerkesztve: 2024. 04. 09., k – 21:12

Bár három konkrét márkára kérdeztél rá, de infó lehet:

Én végül itthonra egy Epson Ecotank L6276-ot vettem. A tinta nagyon sokáig elég. Utántöltő palackból kell a festéket a tartályaiba beletölteni.

Kétoldalasan is tud nyomtatni, lehet bele több papírt tenni (tehát nem kézzel kell adagolni). A scanner/fénymásolás/igazolvány másolás, stb... funkciók is kényelmesek.

Linuxxal tökéletesen működik.

Ez volt a thread: https://hup.hu/node/181887

A Kyocera-t írta valaki, lehet az jobb lett volna, de az epsonnal is teljesen meg vagyok most még elégedve.

Szerk: egyébként ha ez tényleg igaz:  https://hvg.hu/tudomany/20240325_hp-nyomtat-hewlett-packard-elofizetes-…

akkor a HP-t semmiképpen nem venném meg, inkább másnak tolnám a szekerét.

A tintásnak annyi a titka, hogy legalább hetente nyomtatni kell vele, legalább egy oldalt. Ez általában azért megoldható mindenkinél. Ha ez megvan, akkor soha semmi gondod nem lesz vele.

A külső tartályos tintások az összes gyártónál nagyon olcsón üzemeltethetők, akár gyári eredeti festékkel is.

A lézerrel az lesz a baj, hogy az olcsó modellekbe nagyon drága a festék (magas lapköltséggel), a drágább modellekbe meg még drágább (a lapköltség alacsonyabb, csak nagyon nagy kapacitású, így drága a kazetta). Ha pedig az utángyártottat preferálod (mint oly sokan), akkor tudni kell, hogy az olcsó utángyártott általában csak egy festékkel feltöltött használt, sokat futott fényhengerrel és lehúzóval. Amelyikben cserélve van a kopó alkatrész is, az alig olcsóbb a gyári újnál (és nem is nagyon kapható, mert senkinek sem kell annyiért).
Szóval a nyomat minősége jelentősen elmarad a gyári kazettától. Csak ezt sokan nem veszik észre a kizárólag utángyártott festék használata miatt.

HP-t kivenném a listából minden technológiával...

Nekem (is) Epson EcoTank van, kb. 3 éve vettem, még tart a hozzá kapott két garnitúra teljes töltetű festék, pedig privát használathoz képest sokat nyomtatunk (szerintem már túl van 10 ezer oldalon). Egyszer kellett a fejet az "erősebb" tisztítással kezelni ez idő alatt, egyébként nem volt gond a nyomtatással és a minőséggel soha.

A tintásnak annyi a titka, hogy legalább hetente nyomtatni kell vele...

Épp ez a baj, én évente 50-100 oldalt nyomtatok, lehet még ennyit sem. Lusta vagyok hetente bekapcsolni. Volt tintás nyomtatóm egyetemista koromban meg egy A0-ás plotterem is a közelmúltban, szívtam beszáradt patronokkal eleget :)

Minden hulla a Mount Everesten valamikor egy nagyon motivált ember volt.

Én nem vagyok benne biztos, hogy a beszáradt patron még manapság is probléma, de azért nem tenném tűzbe a kezem, hogy ezek csak gyerekbetegségek voltak. De kb 2000 környékén volt ilyen nyomtató a közelemben utoljára.

Mi mindenesetre nem nyomtatunk minden héten, és eddig minden oké. Egy cannon pixma nyomtatóm volt régebben, az sem száradt be.

 

A Kyocera amit írtam, de végül nem azt választottam: én egy színes lézert néztem, biztos, hogy egy robosztus stabil nyomtató, egy média markt-ban is láttam, hogy az a fő nyomtató az ügyfélszolgálaton, és kb egyfolytában ment. Hatalmas (mármint méretre is), és szerintem 250e körül lehet az ára, ezért is gondoltam én is, hogy az talán ágyúval verébre. Talán ez lehetett: KYOCERA Ecosys M5526CDW

"hogy a beszáradt patron még manapság is probléma"

Saját tapasztalataim alapján valóban nem. Inkább a hiéna hozzáállás, hogy mennyit elkérnek pár csepp tintáért. Ez ellen persze jó a tartályos, de olyan nekem sose volt, így kb. évente kell vennem új pakk tintát.

Ellenkezek. A gyárban egymás mellett áll egy 2 köbméteres lézer Canon meg egy 1 köbméteres tintás Epson. Mind a kettő a nagyterhelésűnek tervezett készletből. Az csak az egyik probléma, hogy a tintás rendszeresen nem jön vissza szundiból (már bejáratott módon hívnak a kollégák, hogy kapcsoljam már ki meg be, mert nem érik el a hálón), de a tintással nem először történt meg, hogy elkezdett nem-nyomtatni. Legutolsó alkalommal kb 10 fejtisztító és 4 mélykarbantartó menetet toltunk le, mire eljutott odáig, hogy újrakezdte a nyomtatást. Pedig szerződött partner hozza a gyári tintatasakot, nem is túl rég lett cserélve - csak éppen nem az az alapértelmezett nyomtató, így ritkán van használatban - és így beszárad.

Hat, anno vagy harom-negy (talan ot) nyomtatot "hasznaltunk el(*)", mindig masik gyartotol, mire sikerult venni egyet, ami azota evek ota megy (exmunkahelyen). Csakis gyari tinta, stb.

Ugyanitt tortent, hogy a megvett, majd kb. 1x hasznalt, fel-egy evig polcra lokott HP kesobb poccre indult es nyomtatott - amig az is meg nem halt, minttomen, fel ev utan. Ezt vegkepp nem ertem, azt vartam volna, hogy ha birja az allast, akkor birja a nyomtatast is. Mindegyik csoportmunkanyomtato, abszolut a tervezett terhelesen belul volt hasznalva.

Most viszont otthon ket printerem is volt, mindketto elszortan hasznalva, neha szo szerint fel evig csak allt, kikapcsolva,  es semmi ilyesmi problema nem volt/nincs vele. Viszont ja, a tinta aranyarban van hozza, lapra vetitve.

Oszinten szolva, nagyjabol a rulettel egy szinten erzem a nyomtatovasarlast.

 

*) tipikus beszaradasos jelekkel, csikoztak, szinek kimaradtak itt-ott. Neha - iszonyat sok tinta aran - sikerult ideig-oraig eletre rugdalni oket. A szervizes jomunkasember is csak pingvinezett, hogy ilyen nem szokott lenni.

Én is keveset nyomtatok, de időnként adódik olyan, hogy jegyet veszek, amit aztán ki kell nyomtatni, meg hasonlók. Ehhez vagy otthoni nyomtató kell, vagy elbattyogni egy olyan szolgáltatóhoz, amelyik mondjuk egy pendrive-on elvitt .pdf-et kinyomtat. Nem tudom, van-e ilyen és hol, de ha az nincs, és otthoni nyomtató sem, az szívás lehet.

Kapsz egy állásajánlatot, v. valami egészségügyi dokumentumot, nagyértékű szerződést benne mindenféle érzékeny pénzügyi, egészségügyi stb. adatokkal. Ezeket szívesen scanneled / nyomtatod ki egy jött-ment printer shopban, nem tudva h. a doksi utána valóban eltűnik-e náluk v. visszakereshető megnyitható marad-e miután eljöttél az üzletből?

Legutóbb pár éve Solaris koncerten saját nyomtatású jegyet kellett használni. Nemrég voltam a Vígszínházban, illetve tavaly a Dali kiállításon is. Igaz, nem próbáltam telefonos bemutatást használni, de ahogy láttam, mások sem. Az meg nem igazán buli, hogy elmegyek úgy, hátha elfogadják, mert ha a bejáratnál derül ki, hogy nem, az nem kellemes. Ráadásul volt némi probléma a nyomtatómmal (elfáradt a dob, és néha meglehetősen halványan nyomtatott), de azért meg tudtam oldani.

Backup opció, hogy a munkahelyen kinyomtatom, de ez nem sokáig lesz opció :)

Ebben megértem a kollégát, tintást már én se vállalok be 10+ éve. Nem érdekel mennyivel olcsóbb, nem akarom járatgatni havonta. Előszedegetni, csatlakoztatgatni, elfelejti az ember, beszárad, onnantól anyagi bukó. Csak annak ajánlom, aki nagyon sokat és nagyon olcsón akar nyomtatni. Egyébként nagyon sok éve a lézerek is megfizethetőek, ha az ember nem akar fotót nyomtatni otthon velük.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Tintás alatt ilyenkor a patronosat érted. A tartályosok kicsit másképp működnek: nem mondom, hogy ha csak kétévente egyszer nyomtatsz, és folyamatosan +50 C van, valamint nulla páratartalom, akkor valamelyik fúvóka beszáradhat - de a környezetemben több ilyen nyomtató is van, és egy 5 perces fejtisztítás elindításán túl semmi probléma nem volt egyikkel sem. És ja, van, ahol gyerekek vannak, akik folyamatosan nyomtatnak, meg olyan is, ahol csak néhány havonta pár oldalt.

Nekem volt egy HP multifunkciós tintasugarasom, gyári patronnal, de miután beleszaladtam párszor, hogy a vele nyomtatott QR kódot nem tudták leolvasni (színház, reptér), váltottam lézerre. Nem tudom, hogy csak az én készülékemben volt a hiba, vagy ez általános a tintasugarasoknál, de nálam ez egy erős szempont ellenük.

(Most egy régi Samsung lézert használok, utángyártott tonerrel, ezzel ilyen gond nincs. Viszont szép lassan - sok év és kevés nyomtatással a háta mögött - elfáradt benne valami festék felvevő henger, és elkezdett fakón, betűket kihagyva nyomtatni, ezért kellett új tonert venni, hiába volt benne még festékpor.)

Szerkesztve: 2024. 04. 09., k – 21:19

az van, hogy bármelyiket is veszed, 3 év múlva már csak az archívumban olvashasz róla... jó esetben lesz hozzá (utángyártott) toner.

Emiatt hiába mondanám, hogy mi van nekem itthon 5+ éve (samsung M2070), hiszen már nem kapható.

 

Én a brother-t választanám. :)

Nem is tudom a mostani HP 3390 hány éves, a munkából hoztam el, ki akarták dobni, de volt még a tonerban. Most is nyomtat, habár nem a legszebben, a scanner sem annyira jó már benne, de a mérete miatt szabadulnék tőle. Évi 50-100 oldal nyomtatással meg pár alkalmi scanneléssel nem éri meg kerülgetni a szobában, kell a hely.

Minden hulla a Mount Everesten valamikor egy nagyon motivált ember volt.

Nekem is M2070 van itthon. Nem csúcs, de alap igényekre elmegy. A gyári tonerrel használom már 7 éve, keveset nyomtatok vele, nem fogyott ki (valószínű sose fog), de toner még mindig kapható hozzá, emberi áron. Szoftveres támogatása is korrekt, de semmi kiemelkedő. Nyomtatási minősége, sebessége is erősen közepes, a papírbehúzó mechanizmusa vér gyenge, sokszor nem kapja el a lapot. Szerintem ma már vannak jobb vételek a piacon.

Samsung egyáltalán nem kapható már, a Samsung 8 évvel ezelőtt eladta az egész nyomtatási üzletágát a HP-nek, már egyáltalán nem gyárt nyomtatót, a meglévő modellek támogatását a HP vette át.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerkesztve: 2024. 04. 09., k – 22:07

Brother-em volt, tintas, csipes, amig volt utangyartott a kozeli boltban, addig kb elveztem. a MAC-es varazsloja kotvany. Sose ertettem (persze a szaladj a boltba dolgot igen), hogy ha nincs benne sarga tinta, akkor a ff anyagot miert nem birja kinyomtatni. maceras volt vele a szkenneles, amugy birtam, de ma mar inkabb vennek 1 lezert es nem Brothert-t. A wifi-s interface kotvany, csak baj volt vele. Kepminoseggel nem volt bajom. Szkenneles elvetve ment siman wifi-na sajat kis progijaval , csak MAC-rol kinlodtam vele, tobbit nemtudom.
Egyaltalan: nem vennek itthonra nyomtatot es mindenkit lebeszelnek rola. Azota szinte barmelyik DM uzletben fillerekert ki tudod nyomtatni a kepeidet, es nem kell a lejart tintaval f@szolni, meg a papir, meg minden ideg. Az a felevente 50 oldal meg eljut 3 megalloval odebb a printshop-ba, kozben leesik 1 ebed meg 1 sor, szoval nem annyira kenyelmetlen, nna. Es nincs ideg. 

Nálunk általában az utolsó pillanatban kell otthon nyomtatni, a printshop nem opció:

pl.: a kölköknek egy csomó tanár jegyzetet készít (a tankkönyv helyett, de ezt ne is feszegessük), és ezt szoktam kinyomtatni, rendesen lespirálozni, és odaadni a kölöknek, hogy tanuld meg. Sokszor derül ki az utolsó pillanatban, vagy teszik fel a google classroom-ba az utolsó pillanatban sajnos.

Vagy bármilyen meghatalmazás, igazolást, stb.. nyomtatás: utolsó pillanatban, este 10-kor, vagy indulás előtt 5 perccel.

Ez pontosan így van a nagy K betűs életben. Akinek nincs otthon 1 ócska kis nyomtatója sem, az nem is tudom elképzelni hogy a francba ugorja meg ezeket az akadályokat napi szinten.

Adásvételik: nem kell egyből lakásra gondolni azt úgyis az ügyvéd írja meg de egy sokadik verzió átolvasásához vagy korrekturázásához már ki kell nyomtatnom nekem is a belefirkáláshoz, inkább autó-motor, kisebb-nagyobb értékű használt műszaki cuccokhoz mindig írunk valami papírt, ha kopogtatna a rendőrség lehessen mutogatni h. nem orvgazda vagyok reális áron jutottam hozzá jóhiszeműen stb.

Meghatalmazások töméntelen mennyiségben.

Melós poliszik szabályzatok itthon mindig kinyomtatva, archiválva h. lássam mik a changek amiket basznak az ember orrára kötni csak suttyomban belecsempészik azt az 1-1 sikamlós mondatot, kitételt és máris ki van baszva a dolgozóval.

Ha konkrét ajánlást nem is tudok tenni, egyet kérek mindenkitől aki nyomtatót akar magának venni: ne adj SEMENNYI pénzt a HP-nek, mert ezzel egy rosszindulatú daganatot táplálsz te is!

Nincs rá jó szó mit művelt ez a cégnek nevezett bűnszervezet a nyomtatási (és szerver, de ez más topik témája lenne) iparban. Lehet h. pl. a vállalati nagyteherbírású MFP-jeik faszák, de corporate-ben is terjed az előfizetéses tintapatron agyrémük, szóval ne!

1000x inkább valamelyik olcsó ff otthoni lézer Brother, mint bármi HP.

Kicsit sarkítás, de van benne igazság. Én igyekszem nem nyomtatni, hiába van itthon nyomtató. Ennek nem a környezetvédelem az oka, hanem az évek során meguntam a sok papír tárolgatását, nincs nekik általában helyem. Megszabadulni is nehéz tőle egy idő után, mert ugye, ha kénes infó van rajta, akkor nem lehet csak úgy kidobni. Így amit lehet, elektronikusan tartok.

Átolvasni, korerktúrázni elektronikusan is lehet, illetve checksum-mal kivédeni, hogy átírjanak benne valamit. Tananyagot se kell állandóan nyomtatni, meg lehet tanulni elektronikus formában kezelni a tananyagot, úgy jegyzetelni. Abban a részében viszont egyetértek, hogy jó otthonra egy multifunkciós, mert néha kell nyomtatni és szkennelni is, és nem lehet állandóan nyomtatószalonokba rohangálni. Ezt én se értem, hogy sok ember hogy van el nyomtató, meg főleg számítógép nélkül. Mai napig rejtély nekem is. Még itt Angliában is kell, pedig errefelé nem papíroznak annyit. Ritkábban, de határozottan jól jön. Nem viccből tartottam nyomtatót az elmúlt 25 évben. Igaz régen többször kellett, ahogy teltek az évek, egyre ritkábban, de még mindig kell annyira (és akkor általában nagyon gyorsan is), hogy ezen az ember ne spóroljon. Persze az más, ha valaki pl. olyan cégnél dolgozik, ahol tud magánanyagokat is nyomtatni, szkennelni, az speciális eset.

A márkáknál viszont nem értünk egyet. Igen, a HP az a főgonosz, monopol helyzetben van, általában nem is a nyomtatóval, de a tonerrel, tintával húznak le. Viszont lehetnek olyan árkategóriák, ahol ezzel együtt egyes nyomtatóik lehetnek még így is jobb vételek, így én márkanév alapján nem zárnék ki semmit.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

márkanév alapján nem zárnék ki semmit.

Én már egyes cégeket az olyan húzásaik alapján is ki szoktam zárni (akkor is, ha elsőre jó vételnek tűnik), ahol alapvetően a cég hozáállása (ügyfelekhez, környezetvédelemhez, stb...) vagy kapzsisága ezt indokolja. A HP-t pont ebbe a kategórába sorolom. Pont ugyanannak tartom, mint amit @ricsip is írt. Ha véletlen nem láttad, akkor nézd meg amúgy a hvg-s cikket, amit belinkeltem ide: https://hup.hu/comment/3046667#comment-3046667  Szerintem eredetileg ezt nem a hvg-ben olvastam, csak most itt találtam meg. Legutóbb ezeken vontam fel a szemöldököm.

Hát mi teljesen máshogy élünk. Nálunk a gyerek minden nem tankönyves anyagot monitoron olvas és elektronikusan ad be, összesen kb 10 oldalt kell fénymásoltatnom vagy nyomtatnom évente - szinte csak saját ügyintézésekhez.

Rágják néha a fülemet, hogy legyen nyomtató, de amikor visszakérdezek hogy mire, akkor csak hülyeségeket hallok felesleges dolgokról, amik a szeméthalmot gyarapítanák a szoba közepén - a tankönyvekkel együtt -, ahhoz meg ez drága játék.

Igen, ez azon is múlik, hogy mi hatékonyabb: nálunk bekapcsolt számítógépen még könnyebben megy az "elkalandozás", meg örülök is neki, ha nem a gép előtt ülnek (lesz még benne részük bőven). És ki is szoktuk kérdezni időnként a megtanultakat, ami így egyszerűbb + elővehető, mint egy tankönyv.

De a suli csak egy példa: hr papírok, szerződések, meghatalmazások, iskolai egyéb papírok (igazolás, feliratkozás, leiratkozás, nyilatkozat). - persze annak örülök jobban ha ezek digitálisan mennek.

Nem kell ahhoz monitor se feltétlen, laptop, táblagép, nagyobb képernyős telefonról is lehet anyagokat olvasgatni. Esetleg e-könyvolvasó, vagy ami kéznél van.

Nyilván megszokást igényel, hogy nem nyomtatott, nem lehet olyan könnyen szabad kézileg belefirkálgatni, de kijelölni, kihúzni, széljegyezetezni továbbra is lehet pl. pdf-ben. Beadni és a tanárnak értékelni is könnyebb elektronikus anyag esetén.

Papír alapút csak nagyon kicsi gyereknél tartom indokoltnak, aki nem, vagy alig tud olvasni, meg színezget, és még a kézírást tanítják neki, de olyan nagyobb kortól, ahol már beadandók vannak, oda már nem feltétlen kell.

Elekronikus doksiknál további előny, hogy könnyen kereshető, ha valami idegennyelvi vagy idegen eredetű szót kell kikeresni, akkor könnyen kikerestethető netes szótárakban, dokumentumban hivatkozások követhetők, így nem kell tartalomjegyzékkel, tárgymutatóval szórakozni. Ha nem tetszik betűtípus, szövegszélesség, stb., az is nagyon könnyen módosítható. Nem szamárfülesedik, nem foltosodik, nem vesznek el belőle lapok, stb..

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nyilván a mobilnak is megvan a hátránya, nem feltétlen azt kell nekik odaadni, csak azért említettem, hogy azon is megoldható. Csak igényel több intézkedést, pl. ránézni a gyerekre, hogy akkor a telón tanulás-olvasás helyett ne faszbukozzon, meg játsszon, vagy valami olyan levetett telefont odaadni neki, amire nincs böngésző vagy chatalkamazás telepítve, csak egy pdf és e-könyvolvasó program, feltöltöd nekik az anyagokat rá, amit olvas, és akkor azt a telót csak olvasásra használja. Addig jó lehet, amíg valami megfelelő táblagépet vagy e-könyvolvasót be nem szerzel. Ez ilyen szegény ember vízzel főz megoldás, ha úgy tetszik,

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Brother-em volt, tintas, csipes, amig volt utangyartott a kozeli boltban, addig kb elveztem. a MAC-es varazsloja kotvany. Sose ertettem (persze a szaladj a boltba dolgot igen), hogy ha nincs benne sarga tinta, akkor a ff anyagot miert nem birja kinyomtatni. maceras volt vele a szkenneles, amugy birtam, de ma mar inkabb vennek 1 lezert es nem Brothert-t. A wifi-s interface kotvany, csak baj volt vele. Kepminoseggel nem volt bajom. Szkenneles elvetve ment siman wifi-na sajat kis progijaval , csak MAC-rol kinlodtam vele, tobbit nemtudom.
Egyaltalan: nem vennek itthonra nyomtatot es mindenkit lebeszelnek rola. Azota szinte barmelyik DM uzletben fillerekert ki tudod nyomtatni a kepeidet, es nem kell a lejart tintaval f@szolni, meg a papir, meg minden ideg. Az a felevente 50 oldal meg eljut 3 megalloval odebb a printshop-ba, kozben leesik 1 ebed meg 1 sor, szoval nem annyira kenyelmetlen, nna. Es nincs ideg. 

en utalom, a lapot nem veszi fel, csak miutan elindult a nyomtatas  (de meg nem probalta felvenni a lapot), kihuzom es visszatolom a kabeltalcat. Pedig duplexes.

 

Ezt egy 50 oldalas doksinal képzeld el ahogy itt ulsz es rangatod a talcat. Pff.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

M2040DN multifunkciós Kyocerám van jó néhány éve. Otthoni nyomtatóként persze nem sokat dolgozik, egy toner fogyott el. Lap-behúzási, kezelési problémái nem voltak. A korábbi Lexmark lézeremmel sokkal több volt, sok évvel ezelőtt a HP Laserjet 5L és 6L-ek meg nagyjából annyi papírt húztak be egyszerre, amennyi bennük volt :)

Volt korábban is Kyocerám, megdöglött ugyan, de nem a lapbehúzás volt a probléma.

Szerkesztve: 2024. 04. 10., sze – 01:02

Ez nagyban függ, hogy mit nyomtatnál, hol vennéd. Azt írtad, hogy évi 50-100 oldal, az nagyon kevés. Gondolom az is csak A/4. A német amazonos linkekből ítélve németben vennéd, de lehet akkor sem biztosan csak az Amazonon kéne nézelődni, lehet más boltokból rendelhető jobb ár/értékarányú Kyocera, vagy egyéb modell is.

A Pantumról nem hallottam, tippre valami német piacra szánt Tesco gazdaságos márka lehet. Mindenesetre látok hozzá linuxos drivert. Szerk. kínai cég.

A Brother vállalható, ahogy nézem IPP-t, Linuxot támogat (CUPS/lpr driver van hozzá). Leírónyelvet nem tudom melyiket támogatja, egyes weboldalak szerint BPR, ami tud PS-t emulálni, más oldalak szerint nem támogat semmilyen szabványos leírónyelvet, hanem Windows protokollt használó GDI nyomtató.

A HP drágább, de nem durván, a toner az gondolom sokkal drágább bele. Viszont kétszer annyi memória van benne (64 MB), pontosabban meg van adva a nyomtatási sebesség 6,9 mp/oldal, míg a Brother leírása ködösít (10 mp alatti érték). A HP támogat szabványos PCL-t, ami azt jelenti, hogy generic PCL driverrel, és IPP-vel és PCL szűrővel akár CUPS nélkül is megy Linuxon. Windowson ez nem szempont, ott nem tudom, hogy manapság mennyire fosak, bloatok a drivereik, 10 éve nem nyomtattam HP-vel Windowson. Linuxon mindenesetre a HP-nek a HPLIP szoftvere elég kulturált. Viszont a HPLIP nem csak HP nyomtatókat támogat, hanem Samsungot, meg Brothert, és egy csomó más márkát is meghajt, telepít.

Mindkettő azonos felbontású, szkenner 600×1200 DPI, a nyomtató része 600×600. A Brother bekamuzza a marketinges HQ1200-as technológiájuk miatt hogy 2400×600 DPI, egyébként az csak 600×600 továbbra is. Nekem specifikációkra a HP szimpatikusabb, de kérdéses, hogy milyenek a windowsos drivereik, ha az alól használnád, de a Brother olcsóbb, otthonra elég lehet az is.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerkesztve: 2024. 04. 10., sze – 12:11

brother hl1210w lézer, fekete wifis. (karantén miatt vettem gyereknek isihez) nem nyomtatunk sokat. pár éve van meg és még a kezdő toner van benne!:D vettem hozzá egy eredetit tonert, olcsó. gyári dob eredeti 18E, utángyártott meg vmi 4E.

Ugyanolyan Brother van édesanyáméknál, már most 2x annyit bírt mint előtte a 3 tintasugaras HP együttvéve (jelenleg 1500 oldal van benne)

Benefites kazit eszik, szóval a kellékanyag ára se halálosan fájdalmas.

Szóval tőlem +1 a DCP-1612W-re.

En kukaztam egy nem mukodo hp laserjet 1300 (vagy 1100, 1200) nyomtatot.

Szar volt a tapja. Vettem hozza jofogason egy ugyanolyat, vetitett az elado (szemelyes talalkozo), hogy tintasugarast vesz, mert szines kell, neki es fajo szívvel valik meg tole. Aztan otthon amikor szetszedtem minden elkopva, bele kihajtva, minden fekete a belsejeben. Volt benne 1 millio lap minimum.

Mindegy, a tapja jo volt a masikba betettem, es azota is jo.

 

Szoval en ujat nem vennek.

 

Most van 3 nyomtatom amivel kene valamit kezdeni, de ezek meg nem usbsek, de tudnak szkennelni. Majd egyszer.

 

Van egy fenymasolonak kinezo cucc amibe kartyat kene tenni. Csak nem tudom hol kerulgessem itthon. Lehet egy forumtemat megerne.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

ezek osregi hp-k. 4L vagy 3L, vagy ilyesmi. Szerintem parhuzamos portja van.

Igy is?

Nezegettem, lehet a parhuzamos port hat +rpi dragabb, mint egy nyomtato.

Es akkor meg a szoftveres buktatok elottem/unk vannak.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Újabb HP tintasugarasoknál mostanában csak akkor van warranty ha eredeti patronnal eteted, és az infókat neten át haza is küldi...

Mind1 csak legyen hozza utangyartott toner. Szoval hasznalt, valami olyan helyrol ahol adnak ra garanciat.

Canon PIXMA G650 nyomtatom van, meg egy HP lezer. A HP par ev utan szivas a szoftver miatt. a pixma viszont azert jo, mert szines, es mivel ink tank, olcso a tinta. Most beszaradt, ki kellett venni a fejet, atfolyattam rajta valami tisztito folyadekot, es most szuper megint.

Szerkesztve: 2024. 04. 10., sze – 16:10

Nekünk HP M15w van.

Kicsi, wifis, megy linuxszal, utángyártott tonert megeszi. Szkennelni meg tud a telefon.

Szerkesztve: 2024. 04. 11., cs – 01:09

Én használtam vettem (ebay) random irodai HP PCL6 lézert otthonra (DN-t, hogy kétoldalasan tudjon nyomtatni és hogy legyen ethernet). A kora mindegy, anyunak 10+ éves irodai pörög, megbízhatóan. A toner drága, de az idők végezetéig elég. Amit mi használunk 5+ éve, a saját számlálója szerint tartott 400.000 lapnál, amikor vettem. Azóta is atom stabil, fogalmam sincs mennyit nyomtattunk azóta. Évente 1-3 400 lapos A4 fogy, de nálunk másra is van használva a papír (pl.: gyerekek rajzolnak stb.), szóval kerekítési hiba az előző életéhez képest.

Nyomtató témában az a személyes tapasztalatom, hogy az ember igénye változik:

Legyen jobb a nyomat minősége - legyen színes - mégis legyen inkább FF, de olcsó az üzemeltetése - ne gyűrje a papírt, ne akadjon el! - jó lenne hálózatos - akkor már legyen duplex - na de ha már mindezeket teljesíti, akkor tudjak mobiltelefonról is nyomtatni.

Kb. az utolsó pontnál akadtam el, nyilván rossz típusválasztás miatt.

Tintásnál miért nem lehet mittomén 2 hetente egy színskálás oldalt nyomtatni "cron"-ból? Nem kell full page, csak hogy kicsit megjárassa a tintát a fejben?

Nekem Canon PIXMA G3411 nyomtatóm van, kb 1-2 éve és nagyon tudom ajánlani.

Külső tartályos, vagyis benne van. Gyárilag adnak hozzá egy vödör tintát. Amit adnak az 5000+ színes oldalra elég és a teljes gyári Canon tintaszett nincs 8000 Huf, ha nem használom hónapokig, akkor sem szárad be.

Scannel, nyomtat, hálózatos, wifis, tökéletes fotót nyomtat és nagyon gyorsan.