PDA.NET

Sziasztok!

PDA-ra szeretnék felhasználói programot fejleszteni. Jelenlegi célplatform a Windows Mobile 5 azzal a kikötéssel, hogy amit alkotok rá, az portolható legyen OpenMoko-ra, illetve egyéb Linuxos ketyerékre is.

Mivel nincs végtelen sok időm, valamelyik menedzselt nyelvre gondoltam (Java, C#.NET).

Javából ME szóba sem jöhet, nem akarom szivatni magam (bár pontosan nem is tudom, hogy hogy áll most az ME, 1.0-ra írtam csak programot, de az igencsk béna). Java 5 kompatibilis Java kellene JIT compilerrel. Könyékig feltúrtam a netet, azt találtam, hogy Pocket PC-re a legjobb JVM a MySaifu, ami óriási eredmény tekintve, hogy egyetlen ember fejleszti, azonban kipróbáltam és komoly alkalmazásra használhatatlannak tűnt. Úgyhogy Java kilőve.

A dotNet platformot a Windows Mobile egészen jól támogatja, kipróbáltam néhány funkcióját, semmi probléma nincs vele. Tekintve a Mono és a szabad Java implementációk összeszdettségében lévő különbséget(magánvélemény, lehet flémelni :-)), elképzelhetőnek tartom, hogy dotNet előbb lesz OpenMoko-n, mint Java(JIT-tel). Tehát ebből a szempontból is jó választásnak tűnik a .NET.

Annak ellenére, hogy dotNet, a Visual Studio-t jó lenne kihagyni a buliból...

Akárhogy túrtam a netet nem sikerült olyan szabad C# fordítót találnom, ami PocktPC-n futtatható kódot tud generálni. A tapasztalataim:
- mono compiler amit fordít, arra a PocketPC azt mondja, hogy nem PocketPC alkalmazás függetlenül attól, hogy 1.0 vagy 2.0 frameworkre fordítok (gmcs és mcs).
- konzolos programból dotGNU amit ofrdít, az elindul, de mivel konzolos nem látszik belőle semmi, meg kell GUI mindenképp
- System.Windows.Forms dll-t nem tudja a dotGNU-val fordított alkalmazás betölteni. Kiírja, hogy valami 1.-tal kezdődő verzióra hivatkozik.
- A fentiek mindegyike elindul Windows XP-n és Linuxon Monoval indítva az 1.0-s illetve a 2.0-s keretrendszerrel.

A kérdéseim:
- van-e valakinek tapasztalata ebben a kérdésben, és lehet-e valahogy nyílt eszközzel PocketPC-re dotnet alkalmazást fordítani?
- be lehet-e állítani a fordításkor, hogy az elkészült exe-ben ne erős névvel és ne konkrét verzióval legyen hivatkozás a windows forms dll-re, hogy így tetszőleges verziót hajlandó legyen betölteni, amit a pocketPC-n talál?

alkérdés:
- a dotGNU milyen verziójú dotNet-re fordít vajon? Sehol nem találtam a dokumentációjában :-(

Minden kérdéssel kapcsolatban megnéztem a man page-eket és gugliztam is :-).

Hozzászólások

mono compiler amit fordít, arra a PocketPC azt mondja, hogy nem PocketPC alkalmazás függetlenül attól, hogy 1.0 vagy 2.0 frameworkre fordítok (gmcs és mcs).
A megoldás.