IBM POWER7

Tegnapelőtt hivatalosan is bejelentette az IBM a POWER7-et:

  • 567 mm2, 1,2 milliárd tranzisztor
  • magonként 12 darab feldolgozóegység
  • "out of order" ütemezés
  • processzoron integrált 32MB L3 cache

+ egy érdekesség:

780as szerver TurboCore-ral: "amikor a nyolcmagos Power7 chipek egyes feladatok futtatásakor csak négy processzormagot használnak, míg a másik négy pihen. Ekkor a négy mag órajele akár 4,1 gigahertzig is emelkedhet, ami az egy magra jutó L3 gyorsítótár, memória-, interprocesszor és I/O sávszélességek megduplázódásával párosulva jelentősen növelhetik a magonkénti teljesítményt"

Bővebben itt, itt és itt.

Hozzászólások

Az Apple utan van most valaki aki Power alapu PC-ket gyart elerheto aron? Vagy a Power mar nem is celozza ezt a piacot?

Szerintem az a kerdes, hogy Power*PC* architekturaban van-e jelenleg kis felhasznalokat celzo, 'budget' gyarto.

Az IBM a POWER6-tal mar a workstation sorozatot is megszuntette, habar meg a POWER5/5+ munkaallomasok ara sem volt 'felhasznalobarat' (ma is legalabb 400 euro korul vannak legjobb esetben is ebay-en). A POWER6/POWER7 egyertelmuen uzleti teljesitmenyre lett kitalalva.

Tipp:

Ugy nezem, jelenleg PowerPC fronton az Xbox360 Xenon CPU-ja a leginkabb megfizetheto. Ott van a Pegasos is, de abban lenyegeben egy 7447 van, ami ~7 eves technologia.

PowerPC (short for Performance Optimization With Enhanced RISC – Performance Computing, sometimes abbreviated as PPC).

Amúgy a C64-re is (legalábbis a C64II-re biztosan) az van írva, hogy personal computer. Amúgy az eredetire válaszolva, tudtommal nincs és nem is nagyon van tervben nagyobb mennyiségben budget PPC rendszer. De erről Charlie-t kéne megkérdezni, ő jobban képben van a témában.
__________________________________
2e845cb4c3a5b5bd6508455b1739a8a2

Fixtars / YDL PowerStation

http://hup.hu/cikkek/20080611/negymagos_powerpc_970mp-alapu_gepet_jelen…

de nem tudom, hogy van-e még, vagy van-e valami utódja. A Fixtars, ahogy most kinéz, Cell, meg NVidia Tesla alapú, és nem kifejezetten desktopra szánt dolgokat épít vagy forgalmaz, vagy nem tudom.

magonkent 12 darab feldolgozoegyseg

szerintem nincsenek magyar megfeleloi ezeknek a fogalmaknak, ugyanis, akik hivatasszeruen dolgoznak vele, azok angol szavakat hasznalnak a fogalmakhoz,es ha nincs beszelt/hasznalt magyar megfelelo, akkor minden szo csak hipotetikus.

Mi a 12? nem talalom az IBM oldalan sehol.

1 cpu/chip/socket = 8 mag (core)
1 core = 4 thread

1 cpu/chip = 2 darab memoriavezerlo
1 memorivezerlo = 4 csatornas ddr3 (intel core i7 = 1 darab 3 csatornas ddr3) viszont a core i7 az 4 mag, tehat 4 magonkent van egy memoriavezerlo)

az szep, hogy az IBM irasai is az intel nehalem -mel hasonlitgatjak ossze legfokepp ;) 3 rendszer maradt allva, az arm, a power meg a peecee.

Ez a Power architektúra, az Apple a PowerPC-t használta. A kettő nem egyezik meg.