"Hangvezérelhető lett az Android"

"A Google új eszköze lehetővé teszi, hogy a leggyakoribb parancsokat szóban adja ki a felhasználó".

a terjes cikk itt olvasható.
techcrunch cikk itt olvasható.

Hozzászólások

És ez most mire is jó? Én még a hangtárcsázást sem használom az öreg telefonomon, mert zajos környezetbe semmi értelme, arról már nem is beszélve, hogy adná ki magát, ha valaki a telefonjával beszélgetne.

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

ha épkézláb hangvezérlőről van szó, akkor el tudja különíteni a mikrofon közelében beszélő hangot a háttérzajtól. sőt akár a tulajdonos hangját a többi emberi beszédhangtól is.
ha ez csak egy újabb prealpha hangfelismerő hype, akkor úgyis csak hírverésre jó a nyári uborkaszezonban. majd elválik.
úgy másfél évtizede az OS/2 fontos új képessége volt a hangfelismerés. az IBM szerintem jobb irányba terelte volna a desktopokat, mint a Microsoft. a win95 győzött, imho inkább a titkos háttéralkuk mint a valódi verseny miatt, és a hangfelismerés azóta megmaradt a tudományos kutatás/kísérletezés világában.

A hangfelismerés egy technikai és tudományos probléma, egy komplex, sok tudományterületet átfogó probléma, mi lenne mássabb az OS/2-vel?

Az, hogy a hangot digitalizáljuk, az adott mintákhoz utasításokat rendelünk (eltéréseket, zajt figyelembe vesszük, adatbázisokat építünk stb.), az egy kezdetleges, korlátozott hangfelismerés.

ha nem a csilivili vps desktop és 3D effektek felé fordult volna az IT világ desktopon, akkor ma már talán lennének használható hangfelismerő programok. sőt erre épülhetne a "desktop használat" az IBM akkor megelőzte a korát. a viavoice talán még ma is a leghasználhatóbb, pedig már évek óta nem fejlesztik.
a hadseregnek már van szinte mindent megértő hangfelismerő software. nem jelent problémát a háttérzaj, dadogás, durva akcentus sem. de a military softwarek világa még a mainframeknél is zártabb világ.

Valamilyen 1994-es multimédiáról szóló könyvben olvastam, hogy 2001-re már nem lesz szükség billentyűzetre, mert mindent hanggal fogunk tudni vezérelni és a laikusok amúgy sem képesek használni a billentyűzetet.

Ehhez képest 2010-ben van multitouch, fejlett mozgásérzékelés és hangfelismerés, de még hordozható agy-számítógép interfészek is (amikkel gondolatokkal vezérelhetjük az eszközöket), a billentyűzet mégis marad.

Olyannyira, hogy a kezelhetőbb Android telefonokon van kicsúsztatható QWERTY billenyűzet, multitouch és hangvezérlés ide vagy oda.

Ennek egy részét már az 2.1 is tudja, legalábbis mondom, hogy "Call ", akkor telefonál, ha mondom, hogy "search ", akkor keres.

Ehhez csak nyomni kell hosszan a keresés gombot a telefonon.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/FREEBSD