Az idegenekről ...

Végre klasszikus Alien-nek néz ki ...

Hozzászólások

> Végre klasszikus Alien-nek néz ki ...

Ja, az jó lenne. De nekem a Prometheus is tetszett. Ebből az univerzumból még jöhetne sokféle jó film.

A Prometheus nekem is bejön, eddig talán hatszor láttam. Nem érdekelnek a hibái sem, egyszerűen bejön, tök jó.

A Covenant viszont az eddigi egyetlen megtekintésemmel elég szar kritikát jelent.. el sem hinném, hogy azt is Scott rendezte. Egyszerűen nem bírtam megnézni többször. Sokat vártam előre, lehet itt rontottam el.. de ettől még méretes csalódás volt. Még az Alien 4-et is kétszer láttam, pedig az aztán közel a legalja.

Habár az Alien 3 is hasonlóan kezdte, mint ahogy Covenant most áll nálam. Aztán megnéztem azt a verziót, amit Fincher gondolhatott el eredetileg. Nos, ez a speciális verzió odabasz, tudom ajánlani azoknak akik rühellik a harmadik részt. Az nagyon elegánsan sötét hangulatú, kegyetlenül bejön. Csak azért írom, mert a Covenant esetén is lehet még ilyesmi: (ugyan teljesen másról van szó, mégis) van egy rakás kivágott jelenet, illetve a forgatókönyvben vannak érdekességek, melyek nincsenek a filmben, s gondolom azért mégis leforgatták. Hátha lenne abból is valami egyszer.
 

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Unalmas, klisés. Az Alien szériát nagyjából a 2. résznél be kellett volna fejezni. Az első jó volt horrornak. A második, egy közepes akciófilmnek. A többi nagyjából lehúzható.
Új dolgokat kellene kitalálni vagy megfelelő forráshoz nyúlni. Mondjuk HP Lovecraft  multidimenzionális lényeihez, aminél nem egy savköpő óriáscsótány az ellenfél, hanem a főszereplő saját elméjének a végessége. Lásd: Halálhajó vagy Pandorum.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

De miért nem valami új? A holló, a 80-as 90-es évek kriminális válságára és közhangulatára volt egy reflexió, kb. mint a Robotzsaru. Épp elég téma lenne a mostani világban amiből lehetne építkezni. Megélhetési válságtól kezdve, a migráción át a hagyományos társadalom felbomlásán át a digitális bennszülöttekig. Sőt lehetne generációs iránymutatás is benne, kezdve a közösségi hálókról való leszakadáson át önmegtalálásig. Igen, ezek jelentős része kényes téma, de régen pont az adta a film lényegét, hogy fel mertek vállalni kényes témákat.
Tudom, sajnos ebben benne van, hogy rendkívül drága lett a filmezés és nem fér bele a bukás és sajnos nem javítja a producerek kockázatvállalási hajlandóságát az ideológiailag fertőzött bukófilmek.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

BTE Robotzsarut hallottak tünde füleim? Abból a remake nagy kár volt.. főleg úgy, hogy amúgy sokkal jobbra meg lehetett volna csinálni. Ebben a formában nagy kár volt. E tekintetben az előzményfilmek is rizikósak (most azonnal a 82-es majd 2011-es Dolog jutott eszembe, a régit imádom, láttam vagy 15x túlzások nélkül, az újabbik éppcsak nem a ganaj kaszt).

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Ironikus, de az új Robotzsaru attól lett szar, hogy volt üzenete, csak az átlag nézőnek túl meta volt.
A régi robotzsaru koncepciója, hogy egy "halott" rendőrt emberfeletti gépemberré tuningolnak, hogy képes legyen szembeszállni az emberfelettien kegyetlen bűnözőkkel.
Most ugyanezt bedobják egy kellemes kisvárosi környezetbe, csak azért, hogy egy a háborúkból kifogyó, kegyetlen, lélektelen gyilkológépeket készítő cég termékei eladhatóak legyenek a fenti környezetben. Mindez meg van spékelve az emberségét szép lassan elveszítő, a gépek nélkül halálraítélt főszereplő kálváriájával. Szóval ez jó lett volna, ha picit erősebb hangsúlyt tesznek rá.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

“A régi robotzsaru koncepciója”

Ami leginkább az, hogy levetítettek egy nyers technológiával megtámasztott disztópiát, amit emberi vonásokkal és egy jóval komplexebb technológiával támogatott utópiával ölnek meg. 

Komoly prognózisok ezek: a mai és feltételek nélkül AI-felszopó ill. AI-kihasználó gyökereknek tanulság lehet. Én örülnék, ha az lenne, szóval vissza a hasonló régi filmeket!

Vortex Rikers NC114-85EKLS

A probléma, hogy az első film készítésekor a technológia lehetőségei scifi volt, ma meg más kézzelfogható távolságra van. Az első film egyik alapvetése, hogy a cégek a profit érdekében elengedik a társadalmi fékeket. Holott, mindenki tudja, hogy egy kriminálisan kontrollálatlan társadalom rossz az üzletnek. Amerikában Floyd ügy és a BLM óta ez rendszeresen eszébe jut a cégeknek. Pl. a demokraták egyik válságát az okozza, hogy a hagyományosan őket támogató cégeknek kezd kicsit sok lenni a rendősrség, felülről rákényszerített puhapöcs hozzáállása. A demokraták választási kényszerhelyzetben vannak, vagy folytatják a söpredék védését és támogatását ideológiai és szavazatvásárlási okokból, vagy elveszítik a cégek támogatását. Ironikus, de pont emiatt, évtizedek óta először nő a republikánusok támogatottsága a fekete szavazók körében.

A fekete-fehér disztópia helyett a jövő belesimulós mikrodisztópiát tartogat nekünk, ami a kiszámítható kockázatok helyett, a bőr alá mászik és kiszámíthatatlan, állandó jelleggel fenyegeti a élet még megmaradt kényelmét. Innentől az első Robotzsaru jövője már nem is borzasztó, hanem egészen vágyottá válik.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

>Ironikus, de pont emiatt, évtizedek óta először nő a republikánusok támogatottsága a fekete szavazók körében.

Érdemes meghallgatni a "szélsőséget" is, érdekes statisztikákat hoznak elő. Még a szegregáció időszakában is a családok sokkal stabilabbak voltak, és konkrétan tisztességben fel tudott nevelni egy fekete családfő néhány gyereket egy stabil családban. Ennek ma lottóötös szintű valószínűsége van hogy összejön.

Vannak államok, ahol kábé 1000 Dollár alatt nem bűncselekmény a bolti lopás. Az ilyen helyeken intézményesítetté vált, hogy csapatostul lerohanják a boltot és visznek amit érnek. A biztonsági őrnek meg van mondva, hogy nem avatkozhat közbe. Mostanában azt olvastam, hogy a boltok érdekes módon először lakat alá tették a drágább holmikat, aztán később bezárni kényszerültek. Erre reakcióként betiltották, hogy csak úgy bezárjanak a boltok. Ez volt az utolsó amit olvastam, kiváncsi vagyok mi lesz belőle.

Vannak azok a mémek is, hogy nézd itt egy kép, Putyin lebombázta ezt a városrészt! Ja, nem, BLM demonstráció volt és ez maradt utána.

A "bal oldali utópiák" úgy néz ki nem működnek, és könnyen lehet, hogy a nyugati civilizáció összeomlik ezeknek a kísérleteknek hála. Meglátjuk, ha megérjük.

Az Alien Isolationt végigjátszottam - persze csak legkönnyebb fokozaton, de az is épp elég hideglelős volt - az jó.