Az első mobiltelefonomról ...

Joker kérdés: 1996 májusában annyit ért 29 900 forint, mint most ... forint.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2024. 01. 28., v – 10:04

2000-ben az első munkahelyemen havi nettó 32 ezret kaptam. Szóval mondhatjuk, hogy 96-ban úgy másfél havi fizetés volt. Mintha most ~400 ezer ft lenne egy telefon előfizetéssel. Látszik, hogy semmi sem változott, most is annyi :)

433 620 Ft a telekomnál egy 15 Pro, havidíj meg további vagy 15 ezer.

Ha csak inflációt nézzük, akkor '96-ban 29 900 Ft ma 158 273 Ft lenne.

1996-ban a bruttó átlagkereset 46 837 Ft

Aláírás _Franko_ miatt törölve.
neut @

A minimalbert nezd, ott az allam nem erdekelt a lefele korrekcioban.

Azaz akkor 14500Ft volt a minimalber/garantalt berminimum.

Most 2024-ben 326000 forint.

 

Azaz akkor 29900,ma 670ezer korul van.

Osszevetheted az ingatlanarakkal is. De ez sokkal realisabb, mint a te 160ezer forintod.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Szerkesztve: 2024. 01. 28., v – 10:35

Nekem Motorola D160.  A pontos árára már nem emlékszem, de hozzávetőlegesen 10.000 Ft a Pannon GSM-nél a '90-es évek vége felé. Még nem pixeles volt a kijelzője, és az akkoriban szokványos módon kihúzható antennás.  Ami kisebb érdekesség volt, hogy a saját akkuja mellett 4 db ceruzaelemekről is elketyegett.  (Emlékszem, akkorra már bejött a Nokia 5110, de annyival drágább volt, hogy azt nem engedhettem meg akkor.)

Ezek GSM-en kívül mást nem tudtak.

Most mi az szolgáltatás alja? 2G? Vagyis kb már a segélyhívás sem menne rajta.

Na meg mit rakunk bele? Ezek még 5V-s sim kártyára lettek kitalálva, egy mai sim vagy kibírja, vagy nem, mert a 3V-os lépcső után azt hiszem most 1.8V-os kártyák vannak még azoknál, akik nem e-sim-et használnak....

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Technológiai szempontból milyen pezsgő időszak volt az az ezredforduló körüli pár év. Egy-két éven belül szinte mindenkinek lett asztali PC-je, Matáv vonala, Internet elérése, mobilja. A telefonok formavilága mennyire változatos volt a mostani fekete tükrökhöz képest. Emlékszem, ha öszejöttünk valami krimóba kézről-kézre adtuk egymásnak a telókat, hogy megtapogassuk, megnézzük melyik milyen. A számítógépeken OS/2/98/ME/2000/XP de már nem volt művészet felrakni a full grafikus telepítőkkel érkező Mandrake, Red Hat linuxokat. Plusz akkor még lehett bizakodni a BeOS-ben is. Nyomult a warez, az MP3, a The Phantom Menace-t hamarabb láttam SVCD-n mint ahogy a magyar mozik el kezdték vetíteni. A hardverek is gyorsabb ütemben avultak el, aki bírta anyagilag az szinte minden évben cserélt valamit. Majd' minden sarkon volt egy PC bolt ahova be lehetett menni nézelődni egy kicsit aztán begyűjteni az árlistát :). Szép évek voltak és persze fiatalok voltunk. 

Mi van helyette most?

Apple kitalálja, hogy kivág az iPhone kijelzőjéből egy darabot (notch) a többi profitéhes okostelefonmulti meg vérszemet kapva másolja le, hogy a valódi újítás illúzióját keltse a következő évben újravásároltatni kívánt kütyüivel.

Influenszercikkek, amik őskövületnek™ nevezik azokat az iPhone SE példányokat, amit nem gányoltak szét ezzel az idealizmussal. [1]

Béta-minőségű oprendszerek (Windows 10, 11, 12), amik kísérleti nyulat csinálnak a felhasználókból, amik frissítés után bootolhatatlanná válnak, amiknek félévente átrendezik a kezelőfelületét, és amiknek a stabil ágainak használatáról (LTSB, LTSC) a tech-lakájmédia hasábjain lebeszélik a felhasználóközönséget, közvetlen megvásárlását csak vállalatoknak teszik elérhetővé.

Egyre gyorsabb szoftveres elavultatása a hardvereknek, mert évente már lehetetlen innoválni, de az illúzióját fenn kell tartani marketing-erőszakkal, mesterséges elavultatással és a felhasználók döntési csapdákba hajszolásával.

E-szendvicsemberek, önjelölt vallatótisztek és egyről a kettőre jutni saját makacsságuk okán képtelen tartalomkészítők vádolnak meg lopással, csalással, hamisítással, megkárosítással, önbíráskodással, ha gyakorlod a magánmásolási jogodat, hivatalos terjesztőtől nyilvánosan elérhető (Youtube) videókon. [2] [3] [4]

Cserébe a warezt kiszorító, tartalmak legalitásán és a kényelmes hozzáférésen felkapaszkodott streaming-szolgáltatók már a fizető ügyfeleiket is reklámokkal bombázzák.

Kinek mikor ert mennyit. Mert abban az idoszakban nem volt allasom, de volt olyan honap, hogy osszejott egy lakas ara.

Ehhez viszonyitva ma nekem "tobbet er" 29900 mint akkor.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

29 900 huf + afa, szoval 37 375 Huf volt. (25% afaval)

Szerkesztve: 2024. 01. 30., k – 00:45

Az első mobiltelefonom 1G/NMT-s volt, a 450 MHz-es Westel 0660-on, egy Nokia 650, amit 1998-ban kaptam bátyámtól ajándékba, aki akkor már dolgozott és a cégtől tudott szerezni. Bár pár évvel később már a 14 éves tiniknek is volt minimum 3210-esük, '98-ban még azért nagy szám volt, hogy egyetemistaként volt mobiltelefonom, ráadásul vadonatúj volt. A készüléket 5 évig használtam, egészen az NMT hálózat 2003-as lekapcsolásáig. Utána egy Nokia 7110-et használtam, az már 2G/GSM telefon, szintén Westel-es volt. 8 évig használtam, majd 2011-ben lett Nokia C2-01-em, amit a mai napig használok.

Az 1G-s hálózatot a hangminőségéért szerettem nagyon, sokkal jobb volt az analóg rendszer hangátvitelre, mint a GSM, vagy akár most a VoLTE. A hangminőségromlást azonban a GSM képes volt a stabilitásával és szélesebb lefedettségével kompenzálni, amiben sajnos az NMT sosem járt az élen.

Ki gondolta volna, hogy 20 évvel később lesz egy szarul-húgyul implementált VoLTE-nk, ami HD hang marketing-égisze alatt visszahozza az 1G FM hangminőségét, de stabilitásban alulról közelíti. :)

Készülékek közül a Nokia 7110-et szerettem a legjobban használni, a gombsora, a scroll görgője mind nagyon ergonomikusak voltak és a nagyméretű kijelzője is tetszett - a monokróm kijelzős Nokiák közül talán ennek volt a legnagyobb.

Kis nosztalgia: https://www.youtube.com/watch?v=AfnlAv1SckI

Szerkesztve: 2024. 01. 30., k – 12:08

Alcatel OTE DB volt a legelso telefonom. Kulon szepsege volt, hogy siman lehetett 3 db ceruzaelemrol porgetni (volt is ra peloda, hogy kellett), es persze a vasbeton fodemmel rendelkezo kulteruleti pinceben is mukodott.
Jo telefon volt, hozta is az elvartat. 

Akkoriban valami 40 k belepesi koltseg volt; maga a telefon volt 40 k (reszletre), plusz az elofizetesi dij, 4k. Ebben az elofizetesben meg a hivoszamkijelzes sem volt benne; azert kulon kellett (volna) fizetni.
Furcsa modon akkor nem dragallottam ezeket az osszegeket, most meg vereset vizelek a 3900 Ft -os telekom szarert, amit nem hasznalok ki. Valahol akkor meg meno volt a kornyekunkon, akinek az oven ott logott egy telefon :)
Egeszen addig, amig valaki masnak nem lett egy T10/T18 Ericsson az ismeretsegi korben :)

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

maga a telefon volt 40 k (reszletre), plusz az elofizetesi dij, 4k. Ebben az elofizetesben meg a hivoszamkijelzes sem volt benne; azert kulon kellett (volna) fizetni.
Furcsa modon akkor nem dragallottam ezeket az osszegeket, most meg vereset vizelek a 3900 Ft -os telekom szarert,

Igen, fel sem tűnik az embereknek, hogy mennyivel jobban élnek, mint 28 éve. Természetesnek veszik.

Azt is, hogy a boltokban nem csak egyféle zsömle és kifli van, hogy nem 3 felvágottból, hanem 300-ból lehet a boltban választani. De, a rivákolás az ezerrel megy. :D

trey @ gépház

Nekem nincs bajom a nosztalgiával. :)

A sarki kisboltos Vili bácsihoz amikor bementünk, volt 20 terméke:

  • a kenyér (egyféle)
  • a kifli (egyféle)
  • a zsömle (egyféle)
  • a tej (egyféle - zacskós)
  • a parizer (egyféle)
  • a turista (egyféle)
  • az olasz felvágott (egyféle)
  • a kolbász (egyféle)
  • a mosóport (Biopon)
  • a súrolószer (Vim)
  • a sampon (WU2)
  • a sör (Ászok)
  • a cigaretta (Románc, Szimfónia)
  • a bor (Olaszrizling)
  • a kávé (Omnia)
  • a rágó (Donald)
  • a szappan (Baba)
  • az arcvíz (Pitralon)
  • a vaj (Teavaj)
  • a zsír (háztartási disznózsír)

Ennyi. :D

trey @ gépház

Lehet, hogy akkor csak egy fajta párizsi, vaj vagy tejföl volt a sarki boltban, de az jó volt. Ezzel szemben próbáld meg ugyanazt a minőséget megvenni bárhol. Ez kb. az általad felsorolt összes termékre igaz.

Amit pedig ma is lehet kapni (WU2), annak lerontották a minőségét.