Több mint egy évtizedes működés után lehúzta a rolót a Woman Who Code szervezet

Címkék

A Woman Who Code nevű non-profit szervezet bejelentette, hogy több mint 10 évnyi működés után lehúzzák a rolót. Utolsó tweet-jükben annyit írtak, hogy sok mindent sikerült elérniük, de a küldetésük nem teljes. A Woman Who Code egy olyan szervezet volt, amelynek célja "Empowering diverse women to excel in technology careers", vagyis kb. "sokszínű|másféle|különböző nők számára lehetővé téve a technológiai karrierben való kiemelkedő teljesítményt".

A működésük leállításáról szóló blogbejegyzés itt olvasható.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2024. 04. 28., v – 10:21

Eszmék jönnek, mennek. Azért jó látni, hogy a világ azért mindig visszatér a normalitás felé. A BLM, Metoo és egyéb izékre felülő mozgalmak is hogy eltűntek (érdekes módon mindegyik valamiféle pénzügyi okok miatt dől be a végén ;). Nem mondom, hogy ezek scam hálózatok, de azt se, hogy nincs mögöttük politikai vagy anyagi érdek :)

Itthon most nagyot megy a "gyerekekért aggódás" (diverz nőkért aggódás már lerágott csont, kellett valami új politikai termék, főleg, hogy nálunk a "diverzekért" aggódás amúgy sem menne nagyot), kíváncsi leszek, hogy hol lesz ez a téma pár év múlva ... :D

trey @ gépház

De a vágyott arányt még velük sem sikerült elérni. :-D

Eleinte az IT kifejezetten noies szakma volt, de meg amikor en kezdtem, akkor is majdnem fele-fele volt az elso munkahelyemen az arany. Szoval a vagyott aranyt mar boven elertuk, nekem mar csak az a kerdesem, hogy mi tortent azota.

Marmint ertem, el lehet intezni a kerdest azzal, hogy a feher ciszhetero ferfiak kiturtak a noket az IT-bol, de en azert szkeptikus vagyok, hogy ennyi lenne csak a megoldas.

Nem értem, hogy ez hogy jön ide? Nekem nincs bajom a butch-leszbikákkal, tőlem jöhetnek. Amilyen kigyúrtak, cipelhetik a szervereket. Nem én sírok, hogy sok van belőlük, de még csak ők sem, hanem az ilyen, senki által meg nem bízott, vagy felkért szervezetek, akik szerint túl sok a hetero, fehér férfi a szakmában ...

trey @ gépház

:D

Ha az "élő" közösség lett volna, nem kellett volna a rolót lehúzni. Körülbelül ez olyan "közösség" lehetett, hogy "én is, én is" támogatom "e-mail címek" begyűjtése, majd amikor tenni is kellett volna, nem maradt senki. Főleg nem, amikor még mondjuk tagdíjat/hozzájárulást kellett volna fizetni :D

trey @ gépház

Emögött kb 100%, hogy anyagi érdek volt. És könnyen lehet, hogy hasonló okokból szűnik meg, mint a hazai IT átképzők. A cégek oldaláról ez is arról szól, hogy megtudjanak szólítani, betudjanak vonni embereket, mint mukaerőt. És ahogy csökken az emberigény visszaveszik a recruitment költségeket. Szóval ez a cégek felől nettó piacgazdaság. Ahogy a diverzitás, inclusivity dolgok is. MOL-nak is nem rég volt ilyen jellegű hirdetése, ahol fényezték magukat, hogy mennyire diverz, inklúzív nemzetközi munkakörnyezet. Vajon ideológiai alapon csinálják vagy mert nagyobb szeletből válogatva akarják betölteni a pozíciókat?

Vajon ideológiai alapon csinálják vagy mert nagyobb szeletből válogatva akarják betölteni a pozíciókat?

A "divat" szót kerested. De mivel ez itt kiment a divatból ...

Amennyiben ez a "nagy szeletből" izé bármiféle haszonnal is járt volna a cégek számára, a cégek maguk fizettél volna e szervezet fenntartását. Lásd: Linux Foundation. Csillió cég dobja össze a rávalót, mert ott nem woke, hanem work megy! :D

trey @ gépház

Jah szerinted ezeket kik fizetik? https://www.cio.com/article/215709/16-organizations-for-women-in-tech.html

Innen: https://en.wikipedia.org/wiki/Women_Who_Code

Since inception, WWCode has produced thousands of events worldwide and garnered sponsorship from organizations like GoogleZendeskVMwareKPCBCapital OneNikeYelp, and many others. In the summer of 2016, Women Who Code went through Y Combinator.

>>Vajon ideológiai alapon csinálják

100% ideológiai alapon csinálják a cégek, de nem a sajátjuk okán, hanem mert policy olyan helyen, ahoval beszállítanak/partnerségre lépnek/pályáznak

egy tucat léhűtő az ára meg egy kamuosztály (dei)

 

you have to force behaviors, which is exactly what we are doing

- larry fink, 2017

Ha egy cégnek minden földrészen vannak irodái, mindenhonnal alkalmazottakkal, (értsd pl Izraeliek és arabok, nyelvi, kulturális nehézségek stb), akkor elkerülhető, hogy ezek a kérdések megjelenjenek? Főleg, ha a cég egyszerre mindenhol vonzó is akar lenni a munkaerőpiacon, és azt akarja, hogy akit már felvettek is tényleg kezdeményező, aktív legyen, ne csak egy háttér ember, vagy csapat. Szerintem a problémák adottak.

hogy a világ azért mindig visszatér a normalitás felé.

Bár igazad lenne! De nincs, sajnos...

Ami kapcsolódik az eredeti témához, részben: a nők (állítólag) 17+%-kal kevesebbet kapnak ugyanazért a munkáért. Ha vállakozó lennék, biztos kirúgnám az összes pasit és nőket vennék fel kevesebbért. Biztos nem értek hozzá, mert nem vagyok vállalkozó.

A 800k-t nem pluszban kiszedtek, hanem a nev szerint felsorolt C-suite-nak ennyire jon ki a fizetese, ha osszeadod oket. A 2 mihaly meg a 39 alkalmazott kozott oszlik el, leosztva meg a mediannal is kevesebbet keresnek.

Tovabbra sem ertem, ettol kene elajulni? Hogy a CFO 135k-t keres? Annyit mint egy palyakezdo junior fejleszto egy tech cegnel?

Én nem is értettem ezt az egészet sose. Az első akitől programozni tanultam, az nő volt. Ő tartotta általános 3.-ban a BASIC órákat Plus/4-eseken meg C16-okon, délutáni szakkör keretében. Zseniális volt, megszerettette velem/velünk - hiszen most is itt vagyok. Az első rendszergazdai melómban szintén két női programozóval kellett együtt dolgoznom, akik a mindenféle adminsztrációs és üzemi szoftvereket írták és tartották karban. Rengeteget tanultam tőlük - hogyant is, meg hogyan ne-t is. De ez mindenkivel így van szerintem. És mégis csak az ő szoftvereik vittek milliárdos céget. Pluszban én mélyvidékről jövet gyerekként inkább azt hallgattam, hogy "férfi nem végez irodista munkát meg gombnyomkodást", meg a "kompjúter az női munka".

Most meg éppen azért kell exkuzálnom magam mert fehér heteró férfiként éz a munkám - és lássuk be, valahol a szenvedélyem is, és belőlünk van éppen több. A korszakok változhatnak, de az nem, hogy az se jó ha van rajtam sapka, meg az se ha nincs rajtam sapka... :)

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Ezek ugyanazok a nők. Ne tévesszem meg a diverz szó. Azt valószínűleg tényleg a divat miatt tették hozzá a kommunikációhoz. Ezekhez mindig hozzá kell tenni az USA kontextust. Valószínűleg a diverz szó azért került oda, hogy befogadóbbaknak tűnjenek. (valószínű előtte is azok voltak)

WWCode Communities

Women Who Code started as a community group in 2011 when a handful of technologists decided they wanted to change the industry experience for women engineers. Since then, it has become a global non-profit organization and the world’s largest and most active community dedicated to inspiring women to excel in technology careers.

Az inkluzivitásba az is beletartozik. Pl ők: https://womenwhocode.com/blog/women-who-code-celebrates-pride-month és https://womenwhocode.com/blog/joey-rosenberg-what-pride-means-to-me-in-2021

Mondjuk ránézésre első sorból 2:2 az arány, ami az jelenti, hogy eléggé beépültek egy eredetileg nőknek létrehozott szervezetbe. (vagy csak ők maradtak az év eleji vezetőváltások után)

https://philanthropynewsdigest.org/news/other-sources/article/?id=14878254&title=Atlanta-based-Women-Who-Code-abruptly-shuts-down-due-to-finances

Úgy fest, mostanában háttérbe szorulnak ezek a dolgok. Nagyot mentek ezek a smoothie-készítő, inkluzivitás-szervező stb. alibimelók az elmúlt évtizedben, amikor jó ment a szekér mindenhol. Most már ott tartunk, hogy a woke helyett újra a work a divat. Már a mérnököket is teszik lapátra:

https://hup.hu/cikkek/20240502/tobb_szaz_alapveto_embert_kuldott_el_a_g…

trey @ gépház

Itt sok tényező van. Az alacsony kamatok időszakán keresztül a túlfújt digitalizáción át a COVID miatt. Míg számolatlanul olcsón hozzáférhető a tőke addig lehet "hülyéskedni". Amint ez megszűnik jön a kijózanodás.

A befogadó kultúrával sem lenne alepvetően probléma, csak ugye a körülmények által is elősegítve ez is túl lett tolva...

(a Google-ről. Ez a Google már nem az a Google ami volt. Abba a fázisba léptek a mamutosodás útján ahonnan neház nem a lejtőt látni...)

"Women" Ha már a másik topic-ban feljött az angol, meg a tulajdonnevek.