18 év után jelent meg új verzió az xconsole-ból

Címkék

Alan Coopersmith bejelentette, hogy elérhető az xconsole új, 1.1.0-s verziója, ami egyebek mellett Y2038 problémát (is) javít. Bejelentés itt.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2024. 04. 29., h – 15:31

Tegye fel a kezét, aki valami értelmes feladatra (kifejtős) elindította valaha!

Most elindítom:

xconsole -file /dev/console

... hátha kiír valami érdekeset!

trey @ gépház

Én még csak 10 éve és 2 napja tolom a Linuxot fő rendszerként, de én se hallottam még erről, nem is használtam. Ahogy nézem, ez bizonyos X.org-nak küldött üzeneteket tudna megjeleníteni, de normál user-rel nem talál /dev/console-t, sudo-val indítva nem reklamál, de semmit nem jelenít meg, hiába próbálok X.org eseményeket létrehozni, billetnyűzet, programindítás, ablakbezárás, stb.. Üres marad az ablaka. Arch + bspwm, tehát semmi Wayland vagy más bonyolítás.

Pedig egy csomó X-es toolt ismerek, xterm, xcalc, xeyes, xdotool, xdo, xephir, xtitle, randr, xprop, xkill, xmodmap, xsetroot, xset, xsel, xsnow, xpenguins, neko, stb., mert azok kellettek már, mikor ultraminimalista ablakkezelőket tákolok, de ez az xconsole teljességgel ismeretlen.

Mindegy, azért fejlesszék csak, tartsák karban ezeket a régi eszközöket, hadd maradjon életben az X.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Én 23 éve Linuxozok (basszus, de öregnek érzem magam!), és régen volt, hogy napi szinten használtam az xconsole-t.

Akkor volt hasznos, amikor még új volt nekem a Linux, és hát akkoriban a Linux sem volt annyira stabil, mint manapság, no meg akkoriban még mindent magadnak kellett összereszelni, így fontosak voltak az üzenetek, hogy mi hasal el és miért. Az utóbbi 15 évben egész biztos egyetlen egyszer sem indítottam el (konzolüzenetek helyett ha ilyesmire lenne szükségem néha-néha, akkor dmesg-et használok terminálban vagy watch tail /dev/console-t).

Akkor még biztos volt relevanciája, mert logoltak oda. Most tegnap este fut nálam, de még egy kurva kukk nem jött rá.

A /dev/console a kprintf-et mirrorozza, és ha üres, akkor nálad nemes egyszerűséggel nincs beállítva.
Ezt egyébként a Linux kernel parancssorában a console argumentummal lehet megtenni, a /dev/console egész egyszerűen azt tartalmazza, amit oda beállítasz. Ha nincs beállítva, akkor nyilván egy kukk sem lesz benne.

De az is lehet, hogy csak simán nincs olvasási jogod a device-ra (alapból root 600 szokott lenni, te meg nem sudo-val futtatod az xconsole-t, ha jól sejtem).

Ettől függetlenül valóban nincs ma már szükség arra, hogy a kernel üzeneteit olvassa egy átlag felhasználó, vagy ha mégis kell neki, akkor ott a dmesg.

Ja, akkor nálam azért üres, mert beállítottam a sysctl.d configjában a kernel.printk = 3 3 3 3 sort. A tty-on jelentkezek be, de az új laptopon az NV dGPU miatt állandóan telefosta kernelüzenetekkel a tty-t, mikor gépeltem be a jelszót, egy darabig tűrtem rángó szemmel, aztán kiirtottam örökre.

Ha ez így van egyébként, hogy erre való az xconsole, akkor kb. nettó értelmetlen ma már. Futtatom terminálban akkor watch /dev/console vagy dmesg valamelyikét, abban sokkal kulturáltabban is fog kinézni az egész, normálisabb színek, betűtípus, stb.. Nem ez az ocsmány, szemégető, recés, X pixelfontos kreténség, ezt az xterm-ben is utálom, és persze átállítható a ~/.Xresources-ben, de minek állítgassam, ha nem használom. Az xeyes, xcalc még oké, meg nagyon alapos konfigolással a twm is marginálisan használhatóbbá tehető, de az xterm mindig is kiverte nálam a biztosítékot. Pedig kapott ttf/otf támogatást, meg 24 bites truecolor módot, de továbbra is elszarja a betűtípusok megjelenítését, hézagosak a sorok, nem engedi kellő mértékben állítani (csak szűk határok között).

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

o/

Bár nem esküdnék meg rá, mert konfig már nincsen meg, de mintha ezen a screenshoton: https://vm01.unsoft.hu/~ventura/screenshot-20060106_1010.png  jobb alsó részen annak a kimenete lenne.

Kis érdekesség, ez is több mint 18 éves shot :D

Fedora 38, Thinkpad x280

Szeretem látni, hogy az éppen aktuálisan bedgott kütyüt nem is érzékeli a rendszer - tehát pl. már kontakthiba van valahol -, vagy csak épp elcsesződött valami az elbloatosított initekkel és DE-kben és ezért nem jelenik meg pl. a fájlböngésző. ;-)

Ez egész pofásan retrós, csak kicsit sok mindent mutat, nagy a vizuális zaj, meg ugye az élsimítás nélküli fontoktól kifolyik az ember szeme, bár CRT-n nem volt annyira súlyos, gondolom. Talán még 1-2 vizuális elem nagy, de azokat össze lehet húzni. Amúgy ez milyen WM?

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Aki soha nem indította el, az garantáltan valami hátulgombolós kisgyerek lehet. Az alap felállás a default X telepítéssel adott egy .xinitrc-t, amiben 3 xterm, egy xclock és egy xconsole futott a twm által karbantartott deszktop környezetben. Igaz akkor, amikor még a szoftverek syslogon keresztül szerettek naplózni, aminek az egyik beállítása szerint adott prioritás fölött mennek az üzenetek a /dev/console-ra.

Sorry, de magas lapda

Valóban, ott van a twm default configjában, de nálam sose volt fent, így nem indult el, csak az xterm, xclock. Meg twm-nél az első dolgom, hogy saját xinitrc-t csinálok, amiben a nekem kellő dolgok vannak (xset, feh, setxkbmp, synclient, xss-lock, sxhkd, numlockx, polybar, stb.). xterm-öt se használok, mert nem szeretem a fontmegjelenítését, xclock helyett vannak jobb megoldások (óra a panelon, pl. polybar, lemonbar, vagy hasonló, esetleg conky), vagy tty-clock.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ja, hogy ez az az szutyok! Ezt valóban láttam én is futni azelőtt, de nem Linuxon, hanem OpenBSD-n, a xenodm sarkában is ott van. Csak azért nem ismertem fel, mert most tiling WM alatt indítottam, és teljes desktopon jött elő, meg üres. Mondjuk aki már hasznát vette, leírhatná, hogy mihez. Én nem látom, hogy mit csinál, mire jó. Elvileg X-es eseményeket kap el, de nálam most Linuxon nem működik.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Vajon ugyanaz a build pipeline mint 18 eve volt? 

Lassan az XBill-ből is jöhetne új verzió.