Windows 10 "Home" kiadásra "Helyi csoportházirend"-del ekvivalens alternatíva?

Sziasztok!

Windows 10 "Pro" és "Enterprise" kiadásokon tökéletesen működik, ha az alábbi sorokat "*.reg" kiterjesztéssel elmentjük, majd dupla kattintással hozzáadjuk a beállításjegyzékhez!
Tehát eredményképp marad a Windows 10 a legutolsó, azaz 22H2 főverzión, vagyis véletlenül sem fogja látni a Windows 11-re történő frissítéseket sem!
(Ugye módosítva ugyanúgy tökéletesen működik Windows 11 esetében is, hogy maradjon az adott főverzión!)

 

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\WindowsUpdate]
"TargetReleaseversion"=dword:00000001

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\WindowsUpdate]
"TargetReleaseversionInfo"="22H2"

 

Viszont a "Home" kiadások esetében nincs "Helyi csoportházirend" lehetőség

Valakinek van biztos megoldása, hogy ugyanezen ekvivalens megoldást hogyan oldhatnám meg "Home" kiadás esetében?

A segítő válaszaitokat előre is nagyon szépen köszönöm!

Üdv.: Zsolt

Hozzászólások

Pl.: Találtam egy ilyet:
https://gist.github.com/lelegard/8da0b20cc35708852c14fcf899651204

Ez vajon mennyire használható, illetve biztonságos megoldás?

Azaz:

Windows PowerShell futtatása rendszergazdaként, és a következő parancs futtatása:

Get-ChildItem @(
    "C:\Windows\servicing\Packages\Microsoft-Windows-GroupPolicy-ClientTools-Package*.mum",
    "C:\Windows\servicing\Packages\Microsoft-Windows-GroupPolicy-ClientExtensions-Package*.mum"
) | ForEach-Object { dism.exe /online /norestart /add-package:"$_" }

A választ nem tudom megmondani (azaz simán rávágnám, hogy ki kell dobálni a Home verziókat mindenhonnan, otthonról is...), viszont érdekel, hogy mi lenne a célod ezze a főverzió rögzítéssel?

Pl apja-anyja aki az ország másik végében lakik, ne nyomjon rá tudatlanul az update-re, mert a fasz mikroszoft nem tanult a get win X kampányból 8 éve, és megint hasonlóan erőszakosan nyomulnak. OP meg nem tud mindig rohangálni a caaládtagokhoz az ország minden szegletébe kárenyhíteni ha megtörtént a baj.

Akkor ha jól fordítom le, W10H esetén nincs ismert lehetőség arra, hogy kikapcsolhatóvá váljon a lehetőség, hogy a gyártó rátolja a(z esetleg a felhasználó által nem igényelt) frissítéseket. Esetleg a frissítések ismert helyről jönnek? Mert akkor mondjuk tűzfal szinten le lehetne tiltani az adott szerver(eke)t.

Ki kell kapcsolni a TPM-et vagy a SecureBootot BIOS-ban és akkor inkompatibilis lesz és nem fogja ajánlgatni.

Aláírás _Franko_ miatt törölve.
neut @

Így van, hosszú távon csak ez a megoldás. Ha nincs TPM és/vagy SecureBoot, akkor letöltődik ugyan a Win11 update, de elhasal, nem frissít. Ez az egyetlen garantált módja, hogy soha ne frissüljön a rendszer 11-re. A másik, a Linux, garantáltan azt se fogja frissíteni a MS.

Bár lehet nincs is szükség trükkökre, mert ha a proci régebbi a gépben, akkor megint elszáll a telepítő.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Köszönöm mindenkinek, aki legalább elolvasta a kérdésemet, azoknak meg kifejezetten, akik még hozzászólásra is fordítottak időt.

3 óra híján 2 nap alatt 605 megtekintést számlál a kérdésem. :)

Tudom, hogy nem egy átlagos kérdés, így nem könnyű segíteni.
Szerintem majd holnap kipróbálom azt a szkriptet, amit találtam...
[Meg persze ki lehet kapcsolni a BIOS-ban a TPM-et, amit egyszer már alkalmaztam egy másik Notebooknál Home kiadás esetében, viszont mivel egy ideje a Windows Updaten keresztül már BIOS frissítések is lejönnek, ha valamelyik BIOS frissítés visszakapcsolná a TPM-et, megbukott a mutatvány (hisz nem én használom a Notebookot), most pedig egy idei megjelenésű, prémium kategóriás Notebookról van szó, így gyanítom, a közeljövőben lesz rá pár önkényes BIOS frissítés a Windows Updaten keresztül...]

Az eddigi hozzászólásokra sorban reagálnék:

ggallo:
Igen, én is kerülöm a Home kiadásokat, viszont mit kezdjen az ember, ha 400+ ezer Ft-os, 2024-es kiadású Notebook esetében is gyárilag csak Home (Windows 11) kiadás van telepítve?! Ha legális környezetben van használva, és a célnak (a csoportházirend hiányán kívül) megfelel, azért külön nem lesz vásárolva vagy 35 ezer Ft-t egy Pro (Windows 10) kiadás [lényegtelen, hogy Windows 10 vagy 11 licenc van, mindkét verzió használható vele]!
Mivel az informatikához csak nagyon minimálisan értő irodista használja - aki már akkor is kétségbe esik, ha egy egyszerű eldöntendő kérdésre kell kattintani - , és mindenki Windows 10-et használ: 1. ezért kell egységesen Windows 10-en maradni 2025. október 14-ig, aztán majd lesz valahogyan. 2. Mivel ugye Windows 10 terén már nem lesz több főverzió, így arra nem aktuális [azaz ha pl. a BIOS-ban kikapcsolja az ember a TPM-et, és lesz oly szerencséje, hogy a Windows Updaten keresztül automatikusan települő BIOS frissítések sem kapcsolják vissza], de pl. Windows 11 esetében amikor van egy új főverzió, és frissül, akkor egy darabig nem lehet használni a gépet valamint szokott különböző kérdéseket kiírni, amire kattintgatni kell, szóval mindezeket elkerülni, és majd, ha úgy alakul, akkor én céltudatosan frissítem a főverziót, azaz engem sem zavarnak, hogy most mire kattintson, és én is akkorra osztom be a frissítést, amikorra szeretném. 3. Bár még szerencsére sosem futottam bele olyan hibába, de ha magától frissülne pl. a főverzió a megjelenését követően nem sokkal, sokaknál gondot szokott okozni, és "meghalhat" a telepítés. Ugye hiába vannak a tesztelések, élesben történő publikálás után mindig olvasni ilyeneket. Szóval jobb kicsit később áttérni a frissebb főverzióra, ráadásul olyankor amikor idő is van rá... Mondjuk párszor már én is találkoztam olyannal, hogy egy nagyobb, pl. halmozott Windows frissítés után összeomlott a rendszer, és vissza kellett vonni, hogy betöltsön a gép... Ahhoz is tudni kell kezelni a gépet, és időt is vesz igénybe. Mindezt felszorozni az esetleges főverziós hibával... 4. Főverziós frissítés után azért nem árt takarítani, szoftverekhez beállított fájl társítások vissza szoktak állni alapértelmezettre... olyankor érdemesebb szoftvereket is frissíteni... --> Szóval a lényeg: jobban szeretem, ha én döntöm el, mikor álljon át az adott gép egy újabb főverzióra! :D

ricsip:
Lényegében igen. ;) Ráadásul a felhasználónak sokszor még kattintania sem kell, mert akkor bár kicsit később, de automatikusan ugyanúgy letöltődik, valamint települ is...

Zahy:
Mint ezen hozzászólásomban is fentebb olvasható: Ha pl. a BIOS-ban kikapcsolja az ember a TPM-et, akkor valószínűleg nem is fog még csak látszódni sem a Windows 11-re történő frissítés lehetősége... ám Windows Updaten keresztül töltődhet le BIOS frissítés, ami akár a TPM-et is visszakapcsolhatja, azaz megbuktathatja a mutatványt...
Arról nem beszélve, hogy Windows 11 esetében pedig (tudtommal) csak úgy iktatható ki a főverzió frissítése, amit írtam csoportházirendes beállításjegyzéket [ami ugye alapból nem érvényesíthető Home kiadáson].

 

De ha esetleg valaki tudna tuti megoldást Home kiadás esetében csoportházirend bekapcsolására, még örömmel venném. :D

"egy nagyobb, pl. halmozott Windows frissítés után összeomlott a rendszer," 

-  Lehet nekem van univerzális és őrült szerencsém, de a Windows 10-et 1505-ös verzió óta frissítem, - többé kevésbé ugyanazon gépeken, - foltozókeddi frissítések is mennek rá, - persze minden technikailag adott késleltetés szigorú igénybevételével, - de összeomlást kb. 30 gépet tekintve soha nem tapasztaltam.

Egyetlen makacs hiba volt egy gépen, kb. másfél évig nem tudott egy adott foltozókeddi csomagot feltenni, minden igyekezetem ellenére, (sfc, DISM update-reset, stb. minden több tucatszor megvolt, és semmi sem jelzett hibát, de a frissítés hibaüzenettel elszállt, igaz, közben ugyanúgy teljes műszakban dolgozott rajta kollégám a másfél év alatt, - és csodák csodája, - semmi probléma más nem volt vele.

- a ráengedett következő nagy verziófrissítés azt is megoldotta. (Mondjuk ezeknél is 1 éves csúsztatást alkalmazok.) - (Insider buildek-ket a jó anyjuknak tegyenek fel, - kikapcsolva!

- Természetesen 10-est, Pro verzió alatt a "házamba" soha be nem engedtem, és 11-est se fogok, a szándékaim szerint. - Persze tudom.., soha ne mond, hogy soha, de akkor is megúszom, mert legközelebb maximum a 12-es verzióval fogok csak találkozni, ha üzleti szempontból muszáj lesz és megérem. :) )

Én is az RTM [v1507] megjelenése óta használom a Windows 10-et...
Összességében vagy 70 Notebookhoz és asztali géphez volt közöm... amik leszűkítve vagy 40 különböző hardver összeállítást tartalmaznak...
Lassan 9 év alatt vagy 3x találkoztam olyan hibával, hogy valamelyik átlagos adott havi kedd esti Windows frissítés valami miatt kiakasztotta a rendszert, de hibaelhárítást használva a legutóbbi frissítéseket leszedve, majd újra indítva magához tért. :)
Meg pár éve volt egy olyan főverziós frissítés, hogy akik úgymond azonnal frissítettek a publikus megjelenése után, sokaknál meghalt a rendszer, csak az újra telepítése segített rajta... na akkor automatikusan "azonnal" frissítve a Windows Updaten keresztül járt úgy vagy 2 gép az említettek közül, hogy nem töltött be... de a hibaelhárítást használva, csökkentett módban indítottam azokat, és automatikusan megjavultak. :)

Elég az ha, - teszem azt fel, - kikapcsolhatatlanná teszi a következő verzió a TPM-et! Vagy amit már többször tapasztaltam, az UEFI-t teszi kikapcsolhatatlanná egyes gépeken. ("Megszűnik", - azaz a továbbiakban nem telepíthető ilyen módban azon a gépen a 10-es, - a legacy beállítás. Ez viszont tény. (Azt "féltékenyen" őrizve, nem is szoktam BIOS-t frissíteni.) :)