Egy "érdekes cikk" története

Az év eleje érdekesen indult pecás körökben. Egy érdekes bot kapott nagyobb figyelmet. A nagyhalas kínai spiccbotok. Ezt két magyar vállalkozó is elkezdte Magyarországon forgalmazni. Én is a szkeptikusok között voltam. Aztán egy szépen megfogalmazott facebook komment után, lehetőséget kaptam arra, hogy kipróbáljam. Beleálltam, cikk sorozat lett belőle!

Nyilván azért, mert ez egy megosztó, új téma. Nem az 5000. method meg feeder, meg etetőanyag, meg színes szagos bogyó. Egy új dolog, amiből még lehet is valami. Foglalkoztam azzal honnan, miért jött. Hogy hogy használták kint. Amellett, hogy persze jól leírtam a közös pecát az öreg mesterrel. Az ő minden jó és rossz tulajdonságaival együtt. Én sem vagyok különb, de ki az.

Addig jutottam a cikkekben, hogy egy egész jó összefoglalást tudtam tenni, és örültem volna, ha ez megjelenik online vagy írott sajtóban. Fantasztikus érzés lett volna nyomtatásban látni az írásom, de sajnos mind a "horgászkalandok" mind pedig a Magyar Horgász nemleges választ adott anélkül, hogy bekérte volna a tartalmat. Így hát most nem lettem még szakíró.

A peca legfontosabb dolga egyébként a tanulás volt és mint ilyen, minden pillanata megéri. Ha esetleg érdekel benneteket, ide rakom a tartalmat, de inkább csak a körítést és a sztorit akartam magamból kiírni.

https://okos-peca.hu/a-vegso-igazsag-mire-is-jo-itthon-a-kinai-spiccbot…

Hozzászólások

Sosem ertettem, hogyan lehet orakon keresztul ulni es azt varni, hogy harapjon a hal de hat nem vagyunk egyformak. A cikket azert elolvastam :)

Bértavakon a peca nem ilyen, csak természetes vizen. Bértavon azért nehéz órákat ülni esemény nélkül. :)

Ezért tartják különbnek a természetes vizeken a pecát, mert ott tényleg tudás és ügyesség kell ahhoz, hogy fogjunk valami érdekeset. Az olvasást köszönöm szépen!

Azt mar meg sem mertem emliteni. Az kb olyasmi szint mintha a hentestol az elo halat elhoznad es otthon a furdokadbol kihalasznad :D

Parszor kimentem horgaszni a tiszara a felnottekkel nyaranta ez napi program volt. De a vegeredmeny mindig az volt, hogy 1 oran belul meguntam es inkabb kenuztam. Mondjuk legalabb megtanultam jol evezni :D

Elég sok embert megfertőz, több van benne mint gondolnád. Csak egy pár dolog, magamból kiindulva:

Természet

Nagyon szeretem a vízpartot és annak élővilágát, környezetét. A víztükör látványa, a nádas és a lombok susogása, a madarak éneke megnyugtat, jó hatással van rám. Szinte megújulok amikor hosszú hónapok után végre ismét ki tudok menni . 

Adrenalin

Amikor bólogat a botspicc, ugrál/koppan a kapásjelző, elmerül az úszó, szóval akció van és a nyugalmi állapotból egy pillanat alatt éles állapotba kerülsz. Ha megakad a hal partra kell tudni vezetni, dolgoznak az izmok, észnél kell lenni, hogy a szákba kerüljön. Nagyon jó érzés. 

Szenvedély, ösztön

Velem született vágy, öt éves korom óta halat akarok fogni pedig senki nem pecázott a családban. Egy balatoni nyaraláson láttam először halfogást és ott bekattant a dolog. Nem tehetek róla. 

Spekuláció

A hely kiválasztása (partszakasz,vízmélység stb.), a szerelék összeállítása (bot, orsó, zsinór típus/vastagság, előke, kosár, horog méret stb) etetőanyag, csali (több tucatnyi lehetőség). Már a peca előtti napokban ezen sakkozol fejben. Ha nem működik, változtatsz, keresed a megoldást. Jó dolog. 

A cuccok

Na, ebben nagyon el lehet merülni. Itt a pénztárca és a józanság szabhat csak határt. Óriási üzlet, mindenki akar valami újat, jobbat vagy retrót, ritkaságot. A birtoklási vágy, a jól kiválasztott eszköz élménye, a menősködés stb. Megfogja az embert, nincs mese. 

Jutalom, elégedettség

Ha bejött a spekuláció, került valami a szákba jobban érzed magad. Betetted a melót, megvan az eredménye. Minden a helyén van ilyenkor. 

Emberi kapcsolatok

Összehozza, összeköti az embereket. Ismeretlenül is elbeszélgetsz, segítesz a másiknak. Rengeteg az olyan vízparti sztori, amit évtizedek múlva is röhögve mesélsz. Nem egy magányos időtöltés bár én szeretek egyedül is lenni. 

Sokmindent írhattam volna még pl. barkácsolás, új vízterületek felfefezése, saját csali és etetőanyag készítés, nomád élet néhány napra, versenyhorgászat, halételek főzése/sütése stb. Szóval bőven van ebben mit szeretni. 

A kikapcsolódásnak az egyik formája, ez is olyan, hogy vagy szereti valaki vagy nem. Én nagyon szerettem horgászni, a Balatonon valamint a Dunakanyarban. Jó levegő, szép környezet, kis túlzással az volt az igazi, amikor kapás se volt, mert úgy lehetett a legjobban pihenni... 😁 De többnyire azért mentünk le, hogy megfogjuk az ebédet, vacsorát.

Az aki szépen meg tudja fogalmazni a gondolatait - és még műszaki vénája is van, az nálam nyerő. Ennek annyi a következménye, hogy bár baromira nem érdekel a pecázás, mégis elolvastam amit írtál, köszi.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Azert vannak itt problemak, pl. ha ez kerult volna nyomtatasba akkor a youtube link miatt mar az elejet at kell dolgozni.

- "nem a kínai spiccbot rejtelmei vezetett be" -> rejtelmeibe?
- "valóban lehetőséget nyitni" -> nyit?
- "Az itthon forgalmazott botok" -> ez a mondat konyorog a vesszokert
- handing-gel, teljeskoruen
- "emészhetőbb" -> emeszthetobb
- "Megkeresem a dechatlon-t" -> megkerestem, decathlon (viszont erdekes modon itt jo a toldalekolas)
- "az kínai" -> a kinai
- "wagglereket. Amiket" -> ez ilyen formaban egy mondat kellene, hogy legyen
- "főlé" -> fölé
- "Kicsit sem tagadok" -> tagadom
- "kapcsoltban" -> kapcsolatban
- "spiccbot. ahogy" -> vagy nagybetu, vagy vesszo
- "képezelni" -> kepzelni
- "Hogy válasszak!" -> kerdes, tehat ? vagy ?!
- "az , hogy mit vesz" -> azt, hogy (esetleg ujrafogalmazas)
- "gyakorlni" -> gyakorolni
- "Átbasztak?" -> nyomtatasban talan nem kellene
- "itthoni kapható" -> vagy vesszo vagy itthon kaphato
- "Ha kíváncs vagy" -> kivancsi

Remelem nincs sertodes, de ha a kollega ezt nyomtatasba szanta es igy, akkor erdemes lenne atfutni nehanyszor.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS