Laptop zsanér rögzítés javítása

Sziasztok!

Van egy régebbi laptopom (Lenovo Y700 15ISKK).

Hosszabb ideje gondban voltam a zsanérjával, alig mozgott, a végén már nyomta hátulról a kijelzőt.

Rendeltem bele zsanért, gondoltam cserélem.

A szétszedés után derült ki, hogy a hátlapnál lévő csavaros műanyag rögzítések konkrétan széttörtek, tehát konkrétan nincs hova berögzíteni a zsanért, nincsenek csavar helyek. A fém hátlap amúgy ép.

Sokat kutattam, itthon egy új hátlap 50e Ft körül mozog. Aliexpressről 30e körül. Végül a kínaiak mellett döntöttem. Ma jött meg, sajnos úgy néz ki, hogy nem lesz jó. A zsanér meg egyebek még stimmelnek, de a kijelző és kerete konkrétan nem passzol bele, pedig a leírás alapján kompatibilisnek kell lennnie az eszköz típussal.

Most levelezgetek velük, hátha siikerül valamit elérni, ha mást nem, akkor max ismerjék el, hogy nem passzol hozzá és vegyék vissza. Persze vad kelet, így lehet rácseszek. Ennek tudatában voltam, hogy megvan az esélye, meglátjuk mi lesz.

Ha nem sikerül megegyezésre jutnom velük, akkor nem hiszem, hogy itthonról veszek másikat, a laptop nem ér lassan annyit, akkor max a sufni tuning marad hátra.

Nem tudom, hogy foglalkozott e már ilyen hibával valaki. Van e értelme beragasztani a zsanért a hátlapba? Van olyan ragasztó ami megfogja és bírja is a mozgatást? A lényeg az lenne, hogy házon belül tudjak mozogni vele. Jelenleg ki van téve a dolgozóba és a falnak van támasztva. Még korábban gondoltam olyanra is, hogy konkrétan átfúrnám a hátlapot és úgy rögzíteném, de az már sufni tunningnak is ótvar lenne.

Köszi előre is ha valaki reagál.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2024. 05. 07., k – 10:54

"Van olyan ragasztó ami megfogja és bírja is a mozgatást?"

Normális 2k epoxi, de az sem a végtelenségig és alá kell dolgozni rendesen.

 

"Van e értelme beragasztani a zsanért a hátlapba?"

Nem sok. Bonyolultabb, mint elsőre látszik és a terhelés is megváltozik az érintett karosszéria-elemen: idővel máshol fog törni.

Ha az egyik zsanér tart, a másikat (ami a sérült bástyákból kiesett) kitekered, hogy csak csuklópántként éljen tovább - ekkor valamennyi értelme van, de nagyon pontosan kell ragasztani (fél mm tűrés már sok). Háztartási körülmények között horror. Nincs valahol egy szétvert donorgép?

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Töltöttem fel képet, így most elégggé jól passzol.

https://ibb.co/BNpfQG7

 

Szerintem hely van neki bőven, hogy bele lehessen ragasztani, Odafolyna ahova kell. A goond tényleg az, hogy jó lenne ha bírni a nyitogatást utána. Ha 10 nyitás után elválik a cucc, akkor kb értelmetlen. Igazából az lenne a fontos, hogy a hátlaphoz belül odakössön rendesen. Mivel ha odaköt, akkor kb az is menne szerintem, hogy belefúrok egy nagyon kicsi lukat és beletekerem a csavart, menetet vágva bele. De ha a hátlaptól elenged, akkor annnyi neki.

 

Sajnos nem láttam sehol ebből a modelből donort sehol. Kerestem azt is.

1., Ha megmarad a zsanér ellenállása, akkor nem tudod megfogni ragasztóval, mert nagy erőkar fogja azt a kis területet tépni elsősorban nyitáskor. Ha bemenne a zsanérzat az lcd mögé magasan, még megpróbálnám ragasztani, de így nem, mert pár nyitás után vége.

2., Ha kitekered a zsanér végén az anyját, akkor csak pántként funkcionál, s nem kap terhelést. Ekkor ragasztható, de tényleg nagyon pontosan és türelmesen. Ekkor csak az ép zsanér fog tartani (ha egyedül egyáltalán tud tartani), így viszont belekódolod annak az ép oldalnak a törését is.

1-2., a ragasztás előfeltétele a zsírtalan felület, ezt 99%-os gyógyszertári szesszel meg tudod oldani. Epoxiból az Uverapid20-at tudom ajánlani, ~20 percig tudod állítgatni a fazéidejében, aztán 1 nap türelem. LCD hátlap-előlap illesztést is meg kell majd segíteni valami házi készítésű szorítóval, mondjuk rugóacélból. Mint egy pénzcsipesz olyanra kellene hajtani párat, picit.

 

Ui ilyen igénytelen zsanér-megoldást rég láttam. 15-20éve voltak ilyenek, de ott legalább a zsanérhoz csípett acélrudak végigmentek a panel mellett és alul-felül megrögzíthetted. Itt a műanyag karosszéria a teherhordó elem, tervezett elavulás rlz :/

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Igényes, szépen karbantartott, tiszta gép... Ja, nem. :-D Én azzal kezdeném, hogy a zsanért kipucolnám jó alaposan, mert lehet, hogy "csak" az a gondja, hogy idővel a belekerült kosztól megnőtt az ellenállása... Mondjuk ez a már romnmá tört rögzítési ponton nem segít...

A ragasztók jellemzően nyírásra teljesítenek jól, neked meg döntően húzó igénybevétel lenne - fene tudja, mennyire bírnák a fedél-ragasztó fém átmenetek.

Jó lenne tudni, hogy a fedél/hátlap pontosan milyen műanyag? Mert láttam olyat, ahol a letört csavarhelyet megfelelő műanyagból melegen bőven visszarakva és utána méretre visszamunkálva lett megoldva a hiányzó rögzítés.

Már azt hittem nem érkezik olyan hozzászólás ami a koszról fog szólni :)

Nem kell kipucolni a zsanért mert zsír új.

ki fogom próbálni az epoxy ragasztót és valszeg jó is lesz, mert nem lesz nagyon nyitogatva. Úgy döntöttem nyugdíjazom a gépet valami másra és veszek munkára egy újat.

 

Ebben cseréltem már ventillátorokat, zsanért, a hátlapot próbáltam, már egyszerűen úgy érzem, nem éri meg. Kidobni persze nem akarom, valamire jó lesz.

Találtam videót ahol sima kétkomponensű epoxy-val ragasztotta meg a csávó. Nem tudom mennyire lett tartós.

Szerkesztve: 2024. 05. 07., k – 12:25

En egy Thinkpad L380-nal siman pillanatragasztoval ragasztottam oda, eddig mukodik. Ha nagyon erosre akarod, akkor epoxy/ szodabikarbona+pillanatragaszto :)

A tartossag valoszinuleg hasznalattol es a zsanertol fugg (HP B series laptopoknal olyan erosek voltak a zsanerok, hogy ~50%-ban  szaggattak ki magukat, hol a kavabol, de volt amelyik a gephazbol...)

( •̀ᴗ•́)╭∩╮

"speciel a blockchain igenis hogy jó megoldás, ezért nagy erőkkel keressük hozzá a problémát"

"A picsat, az internet a porno es a macskas kepek tarolorandszere! : HJ"

 én ragasztottam (csavarhelyeket a házhoz) epoxi-val, hasonló okokból, de a biztonság kedvéért kicsit kilazítottam a zsanérokat, szóval, most a képernyő nem áll annyira stabilan, viszont nem erőlteti a házat meg a ragasztást.

Minenkinek köszönöm a kommenteket.

Ahogy írtam feljebb is, úgy döntöttem, hogy nem éri meg túl sok időt fecsérelni vele.

Veszek munkára egy új laptopot. 0%-os thm-el nem is húzós, aztán lehet előtörlesztgetni is amikor akarom.

Ennél kipróbálom az epoxy-t, nem ruházok be semmi újra, van itthon lidl-ben vásárolt extra erősnek titulált. Meglátjuk. Aztán valami más feladatot kap majd a jövőben.

Jó döntés. Sajnos ez a baja a laptopoknak, hogy még hiába is szolgálna ki pár évig, ha tönkremegy benne valami, sokszor nem javítható gazdaságosan, mert egy-egy alkatrészt (kijelző, alaplap, zsanér, stb.) annyiba kerül kb. mint az egész gép. Ilyenkor a legokosabb azt a pénzt inkább egy új gépbe tenni.

Esetleg még ezzel a törött géppel azt tudod csinálni, hogy ha találsz valami online piactéren egy nem működő, fillérekért elhozható modellt, ami „just for parts” vagy hasonló jelzéssel van ellátva, akkor azt bepróbálhatod. Ezt úgy értem, ha mondjuk egy rossz alaplapos, vagy törött kijelzős gép, de mondjuk a zsanér az pont jó rajta, akkor az egészet olcsóbban megkapod, mintha csak vennél célzottan zsanért.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Esetleg csinálsz belőle desktopot. Az hogy mennyire mész bele már rajtad áll, hagyod úgy ahogy van és rádugsz mindent, kibelezed és csinálsz neki saját házat, kirakod a falra, lerakod a pincébe szervernek, faragsz belőle retro gamer PC-t, médiacentert. Igazából tényleg csak a kreativitás a határ :)

Nagyon régen csináltam egy lehasznált macbook-ból szuervert még lakásban. Kicsit fostam tőle nem melegszik e túl vagy bármi a 0-24-ben. Ill nem is nagyon használtam ki.

Most van a talonmban a régi macbook (azt se tudom bekapcsole :D)

egy régi 12 éves lenovo (annak is széttört a háza a zsanér miatt annó :D)

és ez a mostani lenovo.

 

Egyelőre háziszervernek az emeleten van egy kicsi házi NAS, ASUS PRIME J4005I-C lapppal, benne vinyókkal, rádugva egy usb-s vinyóval, passzív hűtés, stb. Arra lehet tárolni nextcloud-al és azon nézzük a plesk-et. Már zenét is tettem rá amit szintén pleskes zenelejátszóval  e l lehet érni.

Lassan rendbeteszem a műhelyt, oda lehet bekerül majd az egyik gép, meglátom.

Gondoltam 3d nyomtatáshoz használni (sok éve va már nyomtatótm de időm nincs), viszont arra sokkal jobb egy raspberry pi. Arra repeiter host.

De majd meglátom.

A szó amit keresel a metilakrilát.