Notebook, laptop, mobiltelefon ...

Laptop zsanér rögzítés javítása

Sziasztok!

Van egy régebbi laptopom (Lenovo Y700 15ISKK).

Hosszabb ideje gondban voltam a zsanérjával, alig mozgott, a végén már nyomta hátulról a kijelzőt.

Rendeltem bele zsanért, gondoltam cserélem.

A szétszedés után derült ki, hogy a hátlapnál lévő csavaros műanyag rögzítések konkrétan széttörtek, tehát konkrétan nincs hova berögzíteni a zsanért, nincsenek csavar helyek. A fém hátlap amúgy ép.

Sokat kutattam, itthon egy új hátlap 50e Ft körül mozog. Aliexpressről 30e körül. Végül a kínaiak mellett döntöttem. Ma jött meg, sajnos úgy néz ki, hogy nem lesz jó. A zsanér meg egyebek még stimmelnek, de a kijelző és kerete konkrétan nem passzol bele, pedig a leírás alapján kompatibilisnek kell lennnie az eszköz típussal.

Most levelezgetek velük, hátha siikerül valamit elérni, ha mást nem, akkor max ismerjék el, hogy nem passzol hozzá és vegyék vissza. Persze vad kelet, így lehet rácseszek. Ennek tudatában voltam, hogy megvan az esélye, meglátjuk mi lesz.

Ha nem sikerül megegyezésre jutnom velük, akkor nem hiszem, hogy itthonról veszek másikat, a laptop nem ér lassan annyit, akkor max a sufni tuning marad hátra.

Nem tudom, hogy foglalkozott e már ilyen hibával valaki. Van e értelme beragasztani a zsanért a hátlapba? Van olyan ragasztó ami megfogja és bírja is a mozgatást? A lényeg az lenne, hogy házon belül tudjak mozogni vele. Jelenleg ki van téve a dolgozóba és a falnak van támasztva. Még korábban gondoltam olyanra is, hogy konkrétan átfúrnám a hátlapot és úgy rögzíteném, de az már sufni tunningnak is ótvar lenne.

Köszi előre is ha valaki reagál.

Refurb laptop mutternak

Elég sok ilyen hirdetést látok mostanában (mondjuk rááll a szemem), hogy relatív olcsóér relatív jó gépek. Anyámnak kéne a kb. 10 éves szintén refurb Dell helyett egy gyorsabb, meg win11-álló. Jól gondolom, h a refurb dömping a win11 alkalmatlan cuccok a nagy cégektől? Btw. rákerestem a win11 hw req-ra nem oly nagyon durva, szóval ez igazán a EDI-n meg a TPM-en bukik el? Lécci valaki fejtse ki és meg nekem ezt.

Röviden:

- Honnan jön ez a sok szemét?,
- Miért jön?,
-Hogy lesz rajta win11 aníámnak, hogy akármi?

[Megoldva] Garmin nüvi1340 OSM

Megörököltem az autóval egy a címben említett eszközt. A szoftvert tudtam frissíteni a Garmin Express-szel, de a térképet nem szeretném 100Euro körüli áron megvenni. Úgy tudom, van lehetőségem OpenStreetMap térképet rátenni. Illetve nem tudom, ezen az eszközön van-e lehetőségem. Az eszközkezelőben a Garmin mappában nem látok .img fájlokat. Hol keressem még? 

Köszönöm a segítséget!

HP eszközök bővíthetősége

Régen volt dolgom HP eszközzel, így nem tudom, mi az aktuális helyzet a bővíthetőséggel.

Annyit tudok, hogy úgy 10 éve még egy átlag processzorhűtőt se lehetett betenni egy ilyen brand gépbe, mert biztosan nem fért el.

Bele lehet-e manapság tenni egy (felső kategóriás) HP laptopba "közönséges" NVME SSD-t, "átlag" DDR4 SO-DIMM RAM-ot, uram bocsá' "egyszerű" SATA HDD-t?

HP laptop kikapcsolva is finoman sípol

Nemrég vettem észre, hogy ha a kikapcsolt állapotban levő, tábkábeltől leválasztott, viszonylag új laptopomat a fülemhez emelem, akkor a tápkábel lyukja körül hallgatva halk (irtó magas frekvenciájú) sípoló hangot ad. Mitől lehet ez? Valami tekercs vagy kondenzátor teszi? Gondolom, hogy az akkuból nyeri ehhez az energiát (s akkor az lassacskán fogyogathat).

dokkoló + töltő

Sziasztok!

 

Olyan kérdésem lenne, hogy venni szeretnék egy dokkolót egy HP2170p-s géphez. Tápot nem adnak hozzá. A gyári 65w-os tápja a laptopnak jó lenne a dokkolóhoz?

A dokkolónak 90w-os táp kellene de ahhoz külön meg kellene venni. Érdemes?

A laptopban kb sosincs benne az akksi, így ha működne a dokkoló a laptop tápjával de nem töltené az akksit az eleve nem gond.

Thinkpad és RAID

Thinkpad T520-am van. Már elég öreg, szerintem a 15 évhez közel jár. Még tökéletesen működik, szeretem, de most már nagyobb kellene.

Természetesen megint Thinkpadet szeretnék. Windows lesz rajta. Azt gondoltam, hogy 2x1 TB SSD-t szeretnék bele RAID1-ben. Az most nekem mindegy is, hogy Intel fake RAID vagy Windowsos szoftveres csoda lesz rajta, csak férjen bele két SSD. Ezen kívül kb. tök mindegy a hardver, a legalja ma elérhető CPU és 16 GB RAM és integrált VGA is elég bele, legtöbbször monitorra lesz kötve, szóval a képernyő és akksi se olyan fontos, stb.

Első kérdés: végig lehet valahol böngészni, hogy melyik Thinkpadek tudnak 2x1 TB SSD-t befogadni? Kattintgattam össze-vissza a webshopban, eddig csak a P16v Gen 1 tudja ezt. Még az E16 Gen 1 tud kettőt, de csak 512 GB + 1 TB kiépítésben, szóval az is kiesett. De közel sem tudtam végignézni a teljes kínálatot, sok klikkelés és sok idő, mire a konfigurátorban odajutok egyesével. Jó lenne, ha több közül is tudnék választani. Nem mintha az első találat ne lenne jó, de azért na.

Második kérdés: érdemes a gyári SSD-ben bízni, vagy inkább vegyem minimál kiszerelésben és tegyek bele külön vásárolt másikakat? A Thinkpad konfigurátor azt ajánlja, hogy "1 TB SSD M.2 2280 PCIe Gen4 TLC Opal", ebben a TLC-t értem, hogy nem a legjobb, de a RAID1 és kevés írás miatt nem is annyira gáz, az Opal meg nem mond semmit. Mivel egy SSD a HDD-hez képest sokkal jobban szeret hirtelen 100-ról 0-ra romlani, ennek az esélyét szeretném csökkenteni megbízható márkával.