Munkatársat keresünk, kis méretű (3 fős, 35 millió Ft/év bevétel), IT cégünkhöz részmunkaidős szervizes-junior rendszergazda fel

Fórumok

Munkatársat keresünk, kis méretű (3 fős, 35 millió Ft/év bevétel), IT cégünkhöz (PULI Mérnöki Tanácsadó, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.) részmunkaidős szervizes-junior rendszergazda feladatkörbe.

A leendő munkatárs feladatai:

  • számítógépek, kisebb eszközök szerelése (gépek összerakása alkatrészekből, hibás egységek cseréje, karbantartás),
  • weboldalaink adatbázisának karbantartása, árlisták, termékek frissítése (szerveres weboldal, irodagépes weboldal)
  • bolti értékesítés, eladandó eszközök (nyomtatók, számítógépek, részegységek) ismerete,
  • Vatera aukciók nyomon követése, válaszolás a beérkező kérdésekre, raktárkészlet kezelés, leltározás
  • junior rendszergazdai feladatok, apróbb feladatok megoldása ügyfelek telephelyén,

Elvárások:

  • jó ha van felsőfokú végzettsége, de nem elvárás,
  • probléma megoldó képesség, talpraesettség,
  • LAMP rendszerek ismerete előny.

(A hirdetés a HUP-Profession szabadkártya felhasználásával került kihelyezésre)

Hozzászólások

sorry, inkább Ctrl+Z

Gondolom PM-ben érdeklődjek.
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Hmmm.... Bérezés 350 e HUF/hó nettó felett?

szép is lenne. junior rendszergazdai pozíció 600 bruttóval nem nagyon van.
-------------------------------------------------------------------------------
Az életben csak egy dolog a szép, de az épp nem jut eszembe.

Slackware Linux 13.37 | 2.6.39.3-janos

Mindeneeees???

Ilyen "junior" állásajánlatok évek óta minimum CISCO-s ismeretekkel, programozói tapasztalattal, minimális wines kitekintéssel (makrovírus leirtásától az AD takarításáig minden) szoktak megjelenni - saját kocsi persze alap.
Szóval ez az ajánlat kifejezetten visszafogott és szűkterű... mármint idehaza...

Ez egy részmunkaidős junior állás. Vagy talán még junior tudás se kell hozzá. Szerintem ez nem nettó 350 ezer forint per hó kategória. 100 - 120 nettó kb. Plusz az autóhasználatra valami megegyezés. Üzemanyag, amortizáció, biztosítás estébé. Annak lehet jó, aki tanul mellette, vagy van más pénzforrása is. Persze abban igazad van, hogy a rendszergazdai fizetések nagy átlagban alul vannak árazva és ez mindannyiunkra kedvezőtlenül hat. De jelen esetben ha azt nézzük, hogy a nyolc órás állásra számított fizetés 60 - 65 %-át illik megkeresni napi négy órában, akkor se ér ez a dolog (feladat, feladathoz mért tudás tükrében) 120-nál többet alapnak.
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

350 ?
Komolyan, néha úgy érzem, hogy egyes emberek nincsennek tisztában a valósággal.

Azt ugye tudod hogy a 350-es fizetéssel a cégnek kb. 719.600 forintjába kerülsz? (http://www.nettober.hu/ vagy http://www.vg.hu/kalkulatorok/nettober)
Ki tudod termelni ennek legalább a másfélszeresét? (mert ugye ha csak ennyit termelsz ki, mi értelme alkalmazni?)

Ér az általad elvégzett munka ennyit?
Ha igen, megkapod ezt a fizetést, minden csak és kizárólag ennek a függvénye.

Az eves bevetelnek 1/3-a menne el akkor a rendszergazdara :)) es ugye nem hiszem, hogy a profit lenne akar ennyi :) szoval alom :) meg oszinten szolva nem olyan nagyok az elvarasok, hogy nehez legyen megugorni a lecet, szoval, jo, ha meglesz az 100 netto, es meg akkor is korrektnek erzem..

Nézd, én eddig mindenkinek (munkatársak, barátok más cégeknél) azt mondtam és mondom, hogy ezt (mármint a fizetést) üzleti terv alapon kell csinálni.

350-et szeretnél keresni nálam? Oké, én támogatom, rakjunk össze egy olyan üzleti tervet amiből ez kijön.

350+közteher+haszon kb. 1M Ft/hó bevételből jöhet ki. Hogy tudjuk, hogy tudod ezt megkeresni?

Na, általában itt jön a hümmögés.

Ha jobban megnézed, én is pont ezt mondtam. Ha valakinek van ötlete, hogy mit csináljon azért, hogy kapjon egy millát havonta, az hülye lesz elmenni egy céghez és nekik előadni, hogy aztán a cég elhappolja a hasznot az orra elől és neki csak a töredéke jusson.

Vagy harmadik feltételként megemlíteném a kockáztatási hajlandóságot, negyedik feltételként pedig a megvalósításhoz szükséges lelki beállítottságot (egyesek nem képesek úgy dolgozni, hogy valaki nem mondja meg nekik napi szinten, hogy "most akkor ezt csináld").

Hát pontosan erről van amúgy szó. Egy főnök nem várhatja el az alkalmazottjától, hogy az alkalmazott találja ki, hogy mit is csináljanak, mi legyen a NAGY TERV. Mert akkor felmerülhet a kérdés, hogy végeredményben ki is a főnök? :)
És akkor innen jutunk oda, hogy mondjuk azt mondja az alkalmazott a főnöknek, hogy nem gond... elvállalja azt a szerepet is, hogy kitalálja a tervet (tehát gyakorlatilag a főnök helyett is dolgozik), akkor tessék azért is megfizetni. Akkor tessék neki kifizetni a rendszergazda bér mellé egy menedzser bérét is.

Azért ne üljünk már fordítva a lovon:
-Ha hozzám jön dolgozni, én mondom meg mennyi legyen a fizetése, de ha
-ezt lényegesen kevesli, mondja meg ő, mit tenne azért, hogy lényegesen több legyen.

Én pár ötletet, dolgot mondhatok, hogy 120-ból 150 legyen, de 120-ból 350-et egyedül nem tudok csinálni.
Az pedig, hogy Pisike vagyok, és 350-et szeretnék keresni mert olyan ügyes vagyok, hát, ...., ez az estimese kategória.

Szamokon lovagoltok pedig szerintem a tobbi hozzaszolasombol kiderul - sokkal inkabb arra probaltam celozni, hogy sok lesz ez egy juniornak. Nem osztom az eszt csak helyeseltem masok reagalasaira, meg ha kezdjuk is elegge tulbeszelni a dolgot. Nem az en dolgom megitelni a konkret allast vagy barmi, csak teljes mondatokban probaltam irni +1-et. Valoszinuleg a felreertesek elkerulese vegett inkabb maradok a bevalt modszernel ezentul.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Ez nekem így szervíz technikus, nem rendszergazda (alválalkozóra nem gondoltatok?)! (első három pont)
Meg egy titkárnő (részmunkaidős kismama, jó képességű oldalborda?) (negyedik pont)
Na az ötödik pontot szerintem fejtsd ki oda én egy 3-ad, 4-ed éves végzőst tennék, valami info mérnök tagozatról (olcsó, már hogy a bérén felül)
Minden esetre szerintem ez nem egy ember.

----
올드보이
http://molnaristvan.eu/

Solymáron?

Gondolom az valami vicc volt, hogy a részmunkaidős - gondolom 4 órás - _junior_ állásra 350e nettót kellene adni bárkinek is... Van aki el van tévedve. Mind a bérezést, mind a tudást tekintve. Én nem vagyok a híve a "húgyért-szarért foglalkoztassunk/dolgozzunk, mert mindig van más aki elvállalja" elvnek, mivel az nem egy túl építő dolog, de azért néha az agyam eldobom olyan agyrokkantakon, akik azt hiszik, hogy egy Debian install után már rendszergazdák, de mondjuk még nem töltöttek el - tanulva - 5-6 évet a munkában... de igény már van.
Ha a 4 óráért ezért megkapja a 140-150-et, akkor az már szerintem elég korrekt, azalatt nem nagyon van értelme vállalnia, ha meg akar élni, de 350e nettóért már komoly szakembert kapsz. Bejelentve, természetesen, szabi, táppénz, stb.

igen, ld. fenti hozzászólásom.

Hozzátenném, én sem vagyok híve az ócsításnak, de minden >alkalmazottnak< tisztában kell lennie azzal, hogy milyen költségei vannak a bérnek, és hogy mennyit is tud termelni egy hónapban.

Ezt eddig mindenkinek el tudtam magyarázni és kivétel nélkül mindenki meg is értette.

Nem erted/ertitek mire celoztam. Persze, hogy nem osztja meg senki a beosztottakkal, hogy mit csinal a vezetoseg a profittal. Ilyet meg nem lattam. Node akkor legyen kiegyensulyozott a tajekoztatas(!): az alkalmazottnak semmi koze ne legyen ahhoz, hogy milyen terhei vannak a cegnek!

Ruhellem amikor csak a negativ dolgokon kell osztozkodni a 'vezetoseggel' de amikor minden fasza akkor azon csak a vezetoseg dagonyazik! Nem szeretem az ilyen egyiranyu dolgokat...

A vezetoseg dolga, hogy merlegeljen: mennyi penzt bir bealdozni az uj eroforrasra. Ha nincs elegendo: ne vegyen fel embert, de ne kezdje el megertetni az emberkevel, hogy miert ad olyan keveset amennyit. Ezt persze nem konkretan erre az allasra ertettem, csak felpiszkal ha valakinek a banataban osztozkodnom kell az oromebol meg lofittyet sem kapok.

m'kay?

Ezt ugye ebbol a mondatobol szurted le? :)
"A vezetoseg dolga, hogy merlegeljen: mennyi penzt bir bealdozni az uj eroforrasra. Ha nincs elegendo: ne vegyen fel embert"

Nagyon benan fogalmazhatok ha ez jott at neked. Pont az ellenkezojerol beszelek: Nekem ne kelljen kevesebb fizuert dolgoznom, csak mert megerto vagyok a fonokkel szemben, ugyanugy ahogy a bankot sem erdekli, hogy most miert adok kevesebbet a lakas torlesztesre. Szerinted hany bank mondana, hogy "jolvan majd fizess kesobb ha jol megy a cegnek ahol dolgozol"? :)

"az alkalmazottnak semmi koze ne legyen ahhoz, hogy milyen terhei vannak a cegnek!"

Ha a tájékoztatás korrekt (nem a kisujjból származik), akkor a legrosszabb tartalmú tájékoztatás is jobb, mint a semmi, mert a vákuumot kitölti a fantázia, abból meg csak az irodalomban sül ki jó dolog.

"Ruhellem amikor csak a negativ dolgokon kell osztozkodni a 'vezetoseggel' de amikor minden fasza akkor azon csak a vezetoseg dagonyazik! Nem szeretem az ilyen egyiranyu dolgokat..."

Nem csak a negatív dolgokon, és nem egyirányú. Az alkalmazott (a korrekt helyzetet feltételezve) akkor is megkapja fizetését, ha a cég tulaja éppen a hitelt is hitelből fizeti. Nem mindig leányálom az a cégtulajdonlás (korrekt helyzetet feltételezve).

Nem ertek egyet. Az alkalmazott torodjon a munkajaval es azt a tudasahoz merten a legjobban vegezze el. Kesz. A gazdasagi reszt hagyja ra a gazdasagi szakemberekre, mint ahogy a rendszergazda sem fogja a HR-esnek elmagyarazni, hogy a halozata egy vacakul sikerult router firmware miatt akadozik. Hol erdekli ez a HR-est? O csak egyet akar: mukodo halozatot. A rendszergazda meg a fizeteset. Mindenkinek megvan a maga dolga. Csinalja azt, de ne vigye a hatan a masik problemajat.

No, most elárulom, hogy az igen nagy multi munkáltatóm legalább negyedévenként megosztja velem, velünk az üzletágunk eredményét, a piac alakulását és egyéb "gazdasági szakemberekre" tartozó dolgokat.
Ezt én inkább figyelemmel kísérem negyedévenként 1-2 fizetett munkaórában, bár nem kötelező - homokot ugyan nem biztosít a vállalat, de ha hozok, senki sem tiltja meg, hogy beledugjam a fejem.

- o -

2009-ben csökkentette a cég az étkezési hozzájárulást. Megvolt a kommunikáció, amelynek értelmében ez a világválság miatti költségcsökkentési lépés, amely célja, hogy lehetőleg ne kelljen embert elküldeni.
Lehetett volna úgy is, hogy egyik hónapról a másikra kevesebb, vagy nincs kajajegy, de így volt egy miért, amely miért ráadásul annyira teljesült, hogy embert sem kellett elküldeni, és miközben hasonló kaliberű vállalatok megremegtek, ilyen, és hasonló költségcsökkentő lépések következtében a miénk részvényárai ha nem is szig mon, de nőttek, vagyis a munkahelyek még inkább stabilizálódtak.
Nevezhetnénk ezt partnerségnek, csak Mo.-on, ahol nem véletlenül terjedt el az a szólás, hogy az alkalmazott fizetett ellenség, ez nem feltétlenül érthető.

Az alkalmazott torodjon a munkajaval es azt a tudasahoz merten a legjobban vegezze el. Kesz.

Csak sajnos az alkalmazott munkát is szeretne, mégpedig a következő hónapban is, meg azután is. Aminek vannak feltételei, és ha ezekkel nincs tisztában, akkor derült égből villámcsapásként fog érkezni a felmondólevél. Hiszen neki semmi dolga ezekkel a "más" dolgokkal, azt oldják meg mások. Igaz, a HR-esnek meg a gazdaságisnak sincs más dolga, mint a törvények szerinti rendes felmondás kézbesítése, valamint az 1 hónap felmondási időre járó bér kifizetése, aztán ágyesz-bogyesz.

Az, hogy honnan lesz fizetése a csókának a következő hónaptól, azzal talán mégiscsak az alkalmazottnak kéne törődnie, mivel más nem fogja helyette megoldani.

ezt nem igazán értem. az alkalmazottnak kéne izgulni, hogy meglesz-e a következő havi bér? Mondjuk tételezzük fel, hogy tényleg mindent megtesz azért, hogy jól menjen a bolt (vagy az a dolog ahol az ő munkája számít)
--
"'The time has come,' the Walrus said"

Isten hozott a kapitalizmusban, azon belül is egy válságidőszakban!
Igen, legalább a versenyszférában mindenkinek izgulnia kell a folyamatos munkáért és jövedelemért. Aki adottnak veszi, azt könnyebben éri kellemetlen meglepetés, mint azt, aki folyton azt lesi, hogyan tudja a "mindig így csináltuk" munkát is gyorsabban, olcsóbban, máshogy - és még annál sem kizárt.

Hogy értsed: kicsit is értelmesen gondolkozó munkavállaló nem akkor kezd új munkahelyet keresni, amikor a felmondólevelét kézbesítették, hanem amikor meghallja, hogy valamelyik szállítóját a cég nem fizette ki, vagy az igazán előregondolkodók pedig akkor, amikor feltűnik nekik, hogy míg korábban minden második héten volt túlóra is, mostanában meg a hét öt napjából háromban lóbálja a lábát, mert megrendelés, az konkrétan nincs.

Aki addig vár, amikor már a dolgozók fizetését se tudják kifizetni, az nagyot tud koppanni.

az alkalmazottnak semmi koze ne legyen ahhoz, hogy milyen terhei vannak a cegnek!

valoszinuleg attol fugg, hogyan definalod a 'koze van' dolgot. Az vilagos, hogy a ceg nyugei nyomjak a ceo vallat, es ne a tied, azert keres o 10x annyit mint te, de jol teszed, ha tudsz a ceg nehezsegeirol is, ha masert nem, akkor hogy idoben le tudj lepni, ha sullyed a hajo.

Mert pl. szep dolgok az eves beszamolok (es mas khmm... statisztikak), de abbol nem feltetlen derulnek olyan apro dolgok, minthogy a cegtol elment A fontos ugyfel, amelyik a bevetelek 30%-at adta. Vagy ha gyarto ceg vagy, akkor jo, ha latod a perspektivat (ha van) a ceged termeke elott.

Szoval a lenyeg az, nagyon is jo neked, ha kepben van a ceg dolgai (ide ertve a rossz dolgokat is, amelyeket te tehernek erzel) kapcsan...

Miert kell nekem sajnalnom a Klubradiot?

Kockázat? Miféle kockázat?
Eleve ki olyan eszes, hogy milliókat fektessen egy olyan dologba, aminek nagy kockázata van? (értsd lehet hogy a következő évben lesz rajta 20% hasznom ,de lehet, hogy elbukom az összeset). Befektetni akkor szoktak, ha a kockázat a lehető legminimálisabb (biztosra mennek), különben viszik máshova a a pénzüket.
Ha nem hiszed el amit írok, javaslom, próbálj garázsprojekteknek, vagy kis cégeknek befektetőket, hitelezőket találni, majd ők elmondják, hogy mennyi kockázatot fognak vállalni.

valoszinuleg ezt nagyon benezted. Egyreszt aligha van kockazati befekteto a hirdeto 3 fos mikrocege mogott, masreszt amikor ceget inditasz, annak van egy rezsi/indulo/whatever koltsege akkor is, ha 0 HUF bevetele lesz. Na most ezt a zset valakinek allnia kell, ami akarhogyis nezzuk, bizony befektetes rizikoval. Mondjuk a kockazati befektetok is kockazatot vallalnak amolyan nomen est omen jelleggel...

Miert kell nekem sajnalnom a Klubradiot?

Ez a beszélgetés nagyon messzire fog vezetni, de kezdjünk hozzá:)

A befektető lehet cégtulajdonos, kockázati befektető, aki tőkések pénzét forgatja stb. Teljesen mindegy kicsoda ő.

Céget csak akkor szoktak indítani, hogyha van valamilyen piac amit le tudnak fedni. Ezt előzőleg megbecsülik, belekalkulálnak válságtól, adóktól, Uniós vissza nem térítendő támogatásoktól kezdve mindent, és erre építik rá a cég profiját, nagyságát, ha megéri. Egy példa: Nem fogok egy elektronikai nagykereskedést nyitni Aprajafalván, mert nem lesz forgalmam, ami kitermelje a profitomat. Azt is figyelembe veszik, hogy mennyi a valsége, hogy első évben csődöt jelentenek. Többnyire ekkor sincsen gáz, ugyanis ma Magyarországon sokat lehet trükközni a cég felszámolása körül. Sokkal nagyobb a mozgásterük, mint egy munkavállalóknak, akinek diktálnak. Felesleges az megadóztatással jönni, mert bármilyen adót vezetnek be, azt richtig hogy továbbterhelik az ügyfeleikre. Az intelligens cégvezetők képesek a piaccal együtt mozogni, és tudni az, hogy mikor kell váltani.
Ennek fényében nem érzem olyan nagy kockázatnak a befektetést.
Mellesleg a csapból is mindig a cégek megsegítése folyik, a gazdasági növekedés reményében. Könyörgöm minek öntenek pénzt olyan cégekbe, amely képtelen a saját önfenntartására?

Amúgy, most, hogy összeszedem magam egy kicsit anyagilag, én is cégalapítást fontolgatok, ugyanis leltem egy jó "piaci lehetőséget", ahol nagyon nagy a kasza.

"öntenek pénzt cégekbe" ez jó...

Gondolom ezek szerint nem tudod, hogy mennyi pénzt vesznek el különféle ilyen-olyan adók címén a cégektől... A "megfojtás" ide a jó szó.
Komolyan mondom, aki ilyen körülmények között céget alapít, az vagy hős (figyeljük meg, ha senki nem alapítana céget, senkinek nem lenne munkája...), vagy nagyon-nagyon elege lett az alkalmazotti létből.

első évben csődöt jelentenek. Többnyire ekkor sincsen gáz, ugyanis

nem ertek egyet. Egy ceget elinditani penzbe kerul, amit siman elbuktal, ha nem jon be a biznisz. A kezdeti idoszakot (amig be nem indulnak a dolgok, es ez akar sulyos honapokba is telhet) bizony a sajat zsebedbol kell tulelned, es fizetned a ceg osszes koltseget (rezsi, munkavallallok fizetese, eszkozok, irodaberlet, whatever). Ha neked mindez nem kockazat, mert ez neked kb. annyi penz, mint masnak egy hetvegi bevasarlas, akkor riszpekt, de errefele nem ekkora kolbaszbol van a kerites. Arrol nem is beszelve, hogy ha ez ennyire pitianer tetel, akkor miert is mennenek emberek bankba vallalkozoi hitelert cegbeinditashoz...?

Ezt az allitolagos felszamolas koruli trukkozest meg inkabb hanyagolnam, szeretek nyugodtan aludni.

A palyazati lehetosegek, tamogatasok valoban adottak, bar erre inkabb azok eselyesek, akik megallnak a sajat labukon, melle tudnak tenni egy bizonyos onreszt, es hallani olyan susmusokat is, hogy nem feltetlen oda kerultek ezek a forrasok, hanem valahol elvesztek a burokracia utvesztoiben.

én is cégalapítást fontolgatok, ugyanis leltem egy jó "piaci lehetőséget", ahol nagyon nagy a kasza.

ok, csak Magyarorszagon alapits ceget, hiszen - amint mondtad - keine kockazat, nem igaz?

Miert kell nekem sajnalnom a Klubradiot?

Mint mondtam, eleve nem indulok el, ha nem megyek közel biztosra, hogy megtérül rövidtávon. Aki hosszú távra tervez, az nagyon vakmerő. Meg is érdemli hogy bebukja. Egy kis céget nem nagy szám összedobni 2-3 fővel, akiket csak a létminimumon tartasz. Mellesleg kezdő cégek kapnak támogatásokat, adókedvezményeket stb. Szóval nem tisztán saját zsebből megy a mutatvány. Továbbá nem célom a teljes vagyonomat kockára tenni, nem vagyok örült. Persze vannak akik szeretnek keményen játszani. Minden tiszteletem az ővék.

"Ezt az allitolagos felszamolas koruli trukkozest meg inkabb hanyagolnam, szeretek nyugodtan aludni." A nagy kockázat mellett te tudsz nyugodtan aludni? Nem semmi. :)
Igen Magyarországon nagy divatja van, jó lenne, ha a kiskapuk bezárásával foglalkoznának az illetékesek. Persze erre nincs kapacitás. Ezért írtam, hogy nem nagy kockázat ma "egyeseknek" befektetni.

"erre inkabb azok eselyesek, akik megallnak a sajat labukon"
Ez lenne az ideális eset, csakhogy a valóság teljesen más, köszönthetően a bürokráciának.

Szlovákiában vagy Magyarországban gondolkodtam első körben. Ugyanis nem olyan jó dolog a Sógoroknál kis céget összedobni. Nagy az anyagi felelősséged, másak az adónemek, és komoly szabályoknak, és ellenőrzéseknek kell megfelelned. Jelenleg úgy látom, egyszerűbb egy külsős cégként piacra lépni.

Aki hosszú távra tervez, az nagyon vakmerő. Meg is érdemli hogy bebukja.

LOL....

kezdő cégek kapnak támogatásokat, adókedvezményeket stb. Szóval nem tisztán saját zsebből megy a mutatvány.

vegezz mar egy gyors kalkulaciot a kedvemert, hogy mennyibol inditod be a cegedet pl. Budapesten, es mennyi lesz a kiadasod az elso 12 honapban. Ne felejtsd ki a "(rezsi, munkavallallok fizetese, eszkozok, irodaberlet, cegauto (ha jatszik), whatever)" teteleket, ill. erdekelne egy B) terv is, hogy ha worst-case nagyon nem akarna beindulni a biznisz, akkor mennyi ido mulva mondanad azt az alkalmazottaidnak, hogy kossz gyerekek, ennyi volt, lehuzzuk a rolot...

Miert kell nekem sajnalnom a Klubradiot?

Miért kellene Budapestre rakni a székhelyét egy mikro-cégnek? (kivéve ha nincs valami spec. körülmény, vagy piac) Én sem oda tervezem.
A legtöbb cég, már a megnyitása után elkezd bevételt is termelni, mert ha nem ott valamit nagyon elszámolt a cégtulaj, szóval nem kell zsebből állnod a teljes első évet.
Céges autó? Azért ne vigyük már túlzásba. Szerintem nem láttál már olyan álláshirdetést, ahol feltétel a jogsi, meg a saját kocsi. Lassan már belépőt is szednek a munkahelyen kis túlzással.
Az nem kell professzionális irodát bérelni egy kis cégnek. Jó egy olcsó is. Amúgy meg az én esetemben saját ingatlan lesz.
Az eszközök eladhatók az amortizációt figyelembe véve ha arra kerülne a sor.
Amint látom, hogy közeledünk a negatív bevételhez, akkor a tartalékokat figyelembe véve szólok a fiúknak, hogy készüljenek, mert ha ez így meg tovább 2-3 hónap múlva vége.
Amúgy meg egy kis cég szép lassan indul be, mondjuk először dolgozik a főnők vagy a család, aztán ha megy az üzlet, felvesz még egy kollégát stb. Ez nem egy középvállalkozás. Nem a közepén kell kezdeni a történetet.

A teljes kalkulációt úgy hívják, hogy céges titok, azért gondolom megérted, hogy nem fogok tippeket adni.

Miért kellene Budapestre rakni a székhelyét egy mikro-cégnek? (kivéve ha nincs valami spec. körülmény, vagy piac) Én sem oda tervezem.

igazad van. Vegul is nem nagy ugy Bp-rol Tatabanyara ingazni...

Céges autó? Azért ne vigyük már túlzásba. Szerintem nem láttál már olyan álláshirdetést, ahol feltétel a jogsi,

de, bizony lattam, es van olyan munkakor, ahol aligha boldogulsz kocsi nelkul. Pl. jopofa is, ha egy szervizes orakat tomegkozlekedik. De azt is megnezem, amint egyik kezedben egy router doboz, valladon a notebook, a tokodre akasztod a ceges papirokat, es bitteson tomegkozlekedni.

Az eszközök eladhatók az amortizációt figyelembe véve ha arra kerülne a sor.

jaja, mintha az informatikai eszkozokre nem lenne ervenyes a kocsi tetel: amint kihoztad 0 km-esen a szalonbol, mar 30%-ot vesztett az ertekebol...

A teljes kalkulációt úgy hívják, hogy céges titok, azért gondolom megérted, hogy nem fogok tippeket adni.

megertem, persze, csak en ugy hivom, mismasolas, a valasz kikerulese. Amugy ez meg szanalmasabb, mint amikor egy vallalkozo nda-t akar alairatni a befektetovel, mielott eloadja a sztoriijat, hogy miert ez az ev uzlete, ld: http://blog.guykawasaki.com/2006/01/the_venture_cap.html#axzz21uuOTetg

Szoval ha neked egy tetszoleges mikroceg beinditasanak a rezsikoltsege ceges titok, az csak azt mutatja, hogy lovesed nincs az egeszrol. IMHO...

Miert kell nekem sajnalnom a Klubradiot?

Létezik albérlet. Manapság oda mennek lakni, ahol munka van. Vagy a vállalkozói réteg már kivétel ez alól?

Nem mondtam, hogy nincs ilyen munkakör. De azért nem kell minden cégnek céges kocsi. Pl. postás, közmunkás stb. is közlekedik villamoson. Vagy pl. az én esetemben te a Sopron-Bécs-Essen távolságot te kocsival tennéd meg? Nem feltétlenül jó ötlet kocsival menni szórólapozni sem.

Te új kocsiban gondolkodsz. Egy régebbi jó állapotban levő használt már meg sem teszi? Azért ha jól választól, akkor nem annyira rossz egy régebbi kocsi rendelkezésre állása sem.

Miért nem titok? Egyes cégek titoktartásra kötelezik a munkavállalókat a bérük mértékét illetően is. Amúgy hiába tolnák be számadatokat, az semmit sem ér, a cég alapos ismerete nélkül (kiadás/bevétel/piaci adatok). Így úgysem tudnád ellenőrizni az eredetiségüket, elhinni meg meg annyira sem, ezért felesleges róla vitatkoznunk, csak egymás idejét raboljuk ezzel. De ha annyira akarsz a példákon lovagolni, miért nem a tiédet publikálod, ha neked nem fontos annyira?

Mint mondtam, nincs olyan ember, aki kockáztatná a magánvagyonát csak azért, hogy céget építsen. Ha nem érné meg belevágni mert mondjuk 50-50 az esélye hogy bebukod, akkor nem vágnál bele. Ennél a kockázat jelentősen kisebb.

ugy tunik, nem erted, mirol beszelek, hadd magyarazzam el. Te azt allitottad, hogy nincs kockazata egy ceg elinditasanak. Masok azt probaltak neked elmagyarazni, hogy dehogy nincs, nagyon is van. Ezert en azt tudakoltam volna toled, megis mennyi penzt szansz a ceged elinditasara, csak hogy lassuk, tenyleg annyira bagatell-e a dolog. Segitsegkeppen felvetettem par tetelt, amire bizony kolteni kell.

Nezzuk meg, mit is jelent ez egy 5 fos fiktiv ceg eseteben. Nyilvan ezek csak tajekoztato jellegu szamok, minden vallalkozas mas, egyiknel x tetel jatszik, a masiknal nem, amit ebben a peldaban nem lehet figyelembe venni.

Mennyibe is faj egy ceg elso 12 honapja? Szamoljunk!

- iroda: nezzunk ra 2 verziot: a) egy lakast berelni (rezsivel) 100k HUF / ho, b) a zugloi Muszertechnika irodahazban (ezt talaltam meg eloszor) 6(+2) Eur + AFA / m2 / ho, ami ~30 m2-rel szamolva 240 Eur + AFA / ho =~ 84000 HUF.
- irodabutor: 1 asztal + 1 szek / dolgozo + 2 nagy szekreny = 20k / fo + 2x30k = 160k HUF
- Internet: legyen egy 10M-s vallalati adsl + egy csumpi vps a ceg weboldalanak: ~10k HUF / ho
- szamitastechnikai eszkozok (szigoruan 0 Ft-os open source szoftverekkel): 1 db gep + monitor / fo + 1 nyomtato + 1 (file) szerver = 5*(100+30)k + 50k + 300k = 1M
- munkaber: szamoljunk 150k netto-val a 4 beosztott szamara, es 2x annyival a ceo-nak, ami 4 x ~300k + 600k = 1,8M HUF / ho
- konyveles+berszamfejtes: 20k / ho

egyszeri tetelek: 160k + 1M = 1,16 M
havi tetelek: 84k + 10k + 1,8M + 20k = ~1,9 M

szoval imho also hangon ilyesmi koltsegekre lehet szamitani. Gavaller modon nem foglalkoztam a ceg alapitasanak egyszeri koltsegevel. Nem torodtunk azzal, hogy kell-e jogasz kozremukodese a ceg eletehez. Nyilvan bizonyos teteleket nem feltetlen kell egy osszegben megvenni, lehet lizingelni is, de a lenyegen nem valtoztat: egy mikrovallalkozasnak igenis jelentos havi kiadasai vannak, amelyeket valakinek allnia kell. Egy mikrovallalkozas eseten ez jellemzoen a cegvezeto, aki sok esetben a tulajdonos is egyben.

Nem vitatom azt, hogy nem kell 'nagyban' (4 alkalmazottal) kezdeni, es lehet fokozatosan bovulni, ha egyre tobb melo lesz, meg lehet a kisszobaban is vallalkozni, de a mondanivalo igy is ervenyes: van kockazat, amit vagy a sajat magantokedbol hitelezel, vagy a banknal kuncsorogsz hitelert a vallalkozas beinditasahoz, foleg akkor, ha valamilyen dragabb szerszam, gep, whatever is kell mukodeshez.

Miert kell nekem sajnalnom a Klubradiot?

A versenyzőnek láthatóan fogalma sincs hogy miről beszél, nem is értem minek vitatkozol vele. Kawasakit linkelsz valakinek, aki láthatóan azt sem tudja, mi az hogy VC? :) Annyira kicsiben gondolkodik és annyira nincs képben, hogy teljesen másról beszéltek valójában.

Ettől függetlenül az általad levezetett költség-kalkulációval én sem értek egyet. Induláskor marhaság ennyit költekezni.

iroda: szoba saját ingatlanban, home office, végső esetben co-working space

bútor: Régi szoci irodai asztalokat bárhol hozzádvágnak ingyen, erre igazán butaság százezreket számolni.

internet: én speciel egyetlen hipernet stick-el nyomom full time-ban harmadmagammal, szomszédtól van backup adsl, just in case.
Első évben a VPS nulla forint, ha van annyi eszed hogy az Amazon free trier-t használod.

IT eszközök: mindenki a sajátját használja, egyébként irodai célokra 15k-ból már simán lehet gépet venni, áfás számlával. File szerver helyett a dropbox vagy a google drive tökéletesen megfelel, nyomtatni meg olyan ritkán kell, hogy a sarki copy general olcsóbb megoldás, mint a saját printer, de ha muszáj, 10k egy használt lézernyomtató, szintén áfás számlával.

munkabér: aki azzal kezdi egy vállalkozás beindítását, hogy alkalmazottakat vesz fel, az nagyon el van tévedve IMHO, és meg is érdemli a következményeket.

szóval én inkább úgy számolom, hogy az egyszeri költségek max 100k, a havi pedig 30-40k, könyvelővel, céges számlavezetéssel együtt.

Ha hárman vagytok, akkor ez azért teljesen vállalható. Nem az indulás anyagi költségei jelentik az igazi kockázatot szerintem.

"A versenyzőnek láthatóan fogalma sincs hogy miről beszél, nem is értem minek vitatkozol vele."

Nos láthatóan te sem, ugyanis állítólag én vagyok az "ellenség", de mégis nekem adsz igazat a számításoddal.

"aki azzal kezdi egy vállalkozás beindítását, hogy alkalmazottakat vesz fel, az nagyon el van tévedve"
Mintha én is ezt mondtam volna.

jogos, vegul is igy is lehet, ha lehet :-) Ha van akkora lakasod, ahol dolgozhatsz; ha a tevekenyseged megengedi, hogy co-working space-ben dolgozz. Mondjuk, ha korbevezetik a leendo munkatarsat, es az valami lepra, lepukkant helyet es interiort lat, hat, ize... Viszont en mindenkeppen koltenek egy sajat belso szerverre, mintsem hogy dropbox-ban vagy a google-nel taroljam a ceges cuccokat, de izlesek es pofonok.

Viszont azt meg kell jegyezzem, elegge leegyszerusitetted/-tettetek/-tettuk a dolgot egy irodai munkara. Pl. egy esztergalyos, stb. vallalkozas beinditasa, ahol komolyabb gepek is kellenek, azert egy kicsit megdobja az indulo koltsegeket.

Miert kell nekem sajnalnom a Klubradiot?

Hát igen, nem véletlen, hogy ilyen sokan nyüzsögnek a webes piacon, mert a belépési küszöb (elvileg) tart a nullához. Ahol viszont nagyobb a belépési küszöb, ott jellemzően kisebb a kockázat, mert jobban kalkulálhatóak a piaci igények, és kisebb a verseny is. Cserébe a haszon is szerényebb. Ki van ez találva rendesen. ;)

Kihagytad, hogy a tulajdonosoknak ugyan nem kell bért fizetniük maguk számára, azonban addig is valamiből meg kell élniük. Hacsak nem az anyuciék által elszállásolt/etetett/eltartott 20 évesekről beszélünk, akkor azért egy havi 50-100 rugó elgurul a megélhetésre, per tulajdonos.

Jogos. Vicces hogy ezt kihagytam, mert pont ezzel szívok éppen. :) Ezért csinálják sokan azt, hogy munka mellett nyomják, egészen addig, amíg be nem kerülnek egy inkubátor programba. (ez megint szigorúan tech startupokra vonatkozik)
Nekem az volt a tapasztalatom, hogy munka mellett vállalhatatlanul lassan mennek a dolgok, úgyhogy ezt nem tartom jó alternatívának.
Szóval a végén mindenképp kilyukadunk oda, hogy igenis k*va nagy kockázat vállalkozást indítani. :)

Ez nem is kérdés. Ráadásul kihagytam azt a részt, hogy ha nincs mellette főállása az ürgének, akkor mégegyszer ennyit az államnak is be kell csengetnie, mivel az állam nem türelmes fajta.
Na így már mindjárt messze túl vagyunk az 1 millán az első hat hónap végére.

Huuh, hihetetlen vagy. Vegyük sorra az érveid.
"megtérül rövidtávon"
- Hát ez szimplán butaság. Egy vállalkozást nem szabad 1-2 évre tervezni.
"Aki hosszú távra tervez, az nagyon vakmerő"
- Ez a másik. Inkább csak ellehetetlenítik, hogy 1 napnál előre láss tovább. Van vállalkozó szellem is, amit egyre inkább kinyír a bürokrácia.
"Meg is érdemli hogy bebukja"
- Akkor nyugodtan éhen is halhatsz, mert senki nem fogja a javakat megtermelni. Köszönöm a biztatást a leendő vállalkozók nevében is.
"Mellesleg kezdő cégek kapnak támogatásokat, adókedvezményeket"
- Érdekes módon én 1 fillért nem kaptam senkitől. Persze, ev vagyok, minket semmibe vesznek. Pályázaton indulni pedig reménytelen és igazi orosz rulett.
"Ezért írtam, hogy nem nagy kockázat ma "egyeseknek" befektetni."
- Végülis ezért zárta be 3 ügyfelem is 2011. dec. 31-én a vállalkozását...
"köszönthetően a bürokráciának"
- Nem csak. A többi gazdasági szereplő, a kicsi potenciális piac, a tőkehiány(valódi befektetők hiánya), alacsony fizetőképes kereslet ugyanennyire hátráltatnak.

"Egy vállalkozást nem szabad 1-2 évre tervezni." Nem egy két évre van tervezve, de ennél előrébb lehetetlen látni ma kisvállalkozásoknak Aki meg ennél előrébb tervez, az ennek fényében vagy vakmerő, vagy nagy hátszele van.

"Akkor nyugodtan éhen is halhatsz, mert senki nem fogja a javakat megtermelni."
Ez hülyeség. Ha kihullasz, akkor az általad felszabadult piacteret átveszi a konkurencia. Ha meg nem éri meg neki átvenni, akkor vagy jön egy kisebb cég aki szerencsét próbál (mivel beéri kisebb haszonnal), különben eleve halott a piaci szegmens.

"Érdekes módon én 1 fillért nem kaptam senkitől"
Pályáztál? Ha nem ne is csodálkozz. Aprópénzekhez hozzá lehet azért jutni ma is. A zsíros támogatásokat, viszont a kapcsolati tökével rendelkező egyének fogják vinni. (Ez közel 40 éves tapasztalatom).

"Végülis ezért zárta be 3 ügyfelem is 2011. dec. 31-én a vállalkozását" Gondolom azért nem lettek földönfutók. Ugyanis én nem ismerek olyan vállalkozót, aki az lenne.

"kicsi potenciális piac" vállalkozást telített piacra kapcsolati tőke és hátszél nélkül mi értelme építeni? Ez a te feladatod, hogy talál piaci rést. Te vagy a főnők.

"tőkehiány" mint már fentebb írtam, valódi befektetőket nem igazán fogsz érdekli. Ők nagyobb haszonkulccsal dolgoznak.

"alacsony fizetőképes kereslet" Hát ez megérne egy esszét. Ha te sem fizetsz az alkalmazottaidnak akkor miért csodálkozol? Megértem én, hogy nem jótékonysági intézmény egy vállalkozás, de a fogyasztást még mindig a kisemberek generálják. Ha nekik nincs pénzük, nem is fognak vásárolni Te pedig tönkremész, a multik meg dobbantanak.

Gyönyörű:

""alacsony fizetőképes kereslet" Hát ez megérne egy esszét. Ha te sem fizetsz az alkalmazottaidnak akkor miért csodálkozol? Megértem én, hogy nem jótékonysági intézmény egy vállalkozás, de a fogyasztást még mindig a kisemberek generálják. Ha nekik nincs pénzük, nem is fognak vásárolni Te pedig tönkremész, a multik meg dobbantanak"

vö.

"Egy kis céget nem nagy szám összedobni 2-3 fővel, akiket csak a létminimumon tartasz."

____
Semmi sem biztos. Még az sem biztos, hogy semmi sem biztos.

A minimálbért előírják, a létminimumot utólag állapítják meg.

Példának okáért ha ma alkalmaznál egy embert a ma ismert, azaz tavalyi létminimummal, és a könyvelőd túl nagy adag leszarom tablettát fogyasztana, akkor máris orosz rulettet játszanál, mivel az idei minimálbér magasabb.

"A minimálbért előírják, a létminimumot utólag állapítják meg." Pontosan rátapintottál a fájós pontomra. Pontosan fordítva kellene lennie nem? Ez az ami kiveri nálam a biztosítékot.

"minimálbér magasabb" hiába magasabb papíron, az új adózás miatt, ha nincs gyerek meg ilyesmi nem kapsz annyit kézhez mint pl. 2 éve. Szóval ez csak egy nagy szemcukorka.

-Minden vállalkozásnak megvan a kockázata, könnyen bedőlnek még a mamutcégek is és nem feltétlenül azért mert ostobák.
-Cégalapításnál/cégvezetésnél nem olyan egyszerű számolni még a jelentős körülményekkel sem.
-Ha a befektetők/bankok csak a "biztosra mennének" nem csődölne be annyi cég.
Valamint ha nem lennének "olyan eszes" emberek, akik sokat fektetnek be egy olyan dologba ahol nehéz felmérni az igényeket (újdonságokra gondolok elsősorban) és vállalják a magas kockázatot, email és sms helyett még füstjelekkel kommunikálnánk. Remélem te is leszel vállalkozó és megtudod mi az. Majd ha teszem-azt 10M befektetésből egy év alatt 300M-et csinálsz (vagy akár kevesebbet) és itt a hup-on trollkodásból kilököd a 10 gigás e-péniszed, gratulálni fogok, hogy milyen szépen megnövesztetted. Addigra hátha nem fogsz olyan hamubasült faszságot állítani, hogy vállalkozni nem kockázat.

--------------
“If there were no hell, we would be like the animals. No hell, no dignity.”

-A mamutcégek bedőlésének több oka van, nem megyek minden általam ismert dolgon végig csak egy példát mondok neked, hogy tanulj. Tudod a kapitalista piacgazdaság motorja a növekedés. Ezzel csak annyi a baj, hogy a piacok (nyersanyagok stb.) végesek. Ha eléred a maximumot, akkor jön a recesszió. Ugyanis ők csak azt látják, hogy képtelen vagy növekedni, a befektetők ezt látva kihátrálnak mögüled, és ezzel el vagy ásva. Az ostobaságuk is megérne egy misét a kapzsiságukkal együtt, de inkább hagyjuk.
-Ez nem tőzsde. Lehet, hogy te nem tudsz számolni, de szerencsére nem mindenki a te szinted. A bizonytalanságot amiről te beszélsz, az adórendszer stb. folyamatos variálása viszi a rendszerbe. Tudod, mindig kitalálnak az okosok valamit, amiről azt hiszik, hogy jó. Egy-két évet viszont így is előre lehet tervezni az indulásnál.
-Láttál te már nagy befektetőt csődbe menni? Én még nem, ugyanis ők hamarabb lelépnek. Megsúgom, sok nagy befektetési vállalkozásnak még a tulajdonosi hátterét sem nézheted meg. Szerinted miért? Bankok? Na ne már, ha elsírják magukat, akkor egyből feltőkésítik őket az adófizetők pénzéből. Ez aztán a kockázat.
-Már megint tévutakon jársz, ugyanis K&F nagyon kevés cég képes önerőből. A pályázatokat és az adókedvezményeket meg az állam adja.
-Köszi a hasonlatot de az én péniszem elég nagy, még nem panaszkodtak rá, viszont a te tájékozatlanságod és erőlködésed igazán figyelemreméltó. Próbálkozz azért, hátha összejön.

-Nem csak a gyorsan növekvő cég a jó befektetés, hanem a tőke arányában megtermelt magas profittal bíró cég is. Ha ez másként lenne, mindig csak az újonnan alapított cégeknek lenne létjogosultságuk és mint tudjuk ez nincs így.
-Az adórendszer változásai kevésbé meghatározó tényezők, mint például a piac pangása. Ha van forgalmad egy üzleti tervel ki tudod termelni a többletköltségedet.
-Ki beszélt itt nagybefektetőkről? KKV-ban ilyenről nincs szó.
-A támogatás és az adókedvezmény is feltételekhez van kötve, ha azt hiszed, hogy azt csak úgy osztogatják akkor nagyot tévedsz.
-Az e-penis pedig hasonlat akart lenni, amit látom nem sikerült megérteni, nem baj....
Megjegyezném továbbá, hogy régóta vállalkozóként dolgozom, időnként profilt váltottam, mert a piac ezt kívánta meg.
Te viszont zero tapasztalattal osztod itt a tanácsokat. Ahogy már korábban is írtam, majd megtudod mit jelent vállalkozni ha egyszer lesz hozzá bátorságod.

--------------
“If there were no hell, we would be like the animals. No hell, no dignity.”

-"Nem csak a gyorsan növekvő cég a jó befektetés, hanem a tőke arányában megtermelt magas profittal bíró cég is" Ez egy kicsit sántít, ugyanis pontosan ez a jellemző a növekvő cégekre. A befektetőket azért szokás bevenni, mert növekedni szeretnél, és kell valaki aki megfinanszíroz, hogy olyan piacokra tudj betörni amit kisebb tőkével nem tudnál elérni, kiszolgálni. Miután beveszed a cégbe a befektetőket, attól kezdve nem csak te irányítasz, hozni kell az elvárt számokat, és bizony a növekedés az így garantált lesz. Ahogy mondani szokták, nincs megállás.
-link
Most akkor jó lenne, ha eldöntenétek, hogy sokkaljátok, vagy keveslitek az adót. Én már nem merek beleszólni. A piacot viszont nem nagyon lehet szabályozni a kapitalizmusban (még a szocban sem jött össze a dolog), mert ez egy öngerjesztő folyamat. Az adókat könnyebb módosítani.
-Te hoztad fel a befektetőket meg a bankokat, hogy ők a hatalmas kockázattól milyen gyakran mennek csőbe, én csak elmondtam, hogy ez szerintem nagyon nem így van.
-Tudom hogy feltételekhez van kötve, és azt is tudom, hogy kisvállalkozóként nem tudsz nekik megfelelni. A K&F nem a kisvállalkozások asztala. Azért nem értem, hogy miért hoztad fel az innovációt.
-Az elektronikus arccal kapcsolatban annyit, hogy sokszor oltári hülyeségeket írnak le az állítólagos szakemberek. Kiforgatni a szavukból csak azokat lehet, akik (szakmailag) elég gyenge lábakon állnak.
Ha már régóta a piacon vagy akkor végkép nem értelek. Amúgy elmondanám, hogy egy kis kábelszolgáltatónál dolgoztam a szakmámban anno, aminek az alaptőkéjébe is beszálltam, szóval a "tűz" közelében voltam én is. Tudom, hogy futnak fel a cégek, majd mennek tönkre. A te tapasztalatod is zéró közepes és nagyvállalkozások területén, mégis osztod te is az észt róluk.

-A gyors növekedés nem feltétlenül egyenlő a magas profittal. Különösen akkor ha a növekedés forrása nem a profitból származik, hanem befektetőtől.
-Az adót sokallom (ahogy szerintem a többség), de sokkal aggasztóbb, mikor nincs miből kifizetni, mert csökkent az érdeklődés a termékemre/szolgáltatásomra.
-Legtöbben nyilván nem nagyban kezdenek el játszani és mivel "kisvállalkozóként nem tudsz nekik megfelelni" így a vállalkozásod finanszírozási alapja legjobb eséllyel önerőből kell, hogy történjen, tehát a saját, privát pénzed teszed kockára!
Sok ismerősöm belebukott a cégébe, mert nem tudták tartani a tempót a gyorsan változó igényekkel.
Pont a fejlődés sebessége teszi ki a legnagyobb rizikót, mert amivel érdemes foglalkozni idén, az lehet, hogy ködbe vész jövőre, egy technikai újítással, neked meg benne van önerőként minden összegereblyézett pénzed. És akkor ez nem kockázat?

--------------
“If there were no hell, we would be like the animals. No hell, no dignity.”

"Különösen akkor ha a növekedés forrása nem a profitból származik, hanem befektetőtől." Hát én még ilyen működőképes céget nem igazán láttam, ahol a folytonos növekedés a befektetőktől származna. Valahogy könnyen belátható, hogy egy ilyen cég életképtelen.
-Ebben egyetértünk.
-Ez nyilvánvaló, viszont szerinted van olyan ember, aki csak úgy kockáztatja a magánvagyonát, vagy bejön vagy nem alapon? Ha már céget épít, akkor megtérülési számításokat is végez, és először nem hosszú távra tervez, hanem annyira amennyit az adott gazdasági helyzetben "belát". Aki ezen felül tervez, azt valahogy nem igazán tudom megérteni.
-ha ilyen területen mozgol, akkor a technikai fejlődést és a gyorsabb amortizációt is figyelembe kell venned. De csak kíváncsiságból, milyen gyorsan fejlődő területre gondolsz, ahol kis cégeknek létjogosultságuk van? Mert így hirtelen egy fárasztó nap után, csak "nagy-céges" területek jutnak eszembe ahol ilyen faktorok játszanak. A legtöbb kis cégre nem annyira jellemző ez.

"Hát én még ilyen működőképes céget nem igazán láttam, ahol a folytonos növekedés a befektetőktől származna. Valahogy könnyen belátható, hogy egy ilyen cég életképtelen."

Hát, pedig a weben ez kifejezetten gyakori, főleg b2c cégeknél. Találós kérdés: szerinted az Instagram mennyi bevételt termelt, mielőtt a Facebook megvette 1 milliárd dollárért? :)

Azért ekkora címeres marhaságokat tényleg nem kéne leírni. Minek beszélsz olyasmiről, amiről semmit nem tudsz?
Nem milliókat, hanem százmilliókat is fektetnek nagy kockázatú induló cégekbe. Ami azt illeti, a JEREMIE programnak köszönhetően jelenleg kockázati tőkéből a kínálat nagyobb, mint a kereslet. :)
Tudod, ez úgy működik, hogy ha tízből csak egy befektetés jön be, az is jó arány, mert amelyik bejön, az jellemzően százszoros ROI-t produkál.
Magyarországon nem (csak) azért nehéz befektetőt találni garázsprojekteknek, mert a befektetési kultúra csenevész, hanem azért is, mert maguk a garázsprojektek is olyan gyengék, hogy normális befektető a közelükbe se megy. :)

"Nem milliókat, hanem százmilliókat is fektetnek nagy kockázatú induló cégekbe" Először is kíváncsi lennék, egy ilyen befektetésre, ahol több száz milliót költenek egy ismeretlen cégre, csak úgy induló tökeként. Ugye érzed, hogy nem életszagú a dolog. Te kockáztatnád a pénzed, hogyha azt mondom, hogy most ideadsz 100 millát, holnapra 50% az esélye hogy 150 milla lesz belőle, de lehet hogy mind bebukod. Te belevágnál? Hogy méred fel a kockázatokat egy ismeretlen most induló cég esetén?

Az ilyen programokat csak életképes cégeknek van esélyük megpályázni, ha pedig életképes, akkor a céges tulajdont miért osztanád meg befektetőkkel, hogy később kitúrjanak?

"Tudod, ez úgy működik, hogy ha tízből csak egy befektetés jön be, az is jó arány, mert amelyik bejön, az jellemzően százszoros ROI-t produkál." Tehát ha jól értem a te logikád szerint is, nincs kockázat a befektetők részéről, mert az az egy befejtetés haszna feleteti a másik 9 bukását nem?

"normális befektető a közelükbe se megy"
Én is ezt mondtam, ha fentebb megnézed.

Nézd, itt most nyilván nem lesz arra mód, hogy az elejétől a végéig elmagyarázzam neked részletesen, hogy mit is jelent az a foglalkozás, hogy kockázati tőkebefektető.

Ez egy külön szakma, ha úgy tetszik. És ahogy nagyon helyesen ráéreztél, az a lényege az egésznek, hogy minél hatékonyabban tudd megbecsülni egy induló cégről, hogy mekkora eséllyel tízszerezi meg a befektetett pénzedet.

Az arányok természetesen nem úgy néznek ki, ahogy vázoltad. Ilyen apró haszonnal nyilván nem éri meg kockáztatni, nem véletlen, hogy a sarki fűszeresnél elég ritkán jelennek meg befektetők ajánlatot tenni. :) Durván skálázható, potenciálisan óriásira növő startupoknak van esélye ilyen pénzekre. És a szűrés jelentős részben a csapat felkészültsége alapján történik.

A befektető egyébként jó esetben nem csak pénzt ad, hanem kapcsolati tőkét, és szakértelmet is. Hiába életképes az üzleti terved és a terméked, ha filléres gondjaid vannak, nem fogsz tudni lépést tartani a konkurenciával. Nem fogsz tudni hatékonyan belépni új piacokra, ha nincs mögötted valaki, akinek megnyílnak a megfelelő ajtók. Ha egy helyben állsz, hamar elsüllyedsz, a haladáshoz pedig olykor kell egy kis plusz anyagi és/vagy kapcsolati tőke.

Nem az a kérdés, hogy jajjistenem, eddig 40 százalék tulajdonrészem volt, utána meg csak 25 lesz. Egy tőkeinjekció jelentősen meg tudja növelni egy cég értékét. Te melyiket választanád: 40 százalék egy olyan cégből, aminek a becsült értéke 5 millió, vagy 25 százalék egy olyan cégből, aminek a becsült értéke 400 millió?

Ha meg "kitúr" a befektető, akkor vagy te magad voltál a cég fejlődésének akadálya, vagy rossz partnerrel szerződtél, ráadásul mindenképp rossz szerződést kötöttél. Mindkét esetben magadra vess. A befektető ugyanolyan társ, mint a haverok akikkel elkezdted az egészet. Fontos, hogy emberileg is működjön a dolog. Ellenszenves parnerrel nem házasodik az ember, hiába nagy a hozomány.

Egy vállalkozás elindítása pedig kockázattal jár, ezt tényleg nem ártana elfogadnod, mielőtt belevágsz. Kockáztatod a pénzedet, a kapcsolataidat, az idődet, az idegeidet, a házasságodat. Ha munka mellett csinálod, akkor a magánéleted mehet rá, ha meg munka helyett, akkor az egzisztenciád. Sokaknál persze mindkettő szétesik. Kivéve, ha ügyes vagy. Nem ezt hívják kockázatnak? :)

Nyilvánvalóan ugyanúgy kockázatot vállal a befektető is, nem értem mi ebben olyan bonyolult. Könyörgök, szerinted ki garantálja neki, hogy minden tizedik befektetése megtérül? Ha rosszul fektet be, akkor veszíteni fog. Sokat.

Maradjunk annyiban, hogy nem ráérzés, hanem van fogalmam róla, hogy mit is csinálnak.
Ez egy példa volt kisvállalkozásokra, hogy bebizonyítsam sosem fognak beléjük fektetni. Te pedig csak akkor ha meglesz az a kis hasznod rajta. Pl. mert egy jó beszállítói szerződést tudsz összehozni a magad részére. Vagy a piacon nagy a kereslet. Amilyen cégekbe viszont ők fektettek, még ha be is bukik 10-20 akkor és csak 1-2 marad talpon, akkor is 100x haszonnal zárnak, ugye érzed, hogy mekkora kockázat ez. Szeretnék én is ilyen befektetésekbe beszállni, csak sosem lesz ennyi pénzem sajnos.

"A befektető egyébként jó esetben nem csak pénzt ad, hanem kapcsolati tőkét, és szakértelmet is. " Hát azért ebben vitatkoznék. Maradjunk annyiban, hogy csak kapcsolati tőkét max. Lentebb meglátod miért.

Most röhögni fogsz, a kisebbet választanám, ugyanis az biztos, hogy 2 év múlva is az enyém lesz. Nem fontos számomra, hogy annyira nagy tempóban növekedjek. Míg a másikból már lehet év végén kitúrnak. Amúgy sántít az a 25%, ugyanis tudtommal a legtöbb esetben a befektetés arányában osztoznak. Így a példában csak 0,5% lenne a részesedésem. Nem örültek meg a befektetők azért:)

Itt a pénz a lényeg és nem az emberiesség. Hamar lehet a barátodból is az ellenséged. "Ha meg "kitúr" a befektető, akkor vagy te magad voltál a cég fejlődésének akadálya" Ja igen, mint Steve Jobs esetén mi? Őt is hányszor kirakták, azután meg ez meglátszott a számadatokon is. Hol volt itt a szakértelem a befektetők részéről? Kismillió példát tudnák hozni, a privatizálások időszakából (a MALÉV-ot már tárgyaltuk egy másik topikban, keress rá). A rendszer nem úgy működik, ahogy gondolod.

Nem a kockázatot vitatom, hanem a mértékét. Az egészséged, kapcsolatod tönkremehet jósmunkásemberként is (túlóra, ingázás) És még esélyük sincs a haszonra.

A nagy számok törvénye, mint a biztosítás esetén. Ugyanez a játék. Gondolom nem kell részleteznem, hogyan működik.

Te igyekszel büszkén bizonygatni, hogy milyen sokat látott vállalkozó is vagy, csak valahogy a kommentjeiddel mindig mellényúlsz. Az egész beszélgetés legalább a hasznomra volt, ugyanis megértettem, hogy miért is mennek annyian tönkre.:)

Egyáltalán nem vagyok sokat látott vállalkozó, soha nem is állítottam ilyet. De legalább ha kinyitom a számat, akkor nem fantazmagóriák jönnek ki rajta, mert ügyelek rá, hogy csak olyasmihez szóljak hozzá, amihez nem vagyok tökhülye.

Vállalkozni nem kockázat, befektetni nem kockázat, befektetés után 0,5% marad az alapítónál, mert "úgy tudod", hogy a berakott tőke arányában osztják fel, és úgyis kitúr a befektető, Jobs is megmondhatja.

Ha ilyeneket magyarázol, akkor ne csodálkozz hogy senki nem vesz komolyan, már ne is haragudj. :)

Ha úgy nyitod ki a szádat, hogy nulla tapasztalatod van, akkor szerintem rád illik a tökhülye jelző. (nem sértéskép)
Már mondtam, hogy nekem volt tőkerészem cégben, ahol dolgoztam. (Még ha nem is volt beleszólásom a dolgok folyásába, akkor is láttam, hogy mi megy).

Továbbá javaslom, hogy tanulj meg olvasni is, ugyanis azt írtam, hogyha ésszel csinálod, akkor nem nagy kockázat (mert pl. már megvannak a fix idejű szerződések a termékedre stb.). Tudom, hogy vannak bátor alakok, akik csak úgy nekiugranak, próba-szerencse alapon, de meg is szokott lenni az eredménye.

Tudod mi az igazi kockázat? Pl. Az almatermesztés, ugyanis az őseimnek épp tegnapelőtt verte sz*rrá a jég a termésüket. Na ez kockázat, mert az időjárást nem tudod megbecsülni sem. A biztosításos dumával meg ne fáradj, ugyanis fogalmad sincs, hogy mennyibe kerül. (Kockázat a bankok részéről? Szerinted cég esetén másképp van?)

"Amúgy sántít az a 25%, ugyanis tudtommal a legtöbb esetben a befektetés arányában osztoznak. Így a példában csak 0,5% lenne a részesedésem."
Javaslom, ezt is értelmezd újra, ha megtetted, és tudsz nekem találni egy balekot aki egy 12 m érő cégbe 400 milliós befektetést hajt végre, úgy, hogy 50-50 lesz a részesedés, akkor dobj egy emailt, ugyanis régóta keresek ilyen embert. (Abszolút nincs fogalmad, hogy milyen tartalmú szerződéseket szoktak kötni).

"kitúr a befektető" Ezt majd Stevnek, a régi Malévosoknak, a cukoriparosoknak, stb. cáfold meg. Majd ők elmesélik neked részletesen, hogyan hol is van a rendszer buktatója.

"Ha ilyeneket magyarázol" Az a baj, hogyha ilyen egyszerű példákat nem bírsz megérteni, bonyolultabbakat vagy számokat (már ha nem céges titok) felesleges hoznom. (Ez kb. olyan mint amikor a másik "miért nincs net topicban" be akarják adni, hogy a switch felfogható sorban kapcsolt hálóként. Azóta is jókat nevetünk a kollégákkal:) ) Tudod, szép és jó dolog, hogy mit tanítanak, csak a valóság milliószor bonyolultabb. Azt meg, hogy kit vesznek komolyan, majd az olvasó eldönti maga.

mi lenne???? azt oda kéne adni az alkalmazottnak? ne legyel mar hulye.
a profit ugy keletkezik, hogy a vallalkozo kockaztat, penzt, idot, energiat ol bele a cegbe, epiti a ceget, iranyitja, mindezt - nem fogod elhinni miert - profitert!
elmehetsz dolgozni es megkapod a fix fizetesedet, de ha nem termeled ki a teljes berkoltseged duplajat legalabb, akkor rossz befektetes vagy, nem erdemes teged foglalkoztatni, nem erdemes miattad kockaztatni, nem erdemes veled bibelodni.
miert kene a profit sorsat az alkalmazott orrara kotni, egyaltalan miert kene neki adni belole????
ha valakinek kiemelkedo a teljesitmenye, akkor persze ev vegen kapjon jutalmat,de azert ne essel mar tulzasba!

A kerdesem koltoi volt bakker!!!
Csak ahogy leirod a profitbol a kis dolgozo nemigen reszesedik (tisztelet a kivetelnek ahol van 'bonusz' ha jol teljesit a ceg - de sajnos ez ritka -), viszont a "vesztesegbol" meg igenis vegye ki a reszet. Csak nalam borul fel a merleg?

"miert kene a profit sorsat az alkalmazott orrara kotni, egyaltalan miert kene neki adni belole????"

Nem kellene. Ugyanugy azt sem kellene az orrara kotni hogy a cegnek milyen kiadasai vannak. Igy mar vili?
Mert jelen esetben errol volt szo: Te ertsed meg, hogy azert lesz keves a fizud mert kurvasok utanad a jarulek de a profithoz meg semmi kozod.

válaszolva a kérdésedre (költség és profit megosztás): igen
Kis cégnél eleve minden sokkal nyíltabb mint egy multinál, itt jobban egymásra vagyunk utalva. Szeretem ha motiváltak a munkatársaim és jól érzik magukat, ez annyit jelent, hogy a jobb teljesítményt jutalmazom.

Akkor miért nem írod le, hogy mennyit vagy hajlandó fizetni az általad ajánlott munkáért?
Nyilván azt is elmagyarázod minden >alkalmazottnak<, hogy az ő ideje is pénz, és a részmunkaidő nem csak a szerződés rugalmas pontja, és az időarányos túlmunka ára benne lesz a borítékban, hiszen azzal neked termel profitot.
Miért nem lehet tisztán és világosan megmondani ilyesmit egy hirdetésben, hacsak nem valami szándék áll az eltitkolása előtt.
Gondolom, hogy csak tudod/kikalkuláltad, hogy az általad kitalált munkakör betöltése hogyan változik haszonná, ha már hirdetsz.
Te fogsz felvenni valakit a munkára, nyilván nem hülye az aki elvállalja, de ha alapból átbaszás szagú, akkor havonta vehetsz fel rá embert, mert vagy nem hülye és otthagy, vagy hülye és te szívsz.

ez a legtobb helyen egy tol-ig kozott van, ami tobb minden alapjan veglegesedik. Ez igaz mindket oldalrol. Aztan, hogy a donto tobbseg miert nem irja bele, az valahol nyilvan jatekelmelet: a munkaltato a legjobbat akarja a legolcsobban, a munkavallalo a legjobbat a legdragabbert. Aztan ez valahol kozepen szokott talalkozni.

Miert kell nekem sajnalnom a Klubradiot?

Azért ez egy eléggé bizalmi állás, ha ilyennél valaki garasoskodni akar és kulit keres, nagyon rohadtul megszívhatja. Úgy sem tudja soha, hogy kit vesz fel, de az olcsójánosok ebben a szektorban iszonyú károkat tudnak okozni, tudnék példákat sorolni az ügyfélelszívástól a bosszúig.

valoban vannak bizalmi IT-allasok, de a topikinditoban vazolt aligha ilyen. Az meg felettebb furcsa, hogy az olcsojanos esetleges bosszujanak mi koze a munkaltato garasoskodasahoz? Abban lehet valami, hogy nem feltetlen lehet xy-t leinformalni, de ha a munkaltato egy rosszindulatu pocsbe szalad bele (aki aztan elszivja az ugyfelet, meg bosszul), akkor onnantol kezdve a buntetoeljaras utan mar eleg jol le lehet majd informalni.

Szoval ha tetszik a melo, de keves az igert zse, akkor meg kell gyozni a munkaltatot arrol, hogy neked ez az idealis pozicio, de akarmiert egy kicsit tobb kellene. Ha sikerul, akkor jo, ha nem, akkor eldonti a jelolt, hogy ilyen feltetelekkel is elvallalja-e, vagy keres tovabb allast. De ez a megbosszulom majd, ha keves zset adsz dolgot nem is ertem, hogy merulhet egyaltalan fel...

Miert kell nekem sajnalnom a Klubradiot?

Nem értem a felvetésed.
A részmunkaidő arról szól -mint a neve is mutatja- hogy a munkatárs az idejének egy részét tölti nálam, az, hogy mekkorát az ő élethelyzetétől, másik munkájától (munkáitól) függ, így eleve nem írhatok elvárásokat.
Szerinted az lenne a korrekt, hogy pl. írjam le: aki csütörtökön nem tud jönni az -10000 Ft? Vagy péntekiek előnyben?
Mondja el mindenki, hogy hogy ér rá, mit szeretne és megnézzük mit tudunk kihozni.

/off

pár éve megpróbáltak ennyi teendőt a nyakamba tenni. nagyjából ezekről volt szó, bár nem pontosan ebben a formában és nem pontosan ilyen lista szerint. 2 hónap múlva besokalltam (volt "pár" dolog ami törvényszerűen csorbát szenvedett), így a feladatok közül kettőt "leadtam", így lett anno új kollégánk. a részmunkaidős dolgot ebben az olvasatban elsőre nem teljesen értem.

nem kekeckedésből írom le, tényleg messze áll a szándékomtól. viszont saját tapasztalatomból kiindulva ez nem egy emberes meló (márpedig ezt úgy mondom, hogy akad némi munkabírásom). bár a mai világban ha nem lenne melóm, és kifizetnék talán bevállalnám itt helyben, hiszen nyilván nem "minimálbéres" melóról van szó - illetve az elmúlt pár évben változott annyit a világ, hogy a ~100 ügyfeles cégek leépültek ~harmadára, így a meló sem annyi mint volt (sajnos).

előnynek beírnék a helyedben pár éves (megfelelő) szakmai tapasztalatot. ez nálam még mindig többet érne, mint a felsőfokú végzettség (valamint mindinkább többet is fog).

--
Vége a dalnak, háború lesz...

egyebkent meg altalaban az allashirdetesekbe, ami a "munka kozben elofordulhat" dolgokat szoktak leirni. Ez nem jelenti feltetlenul, hogy mindennap mind az osszes leirt dologgal kell foglalkoznia. Bar fogalmam nincs a cegrol es a workload-rol, de siman lehet hogy naponta elkuldesz egy ket emailt, nezegeted a vaterat az index mellett, kethetente osszeraksz egy gepet, havonta telepitesz egy windows-t.

Ez részmunkaidőnek kicsit soknak tűnik, bár ugye konkrét ismeretem nincs a helyzetről, de így látatlanban ez egy vastagon kitöltött 8-9-10 óra is lehet. Egyéb esetben nehéz elképzelni, de persze nem lehetetlen csak 2 óra boltban állás, fél óra gépösszerakás, fél óra vatera válaszok és gyorsan még 30 percben felvinni az új termékeket az árlistára majd valami gépet rugdosni valahol még fél órában. ...hááát, nem életszerű. -persze most szőrszálhasogattam, meg sarkítottam, de ez sűrűnek tűnik részmunkaidőre. ;)

Rózsár Gábor (muszashi)
http://www.lok.hu

Wolf: outsorcing nem játszik?
-------------------------
127.0.0.1 SWEET 127.0.0.1
AMD Athlon X2 245E@3,1 GHz OC, MSI Radeon 6770 1 Gb GDDR5, Seagate Barracuda, Windows 7 Enterprise

De hol lehet jelentkezni
A profession-on kerestem de ott meg nem találom az eredeti hírdetést

Küldtem PM-et