A nagyzolásról ...

Megkérdeztem az AI-t, hogy mit gondol a nagyzolásról

A nagyzolás, mint viselkedési forma, sokak számára csábító lehet. Az emberek gyakran érzik késztetését annak, hogy feltűnjenek, kiemelkedjenek a tömegből, és mások előtt kitűnjenek. Azonban a nagyzolásnak számos káros hatása van mind az egyénekre, mind a társadalomra. Ebben az esszében azt vizsgáljuk meg, miért nem jó tulajdonság a nagyzolás, és hogyan befolyásolhatja negatívan az emberek közötti kapcsolatokat és a személyes fejlődést.

Először is, a nagyzolás általában egy túlzottan önközpontú attitűdöt tükröz. Azok, akik gyakran hajlamosak nagyzolni, gyakran elfeledik mások szükségleteit és érzéseit, mivel túlságosan elfoglaltak saját sikereik és eredményeik kihangsúlyozásával. Ez a viselkedési forma gyakran vezet ahhoz, hogy az emberek elveszítik mások támogatását és együttműködési hajlandóságát, mivel senki sem szeret olyan személlyel dolgozni vagy élni, aki kizárólag önmagával van elfoglalva.

A nagyzolás másik árnyoldala az, hogy hosszú távon negatívan befolyásolhatja az egyén személyes fejlődését. A túlzott dicsérgetés és elismerés kiszámíthatóvá teheti az egyén számára a pozitív visszajelzéseket, ami hosszú távon csökkentheti a motivációt és az ambíciót. Azok, akik folyamatosan magukat emelik ki mások felett, hamar elveszthetik a valóságérzéküket, és nehezen fogadják el a kritikát vagy az új ötleteket.

Emellett a nagyzolás a közösségi kapcsolatokban is számos problémát okozhat. Azok, akik gyakran kifejezik túlzott önbecsülésüket, könnyen kiütközhetnek mások iránti tiszteletlenségük és arroganciájuk. Ez vezethet a barátságok és munkakapcsolatok megromlásához, mivel senki sem szereti azokat, akik mások fölé helyezik magukat.

A nagyzolásnak tehát több aspektusa is van, amelyek együttesen bizonyítják, hogy nem jó tulajdonság. Az önközpontú hozzáállás és az emberi kapcsolatokra gyakorolt negatív hatások miatt érdemes elgondolkodni azon, hogy valóban érdemes-e ezen az úton járni. Azok, akik szeretnék elérni a valódi sikereket és kielégítő kapcsolatokat kialakítani, érdemes inkább az alázat és az együttműködés értékeit szem előtt tartani.

Bár egyes körülmények között a nagyzoló emberek látszólag pozitív hatásokat is kifejthetnek a közösségben, általánosságban elmondható, hogy a nagyzolásnak inkább negatív következményei vannak. A közösség szempontjából általában előnyösebb, ha az emberek az együttműködésre, tiszteletre és alázatra helyezik a hangsúlyt.

Nagyzoló emberek gyakran próbálnak kiemelkedni mások felett, ami hosszú távon szakadást okozhat a közösségben. Az ilyen viselkedési forma megoszthatja az embereket, és csökkentheti a kölcsönös támogatás és együttműködés szintjét. Azok, akik folyamatosan a saját eredményeiket hangoztatják, gyakran nem találják meg az egyensúlyt az egészséges kapcsolatokban, és másokkal való összefonódásukat elveszíthetik.

Ezenkívül a nagyzoló viselkedés hosszú távon mások iránti tisztelettelenséghez és ellenszenvhez vezethet, ami nem elősegíti a közösségi harmóniát. A közösség ereje az összetartásban, az együttműködésben és az empátiában rejlik. Amikor az egyének inkább a saját sikereikre és előnyeikre összpontosítanak, az hátrányosan érintheti a közösség szellemét és fejlődését.

Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy az ésszerű önbizalom és öntudat nem azonos a nagyzolással. Az embereknek szükségük van az önbizalomra ahhoz, hogy kitűnjenek, és a közösségükben aktívan részt vegyenek. Azonban az egészséges önbizalom mellett fontos az empátia, az együttműködés és a mások iránti tisztelet is.

Végső soron a nagyzoló emberek jót tehetnek a közösségnek, ha képesek az együttműködésre, tiszteletre és empátiára, de ha a nagyzolás önközpontúságot és másokkal való kapcsolat elvesztését hozza magával, akkor a közösség egésze hosszú távon szenvedhet tőle.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2024. 02. 04., v – 11:45

Az AI téved. Ki a faszt érdekelnek mások? :) Megjegyzem az írott szempont a szorongó kisemberé,vagyis a többségé, emiatt igaz.

Nem tudom mi az észszerű önbizalom. Mindig annyi kell, hogy feladat ne okozzon elbukást.  Ha egy ember minden nap azon dolgozik, hogy több legyen, mint tegnap és a fejlődésének bizonyos időszakait megünnepli,  összefoglalja, akkor az nagyképű. Igen az,  azok számára, akik nem ugrották meg ezt a szintén.

Már nem emlékszem melyik ókori római bölcs mondta: "Az ember azt tudja leginkább elismerni, amire ő maga is képes"  <= ebből megsejthető, minél több embert irritálsz, minél többen tartanak nagyzolónak, minél kevesebben ismernek el, annál nagyobb dolgot csináltál (hozzájuk képest, még akkor is, ha megvetnek téged).  A gondolatot folytatva arra is rájöhet a "nagyzoló" ember, hogy rossz piacon árulja  a portékáját. Kell keresni erre méltó társaságot, akik szintén tesznek azért, hogy többek legyenek. Bármilyen fura, az anyagi többlet nem tud megtörténni más területen bekövetkezett fejlődés nélkül. Ez alól még Lölö és Tiborc sem kivétel.

Összefoglalva: Ahogy egyre sikeresebb leszel, úgy fogod  elkerülni önvédelemből az átlag pondróságot. Kell a fasznak, hogy bármilyen negatív címkét tegyenek a teljesítményedre.

A siker nem egyenlő az önimádó magamutogatással. Bizonyos lecsúszott rétegek szokták bizonygatni egymás közt, hogy ők milyen menők. Van, akinek meg elég, hogy Honda Civiccel járjon (Jeff Bezos), farmert és pólót hordjon (Mark Zuckerberg). Marcus Aurelius se vált hedonistává, pedig a császárokra az volt a jellemző.

Szerintem mindenki úgy jutalmazza magát, ahogyan akarja. Teljesen normális és egészséges, ha a teljesítményét megünnepli. Engem nem zavar. Fel tudom dolgozni még akkor is, ha sikeresebb nálam. Azt gondolom a normális emberi reakció kétféle lehet: gratulálsz vagy leszarod

Minden más önmagadról kommunikált negatív kép, hiszen te nem tudod elviselni amit láttál. Miért? Tedd fel a kérdést magadnak.

Szerintem negatív példákat hoztál. Magánszigetek, villák, de Civiccel járunk, farmergatyó. Mert szerények vagyunk.
Mint a 200 millás kecóban támolygó távoli rokonom, aki a legolcsóbb kutyakajának való felvágottat eteti a gyermekével. Az asszony meg főállásban lesi a filléres akciókat. Mert szerények vagyunk, spórolunk.

echo crash > /dev/kmem

A nagyzolas meg az onimado magamutogatas relativ.

Sokszor azt erzem, hogy a kozvetlen ismerosi koromben sincs olyan, akivel bizonyos temakat meg lehetne dumalni. Ha peldaul befektetesekrol beszelgetunk, en meg belekezdek egy lakaskiadassal kapcsolatos dilemmaba, akkor en vagyok a kibaszott foldesur, aki szerencsetlen berlo-jobbagyok zsirjan hizik. Pedig baszki, van 1 db lakasom, amit kiadok, erted? De igy is azt gondoljak tobben, hogy nagyzolok, mert ok arrol beszelgetnek, hogy az ev vegi bonusz felebol hosszuhetvegeznek egyet valami olcsobb helyen szezonon kivul, a masik felebol meg "passziv jovedelmet" csinalnak Bitcoinnal.

Ugyanigy ha mondjuk Oregon kezdene el fejtegetni, hogy hany darab olasz nyaralot vett mar a lanyainak, akkor arra en gondolhatnek nagyzolaskent, csak vagyok annyira intelligens, hogy ne annak ertekeljem. Meg egyebkent is, csak magamat tennem meg nyomorultabba, ha mindig haborognek, ha valakinek tobb zsetonja van nalam.

Ráfutottál arra a brokira, hogy "szegény" Steve Jobs szakadt farmerben, kigyúrt sneaker-ben és kibolyhosodott garbóban járt. Miközben olyan gyakran cserélték alatta a Mercedes-t, hogy nem kellett rendszámot váltania rá, mert hosszabb volt a plate igénylési ideje. Meg a világ legnagyobb jachtját építtette magának.

Meg, hogy szegény Bill Gates 120 dolláros gumiórát hord public-nak szóló megjelenésekkor, miközben hedonista életet él.

Segítek: ez a színház proliknak a hazug emberektől. :D Nekik fontos erre az image-re vigyázni, mert pénzt szeretnének a publikumtól kihajtani minden egyes tetves negyedévben. Amúgy ügyesen csinálják, mert meg is eszitek szépen.

trey @ gépház

> Összefoglalva: Ahogy egyre sikeresebb leszel, úgy fogod  elkerülni önvédelemből az átlag pondróságot.

Összefoglalva: @Oregon tévedésben van amikor azt gondoja, h a "siker" bármit legitimál. Hogy erre hivatkozva pondrózhat stb. Bár valóban van különbség ezen és az átlag pondró viselkedés között, méghozzá az, h ez még átlagnál is pondróbb. 
 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Ez egy nehéz filzófiai kérdés, és túl komplex lenne a kifejtése. Bárminek csak annyiban van érvénye, amennyire visszautal a metafizikai tradicióra. Ez az egyetlen érvényes mérce. A világ jelenleg pontosan az ezzel ellentétes magatartásra kondicionál és jutalmazza azt az áltlad hivatkozott "siker"  formájában. Egyszerűen szólva annál inkább tudsz most sikeres lenni, minnél inkább elárulod az Igazságot. Hangsúlyozom ez mindenre érvényes, nem csak korrupcióra meg csalásra gondolok. 
 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Akkor mi tartja vissza a többséget,  hogy elfogadja a nagyzolást? Szerintem megvetendő dolog kritizálni a nagyzolót. Nincs erkölcsi különbség maga a tett és az ítélet között.Sőt! Szerintem az ítélet szégyelleni valóbb, hiszen ott kizárólag egy negatív érzést enged a világra az illető. Eközben a nagyzoló, akár lehet jó példa is.

> Akkor mi tartja vissza a többséget,  hogy elfogadja a nagyzolást?

Nem gondolnám, h a többség ne fogadná el, és kevesek azok akikben él az erkölcsi tartás. 

Alapvető ellentmondás van abban, hogy a nagyzolást általad legitimálni vélt  "siker" cimszava alatt, azon sikertelenek irigységére vágyol, akiket megvetsz és pondrónak tekintesz. 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Nem gondolom, hogy engem érint a nagyzolás, a büszkeség már igen. Az pedig, hogy ezt más hogyan éli meg, nem érdekel. Az érem másik oldala az öndorgálás. Ebből mások annyit érezhetnek, hogy szar kedvem van. Kérdés az, ha ez az álapot másokban semleges érzést kelt, akkor miért probléma a büszkeség?  Mégegyszer, szerintem neutrino treynek kivánt beszólni, amivel nem értek egyet. Trey szerintem azzal, hogy megosztja egy benyomását egy eseményről, még nem nagyzol. Én legalábbis nem képzelek róla többet, mint ami.

A különbség közted és trey közt (ha már ilyen relációban vizsgáljuk a nagyzolás jelenségét), hogy te nem kérkedsz vele. Ezáltal nem keltesz visszatetszést . Mondok példát: Te a legnagyobb természetességgel közlöd, hogy milyen custom made furgont veszel/vennél. Ezután el is engeded a custom made árát/mivoltát és a funkcióra fókuszálsz. Trey ezzel szemben pedig kiemeli, hogy az Audiba évente csak 6000 km-t tesz (és 5 évente cserélni), azt is prémium üzemanyaggal. Teázásról ír, miközben a Rolexezés a lényeg, nem pedig a tea (ráadásul beírja, hogy csontot dobott a flamereknek).

Aláírás _Franko_ miatt törölve.
neut @

Amúgy nem annyiért venném, mint amennyiért kint kapni. Itthon több tucat buszátépitő cég van. Szerencsére ebbe nem mentünk bele. Ott sem az összeg volt a lényeg, hanem a 9 személyes áfa visszaigénylési lehetőség kihasználása, valamint mentesülés a cégautóadótól. Minden más a felhasználásból, élethelyizetből fakadó igény.

Az audis kérdésben ezek azért fontos infók. Egyrészt kevés éves futásnál nem jelentős a különbség a drágább meg az olcsóbb benya között. Ha ettől boldogabb lesz a lelke, simán megéri a drágábbat tankolni. Másrészt ha az új ára 12 millió volt a kocsinak és 5 évesen 6-ért eladja - gyors használtautóhu-s keresés alapján - az azt jelenti, hogy havi 100k-ba fáj az autófenntartás plusz benne áll a kocsiban 12 milliója (== 2 rolex :) ).

Arányait tekintve ez simán egy vállalható költség főleg ha megvan hozzá a tőkéd amivel egyébként nem igazán csinálnál semmit.

Hát nem legszerencsésebb szó a "nagyzol" @neutrino részéről a címben - a luxus elvonakoztathatatlan eleme a provokáció, függetlenül a szándéktól. Nincs olyan ember aki megérdemelné a luxus körülményeket, luxusórát, autót, yachtot stb. Aki méltó lenne ilyesmire, az eleve nem is tart rá igényt. Az egész borzasztóan szánalmas és nevetséges - lásd Hyppolit a lakáj c. film erről szól. 
Ha valaki annyira tehetős, akkor ne luxuscikekkel éljen, hanem inkább próbálja jóra fordítani a lehetőségeit, önmaga meg mutasson példát szerénységből! 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Kb így nevelm a gyerekeimet. Apu pénzére tilos büszkének lenni, a saját képességre, tudàsra pedig kötelező. Ne várjanak kivülről jutalmat, helyette adják meg maguknak. Ekkor biztosan megkapják.

Ennek tükrében a gyerekeim hozzák sorban az ereményeket, aminél le van szarva , hogy jobb-e a másiknál, mert a tegnapi önmagánál kell jobbnak lennie. Ez folyamatos jó érzést biztosít, miközben verseny a társakkal nem.

Problémásnak találom, h a "büszkeség" nem értelmezhető az önmagamhoz képest való fejldés kontextusában, csak a másokkal való relációban, ami viszont nálatok "le van szarva"  - így aztán eléggé zavaros h mi is az elvárás pontosan...
Persze a gyerkőc feltétel nélkúl elfogad ilyen fogalmakat a felnőttektől. 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Azt írta h gyerekeinek saját magukhoz képest kell egyre jobban teljesíteniük és h erre legyenek büszkék és h mások hogyan teljesítenek az nem része az értékelésnek [aka "le van szarva"]. Büszkének csak másokkal való összehasonlítás módján lehet lenni. Összekeveri a büszke és [mondjuk] a megelégedett fogalmakat.

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Lófaszt. Van amit ezer éve nem tudsz megcsinálni, de gyakorlod. Egyszer csak összejön, utána a véreddé válik. Nekem pl ilyen volt a siratófalról való kiugratás, levegőben visszafordulás ATV-vel. Amíg gyakoroltam álmomban sem tudtam elképzelni, hogy ez lesz a vége. A falat centinként küzdöttem le. Az adott társaságban én voltam az utolsó aki erre képessé vált. Nagyon hardcore team-ben voltam egy baráti ismeretség okán. Tudásom alapján semmi keresnivalóm nem volt köztük, igazi extrém brigád volt. De felhúztak ők, na meg az, hogy egy évig napi 8 órát gyakoroltam.

 

Mi a különbség a büszke és a megelégedett között?

 

ChatGPT:

A büszkeség és a megelégedettség két különböző érzelmi állapotot jelent, bár mindkettő pozitív érzést hordoz magában. Itt van egy részletesebb összehasonlítás a két fogalom között:

  1. Érzelmi tartalom:

    • Büszkeség: Általában erőteljesebb és élénkebb érzelmi reakció, ami akkor jelentkezik, amikor valaki elért valamit, amire nagyon büszke lehet. Ez lehet egy személyes teljesítmény, sikeres projekt, vagy bármi más, amire az egyén büszke lehet.
    • Megelégedettség: Enyhe, nyugodt elégedettség, amely akkor jelentkezik, amikor valaki elégedett vagy boldog egy bizonyos helyzettel, körülménnyel vagy eredménnyel. Ez lehet akár egy kisebb eredmény vagy csak a jelenlegi élethelyzet általános elégedettsége.
  2. Kapcsolat másokkal:

    • Büszkeség: Gyakran kapcsolódik másokkal való összehasonlításhoz vagy elismeréshez. Az egyén büszke lehet arra, hogy kiemelkedik mások közül vagy hogy mások elismerik a teljesítményét.
    • Megelégedettség: Általában önálló érzés, amely nem feltétlenül igényli mások véleményét vagy elismerését. Az egyén elégedett lehet saját életével vagy teljesítményével, függetlenül attól, hogy mások mit gondolnak róla.
  3. Időbeli jelleg:

    • Büszkeség: Gyakran egy adott pillanatban vagy időszakban jelentkezik, amikor az egyén megvalósít valamit vagy sikert ér el.
    • Megelégedettség: Általában hosszabb távú érzés, ami egy általánosabb elégedettséget vagy boldogságot jelent az élettel vagy egy adott helyzettel kapcsolatban.
  4. Kapcsolat a törekvéssel:

    • Büszkeség: Gyakran kapcsolódik az erőfeszítésekhez és a kitartáshoz az elért eredmény elérése érdekében.
    • Megelégedettség: Lehet, hogy nem szükséges nagy erőfeszítéseket tenni

 

 

ps.: Szerintem az elégedettséghez nem kell teljesítmény, míg a büszkeséghez igen. Valamint az elégedettség nem látványos, míg a büszkeség inkább igen.

:D

Oké, majd kérdezd meg ChatGPT-t a tautológiáról is: Büszkeség...amikor valaki elért valamit, amire nagyon büszke lehet. LOL!

>  Szerintem az elégedettséghez nem kell teljesítmény,

...ami nem zárja ki, hogy az alany megelégedettséget érezzen azon cél elérésekor, amit a célra vonatkozó értékelő közmegegyezés figyelmen kívül hagyásával magának tűzött ki, ugye!

A közmegegyezés figyelmen kívül hagyásával ["mások le vannak szarva"] a büszkeség érzése nem átélhető, mert az kellene hozzá, h az elért dolog mások által is nagyra legyen értékelve. Magamra is csak mások relációjában lehetek büszke. Ezen reláció nélkül - nem lekicsinylőleg -  "csak" megelégedett lehetek magammal. 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Nincs olyan ember aki megérdemelné a luxus körülményeket

Azt kellene megérteni, hogy minden élethelyzet "alatt" és "fölött" léteznek további élethelyzetek. Nincs olyan ember, különösen nem Európában, akire nem lehet rábizonyítani, hogy luxus körülmények között él. A békásmegyeri 30 négyzetméteres panelben tengődő kisnyugdíjas magasabb életszínvonalhon él, mint a világpopuláció 90 százaléka.

Ha valaki más ember luxuskörülményeire irigykedik, az szimplán hibás referenciapontot választott magának. Bedőlt az aktuális médiapropagandának, és az egyik elit éppen kihasználja egy másik elit gyengítésére.

Továbbá szerintem a nagyzolás nem a konkrét élethelyzet luxus vagy nem luxus szintjéről szól, hanem arról, hogy az, akinek van, mennyire bántón tolja az olasz nyaralóját, a rolexét, a békásmegyeri paneljét annak az arcába, akinek olyan nincs. Ha az jön át, hogy ő annak örül, hogy neki olyan van, az szerintem tök rendben van. Ha meg az jön át, hogy ő annak örül, hogy nekem olyan nincs, az kevésbé. De megsértődni, irigykedni szerintem ilyenkor is fölösleges, mert ez mind a kettő az irigykedő jellemhibája.

Csaba

Vajon lehet-e nagyzolásnak tekinteni azt, ha az kevesebb, mint a hallgatónak van? Szerintem nem. Ha ez általános, akkor ebből következnie kell, ha valamit nagyzolásnak látok vagy érzékelek, akkor bennem müködik valami rosszul. Pl féltékeny, irig vagyok, kisebbségi komplexust okoz

Oregon már reagált arra, h "nagyzol" kifejezés nem érvényes, ennek ellenére továbbra is ezt használjátok. A "nagyzol" sztem [is] azt jelenti, hogy valaki úgy tesz mintha gazdag lenne, de valójában nem az. És ezt meg kell attól különböztetni, h valaki valóban gazgad és a gazdagságával provokál másokat. 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

> szimplán hibás referenciapontot választott magának

Persze, ha megváltozik a scope amiben értékelni kell, akkor mindent felül kell vizsgálni újból - és akár arra is juthatunk h békásmegyeri nyugdíjas is luxusban él, és az a kínos kérdés vár majd megválaszolásra, h ez a nyugdíjas megérdemli-e luxust? 

Tehát ha relativizálni akarod luxus fogalmat, akkor érvelned kell amellett, h mi az a scope amiben ez érvényesen értelmezendő! Ha igazolod, h 3. világbeli éhezők scopja az, akkor hajlandó vagyok felülvizsgálni az álláspontom. 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Köszönjük, Szabó Péter, óraműpontossággal és a részletekig kiszámítható tartalommal érkeztél. :) (Ugye, van az a mondás, hogy "semmi sem biztos, csak a halál, meg hogy a tehénsz@r mindig lapjára esik". Szerintem felvehetjük harmadiknak az egós-mézesmadzagot is, eddig az is biztosnak tűnik. :) )

Szerkesztve: 2024. 02. 04., v – 14:30

Önző, lusta, irigy, képmutató, hazug, kevély, erőszakos, rátarti, álnok, fukar, hebehurgya stb. Ilyenek vagyunk, mindannyiunkra illik valami. Aztán ha mellette van több jó jellemvonásunk is akkor valahogy elviseljük egymást.

Szerkesztve: 2024. 02. 04., v – 14:16

Kicsit módosítanám. Eddig befolyásolt, hogy azt vélelmeztem, hogy neutrino trey-ről beszélt. A nagyzolás és a büszkeség közötti különbség a  mögöttes tartalom, utóbbinál van. Emiatt én a büszkeségről beszéltem, és trey-t sem tartom nagyzolónak, mivel nem állított valótlant arról, mi a viszonya a  Rolexszel, etc...

Megkérdeztem az AI-t

Ismeretek és saját gondolatok hiányában az is egy megoldás lehet a légvár építgetéséhez.

:)

Témához egy sztori:

Kb 20 éve történt, 30 évesek voltunk a társammal, mindkettőnknek egy gyereke volt, autóválasztásban voltunk. Két modell tetszett nekünk. MB Clk és a Volvo XC90.  Tudtuk, hogy teljesen más kategória, de a következő 5 évre mindkettő jó lett volna nekünk. Kertiparti volt a társamnál (7 éves korunktól ismerjük egymást), ahova jöttek a gyerekkori barátaink. Mi hamarabb kezdtük, a kocsikról beszélgettünk, felszereltségekről, árakról, kedvezményekről, várható értékvesztésről. Megjöttek a gyerekkori barátok, minden katalógust eldugtunk. Egy szót sem szóltunk a parti alatt a témáról, de alig vártuk, hogy elmenjenek, mert nem fejeztük be a diskurzust. Akkor éreztük, hogy itt nem velünk van baj, mert a barátaink végig arról beszéltek, ami mozgatja őket és amiről szerettek volna, mi nem. Rossz volt, hogy az örömünket nem tudtuk megosztani a barátság megmaradásának kedvéért. De vajon barát-e aki nem akar nekünk jót, akinek fáj az örömünk?

Ez volt már?

Engem a "több generációs diplomás családból származom, 23 diplomám van, most csinálom párhuzamosan a 24-et és 25-ödiket (de egyébként életképtelen balfasz vagyok, akin csak röhögnek a háta mögött)" nagyzolások késztetnek broáfolásra.

trey @ gépház

Soha nem értettem, ha valaki szüleivel akar magán fényezni. Mintha tehetne róla, tett volna érte. Mindig a távolságot kell nézni az emberekben. Milyen távol esett a szüleihez képest (+/-). Amikor valakinek diplomás szülei vannak és elakad, egy kérés/kérdés feléjük és két perc múlva már máshol van, eközben akik egyedül vannak, lehet órákat kutatnak a válaszért. Sok esetben az értelmiségi szülők gyereke a szókincsét kapta és nem szerezte, szóval az sem az ő teljesítménye. Számos példát tudnák erre mondani az ismeretségi körömből.

Szóval az egyetlen objektív mérőszám, a "te mit tetté hozzá" kérdésre a válasz. Mind anyagilag, mind szellemileg.

Én sose értettem, amikor valakinek minden második szava az, hogy hány diplomája van, miközben röhögnek rajta, hogy nem hogy a saját szakmájához sem ért, de még életképtelen is. A közvetlen közelemben van ilyen ember, kb. egy cég röhög rajta, de nem veszi észre magát. Közben már a 2-3. fegyelminél jár, mert a saját munkáját, amiben egyébként ezer diplomája van, nem végzi el hibátlanul.

A nagyzolásnak rengeteg fajtája lehet.

És igazad van: ha egy ilyen mögött nincs valós teljesítmény, akkor az nagy probléma. Ha pedig van, akkor az nem nagyzolás, csak a valóság. 🤷‍♂️

Én pl. a valós teljesítményt nem lenézem, hanem megsüvegelem. Mert nem vagyok egy irigy fasz :D

trey @ gépház

Szerény véleményem szerint ebben a témában nagyon kicsi választja el a pozitív megnyilvánulást (büszkeség, bemutatás, dicséret, érdemek elismerése, önbizalom stb.) a negatívaktól (nagyzolás, irigység, felvágás, magamutogatás stb.). Mindenképp fogadó és vevő személyétől függő és kontextus függő is.
A nagyzolás általában az anyagi javakkal való felvágást jelenti. Holott ugyanúgy lehet nagyzolni szellemi teljesítménnyel, mentálisan elért célokkal is. Utóbbiakhoz mégis kevésbé kapcsolódik negatív jelentéstartalom. Talán mert kevésbé látszik kifelé? Vagy mert nem látszik annyira a 160-s IQ, az 5 diploma, a 6 beszélt nyelv, boldog család utódokkal stb.? Furcsa ez így.

Nálam is megvan az, amit kolléga írt: Nem tudok mindent megbeszélni a környezetemmel (pár ember kivételével) és szó szerint válogatnom kell, hogy kinek mit mutatok meg/be. Már egy sima autóvásárlásnál is "képesek bennem a kést forgatni" kis túlzással. Ez 2018-ban csúcsosodott ki egy "vacak" Opel Insignia vásárlásakor. Tudom, ismerősi vagy baráti, rokoni kört kell cserélni....

Nem elvíve politikai irányba a topicot: A hátszél mértéke is számít. Ha valaki önerejéből, kemény munkával ért el valamit, az teljesen másként csapódik le, mintha ügyeskedéssel, csalással, lopással, susmussal, korrupcióval (és társaival) éri el az ember a céljait.
Mészáros típusú sikeres emberek nem véletlenül irritálják a köznépet. Persze hogy mi a siker, az már egy könyvet érdemelne.

Én arra lennék kíváncsi, mi a célja a nagyzolásnak, azon túl, hogy másokat bosszantsanak? Hacsak az illető nem a rózsadombi Batman :D, mert akkor álca.

Nem elég annyi, hogy nagyobb a mozgástér? Fontos mások orra alá dörgölni? Csípne a pelus, ha nem tennék?

Valójában a "nagyzolás" = a blogolással.

Amikor egy 100 ezer forintos kerékpárról blogoltam, jött (ugyanazoktól egyébként) NAGYZOLSSSSSZ! Amikor motorozásról, NAGYZOLSSZZZZZ! Ha utazásról, NAGYZOLSSSSZ! Ha autó témáról NAGYZOLSSSSZ! Ha új számítógépről (egy IT oldalon) NAGYZOLSSSZ! Ha IT munkával kapcsolatos dolgokról NAGYZOLSSSSZ! Új telefon? NAGYZOLSSSSZ!

Miközben valójában mi is történik? Valójában csak 20 éve vezetem a saját blogom a saját blogszekciómban azokról a dolgokról, amik velem történnek. :D Erról szól a blog műfaj.

Továbbiakban, ugyanez pepitában:

https://hup.hu/mi_ne_legyen

Azt gondolom, hogy a baj valóban a fogadó oldalon van. Diagnózist egy jó szakember tudna ár adni :D

trey @ gépház

Jó példa gyökerek működésére:

Egyszer, amikor a HUP kb. indulófélben volt, elmentem síelni. Mivel korrekt ember vagyok, ha elmegyek távol a napi munkától, akkor állítok be out of office üzenetet és írok az érintetteknek, hogy nyaralni/telelni megyek. Hogy aki keresne, tudja, hogy miért vár, mikor térek vissza. Nem, nem nagyzolásból balfaszkáim. Nálunk a cégnél egyébként kötelező is (helyesen).

Hát a balfaszjancsik nem belém álltak, amikor kiírtam a HUP-ra? De.

Utána eldöntöttem, hogy a blogomba írom ki, nehogy a kis lelkük sérüljön, de akit mégis érintene (miért nem tetted még ki, pedig beküldtem már fél órája!!!!!), az tudjon róla. Hát, mit tesz isten, az istenbarmainak az sem volt jó. Ott is szóvá tették nem egyszer a tárgyilagos üzenetet:

Szabadság! 😎 A @huphu karbantartása csökkentett módba kapcsol. Ez azt jelenti, hogy a várakozási sorban levő tartalmak engedélyezésének átfutása, új felhasználók felvétele, a kapcsolatfelvételi űrlapon és egyéb módon küldött levelekre való reagálási idő stb. megnőhet.

Ebben mi a holdkóros faszom a NAGYZOOOLSZ? Látjátok, itt a magyarázat. Semmi nagyzolás nincs benne. Legalábbis nem több, mint egy Outlook OOR-ben. Valóban a fogadó félen műlik, igaza van annak, aki ezt írta :D

trey @ gépház

Sherlock... Most olyan dolgot írtál le (OoO beállítás), amit rajtad kívül még nagyon sokan elvégeznek. Mi itt a nagy trúváj?

Te élvezed, ha a figyelem középpontjában lehetsz. A HUP olyan neked, mint egy "gondozó". Csak néha te vagy az ápoló, másszor a páciens. :D