HP eszközök bővíthetősége

Régen volt dolgom HP eszközzel, így nem tudom, mi az aktuális helyzet a bővíthetőséggel.

Annyit tudok, hogy úgy 10 éve még egy átlag processzorhűtőt se lehetett betenni egy ilyen brand gépbe, mert biztosan nem fért el.

Bele lehet-e manapság tenni egy (felső kategóriás) HP laptopba "közönséges" NVME SSD-t, "átlag" DDR4 SO-DIMM RAM-ot, uram bocsá' "egyszerű" SATA HDD-t?

Hozzászólások

Erre a kerdesre a tokeletes valasz: attol fugg!

Ha csak a gyártót meg a termékkört mondod meg, akkor tényleg csak az a válasz,hogy "attól függ"... RAM esetén mindegyik értelmesebb gyártónak van listája a javasolt/tesztelt memóriákról - de minimum a használható méret/típus/időzítés paramétereket közzéteszik az adott modell(család) műszaki dokumentációiban - háttértár esetén meg meg kell nézni, milyen (2.5" vagy M2, ez utóbbi esetén melyik típus/hossz) eszköz van benne - az már ad egy irányt, hogy milyet tehetsz bele. Ebben egyébként kevésbé finnyásak a gépek manapság, de a RAM esetén nagyon ajánlott a gyári ajánlást, illetve a gépben lévő és megtartani tervezett RAM paramétereit megnézni, mielőtt a bővítéshez bevásárolsz.

CPU hűtést nem tudom megmondani pontosan, de én már a Core2 Duo-s procival szerelt gépbe "unsupported" Q9550-et raktam 4x2 GB 800Mhz-s GEIL memóriával annó, az a gép a mai napig működik ebben a felállásban. Az utóbbi gép egy i3-6100 helyett kapott i7-6700at, az is működik G.Skill memóriákkal, azon custom hűtő van, talán CM Hyper valamelyik.

Saját tapasztalat alapján bele lehet rakni, Zbook 15 g6-ban pl. járt már Samsung, Kingston, Crucial NVME SSD, 2,5" HDD és SATA SSD is, memóriából pedig azonos frekvencián mentek benne különböző gyártó különböző méretű moduljai együtt. G5-s probook-ban szintén.

Szerintem a processzorhűtő az pont egy nagyon rossz példa, mert az a spec. ház belterétől, a hűtő fizikai méretétől függ. Brand gépeknél szinte biztos, hogy a házhoz és a légáramláshoz tervezett a hűtő is. (ja, és ez - gondolom asztali gépre, nem laptopra vonatkozott)

Laptopnál a kérdezett alkatrészekből (RAM, SATA/NVME SSD) 2 verzió létezik manapság - laptop gyártótól függetlenül: Vagy méretcsökkentés miatt alaplapra forrasztott, vagy kutya közönséges, szabványos, cserélhető. Hogy éppen melyik, azt az adott konkrét típus dokumentációja mondja meg.

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

A trend már egy ideje a forrasztott proci az utóbbi 2-3 évben a legújabb (ultra) laptop generációknal. A RAM szintén forrasztott, és lassan már 2. szabad slot sincs bővítésre. Az SSD talán az egyetlen ami cserélhető MÉG egy ilyen laptopban. Apple-nél semmi nem cserélhető-bővíthető, az a veddmeg-dobdel kategória alapítója.

Probook-ban nemrég cseréltem SSD-t. Egy Omen-ben szintén (Samsung -> Kinstone), ill. kapott egy dual channel RAM kit-et. Kingston HyperX került bele, ha jól emlékszem. Pontos gép típusokat nem tudok, de kb. 4-5 éves gépek.