[MEGOLDVA] Supermicro a1sri-2758f intel vt-x enable --> de hol?

Fórumok

Sziasztok!

Adott a fenti lap. Proxmox alatt szeretnek NIC Passthrough-t, de nem jon ossze. A legnagyobb bajom, hogy a BIOS-ban nem talalom az "intel virtualization enable" vagy barmi erre utalo lehetoseget... :/

Proxmox manual alapjan megcsinalom amit kell, de BIOS-ban nem tudom engedelyezni. Supermicro manual alapjan tudja a lap, illetve a lapon szereplo CPU is, az intel speci szerint szinten tudja. Egyetlen forum-ot talaltam, ahol arra hivatkoznak, hogy ez a funkcio, ez alapbol be van kapcsolva es azert nincs lehetoseg ennek allitasara a BIOS-ban.

Kivancsisagbol feltettem egy esxi-t is, de az szinten nem tudja odaadni a NIC-et a vm-nek.

Valakinek valami vilagmegvalto otlete, azon kivul hogy baccam ki... :D

 

Koszi!

Hozzászólások

Hali, én valahonnan innen indulnék ki:

https://stackoverflow.com/questions/11116704/check-if-vt-x-is-activated…

Tehát biztosnak kéne lenni abban, hogy a vt-x tényleg engedélyezve van...

Egyszer volt egy laptopom, amiben nem volt ilyen opció és találtam egy leírást, ami alapján hex editorral engedélyezni lehetett a vt-x-et...

khmm...

én azt gyanítom, hogy neked igazából vt-d kéne, habár ilyen nic passthrough dolgot még sosem csináltam (vagy csak nem tudtam róla, de az valsz sr-iov volt)

...szóval szerintem a procid tud "vt-x"-et, de "vt-d"-t nem és ez a probléma.

https://www.intel.com/content/www/us/en/products/sku/77988/intel-atom-p…

Szerkesztve: 2024. 03. 17., v – 20:33

Csak a szokásos, hogy csináltál valamit, de nem tudjuk pontosan mit, és a gép erre kiírt valamit, de nem tudjuk, hogy mit. Így könnyű lesz segíteni!

Elsőre tisztázni kell, hogy a Proxmox elengedte-e a NIC-et (feketelistán van-e, hogy a host ne töltsön be hozzá drivert a boot során, mert abban az esteben nem működik a passthrough).

Aztán ha a host nem fogja a NIC-et, meg kell nézni, hogy pontosan mi a hibaüzenet a VM indításakor. A legtöbb, többportos NIC alapból csak egyben adható át, és NIC-e válogatja, hogy a nullás eszközt vagy az összeset kell átadni a VM-nek. Ha egyesével akarod a portokat (funkciókat) átadni, akkor az SR-IOV-nek olvass utána, és ellenőzid, hogy ez a NIC partícionálható-e így (ezt kézzel kell megtenni a NIC-hez való szoftverrel), vagy csak egyben menedzselhető.

Én a helyedben betennék abba a gépbe egy másik, rendes (értsd: Intel vagy Broadcom, nem Realtek) NIC-et, azt feketelistára tenném, és megpróbálnám átadni. Ha azzal működik, akkor nem a BIOS beállításokkal lesz a baj.

Mivel ez egy szervernek szánt alaplap, eléggé valószínű, hogy az összes virtualizálási funkció engedélyezve van (és max. kikapcsolni nem lehet, ha nincs rá opció).

 

Szerk: valóban, az előttem szóló jól írja, ebben a CPU-ban nincs VT-d támogatás, nem lesz vele PCIe passthrough.

Ez nem egy rossz cucc, de hajlobogtató sebességre ne számíts.

Linkek mindenkinek: https://www.supermicro.com/products/motherboard/atom/x10/a1sri-2758f.cfm - https://www.intel.com/content/www/us/en/products/sku/77988/intel-atom-p…

Papírforma szerint tud SRIOV-t és vtd/vtx-et. A BIOS-ban nem biztos, hogy van rá opció, de erre írták fentebblentebb, hogy ellenőrizni kéne az állapotukat.

SRIOV-nél a teljes nicet nem adja oda, hanem egy virtuális nicet jön létre, amihez driver támogatás kell (esetleg külön létre kell előre hozni), szóval elég kacifántos a hw-es IO virtualizáció. Hacsak nincs extrém forgalmad, akkor egy sima A/4-es virtio interfész kiváló a guestben, aztán a proxmox oldja meg a többit.

Ezekben a doksikban sehol nincs leírva, hogy az Atom C2000 sorozat támogatná a VT-d megoldást. Mindössze VT-x támogatás van dokumentálva.

Ezen felül a neten keresgélve az ilyen prociknál mindenki abba fut bele, hogy nem működik a PCIe passthrough. Aztán mindig az a thread vége, hogy persze, mert nincs VT-d.

Az Intel oldala szerint csak a C3000 és C5000 szériákban érhető el a VT-d támogatás (a C2000 sorozatban még a C2758-nál jóval később megjelent modellek sem támogatják).

Supermicronál: "C2000 SoC I354 Quad GbE Controller (MACs), Virtual Machine Device Queues reduce I/O overhead"

Mondjuk ez sem biztos, hogy minden cpu-ra vonatkozik, de ugye ez egy integrált történet, és vt-d nélkül ez nem tudom mennyire megy, bár egyéb netes találatok "lack of vt-d support"-ot mondanak. Minden esetre a hálózati kártya pci passthru az csak külön kártyával lenne releváns valszin, mert akkor a hoszton nincs hálózat, szóval marad a hw-es virtualizáció, ahogy írják.

Na csak megtaláltam: https://www.kernel.org/doc/html/v4.20/networking/igb.html

Supermicrokon olyan szokott lenni, hogy SR-IOV on/off, aztán Intel CPU-khoz kell az intel_iommu=on a kernel cmdlineba.

Sracok!

Koszi mindenkinek. Mondhatni hogy ma is tanultam valamit... - eddig nem tudtam, hogy a vt-x es a vt-d kozott van kulonbseg. Eddig valoszinu, hogy vt-d-s cucokat probaltam, mert eddig ez mukodott. Most hogy utana olvastam rendben vagyok az alapokkal (asszem).

Nem nagyon akarok "mokolni", igy elengedem a passtrough-t. 

Nem akartam az elejen egy egesz litaniat irni, arra szamitottam a nem tudasom miatt hogy egesz egyszeruen a supermicro mashogy hivja ezt a technologiat. De, nem igy lett.

Fog menni enelkul is a tortenet, nem szomorkodom. :)

 

Koszi megegyszer is!