Linux rendszergazda állás - Budapest

Fórumok

Bővítenünk kell a csapatot, tehát:
internetes szolgáltatásokkal és irodai hálózatok üzemeltetésével
foglalkozó informatikai cég keres munkatársat.

Főbb feladatok
- Gentoo Linux szerverek üzemeltetése
- Új alkalmazások, rendszerek tervezésében való részvétel
- Hálózati eszközök üzemeltetése
- Hibakeresés, -elhárítás

Elvárások
- Gentoo Linux ismerete
- Hálózati ismeretek
- Szakmai angol dokumentációk megértése
- Tanulási hajlandóság

Előny
- PHP, Perl, Ruby ismerete
- Hosting környezetben szerzett üzemeltetési tapasztalat
- Cisco hálózati eszközök ismerete

Jelentkezés
Önéletrajz ide: job@ezit.hu

Hozzászólások

Ez még aktuális?

Hol vagytok gentoosok?

Jött jópár jelentkezés (>20), de Gentooval csak a jelentkezők töredéke dolgozott/játszott. Ennyire kevés a gentoos (a HUP disztriszavazások szerint nem), vagy csak nem keres állást, aki gentoozik?

Mi az oka annak, hogy gentoo tapasztalat nélkül nem kell nektek ember? Nem érdemes két hetet arra beáldozni, hogy kikupálódjon az új ember? Még szinte munkába se állt, mert mondjuk nem telt le a felmondási ideje az előző helyen, de már eléggé utána tudott nézni a gentoonak, nem?
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

De érdekel, mert ha a többi dologhoz, amiket nap mint nap használunk, nagyjából ért, azokkal már dolgozott, akkor simán jó lehet és kitanulja mellé a Gentoot nálunk. Csak erre még kisebb az esély, hogy ilyen ember jelentkezik, mint arra, hogy Gentooval már doogozott és csak amellé kell megtanítani neki a többi dolgot.
A többi dolog alatt itt nem az alap Apache, Mysql, Php -vel már dolgozott-ra gondolok.

Honnan tudod, lehet hogy baromi jól meg van csinálva. Emléxem a Debian kezdeti idejében baromi kevesen voltak hajlandóak szopni vele, amikor a redhat viszonylag "kényelmes volt".
Én személy szerint kíváncsi lennék az üzleti modellre, ami ennyire technológia specifikus. Mi sem csak azokat a programozókat vesszük fel, akik értenek a Liferay-hez, vagy az Adempiere-hez. Sőt, ha elég okosnak látszik, Java tudás nélkül is felvesszük. A kiképzésre a fél évet bizony bele kell rakni...

--
Gabriel Akos

Azt olvastam róla, hogy gyorsabb, mert adott procira optimalizáltan lehet fordítani a programjait, így az általánosság nem cél, a vele járó lassulást meg el lehet kerülni.

Más kérdés, hogy akit ennyire izgat a különbség, az nyugodtan lefordítgathatja magának debianra is az egész kócerájt, csak szerintem sokkal egyszerűbb üzemeltetni (ha minden szempontot figyelembe veszünk). Egyelőre engem nem győzött meg a gentoo.

Filozófiai problémát is látok benne, elvileg a szabad szoftver arról is szólna, hogy mások munkáját felhasználhatom a magam dolgaihoz, akkor miért nem használom fel gentoon azt a munkát, amit pl. debianosok a csomagok lefordításába és összecsomagolásába fektettek? Debianon pikkpakk felszalad egy rendszer, gentoon meg várd meg, amíg lefordul minden.

Konkrétan egyedivé tudod "összecsiszolni" az egészet, ha rászánod a fáradságot; ezzel vitathatlanul gyorsabb lesz, sőt, by obscurity biztonságosabb is - viszont üzemeltetni egyre kevésbé fogja tudni olyasvalaki, aki nem ismeri (dokumentációs igény) - főleg, ha tényleg belenyúltál, mert ugye egyes kötöttebb distrokon ez egyenesen ellenjavallt, a gentoo környékén viszont kihívás-számba megy... és nyilván, ahogy mondod, "rögzített" rendszered lesz, ami nem nagyon fog utána elfutni más vason. Devel magasságokban, mert a gentoo igazából nem a next-next-finish néprétegek barátja, viszont "mások munkája" a kód maga - nem vagy kénytelen azt úgy elfogadni sem, ahogy van, ha tudsz jobbat, és bináris formában sem szorulsz rá, hiszen honnét tudná más, min és hogyan akarod TE futtatni azt a programot? A pikk-pakk, az pikk-pakk, ahogy mondod. Azért mondtam az elején az időfaktort. Gentoo a telepítése után gyors, nem közben. :D Egyébként én személy szerint a két nevezett distro között "szédelgek" már évek óta. Mindkettőt szeretem, de mindkettőt másért. Más célokra is használom. Hangulat, vitalitás kérdése is, mikor melyiket választom, ha más szempont nem dönti el.

edit:

P.S.: ...és elmulasztottam hozzátenni, hogy nem vagyok fejlesztő, tehát néha elégge bután tudok lesni amikor a Gentoo ún. "wtf error" (:DD) jelenséget generál, avagy a fejlesztők egy kiadott, számukra triviális változtatása nekem erősen kantoni dialektusú kérdés, amit nem értek...

Amikor megnéztem a gentoo install guide-t, ott valami olyat láttam, hogy live cd bebootol, én, kézzel, fdiskkel felparticionálom a diszket, csinálok fájlrendszert, chrootolok meg telepítgetek meg kézzel konfigokat meg startup cuccokat irogatok.

Nekem ennyi maradt meg, hogy ez mennyire fedi a valóságot, nem tudom, de elhiszem neked, ha nem fedi.
Ha fedi, akkor az az én szememben fapados. bocsi.

Nem ez a lényeg. Azért használok opensource-t, mert mások munkáját is felhasználhatom benne. Ha szabad szoftveres vagyok, nekem fejleszt az egész világ. Az ilyen gentoo jellegű szoftverekkel két baj van:
1. ismétlődő munkákat újra és újra el kell végeznie annak, aki telepíti. Miért nem végzi el egy ember, a csomag elkészítője és használják fel mások? Ez sokkal energiatakarékosabb lenne.
2. azt hinni, hogy én jobb scripteket meg egyebeket írok a gentooba, mint az, aki megcsinál és letesztel egy csomagot, elég helytelen elképzelés. meg ha központilag intézik ezeket is, akkor központilag a fél világ le is teszteli azokat a scripteket. Másrészt meg van ez a hardened gentoo elképzelés, amiből nagyon érdekelne, hogy meddgi hardened az a gentoo, amikor esetleg szakképzetlenek is belebuherálnak? A különböző tűzfal és egyéb biztonsági megoldásokért is csak addig felel a gyártó, amíg nem nyúlt bele idegen kéz... Persze, a gentoo hardened, ha olyan kezekben volt, hogy hardened maradhasson. Egyébként?

Szóval lehetne úgy is linuxozni, meg autót tartani, hogy magam rakom össze az egészet, magam esztergálom az új dugattyúgyűrűt és saját kezűleg öntöm a lengőkart a kocsihoz, de valahogy a világ nem erre mozdul. Nekem nem lesz nagyobb az e-péróm attól, hogy gentoozok, hát nem gentoozok.

Az hsz-ed pontjaira válaszolva:
1. Nincs igazán ismétlődő munkád. Frissitesz, mint egy apt-get upgrade-vel. A háttérben eldolgozik az emberge, tulajdonképpen észre sem veszed. Szerveren meg meg se kottyan, pár perc alatt megvan a folyamat.
Amúgy értem, egyszerűbb felhasználni egy előre legyártott csomagot, de van úgy, hogy valakinek nem tetszik. Sokfélék vagyunk, mi emberek. Szerencsére bőven van disztró ami kielégíti sokszinű vágyainkat:)
2. Iptables, biztonsági megoldásokat ugyanúgy el tudod tolni itt is, ott is. Hardened gentooban megfelelő gcc flageket használva, forrásból eleve úgy fordítja a binárist, hogy tutibb legyen. Nem enged bizonyos programozási hibákat tartalmazó kódokat lefordítani, így pl. desktopon hardened gentoo ütős lenne, több progi már fordításkor hibával elszáll:)
Scriptelés: nem írjuk újra az oprendszert, de mint a legtöbb linuxosnak, olykor írni kell néhány soros scriptet, mert hatákonyabb, mint a kattingatós módszerrel adott lehetőség.
Ez pedig nem gentoo függő. Debianon is ugyanúgy megirnám, és megírnánk sokan pl. a backup megoldásokat, mintsem vmi kde/gnome-os programot futtassak csak ezért. Szerveren ez kapásból kiesett, marad a scriptelés, mindenhol.

Dolgozol több helyen, szerver telepítesz, többet, akkor nem ismétlődő munka mindenhol lefordítani a gentoot? Ha te meg a haverod felrakjátok otthon magatoknak, akkor nem fordítjátok le mindketten magatoknak ugyanazt? Nekem ez ismétlődő meló...

Azzal semmi bajt nem látok, hogy neked gentoo tetszik, nekem meg nem. Azzal látok bajt, hogy egy egyszerű eldöntendő kérdésre nem az a válasz jön, hogy igen vagy az, hogy nem.

A többit nem kell telepíteni? Egyébként nem, nem muszáj újrafordítani, meg eljátszani azt a bonyultnak (tűnő) folyamatot, amit leírnak a doksiban. A frissítésekkor úgyis kicserélődnek a kész binárisok az adott cpu-ra optimalizált változattal,_ha_az adott gépen esetleg más és ezért megváltoztattad ezen beállításokat. Azért hangsúlyozom:_nem_a_CPU_optimalizáció_miatt_szeretik_a_gentoot.
liveCD be, gépben lévő vinyók particionálása, "referencia" szerverről rendszer átmásolása rsync-kel. Domain, ip, jelszavak átírása, grub telepítése, kernelben driverek beállítása, reboot. Egy gyári linux-szal max a kernel drivereket nem kell beállítanod, de egy szerveren amúgy sem hátrány a saját kernel.

Több szerver: elosztott erőforrásként használhatod a szervereket. Ha az egyik szervert frissíted, a fordításba a többi is besegít. Így már tényleg nem tart sokkal tovább, mint egy apt-get upgrade.

Figyi, maradjunk már annyiban, hogy nem azzal van a baj, hogy a gentoo olyan, amilyen. Azzal van a baj, hogy egyszerű kérdésre mellébeszélés volt a válasz, és még mindig mellébeszélés a válasz.

Elmondom, hogy kellett volna ennek a threadnek lefutni:
Én: lehet úgy gentoot telepíteni, hogy nem fordítod le az egészet?
valakitől válasz: általában nem.

és itt véget is szakadt volna a thread. ehelyett jön a maszatolás a bináris forgató szerverrel meg a másik gép is besegít a fordításba, meg a telepítést is meg kell csinálni meg ilyenek. miért kell maszatolni, amikor a korrekt, egyenes, rövid válasz is megfelelő, valójában nem oszt, nem szoroz? Ezen a tényen, hogy két szó helyett itt fossuk a hsz-eket a threadben, győzködve egymást valami olyanról, ami nem is volt a kérdés látókörében, semmit nem fog változtatni az, ha még sorolod a gentoo előnyeit.

Bocs, de NE dolgozzon olyan processz a háttérben, aminek a szerver eredeti feladatához semmi köze. NEM az a feladata, hogy buildeljen, hanem az, hogy pl. a rajta futó adatbázis qrva gyorsan válaszoljon, hogy a leveleket a lehető legkevesebb szöszöléssel továbbítsa, a http-kérésekre gyorsan válaszoljon, etc...

Használtam, pontosabban megnéztem, kipróbáltam, és nem admin- és felhasználóbarátnak találtatott számomra sem. Én még azt tanultam, hogy egy production rendszerben nincs helye a build környezetnek. Gentoo esetén ezt minimum két vassal tudod megoldani. Nem, a felhasználó csak egy darab éles környezetet akar, a fejlesztői és teszt eszközök az alkalmazásainak a szállítóinál/fejlesztőinél vannak, és maradjanak is ott.

Tehát kernelt, mplayert nem is forgatsz? Mert ugye ahhoz már kellene némi build környezet is. (Szerver esetében az mplayert húzd le a mondatomból.) Sokan épp ezért szeretik a linuxot, mert bele tudnak nyúlni. Aki szereti az out of the box dolgokat, az használjon ubuntut. Olykor ott is éri azért meglepetés az embert. Aki másban látja a linuxozást, az mást, pl. gentoo,etc. Nem xar a trabant, lada, opel, limuzin...csak más igényű embereknek szánták.

Nem, serveren nem fordítunk kernelt, meg semmi mást sem. Úgy általában nem sz.runk bele a disztribútor szépen felépített és kitesztelt rendszerébe. Szerinted meddig lenne érvényes pl. egy redhat support a cégnél ahol dolgozol, ha első nap "ja forgattam egy kernelt és bedobtam élesbe mert én fasza gyerek vagyok és ilyen kedvem volt, ugye nem baj?" mondattal kezdenél?
(sőt, jobb helyen nem csak a redhat support mondaná fel és nem csak az előfizetést..... :P)

Ördögöd van, egyiket sem forgatok az éles környezetben. Kernelt sem nagyon, ugyanis azzal, hogy ezt-azt elkonfigutál az ember, itt-ott belenyúl a beállításokba máris lesz egy egyedi rendszere, azaz nem elég azt mondani egy hiba esetén, hogy linux 2.6.18.23.45.123b-mx3-emzéperix-stable=prebéta3 a kernel, hanem az összes speckó fordítási paramétert is hozzá kell tenni, hogy egértelmű legyen, mivel van bajom.

minek kellene bármit is lefordítani, ami benne van a disztróban?
kernelt akkor fordítok, ha annyira elborult hardvert sikerült beletolni a szerverbe, hogy muszáj. egyébként minek? mplayert fordítani? minek? hogy pixelenként 3 órajelciklussal kevesebből renderelje a képet? nem annyira ótvarosan tökmindegy, hogy filmnézés közben 90% vagy 94% a free proci???

FFMPEG/Mplayer/Mencoder pl azért, hogy a szuper libamr non-free és egyéb codecjei megnőjenek. Anélkül ugyanis nehéz mondjuk az én mobilomon fölvett videót lejátszani / konvertálni. És vannak olyan szolgáltatások, ahol ennek szerveren kell mennie.

Tehát a szerver feladata, hogy konvertáljon. Nem az, hogy build környezetet nyújtson egy jól-rosszul összetákolt, ilyen-olyan elvek/egyebek miatt szétszabdalt alkalmazás elkészítéséhez. Tehát miért kell a szerveren fordítani?

De tudod mit, ezt a vackor buildekd ott, ahol szeretnéd. De miért kell a többi -mondjuk- 1234 darab csomagot is újraforgatni...? Production környezetben?

oké, nem hangsúlyoztam ki eléggé... tehát kernelt csak akkor fordítok, ha valami nagyon egzotikus hardvert tuszkoltam a gépbe, ez megvolt, és akkor most beleértem azt is, hogy eszközmeghajtó meg egyéb dolgokat, pl. mplayer, is max. akkor fordítok, ha egzotikus hardverem van, mint neked a telefon.

Meg nem szoktam összekeverni a privát szférámban telefonnal felvett lomok kezelését a melóban sla-val megspékelt üzemeltetéssel. Ok, nyilván nekem urh primitiv a vércsoportom, hogy nem szoktam telefonnal semmit se felvenni, csak telefonálni.

+1. Anno az egyik telóm vásárlásakor a hölgy kirakott n+1 különböző, nagyjából azonos árkategóriájú készüléket elém, és elkezdte sorolni a drágábbak előnyeit, mire ráböktem a legegyszerűbb modellre, és megkérdeztem, hogy lehet-e vele telefonálni? Nem kicsit fagyott le a hölgyeményben az eladási program.... :-))

-1

Csak az egyik reszere reagalnek:
"azt hinni, hogy én jobb scripteket meg egyebeket írok a gentooba, mint az, aki megcsinál és letesztel egy csomagot, elég helytelen elképzelés"

Marpedig igy van. Ubuntuban talalkoztam olyan initszkripttel, amit ki sem probaltak mielott kiadtak volna az ubuntu csomagot, mert nem mukodott (volt benne egy eliras, ha jol emlekszem $1 helyett #1 volt). Azonkivul nagyon gyakran belefutok redhat/centos/debian/ubuntu vonalon olyanba, hogy az initszkript-el nem lehet restartolni a szolgaltatast, mert vagy nem allitja le rendesen, vagy a stop hamarabb visszater mint ahogy a daemon leallna, ezert a start is tul hamar indul, es a progi nem indul el. Pl.: ubuntuban zabbix-agent, centos-nal httpd. Vagy a start azt mondja OK, pedig a daemon el sem indult, vagy ugyanez stop-nal, pedig a daemon nem allt le. Gentoo initszkripteknel soha nem talalkoztam ilyennel.

A fő szempont amiért Gentoot használunk, nem a teljesítmény, nem az a pár %, ami elérhető vele.
Egyrészt hardened-et használunk, amit más is megjegyzett már itt, hogy security szempontból nem hátrányos egy szerveren.
Másrészt pont a "filozófia", a testreszabhatóság, emerge, stb.

Tehát megkérdezem mégegyszer: lehet úgy gentoo-t használni, hogy egyáltalán nem fordítok le csomagokat? Mert a *NEM* fordítok csomagot kérdésre nem válasz, hogy binhosztot gyártok és lefordítom a csomagokat...

http://www.ducea.com/2008/03/06/howto-recompile-debian-packages/
http://www.cyberciti.biz/faq/rebuilding-ubuntu-debian-linux-binary-pack…

azért érdekelne, hogy lesz hardened egy debian attól, hogy újrafordítod...

Nem. Vannak disztrók, amik a Gentoora épülnek és default bináris csomagokkal jönnek.

Egyébként meg az volna a terv, hogy a komplett Debiant újraforgatom, nem csak egyes csomagokat, méghozzá hardened gcc-vel. Azzal persze tisztában vagyok, hogy ez nem a kissebb szopások egyike.

van bennem kis pesszimizmus ennek hasznossága miatt... különös tekintettel arra, hogy az átlag lamp szerveren még mindig a hulladékul megtákolt php programokat tartom nagyobb veszélyforrásnak, nem a default debian esetleges hibáit...

Egyre inkább úgy tűnik, hogy majd nekünk is lazítani kell a feltételeken, és számolni a fél éves betanítással, de most ez nem fér bele ill. nem vgyunk akkora cég, hogy beleférjen. 1 ember pedig azért csak akad, aki a megfelelő metszéspontban van (és akad, mert jött már olyan jelentkező is).

Szerintem kevesen hasznalnak Gentoot szerver celokra...

Nincs szó a hirdetésben, hogy műszak, 24-7, telefonos ügyelet, ilyesmi? Vagy ez takarja a hosting környezetben szerzett tapasztalatot? :)

__________________________________
2e845cb4c3a5b5bd6508455b1739a8a2

Nappali műszak, van, aki 8-16-ig van bent, van aki 9-17. És most, hogy le vagyunk terhelve valóban előfordul túlóra, meg olyan is, ha valami gubanc van, este is rá kell nézni egy szerverre (távolról). De nincs hétvégi ill. éjszakás műszakbeosztás.
A hosting környezetes tapasztalatnál másra gondoltam:
- ha webhostingos tapasztaalt van, az jó, mert nálunk is van ilyen terület és a jelentkező így valószínű már találkozott olyan problémákkal (user, rendszer és security szempontból), amikkel itt is találkozhat
- ha virtualhosting tapasztalat van, akkor már használt valamilyen virtualizációs megoldást, van fogalma róla, hogy az mi, tök jó, mert nálunk is ilyen környezetben kell dolgoznia
- ha szerverhosting tapasztalata van, az is jó, mert remélhetőleg képben lesz, hogy a szerverterem hogy néz ki, milyen rutinfeladatok fordulnak ott elő

Végezhető távmunkában/részmunkaidőben?

És mennyi az annyi?:)

Ha váltani akarnék, Isten bizony, jelentkeznék. De nem akarok.

Asza, miért gentoo-zol? :)

Eleg jol el vagyok ahol vagyok. De komolyan elgondolkoztam azon, hogy a sok eterspajz szemet helyett sokkal inkabb gentoo-t cseszegtetnek.

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

nekünk a suliban azt javasolták hogy xp-n, vagy ubuntu-n legyen webszerver, amin gyakorolni lehet a webprogramozást... Mivel nekem nem a szerver hanem z azon futó dolgok voltak a lényegesek, ezért inkább a kényelem, és feltettem egy ubuntu servert, és (mindenk lehurroghat érte) nagyon meg vagyok vele elégedve. Nem fagy, viszonlag gyors, és mindent jól tud... Persze élesben nem tenném ki, de arra hogy itthon teszteljem az apach-ot, meg a phpmyadmin-t arra tökéletes...

+1
-1

egyrészt debianban is követnek el kisebb-nagyobb, néha ordas hibákat, másrészt amikor az opensource nácik beteszik a lábukat a debianba és ettől egyes gépeken használhatatlanná válik az alapértelmezett install, az baj. mert legyen már a legelső pont, hogy működik és csak a második a mindenféle elvek meg eszmék...

igen... de nekem kellet valami alap, ami rendesen megy, nem értem rá a "butításra" csak el akartam érni hogy menjen... Ez mef el tudtam érni, 5perc a synaptic-ban, némi letöltés, jelszavak, majd 3-4 beállítófájl egy leírás alapján szerkeszteni, és kész. Szóval ha gyorsan kell valami, eszembe sem jut a debian, és méginkább a gentoo, mert az ubuntu az baromi gyorsan megvan. Ha ez kell, akkor ez kell. Gyorsaságra meg ott a gentto, a debian a kettő között van.

Meg kérdezte ismerősöm hogy gogy tud legygorsabban webszervert csinálni, esetleg windows server??? Mondtam neki hogy nem. Na most aki win-hez szokot, és webservert akar, annak is jobb kezdésben az ubuntu, mert legalább nem avval szembesül hogy lehetetlen, hanem avval hogy nehézkes, de megoldható.

Ha pár dologra van szükséged (szerver fronton) eszedbe sem jut a debian, hanem az ubuntu? azért ez gigalol, ugye te is érzed, mivel az ubuntu a debianra épül, csak időnként elrontanak benne dolgokat.
Ugyanazt (pár dolog, szerver területen) ugyanennyi idő alatt debianban is meg lehet csinálni. Merthogy a csomagok nagy része csereszabatos, ergo konfigurálni sem lehet másképpen.

Gentooval csak egyetlen baj van, hogy megromlott a community-je (mondjuk ez nagy baj), en eppen ezert tertem at Archlinuxra, de sok ismerosom valasztotta az archlinuxot, vagy az ubuntu, akik hardcore gentoosok voltak.
A mai napig vannak bent feleves-eves bug reportjaim, nem is tudom elkepzelni, hogy ez hasznalhato lenne eles kornyezetben, esetleg ha egyszer sikerul beloni, es nem kell frissiteni, vagy LFS, de akkor az mar nem gentoo.

A regi gentoo develek meg inkabb elkezdtek a Funtoo es egyeb projecteket.

http://djszapi.homelinux.net

Még lehet jelentkezni vagy esetleg betelt?

Nem tudnatok esetleg a gentoo projectet tamogatni, peldaul anyagilag ? :) Talan ujra egy jo disztribuciova nohetne ki magat, mint annak idejen volt, a 'golden age'-ben :-)

http://djszapi.homelinux.net

Hogy lehetne mashogy hirtelen potolni az eltavozott tapasztalt fejlesztoket ?
(par eve ezer koruli developerbol olyan 250 volt mar csak 1 eve kb.)
Hogy fog egyszerre tobb tiz-szaz fejleszto csatlakozni ? Igenis ugy gondolom, hogy a gentoo projectet akkor lehetne a legjobban felviragoztatni, ha valami ceg oda allna moge, es ezt most tenyleg jo indulatbol mondom, semmifele offenziva nincs bennem.

http://djszapi.homelinux.net

Pont a gentoo az, ami mögé nem fog cég állni. Debianban ott vannak az ellenőrzött körülmények között készült csomagok, ha vita van, megnézed a csomaglistát és kiderül, buherált vagy eredeti.

Gentoon ugyanez? A cégnek olyan dolgokért is felelősséget kellene vállalnia, amit nem ő csinált. Nem megy, nem fogják bevállalni.

Kell még egy munkatárs, a paraméterek nem változtak, szóval a hirdetés újra aktuális.