Fejlesztői ismeretekkel bíró rendszerüzemeltető

Fórumok

Információvédelemmel foglalkozó cég programozói alapismeretekkel rendelkező rendszergazdát keres rendszerüzemeltetési és rendszergazdai feladatok ellátására.
Nagyon lényeges, hogy nem projektmunka, nem részmunka, nem távmunka, hanem teljes munkaidős főállás alkalmazotti státuszban, napi 8 órában.

Feladat:
-belső hálózat - Win AD, Linux, web, mail, tűzfal - konfigurálása, üzemeltetése
-Linux szerverek kialakítása, üzemeltetése és karbantartása,
-külső, nalógyüjtő és értékelő rendszer konfigurálása, üzemeltetése,
-syslog és egyéb log események értékelése, specifikált kategóriákba
rendezése.

Szükséges ismeretek:
-Windows Server, LINUX/UNIX, Oracle üzemeltetési ismeretek,
-Syslog-ng PE, Syslog-ng Store Box ismeret,
-ügyfelek támogatásában szerzett tapasztalat,
-Reguláris kifejezések ismerete.

Előny:
-Alapismereti szinten HTML, JavaScript, CSS, AJAX, JSON, XML, XSLT, JSP,
-Programozni nem kell, csak a patch fájlokat átnézni, esetleg javítani.

Munkavégzés helye:
Budapest

Érdeklődni:
naplozas(kukac)gmail(pont)com

Hozzászólások

egy rendszergazda miert ajaxozik?

IMHO számít a pénz. Talán ezért. Próbálják "svájcibicskával", persze más is szokott ilyesmit alkalmazni ha nincs kéznél megfelelő "eszköz" aztán ha van jobb lehetőség akkor lecserélik két szakosodott tudorra. (mindenhez azért senki sem érthet profin:-)

Köszi az észrevételt. Nem igazán a pénz. Két szakosodott tudort keresünk. Az üzemeltetéshez olyat, aki legalább alapszintű fejlesztési ismeretekkel is bír. Szósincs arról, hogy profi szinten, de legalább nyögnie kell tudni valamit, ha a fejlesztők üzemeltetési kérdésekkel megkeresik. Nem lehetetlen, a kollégák nagy részének nem megpróbáltatás és eddig nagy meglepetést sem okozott. A hírdetést egybiránt módosítottam arra, hogy alapszintű ismeretek. Szósincs arról, hogy profinak kell lenni. A hírdetést azért így adtam fel, mert a sima üzemeltetői feladatra elképesztően sokan jelentkeznek. Vannak, akik végig sem olvassák, csak lövik a cv-t. Annak azért örülök, hogy van, aki elgondolkodott a leírtakon. Ezért is módosítottam. A hangsúly az üzemeltetési részen és a regex-ek felírásán van.

Távol álljon tőlem a kekeckedés, de milyen kupleráj van ott, ahol a rendszerüzemeltető patch fájlokat néz át? QA csoport, minőségtanusítás meg ilyen hülyeségek nem fociznak?

Érdekelne még az a kérdés is, hogyha becsúszik a gikszer, akkor ki a felelős? A programozó? A rendszerüzemeltető, mert nem találta meg egy patch fájlban a hibát? a QA? ja, az nem, mert az nincs...

A kérdések nyilván nem neked szólnak és nem a te szemedrehányásról van szó...

"Hogyan képzelik azt hogy "alapismeretekkel" hibát keressen valaki?

Ez olyan mikor az építész tervező át adja kőmíves kelemennek
a tervrajzot hogy lektorálja! :)"

Hogyan képzelik azt, hogy "alapismeretekkel" hibát keressen valaki?

Ez olyan, mint amikor az építész-tervező átadja Kőmíves Kelemennek
a tervrajzot, hogy lektorálja! :)

Igen, felháborító !

Gondolom senkinek nem tűnt fel, hogy ez a topik, amibe éppen tartózkodunk, ezután - http://hup.hu/node/85284 - a topic után nyílt pár perccel és azonos nick nyitotta.

Gondolom ezt azért, mert akkor kikövetkeztethető, hogy két embert keresnek két pozícióra, de szeretnék, ha kettő olyan töltené be ezeket, akik nem csak a csajokról és a rakétáról tudnak beszélgetni, hanem szakmailag is kijönnek egymással, optimális esetben hatékonyan tudnak együtt dolgozni. Jóreggelt !

Koszonom az utolso hozzaszolast.
Es azt azt megelozoket, amelyek arra iranyultak, hogy pontositani lehessen a kiirast. A tobbi hozzaszolassal kapcsolatban pedig annyit, hogy akinek tetszik igy is a feladat, az jelentkezik. Akinek nem, az pedig nem. Eddig meg nem volt olyan hirdetes, amire ne lettek volna jelentkezok. Aki masfajta munkat keres, az masfajta munkara jelentkezik. Lehet, hogy ez a hozzaszolok egy reszenek hihetetlen, de igenis vannak olyanok, akik nyitottak uj ismeretek irant es nem zarkoznak el attol, hogy kollegaiktol egyuttmukodjenek. Oket keressuk. Akinek ez ne szimpatikus, az nem jelentkezik. Foleg a felhaborodasokat nem ertem igazan. Sot egyaltalan. Mi van egy allasajanlatban felhaborito? Az, hogy munkalehetoseget biztosit azoknak, akik dolgozni akarnak? Hogy hogyan kepzeljuk, hogy alapismeretekkel hibat keressen? Ugy, hogy nemes egyszeruseggel, ha nem ert hozza, akkor beletanul!!! Ez eddig is remekul mukodott :)
Kulonben pedig a feladat kicsit tul lett dimenzionalva. Normal,rendes rendszeruzemeltetoi feladat, aminek egy resze belso, masik resze kulso uzemeltetes. Akinek tetszik az jelentkezik, vagy mar jelentkezett is. A kiirast ujra modositom es az alapismeretek reszt kiveszem. Rendelkezzen csak egyszeruen ismeretekkel :) Mieleott ujra megkerdezi valaki, hogy hogyan kepzeljuk a fejlesztoi ismerettel rendelkezzen, hat ez az elkepzeles es ennyi. Ez egy ilyen melo.

"akik nyitottak uj ismeretek irant es nem zarkoznak el attol, hogy kollegaiktol egyuttmukodjenek"

Nem hiszem hogy arról lenne szó, hogy nem működnének együtt a kollégákkal.
Meg hogy nuku új ismeret szerzés.

Biztosan vannak a követelményeknek megfelelő személyek,
de azok nem annyit kérnének, mint egy átlagos munkaerőre szánnak(keret).

A H.R. "kolléga" nem érti, hogy ez bizony nem default
renccergizdára szabott követelmény és a sokat kérőket
első lépcsőben "kiselejtezik".

Megint csak azt tudom mondani, hogy annak, aki ilyen jellegű, vagy hasonló állást keres, annak ez egy lehetőség, a feltételezhetően sok másik mellett.
Keresünk egy üzemeltetőt és egy fejlesztőt. A fejlesztéseket le kell tesztelni, a rendszert üzemeltetésre át kell venni. Implementálni és üzemeltetni kell ügyfeleknél. Mielőtt bárki rákérdez, vannak külön felhasználói tesztek, aminek elvégzése természetesen nem üzemeltetői feladat. Azt a felhasználók végzik :)
Még egyszer. Nem kellenek hozzá átlag feletti képességek. Az eddigi jelentkezések alapján a rendszergazdai tapasztalattal bírók nagy része be is ír a cv-be hasonlókat. Nem kell semmit egyedül kitalálni, van segítség. Csapatmunka. De még az is belefér, ha nincs tapasztalat. Elég az affinitás. Jöhet pályakezdő is, akit érdekel a feladat. Akit nem, annak úgy is tök mindegy. Az a lényeg, hogy tetszik-e a meló. Akinek igen, az érdeklődik. Dob egy mailt és felteszi a kérdéseit.

A hozzászólásokból azt kellett volna levonni, hogy jobban megfogalmazott és jobban körülhatárolt job description-nel mindenki jobban járt volna, de kifejezetten a te megrendelőd az, aki jobban jár.

Mifelénk nem annyira divat azt mondani, hogy ez az álláskiírás koherencia terén pici kihívásoknak nézhet elébe, mi megmondjuk, hogy ez meg ez marhaság. Az a néhány hr-es, aki megfogadta az észrevételeket, még mindig jól járt, ergo a munkaadója is jól járt.

Azon sem ártana elgondolkodni, hogy látsz egy cv-t, jelentkező életkora mondjuk 24-28 év, a képességei között fel van sorolva 12 darab, egyenként 3-5 évet igénylő témakör, amiben jártas. Te ezt elhiszed? Ha nem, minek ködösíteni?

+1.
Persze lehet c++ meg java meg php kódot írni pár hónap nyelvhasználat után, de nagyon nem mindegy, hogy valaki 3 hónapja c++-ozik, vagy 3 éve. Nagyon meglátszik az eredményen, hogy mennyire van otthon a nyelvben az illető. Szerintem elég necces 3-4 év alatt becsülettel megtanulni több, egymással csak köszönőviszonyban lévő (szintatikailag hasonló) nyelvet.
És akkor a sok operációs rendszer adminisztrátori használatáról már ne is beszéljünk. Felhasználói szinten majdnem mindegy, hogy windows/linux/akármi amíg lehet kattintgatni és ott van az ablakban mit lehet beállítani és mire, de az adminisztráláshoz már ismerni kell a rendszer lelkét, ami megint nem 2 hetes "meló" a sok különbség miatt.
--
ahan nem

Nem biztos, hogy különböző dologról beszélünk. Nem ez az első státusz, amit itt hirdetünk. Mielőtt félremenne a dolog, nem vagyok fejvadász, a saját cégem számára hírdetek. Eddig az a tapasztalat, hogy akit érdekel az állás, az érdeklődik. Több kollégám jelentkezett itteni hírdetésre. Sőt! Ellenben a fizetős hírdetésekre, amire töménytelen és hasznavehetetlen cv érkezett, az itteni hírdetés hatékony. Keresünk itt alkalmazottat, ill. gyakran projekt munkára szakértőt. Mi valóban hozzáértő embereket keresünk, azért hírdetünk itt. Ez az első körös szűrő :) Cv alapján nem vagyok hiszékeny. Viszont az nem rendkívüli, hogy 24-28 éves korára már rendelkeznek kollégák több éves tapasztalattal. Esetükben a diploma sem releváns. Előbb-utóbb megszerzik majd. Viszont hosszú évek óta ebben élnek, számukra az iskola csak rendszerez. Az, aki ezt a szakmát a diploma megszerzését követően kezdi, és akkor kezd el gondolkodni, hogy mivel is szeretne fogalkozni, az nálunk sajnos eddig nem működött, bár próbáltuk már. Az pedig a mi szakmánkban nem ritka, hidd el, hogy egy üzemeltetést végző ember baggatni tud a fejlesztéshez. Az észrevételeket viszont köszönöm. Tényleg nagyon tanulságosak. És minden olyan segítséget, ami segít közelíteni ahhoz, hogy mi is igazán a feladat. A kollégáink mindegyike magas kvalitású, vagy törekszik erre. Tisztességesen elmondjuk mi a munka és mik a feltételek. Cv-től függetlenül kb. max. 1 perc alatt ki szokott derülni, hogy kölcsönösen megtaláltuk-e egymást. Ez az eddigi tapasztalat. De szerintem a lehetőséget meg kell adni és kapni egyaránt. Minden egyéb észrevételt szívesen fogadk és minden kérdést szívesen megválaszolok.

Az, aki ezt a szakmát a diploma megszerzését követően kezdi, és akkor kezd el gondolkodni, hogy mivel is szeretne fogalkozni, az nálunk sajnos eddig nem működött, bár próbáltuk már.

+1, bar a vege kilog, en nem itt dolgozok, de ketlem, hogy az ilyenbol jo szakember lehetne.

28 éves korára egy it-snek nagyjából 3 év munkatapasztalata lesz. Egy vagy egy-két területen. És ez a mondandóm lényege. Azt teljesen kizártnak tartom, hogy valaki 28 éves korára gyakorlatilag a teljes it minden mai modern területén 3-5 év tapasztalattal rendelkezzen. Pólyás kezében csörgő szokott lenni, nem java ref guide.

Azt nem ertem, hogy honnan veszed, hogy az IT minden teruletehez erteni kell? Telco-hoz pl. nem kell, meg ahogy elnezem a hirdetest, Cisco-hoz se. Egy rendszergazda meg azert tudjon mar legalabb ket programnyelvet kozepszinten elkezelni.

Egyvalamiben van igazad, a hirdetes egy kicsit rosszul indult neki a dolgoknak, es utana mar csak javitgatva lett. Azonban te olyasmiket is bele akarsz magyarazni ami nincs is benne igazabol. Lehet, hogy a patch fajlokat csak annyibol kell megnezni, hogy jo-e a formatum, vagy ki tudja. Nem gondolom azt, hogy egy auditalassal foglalkozo ceg (ez itt a reklam helye: a ceg a http://praudit.hu ) majd pont toled fog tanacsot kerni a belso mukodesehez.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Van olyan kollégám, aki 22 éves és már van 2 év munkatapasztalata csak itt nálunk, de már gyakorlottan érkezett hozzánk is. Még mindíg tanul, hogy rendszerezze a tudását, amit nem a munkahelyén kezdett el megszerezni. Kb. 8 éve kezdett el a szakmával foglalkozni. Sorolhatnám tovább. Lényeg, hogy olyan valakit keresünk, akit egyéb iránt is érdekel ez a szakma, azt pedig meg fogjuk tudni állapítani, hogy alkalmas-e vagy nem. Ő is el fogja tudni dönteni, hogy érdekli-e vagy sem. Abban igazat adok neked, hogy ilyen affinitású embereket nehéz találni. De eddig még minden pozíciót sikerült betöltenünk. Amit próbálok itt lányos zavaromban körülírni, az az, hogy nem vakok közé keresünk félszeműt. Lehet, hogy kicsit tovább tart, de igyekszünk :)

"Azt teljesen kizártnak tartom, hogy valaki 28 éves korára gyakorlatilag a teljes it minden mai modern területén 3-5 év tapasztalattal rendelkezzen."

Segítek neked. Fenti állításod igaz egy 1500 éves emberre is, azaz kizárt, hogy az IT minden mai modern területén bármilyen tapasztalata legyen. Az IT mára az egyik legszerteágazóbb iparág/tudományág/izé.

:D Még mindig nem tudod a lényeget kiragadni. Be kéne szerezned egy lényegkiragadó diplomát már....olyat, ami működik. ;) Mellesleg feltűnt neked, hogy nem vitatkoztam, hanem éppen ellenkezőleg ! Alátámasztottam ! Sőt ! Nyomatékosan alátámasztottam.

Sajnos én már kilógok a kategóriádból (29 éves vagyok), de valószínűleg megfelelek az álláshirdetésben kiírtaknak.

Van bőven tapasztalatom rendszeradminisztrációban is és programozás területén is, sőt, konkrétan log managementtel is foglalkoztam (speciel rsyslog és splunk volt az alap, nem syslog-ng, de merem állítani, hogy pár nap alatt utánaolvasok a syslog-ng-nek is). Emellett elég jól értek még pár másik dologhoz is, pl. Microsoft OCS szerverhez. Gondolom ezekre mindre kellene egyenként 3 év.

Milyen kár, hogy 29 évesen már 4 év tapasztalatom van, így nem tudom megcáfolni az állításodat :-) (egyébként 21 éves korom óta dolgozom)

Igazán örülök, hogy a hírdetés alapján elvégzett önteszten átmentél :) Akkor ez azt jelenti számomra, hogy a kiírás alapján van remény! Van olyan, aki meg tud felelni a kívánalmaknak. A kiírás nem túlzott, hanem csak egy bizonyos kör számára lehet érdekes. Az életkor és gyakorlati idő közötti összefüggések is más értelmet nyertek számomra :) A gyakorlati időbe én eddig nemcsak a munkahelyen eltöltött időt számoltam bele. Gyakorlatot nemcsak munkahelyen lehet szerezni, és fordítva. Van olyan munkahely, ami semmire sem jó gyakorlatszerzés szempontjából. Ennek a mérése ilyen formában elég nehéz tud lenni. És mint írod is, hogy a gyakorlat lényege nemcsak abban rejlik, hogy értesz-e valamihez, hanem, hogy mennyi idő alatt tudsz valamit elsajátítani.

igazabol inkabb azt erzem, hogy annyira fikazzatok a hirdeteseket, amennyire a hirdeto hagyja magat.
itt volt egy nagyjabol korrekt hirdetes, elhangzott 1-2 epito jellegu kritika, amit a hirdeto megfogadott, modositotta a hirdetest, es megkoszont, es ennek hatasara elszaladt a paci egyes emberekkel.

hogy a sajat 2 centemet is hozzaadjam a tortenethez, en szemely szerint eleg sok olyan rendszergazdaval talalkoztam akinek fogalma sincs a fejleszteshez, es vica versa: csomo olyan fejlesztovel, akinek fogalma sincs arrol, hogy mi tortenik a szinfalak mogott, hogyan kellene takarekosan banni a redszer eroforrasaival, hogyan irjunk olyan query-t, amit lehet biztonsagosan replikalni.
Es altalaban ezek az emberek szoktak mindig szajalni, hogy nekik ahhoz nem kell erteniuk, mert a mysql-t meg a query-ket majd optimalizalja a dba, a js-t meg a html-t majd megirja a sitebuilder, a kodbiztonsagrol gondoskodik az it-security csapat, a tesztelest majd csinalja a QA, etc.
Mindezt egy 6 fos garazscegnel egy 100.000 forintos webshophoz.
Szoval szerintem szukseg van multifunkcios emberekre is.
Kis cegeknel azert mert nincs eleg feladat egy onallo QA csapat fenttartasahoz, viszont ettol meg tesztelni kell a termeket, nagy cegnel meg azert, mert szukseg van 1-1 olyan emberre, aki ralat tobb teruletre is, hogy ossze tudja fogni ezen reszlegek munkajat, vagy eppen hogy rajojjon, hogy most a mysql query vagy a rosszul configolt mysql tehet rola, hogy fagyogat a mysql, vagy hogy magas a load.
Ja, es helybol ismerek is par embert, aki mind fejlesztokent, mind uzemeltetesi vonalon megallja a helyet, es van is rajuk kereslet.

Tyrael

Nem mondtam, hogy nincs ember, aki fejleszteni es adminisztralni is kepes, megsem tartom realis elvarasnak.
Szuksegesnek sem. Nyilvan vannak kulonleges esetek. Az en olvasatomban eleg, ha a rendszergazda annyi fejlesztoi ismerettel rendelkezik, hogy tudja, megoldhato-e egy adott celeszkoz elkeszitese, ha oneki arra szuksege van, es ha ezen igenyevel programozohoz fordulna; illetoleg egy keszen kapott software-t kepes legyen tetszoleges allapotbol/kozegben/modon telepiteni, ha az arra keszen all. Meglehet, en nem tudom, mi az a rendszergazda. Ez persze alapvetoen szar lenne, hiszen egy ideje annak tettetem magam.

en rendszergazdakent kezdtem, most programozasbol elek, mellesleg karbantartom a ceg szervereit (rhel foleg). kis ceg, nem akarunk kulon embert erre tartani, raadasul igy gyorsabb. most felejtsem el az "elozo eletembol" valo tudasom? :)

szerintem nem egyedul vagyok ezzel.

Nos, voltam naluk allasinterjun. Kellemes ceg, es valoszinuleg kellemes hely is. Ahogy elneztem, minimum ketkoros interju van, elso korben meg a fizetesrol sem esett szo.

A munka kettos lenne:
- Egyfelol uzemeltetni kellene a ceg belso szervereit (leveledzes, gondolom fileszerver, tuzfal, etc...)
- Masfelol a ceg elsodleges profilja a logelemzes, egy sajat fejlesztesu cucc segitsegevel elemzik a logokat, es valogatjak le az auditalashoz szukseges elemeket. Ennek uzemeltetese lenne meg feladat, illetve - ha jol ertettem - idonkent vannak az ugyfelektol bugok, amiket kezelni kell.

Tobbet nem mondok, az interjun a reszletek ugyis kiderulnek, menjetek el, es hallgassatok meg :-)
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.