Cillian Murphy rohadt jó színész

Peaky Blinders után azt hiszem lesz megint egy jó alakítása ☝‍️

Hozzászólások

Ez részemről is egy nagyon várt film, a történelmi hűségre kíváncsi vagyok. Oppenheimer sztorija a valóságban is jó volt.

Viszont a tököm tele van azzal, hogy sok rendező, főleg Nolan az Eredet óta telebassza a trailekeret ezzel az erős basszus hangzással. A Dunkirk a hangzásvilág miatt volt számomra nézhetetlen film.

https://www.smithsonianmag.com/smart-news/how-that-annoying-drone-from-…

Ha olvasva is érdekel a történet, akkor van egy-két tényleg nagyon jó könyv a témában, és még az utóbbi időkben is derültek ki részletek a sztoriból:

Kai Bird & Martin J. Sherwin, American Prometheus (Alfred A. Knopf, 2005) Oppenheimer életrajza, tudtommal elég pontosan, elvileg ez a film alapja

Richard Rhodes, Making of the atomic bomb (Simon & Schuster, 1986) a Manhattan-terv elég pontos története, vannak folytatások (a hidrogénbombáról, a fegyverkezési versenyről)

Graham Farmelo, Churchill's bomb (Faber & Faber, 2013) az angol program története, ami előbb kezdődött, úgy néz ki, nagyobb lökést adott az amerikaiaknak, mint az Einstein-levél, és pl. benne van Frisch és Peierls szerepe (akik, úgy néz ki, Szilárdtól függetlenül eljutottak a láncreakcióig, és rögtön megbecsülték a kritikus tömeget és a bomba erejét is).

Ha az érdekel, hogy mennyi fizikát tudtak az elején:

Robert Serber, The Los Alamos primer (University of California Press, 2020)

Ha pedig érdekel a kémkedés része a sztorinak, akkor két jó könyv:

Frank Close, Trinity (Allen Lane 2019, Penguin Books 2020) Klaus Fuchs története

Frank Close, Half life (Oneworld, 2015) Bruno Pontecorvo története

Az orosz programról is szívesen olvasnék egy jó könyvet. Rhodes könyvében sokminden van róla, de nem olyan részletes.

Érdemes még elolvasni ezt is a témában, az egyik fejezet kifejezett Los Alamos-al foglalkozik:

https://qubit.hu/2023/03/12/az-ember-a-jovobol-neumann-janos-a-vilag-eg…

Oppehheimer hívta Neumann-t Los Alamos-ba mert nem boldogultak az explóziv lencsékkel amik összepréselik a plutóniummagot.

> Oppenheimer sztorija a valóságban is jó volt.

gyalázat

>  hangzásvilág miatt volt számomra nézhetetlen film.

Ha nem tetszik, h a pénzedért teljes erőből  beleüvöltik a füledbe: mi határozzuk meg h mit nézel, mi jó és mi a rossz, mi tematizáljuk a napjaidat, gondolataidat, akkor legyél goj! Moziba vagy 25 éve nem voltam - nem kívánok megsükeltülni a pénzemért. De évek óta már torrenten sem szedem le a filmeket, mert hát ugyanaz a zsidó psziché vetít, beszél az összesből, amire ép eszű ember nem lehet kiváncsi, sőt!  
Az meg h valaki "rohadt jó színész" nem egy akceptálandó tulajdonság. A színészkedés nem érték, ellenkezőleg. Némi csavarral épp attól lehet valaki jó színész, h a színészet démoni jellegére mutat rá - de nem fricskaként, esetleg humorizálva, hanem teljes komolysággal: a jó színésztől azt várom el h dekonstruálja a színészetet. 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

A '89-es Fat man and little boy is egész jó volt.

Szerintem ez már a Batman film kapcsán nyilvánvaló volt ... 

Fedora 38, Thinkpad x280