A hipochondriáról ....

Azt vettem észre, hogy egyre több körülöttem a hipochondriás. Ami egy komoly pszichés zavar (szerintem ne tompítsuk: betegség). És kurvára meg vagyok győződve arról, hogy ebben szerepe van az olyan szaroknak, mint az a sok elektronikai kütyü amit az emberek magukra aggatnak, amivel körül veszik magukat újabban ... Ami folyamatosan mér, elemez, sugall, ösztönöz ... a különböző watch-ok, karkötők, megfigyelők, okostelefon app-ok (amik nem mellesleg valamiféle vásárlásra ösztönöznek a végén ...)

De, nem csak az emberek magukkal teszik ezt ... a gyerekeiket is kényszeresen hordják különösebb ok nélkül azonnal orvoshoz, önjelölt szakértőkhöz, gyógytornászokhoz, svindlerekhez, csontkovácsokhoz, csomóbogozókhoz, vércsepp analizálóhoz, lélekjavítókhoz és még a jó ég tudja mennyi snake oil bohócokhoz ...

Vélemény?

Hozzászólások

hipochondria

Gyakran párosul a psziché egyéb kóros zavaraival, például paranoiával.

 🤷‍♂️

Most komolyan ... egy fülhallgatónak szerepe kell legyen, hogy azzal stresszelje a használóját, hogy milyen a hallása és mennyi a hőmérséklete? Nem lenne elég, hogy kurva jól szól? Esetleg, kibírja egy hétig töltés nélkül? Nem ezekkel kellene inkább foglalkozni? :D

trey @ gépház

Egyetértek, szerintem is sokan beszélik be maguknak a betegségeket, de ilyen emberek régen is voltak, apósom mesélte hogy anyósa 30 éve minden nap meg akar halni valamiért (közben ma reggel is vidáman locsolgatja a virágait), mostanában én anyósom jut minden egyes netes keresés végén oda hogy rákos, pedig csak köhögött kettőt.

Amúgy nagyon közeli példa, hétvégén a kisebbik gyerkőc elkezdett este furán zihálni és sírt mint az őrült hajnali háromkor. Párom azonnal ráugrott a google-re és indult a pánikdominó, előkerültek mindenféle webdoktor oldalak amik a lehető legrosszabb forgatókönyveket hozták le, én csitítgattam a gyereket és sétáltam vele, asszony már öltözött hogy megyünk a heim pálba amikor a gyerkőc tolt egy iszonyat nagy -mármár engem is megszégyenítő- pukit, rá fél percre böfögött egy nagyot aztán fejét a vállamra hajtva kb instant elaludt, azóta kutya baja.

Nagyon hamar megtanultuk, hogy nem a neten nézünk utánna mi a gyerek baja,mi is az első gyerkőcnél gugliztunk aztán meg stresszeltünk....
Viszont a netes élményeknél a másik, hogy ha nem szopik a gyerek.... feleségem valami facebook csoportra talált, akik szerintem már olyan szektások, hogy  kb szoptass az életed árán is.
onnan is léptünk gyorsan, meg rátértünk a tápszerre :)

Lehetne ennek, a szemelyes egeszsegugyi adatgyujtesnak ertelme, HA a

gyujtott adatok, hozzaerto! orvossal kerülnek rendszeresen kiertekelesre ->  eredmenyek alapjan AI korai felisemeres -> mar az eszkoz is tud szolni elore, hogy menj orvoshoz mert gyanus vagy stb.

Szoval nem csak a felhobe megy, hanem segiti az orvosok munkajat.

Nyilvan ez e füles nem ez a kategoria szerintem.

Szoval nem csak a felhobe megy, hanem segiti az orvosok munkajat.

Szerintem ez csak hajlandosag kerdese. A HealthKit tok jol egyuttmukodne klinikai rendszerekkel is, ha odaengednek, de persze most sem lenne tilos egy felvilagosultabb haziorvosnak elkernie bizonyos adatokat toled, mondjuk amit az Apple Watch osszerak rolad.

Amire ki akartam lyukadni, hogy ahogy létezik "low battery anxiety", szerintem létezik az ilyen kütyük által biztosított adatok okozta pszichikai terhelés is. Vagyis, ha kevesebb adat bombázná a felhasználót, kevesebbet foglalkozna azzal, hogy "jaj, hány kiló vagyok", "jaj, léptem-e eleget", "jaj, ittam-e eleget", "jaj, kihagyott-e a szívem", "jaj, hőemelkedésem van-e", "jaj, felment a pulzusom", "jaj, jó-e a ciklusom", "jaj, jól aludtam-e az éjjel", "jaj, jó fázisban ébredtem-e" stb.

Nem azt mondtam, hogy ne foglalkozzon az egészségével. Mérje a vérnyomását hetente, havonta, menjen el szűrővizsgálatokra, vagy ha panasza van.

De az, hogy egy elektronikus eszköz folyamatosan nógat, noszogat, riaszt, pampog, ez szerintem nem egészséges.

trey @ gépház

Utopisztikus (mese)filmekben, regényekben a tudomány vívmányai mindig az emberiség jólétét, és fejlődését szolgálja.

Ezzel szemben van a valóság, ahol a gyógyszeripar a szenvedés elnyújtott szintentartását, az orvostudomány a tünetek kezelését, a génvarázslás annak a pár rokefeller és rocsild leszármazottnak a 200 évig életbentartását szolgálja csak. Az átlag proli 100 vagy 100p év múlva is csak ugyanolyan szenvedő létforma lesz mint most. Feltéve ha 100 év múlva lesz még emberiség, és nem pusztította ki valamelyik elmebeteg barom egy piros gombos atomháborúban.

Szerintem el kell különíteni az orvoslást és a sarlatánságot.

Az előbbi fontos és szükséges, az utóbbi pénz lehúzás és végső soron önbecsapás.

Szomorú, hogy nehéz jó szakembert találni, mert tele van a piac sarlatánokkal.

Egyrészt a kütyük. Meg az a sok faszság amit a neten összehordanak, az olyan bulvár cikkekk, hogy:

Ezekre figyeljen, ha el akarja kerulni vagy ezek a tunetek sulyos problémat jelezhetnek stbstb

Nem mondom bennem is van/volt ilyen, sot csaladban is akad. Egyelore engem tart a jozan esz, ugyanis ha van egy kis megszedules, vagy fejfajas az nem jelent agytumort, foleg nem eveken at tapasztalva :D Ha valodi tumor lenne, az elvinne par honap alatt.

Szóval inkább a józan ész is hiányzik az emberekből szerintem ...

Fedora 38, Thinkpad x280

Van arckönyvön egy csoport, ahol kizárólag orvosok válaszol(hat)nak névvel, vagy név nélkül feltett egészségügyi kérdésekre.

Hetente legalább 1-2 alkalommal ledöbbenek, hogy mennyire aluledukáltak és hipochondriások az emberek. Beleborult a C-vitamin tabletta a fürdővízbe (?), most ki kell-e fertőtlenítenem a kádat?
Férjem fűkaszával bedarálta a kutyasz*rt, elkaphat valami fertőzést? 
Köhög a gyerek, a magáneü-ben végezhető összes labort végigcsináltuk, ja, de háziorvosnál még nem jártunk...
...és társai...

Férjem fűkaszával bedarálta a kutyasz*rt, elkaphat valami fertőzést? 

Mondjuk jogos kérdés, nem ezért f@sz az illető, hanem illene valami védőöltözet/plexipajzs. Azért, ha pl szembe megy, okozhat gondot.

 

Ismerősi körben is van, aki zargatná a doktort állandóan. Ő nem beképzeli, csak öreg és beteg, az orvosoknak meg nincs ideje/ereje. 

Annyira felháborodtam, hogy majdnem a monitorra köptem a snake oilt, amit épp szürcsölgetek. A halott lélekbúvárom is előre figyelmeztetett a jósnőmön keresztül, hogy ne olvassam a blogbejegyzéseidet. Megyek is és levetetem magamról a rontást a biztonság kedvéért.

A gyogytornaszt kivehetned a bohockosarbol mert nem illik bele.