Az indítás bonyolultságáról ...

Reméljük, hogy egy kiherélt F16-os ennél egyszerűbben indítható ... 🤔

Hozzászólások

Ebbol maga az 'inditas' az elso par masodperc (ennel sokkal korulmenyesebben indithato hadaszati jarmuvek is vannak, sot...), a tobbi az mar a kulonfele extra rendszerek beallitasa/engedelyezese

Te egy kibaszott civil vagy , aki talált egy videót , ás "hahahaha" mekkora "szar" hát nem jó ... közben fogalmad sincs arról , hogy adott esetben X gépről Y -ra mennyi idő kiképezni.

TE egy szarkavaró blikk bulvár híres lettél. Gratulálok.  Ez megy a trey vonaton, de gondolom trey már vezetett F16ost is .. vagy repült valamivel ... vagy elhagyta a munkahelyét ..

És itt kérem hogy akkor töröljél erről a hup.hu -nak nevezett blikk ről .. Köszi

Persze, hogy meglepődött, most tudta meg, hogy a vadászgépek elindítása nem úgy megy, hogy elfordítom az indítókulcsot és gázt adok. Pedig Csárlisín pont úgy csinálta a Hotshots 1-ben. :)

(Lehet, hogy a többi dolog sem volt igaz abban a filmben?! :D )

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Azért szoktam ilyeneket kérdezni, mert az elmúlt hónapok történéseinek van többféle, egymással nagyon kis átfedést mutató verziója. Még a te általad preferált politikai oldalon belül is szokott lenni többféle belőle. Én arra vagyok kíváncsi melyik "valóságot" tartod valósnak éppen. :)

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Mivel én nem olvasok Origo-t, csak, ha ti linkeltek ... Ti olvastok Origo-t, de nekem hánytorgatjátok fel?

De, csak tippelek, mert még mindig nincs válasz tőletek arra, hogy melyik ez az oldal ...

BTW: megy már a beismerés, hogy játszottad a hülyét?

Illetve, a fontosabb kérdés még mindig a nyitó .... Hogyan fogják ezeket a gépeket vezetni a gyorstalpalóról kijöttek? Elnézést, hogy érdekel, hogy mire költi a pénzt az EU, ha már azt forszírozza, hogy fegyverekre dobjanak össze a tagországok _újfent_ nekik ....

trey @ gépház

Úgy fogják vezetni, hogy a háború bocsánat különleges katonai művelet nem fog egyhamar végetérni. Sajnos elég hosszan el fog húzódni ahhoz, hogy azt a pár pilótát és a sokezer fős földi kiszolgáló személyzetet rendesen kiképezzék. Hosszan ki lehetne ezt fejteni egyrészt-másrészt pontokban, ahogy Nógrádi szokta, de röviden ha az ukránoknak sikerülne is kiszorítaniuk az orosz haderőt a területeikről az oroszok akkor sem fogják abbahagyni, már csak azért sem, hogy a "háborúban álló" státusza miatt Ukrajnát ne lehessen felvenni a NATO-ba.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

De honnan jon ez a "gyorstalpalo"? Elarulod vegre hogy hol talalkoztal ezzel? Meg a multkor guglival talalt origos cikkben is azt irtak hogy jovo ev vegere lesz megfeleloen kikepezve a szemelyzet, ki/hol mondta hogy "gyorstalpalorol" van szo? Illetve mit jelent ez a "gyorstalpalo" jelen esetben? Vagy az egy evnyi kikepzest tartod annak?

Meg a multkor guglival talalt origos cikkben

El kéne engedni ezt a hiteltelenítési kísérletet ... Jeleztem, hogy nem olvasok Origo-t ...

azt irtak hogy jovo ev vegere lesz megfeleloen kikepezve a szemelyzet, ki/hol mondta hogy "gyorstalpalorol" van szo?

“I think it’s possible to teach a Ukrainian pilot to fly an F-16 in three months,” Layton said.

Illetve mit jelent ez a "gyorstalpalo" jelen esetben?

As for pilot training, Layton and the active F-16 pilot who spoke to CNN both say three months of training is for the basics – getting the plane up in the air, keeping it there and landing it safely. Combat roles become much more complex, however. F-16s are easy to learn how to fly, but employing them effectively in “a dynamic threat environment” could take years, according to the pilot.

“Learning to fly an F-16 is only one part of the battle. American pilots first learn to fly, then they learn how to lead two F-16s, then four F-16s. This is a multi-year process, and that’s just for the basic tactical unit of employment,” the F-16 pilot said.

Tehát, hogyan lesz a gyorstalpalót végzett ukrán pilótákból olyan képzett, harci helyzetben is helytálló pilóta, amilyet az amerikai hadsereg évek alatt állít elő?

Ez a kérdésem a 0. perctől kezdve ... Most már jöhetne valami értekelhető válasz is a terelésen, ragequit-en, mellébeszélésen, fals origózáson kívül is ...

trey @ gépház

"El kéne engedni ezt a hiteltelenítési kísérletet ..." WUT? ki akar hitelteleniteni kit/mit? :S

"Jeleztem, hogy nem olvasok Origo-t ..." - de nem voltal hajlando elarulni hogy mi a context, csak szokas szerint mellebeszeltel. En meg ezt talaltam. szornyu, mi?

Az idezett kijelenteseid melyike allitja, hogy gyorstalpalon fogjak kikepezni az ukran pilotakat, akik aztan mennek majd oroszt loni? Eppen az ellenkezojerol van szo, elmondjak hogy egy kikepzes hosszu, komplex folyamat.

 

"Tehát, hogyan lesz a gyorstalpalót végzett ukrán pilótákból olyan képzett, harci helyzetben is helytálló pilóta, amilyet az amerikai hadsereg évek alatt állít elő?" - A kerdesem ugyanaz: ki allitja hogy igy lesz? 

 

"Ez a kérdésem a 0. perctől kezdve ... " - nem, a 0. perctol csak a szokasos arrogans gunyolodast hozod, es harom napja nem vagy hajlando elarulni, megis mi a francrol beszelunk.  Es meg mindig nem tudjuk, hogy ki is allitotta amit hajtogatsz, hogy "a gyorstalpalót végzett ukrán pilótákból olyan képzett, harci helyzetben is helytálló pilóta,", mikor meg a partpropaganda es az altalad hozott idezetek is az ellenkezojet mondjak...

Szoval ismet: Ki, mikor, hol allitotta hogy lesz "a gyorstalpalót végzett ukrán pilótákból olyan képzett, harci helyzetben is helytálló pilóta, amilyet az amerikai hadsereg évek alatt állít elő?"

Te miről beszélsz? Szerinted miért mondta, hogy kurva hosszú kiképezni egy ilyen pilótát? Mert senki sem állította az ellenkezőjét? Kezdetektől fogva az volt a wishful thinking, hogy majd "kérünk F-16-ot és már nyerünk is". Most meg be akarod mesélni, hogy tulajdonképpen mindenki, aki F-16 szállítás mellett érvelt, az 3+ éves képzési időkben gondolkodott?

Na ne röhögtess ...

trey @ gépház

"Szerinted miért mondta, hogy kurva hosszú kiképezni egy ilyen pilótát? " - hat nem is tudom... mondjuk elkepzelheto hogy azert, mert tenyleg hosszu ido?

"Kezdetektől fogva az volt a wishful thinking, hogy majd "kérünk F-16-ot és már nyerünk is"." - sokadszorra: ezt ki, hol, mikor mondta?

"Most meg be akarod mesélni, hogy tulajdonképpen mindenki, aki F-16 szállítás mellett érvelt, az 3+ éves képzési időkben gondolkodott?" - hol irtam ilyet?

The internal Air Force assessment, dated March 22, concluded that at least some Ukrainian pilots could be trained to fly the F-16 in four to five months.

4-5 hónap = gyorstalpaló

Évek kellenek a pilóták kiképzésére. Az, hogy felszáll, meg le, az nem képzett vadászgép pilóta. A vadászgép nem azért száll fel, hogy fenn legyen, hanem hogy harci cselekményt hajtson végre. Orosz pilótákkal szemben, akik az orosz technikát repülik adott esetben évek óta, gyakorlattal.

trey @ gépház

" at least some" - tehat egy-ketto lesz kozuluk, aki. Gondolom olyan akinek van komoly tapasztalata rokon gepeken. Tekintve hogy a Part propagandasajtojaban is lehozott idezett szerint az ukranok jovo ev vegere varjak a kikepzes befejezeset, nyilvan nem varjak ok sem amit fent irtal, vagyis hogy valami "gyorstalpalo" utan majd mesterpilotaik lesznek.

 

"Évek kellenek a pilóták kiképzésére." - persze, nullarol kezdve. Azt, aki mar sok evet repult kulonfele gepeken, nem kell minden ujabb tipusra evekig kepezni. Ez osszecseng azzal, hogy egy-ket veteran 4-5 honapos traininggel F16-ra is kikepezheto, meg azzal is, hogy jovo ev vegere varhatoak az F16-ra atkepzett pilotak es mernokok (itt mar gondolom nem 1-2 kivalasztottrol, hanem altalanos pilotak atkepzeserol van szo, de ez csak privat velemeny)

Rendben, akkor mikor lesz 200 darab gyakorlott ukrán F-16-os pilótája géppel Zelenszkijnek?

Mert ennyire jelentette be az igényét. Mikorra szerette volna? Jövő év végére? Ez hol olvasható?

Nem igazán érdekel semmilyen párt sajtója. Még ideírhatod a te tippedet is.

trey @ gépház

Mondjuk úgy, hogy az orosz állami propaganda wishful thinking-je, hogy az ukránok egy gyorstalpaló után rögtön mennek éles bevetésre az F16-osokkal, majd rögtön jól lezuhannak vele. Nyilván érthető, hogy ezt nyomják, mert nem szeretnék, ha idővel az ukránok fel lennének szerelve modern fegyverzettel.

"Az elhúzódó konfliktus abból adódik, hogy a nyugat folyamatosan fegyverrel látja el Ukrajnát." - na, ez meg ugye a másik orosz (és sajnos magyar kormány-) propaganda, hogy a háború az csak úgy "van", azt csak úgy "vívják" az ukránok, anélkül, hogy bármiféle ellenség meg lenne nevezve. Vagy amikor ritkán meg vannak nevezve az oroszok (mert az adott külpolitikai fórumon teljesen szalonképtelen lenne), akkor is úgy tesznek, mintha valamiféle vis maior természeti csapás lennének, és az ő oldalukon semmiféle emberi döntés nem lenne. Különösen vicces ez, mikor Szergej Lavrov és Medvegyev szájából hangzik el.

(Ha gonosz személyeskedő lennék, akkor azt mondanám, hogy loop. :D)

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Ja, olyannyira orosz propaganda, hogy a CNN-en idézik az amerikai pilótát, szakértőket. A cikk címe:

F-16s for Ukraine: Why Kyiv would still face big hurdles in using the US-made fighter jets

Konklúziója: ha netán túl is lendülünk a több éves képzés, a kifutópályák hiányán, alkatrész-ellátottsági problémákon, a karbantartási igényeken, a horribilis pénzbe kerülő F-16-as fegyvereken, semmit sem fog segíteni az ukránokon.

Nyugodtan személyeskedj meg loopolgass, mert eddig tőled is csak a szokásos hiteltelenítési kísérlet érkezett, de a felvetésekre, amik nyugatról jöttek (lásd: linkelt cikk) érdemben még semmit sem reagáltatok, csak a raplizás megy.

modern fegyverzettel

F-16 meg a modern fegyverzet .... anyám borogass :D

trey @ gépház

Tehát a cikk miről is szól? Hogy a kiképzés nem egy "gyorstalpaló" lesz, hanem több évbe fog kerülni. - Check, ezzel teljességgel egyetértek.

Mit írtam az elején: https://hup.hu/comment/2941597#comment-2941597 ? Azt, hogy azért lehet mégis ráció ebben az egészben, mert jelenleg sajnos abba az irányba mutatnak a dolgok, hogy ez a konfliktus évekig el fog húzódni, így a végén még releváns is lehet az F16. (Örülök neki, hogy erre mennek a dolgok? Kurvára nem. Az F16-os lenne az, ami most leginkább hiányzik az ukrán hadseregnek? Szerintem nagyon nem.)

Ki hozta be ezt a gyorstalpaló szöveget? Ez bizony a Te hozzászólásaidban lett bevezetve. Úgy az egész blogposztodnak szerintem ez lehetett a lényegi mondanivalója.

"F-16 meg a modern fegyverzet .... anyám borogass :D"

Na megtaláltad az igazi problémát a megfogalmazásomban. Hamut szórok a fejemre, valóban nem fogalmaztam 100%-ban precízen, "az ukránok eddigi fegyvereihez képest lényegesen modernebb". Tessék, így megfelel?

"eddig tőled is csak a szokásos hiteltelenítési kísérlet érkezett, de a felvetésekre, amik nyugatról jöttek"

Ezelőtt a hozzászólásod előtt ugyanis nem csináltál mást, mint először utalgattál, majd szépen felmondtad az állami propagandaszöveget. Ezt a bizonyos "nyugatról jött" felvetést csak most vetted elő.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

https://hup.hu/comment/2941763#comment-2941763

Nagy büdös lófasz. Tehát ott tartunk, hogy egyes ukrán pilóták kiképzése onnan indul, hogy megtanul szépen legalább szakzsargon angolul, mert még úgy sem tud. Ehhez képest 4-5 hónapos gyorstalpalót terveztek kezdetben.

Hagyjuk már a terelést ...

trey @ gépház

Na akkor végre elkezdenek megjönni a válaszok a kérdésekre, amiket feltettem neked. (Bár mondjuk ez a dokumentum látszólag nem kifejezetten a "népnek elsütés"-re készült, de close enough, fogadjuk el. Másrészt a dokumentum is 12-14 pilóta 12 hónap alatt történő kiképzéséről beszél, a 4 months a "minimum required task"-ra van említve, de fogadjuk el ezt is close enough-nak.)

Ezt írhattad volna fentebb is, és akkor megspóroltuk volna ezt a "terelős" threadet (már ha ennyire zavar a terelés, miközben igen aktívan csinálod :D). Sőt, a blogpostba kapásból ezt linkelted volna be és akkor egy felesleges politikai trollkodás helyett valami értelmes dologról beszéltünk volna...

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Előbb bizonyítani kéne, hogy az F-16-osok szállítása megoldja* (tehát megfordítja a háború menetét és a befejezés felé löki)  a kérdést és az oroszok hazamennek. A fentebb linkelt cikk szerint azonban hadászati szempontból semmit sem fog jelenteni (nem oszt, nem szoroz). Eszkaláció szempontból viszont egyértelműen káros.

(* nem wishful thinking)

trey @ gépház

Különbséget abban látom, hogy ha a traktorban a gyorstalpalóban kiképzett pilóta elszabja a lépést, akkor max. pár méteren letarolja a növényzetet. Vadászrepülő meg még nem maradt fenn a levegőben, hajlamos leesni. Ami már akkor sem vicc, ha nem szállít fegyverzetet, de ha igen, akkor még annyira sem vicc.

trey @ gépház

A cim szerint  "oriasi bajban az ukranok", "hatalmas bukas", "halalos itelet".

Benne meg arrol van szo hogy "Az ukrán pilóták kiképzése az amerikai gyártmányú F-16-osok vezetésére még nem kezdődött meg," meg hogy "az ukrán erők csak jövő ősszel vagy télen kezdhetik meg az F-16-osok harci alkalmazását, mert a pilóták és a mérnökök kiképzése időbe telik".

 

Most mar akkor vegre elarulod hogy TE mirol beszeltel? Mert mar tenyleg kivancsi vagyok :D

Ugye, milyen jó, amikor a másik eljátssza a hülyét? Már a propaganda emlegetésekor pontosan tudtam, hogy tudod, hogy miről írok. Miért kellettek ezek a körök?

Szóval, visszatérve a kérdésre ...

Meg mindig nem ertem hogy mit szeretnel mondani

Tehát, pontosan tudod mit szeretnék mondani. Visszatérhetünk a témára?  🙄

trey @ gépház

Fogalmam sem volt mirol beszelsz. Ahogy irtam is, utana kerestem ra (arra ami szerinted paranoia), es talaltam meg. Barmennyire is megdobbento lehet neked, NEM szoktam a partpropagandat olvasgatni.

Azt meg mar megszoktam hogy folyamatosan a hulyet jatszatok, valaszolni nyilvan nem vagytok hajlandoak...

Hogyan fogja a pár hónapos gyorstalpalós ezt elvezetni?

Ez miért fontos? Maradjunk annyiban, hogy az önsorsrontó nyugat milliárd dolláros technikát passzol át a náciknak, akik majd leamortizálják magukat is a technikát is. Így valójában duplán örülhetsz, mert az ukránok is hullanak, és a nyugat is gyengül.

Nagyon gáz, mint amikor elkezdted nyomatni, hogy Karácsony _alkalmatlan_, minden témába illő hozzászólásodban elmondtad.

 

Politikatol teljesen fuggetlenul, csak Karacsony Gergely szemelyere koncentralva:

Szerintem az elet minden teruleten teljes mertekben alkalmatlan barmire is.

A tehenek alol a tragya kidobasat nem biznam ra.

 

Akkor is ez lenne a velemenyem, ha tortenetesen o lenne a miniszterelnok es imf hitelbol havi 1MFt-ot utalna nekem.

 

Az a ficko egy nulla. Nincs hogy ragozni tovabb. El kene felejteni, hadd mehessen kapalni, hatha azt megtanulna. Vagy legalabb fingja lenne, milyen is dolgozni.

Pfuj.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Valami zorog a pilotafulkeben.

Valami meghuzva.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Hát erre már szkriptet írnék ;-D

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

milyen RPM percent ami 110% lehet? :)

nincs aláírásom

Én ezzel játszottam egy jó ideig: https://www.youtube.com/watch?v=HYc5ANL4-Ak

Bár ahogy nézem a srác rossz sorrendben indítja a hajtóműveket, de kb tényleg ilyen beindítani. Valamikor pontosan tudtam is, hogy melyik kapcsolóval éppen mit és miért csinálok, melyik műszer mit mutat :-)

FlightGear rulez :)

ripityomra lehet hákolni, berakni a saját magad által rajzolt, bőrözött modelleket //Air Molvania színekben reptetni tu-154a-t, x-302-re hajazó 1 személyes vadásszal végigrepülni az

északi tenger környékét, LAX towert sturcolgatni tartálykocsival, aztán háton átrepülni vele a Golden Gate alatt ... és 1éb galádságok ... :):):)//

Lehet, hogy később fog csak kiderülni, mert az USA valamiért nem igazán akarja aláírni a kiképzés indítási engedélyt:

A Fehér Ház engedélyére vár Európa az F–16-osok ügyében

Az európai országok koalíciója, amely a héten ígéretet tett arra, hogy megkezdi az ukrán pilóták kiképzését F–16-os vadászgépeken, még mindig arra vár, hogy Washington jóváhagyja a programot.

[...]

Vajon miért húzzák az időt? 🤔

trey @ gépház