A táplálkozásról ...

Hozzászólások

Szerkesztve: 2023. 08. 22., k – 13:07

Legjobb ! 2-3 hetente én is elmegyek a helyi piacra, és tolok egyet.

Viszont sose értettem ezt a mustár témát sült kölbászhoz (munkatársaim is veszik mellé), de legközelebb kipróbálom :D

Jah: és a mai árakhoz képest nagyon olcsó ...

Fedora 38, Thinkpad x280

Több német és angol elismert mesterszakács van, mint magyar. Ezek a sztereotípiák általában a turisták számára olcsón elérhető kajákon alapulnak, kicsit olyan, mintha a magyar konyhát a menzakaja alapján ítélnéd meg. (Most arról az apróságról meg is feledkezhetünk, hogy szinte minden nép "modern" konyháját erősen befolyásolta a francia konyha, igazán régi tradicionális recept viszonylag kevés maradt (MO-n talán a hurka, abáltszalonna, az angoloknál a christmas pudding, németeknél a töttchen). Az általam ismert országokban mind van jó kaja, tradíciója talán legkevésbé a hollandoknál van, ők nagyjából üzemanyag-vételezésként fogták fel régebben a kajálást, nem élvezetként, de mára azért ez is megváltozott.)

Én többször voltam németben.. legyen mondjuk kegyesen 10 alkalom. Egyszer sem tudtam normális kaját venni, kivéve ha elmentem egy kínai étterembe vagy ilyesmi. Alkalomadtán kínunkban kenyeret sütöttünk és azt kajáltuk frissében sörrel.. az pedig igen nagy nyomorúság. Szóval a szar német kajára általában +1, igazán illúzióromboló volt. 

Ui nyilván nem jártam be minden éttermet és minden boltot, de 10 alkalom az 10 alkalom. 

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Éttermi kajáról van szó, vagy bolti? Mert a bolti kajával, amerre én hosszabb időt töltöttem, ott nem volt gond, a húsválaszték veri az otthonit, a zöldség kb. ugyanolyan (Lidl, Edeka), a halválaszték messze jobb (Edeka, Marktkauf), és vannak jó éttermek, helyi (vesztfáliai) is (schnitzelek főleg), meg olasz, spanyol, kínai. Ahol rövidebb időt töltöttem, ott voltak helyi anomáliák, pl. Potsdam egyik külvárosában tényleg pocsék volt a szálloda étterme és a céges menza is, és bolt sem volt közel.

Persze. Budai értelmiség szerint.

Kizárt. Budai értelmiségiként nem volt illemszabályunk a hurkára: osztálykiránduláson, vidéken láttam olyat először. Hurka olyan helyen van, ahol vágnak disznót. Az illem hozzá meg, gondolom, olyan, mint a halászlére: minden környéken más. (Van, ahol kikergetnének a faluból, ha halon, paprikán, és hagymán kívül mást is teszel bele, máshol meg el sem tudják képzelni tészta nélkül.)

A yorkshire-ed kapott-e? Legalább - ételmintát...? :-D

Semmi baj a szocreállal, ott legalább nagyobb eséllyel tudod, hogy mit eszel. Hurka, kolbász rlz!

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Csak hogy az építészek/művészettörténészek bele ne haljanak a topikba: ennek semmi köze a szocreálhoz. Ez egy sima Kádár-kori bódé. Szocreál meg a(z igen ronda) Lomonoszov-egyetem, S̵z̵t̵á̵l̵i̵n̵Dunaújváros központja, meg a (szintén elég ronda) S̵t̵a̵l̵i̵n̵Karl-Marx-Allee.

Nagy 5 literes üvegből adják a régi fajta (még nem minőségrontott) Globus mustárt, mint némely hentesüzletekben? A sárga flakonost sajna elrontották, már nem olyan.

Semmi baj nincs a szocreállal. Mondjuk én hurkához sose ennék mustárt, csak egy jó kis savanyú vagy kovászos uborkát. Ha a fehér kenyér helyett mondjuk barna lenne (nem a malátával színezett álbarna), akkor még egészségesebb és finomabb is lenne. Szerintem.
Kolbászzsíros kenyér is nyamm-nyamm. :)

Jut eszembe: A hétvégén szerintem sült kolbász napot tartok. Kevés finomabb kaja létezik nála.

Mai ebéd: sushi

Bűnbánat és méregtelenítés van ...

:D

trey @ gépház

Szerkesztve: 2023. 08. 24., cs – 13:46

Mivel a szülői ágakon több égtáj felé is volt rokonság Budapesten kívül, így valószínűleg egy nem szokványos ízlésem alakult ki a "hurkakolbász" témakörben. A mai napig a legjobb hurkát úgy gondolom, hogy Mezőkövesden és környékén készítik, nagyon jó a fűszerezése, általában Mindenszentek előtti "vándorlások" során sikerül hozzájutni és pár napig töltött galambként közlekedni - érdekesség, hogy a helyi kolbásztól viszont a világból kiszaladnék, olyan rossznak tartom. Kolbász színtéren a Csongrád megyei az egyik etalon számomra, ebből is évente egyszer van szállítmány, mivel nagyon kedvesek, ezért nekem külön szoktak őrölt köményes szálakat gyártani (rosszul vagyok az egészköményestől...), viszont az ottani hurkából meg egy falatot sem bírok megenni, annyira nem ízlik 😁 Kolbászból már sikerült Budapesten is olyan hentest találni, ami hasonló minőséget tud prezentálni.

Nem szokványos ízlése szerintem nekem van! :)

A legjobb húrkát, kolbászt egyrészt apósom csinálja, de ahogy Ők sütik azt meg nem eszem!
Kolbászt csak úgy, ha rommá van sütve, száraz mint állat. Húrkára is ez igaz, de azt még szét is kell vágni (ha magától nem menne szét) és az így szétfolyt húrkát is rommá kell sütni. 

Mondjuk ez a rommá sütés mindenre igaz ami hús. Ezért nem is eszem vendégségben ilyesmit, mert úgysem süti meg számomra eléggé senki :(