"53 évig viselte minden nap (szervizelés nélkül), mígnem megállt"

A szervizelés után pedig megy tovább, ahogy mennie kell. Megnyugtató ilyeneket nézni ... a minőségről ...

Hozzászólások

Valahol a viselőjének az igényességét is mutatja a videó... Az, hogy a rendszeres karbantartás, időnként a tömítések cseréje elmaradt, az az egyik, de amennyi dzsuva volt az óra külsején meg a csatján... Nem akarom tudni, mennyire tartotta tisztán...

Hogy vesztette el a medve az óráját?

A medve ment, mendegélt az erdőben, az órája egyszer csak megállt, de a medve ment tovább.

Szerkesztve: 2023. 10. 30., h – 18:16

Fater 91-es Seiko 5-e az még "csak" 32 éve megy. Mi itt a látnivaló? :) A Seiko 5 91-ben kb 10KHUF-ba került. Szóval egy kb 100x drágább órától az 53 év az kunszt? :)

Az 5-ösnél az excenteres rotoros felhúzás 32 évnyi karbantartás nélkül kuka. Tényként kezeld, ez egy meredek szám. Imádom a Seikot, (főleg a Grand Seikot :) ) de nincs mit szépíteni, ez amit írsz karbantartással már nem orvosolható.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Egy Seiko 5-öt régen nem érte meg szerintem karbantartani. Egyszerűbb volt helyette újat venni.

Nekem volt 4-5 darab mindegyik törötten végezte, volt ami akkora ütést kapott leestek a mutatók , akkoriban öltem az órákat. Nyugati aluljáróban volt egy gagyi órás butik a klasszikus legolcsóbb Q&Q, Casio, egy két Citizen modell, de valami fura okból tartott Seiko 5-ket is. Ott vettem mindig egy újat 2-3 évente.

Erre sokat nem tudok mondani, mert az 5-öt közepes túlzással emberöltőre szánták, miközben mégsem voltak túlélőórák (mint manapság ebbe az irányba fordul az 5 sport).. ráadásul nagyon tömegtermék mind - akár a szó rossz értelmében is.

Éttől függetlenül a 2-3 év az baromi meredek. Nem mondom, hogy hamisítványok lehettek, hiszen nem láttam őket, de a 2-3 évet a kínai alis cuccok is hozzák lassan, gagyi öntvény és elektrolizált tokban. Ott valami nem stimmel nálad, vagy fát vágtál öltönyórában.. ilyesmire gondolok. 

Ui nekem a Seiko belépőszint az Prospex, automata. A szubjektivitás nálam ezen lépcső után kapcsol be (tehát kinek mi tetszik, Monster, Samurai, Marinemaster, Turtle stb stb). Ezek mind emberöltősek.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Köszi, nem élek vele :)

A lehulló mutatók megfigyelését stb. nem tudom hová tenni, mert lehúzni is nehéz a tengelyéről célszerszámmal. Talán a dátumablak kerete tud kihullani ami hullhat nagy ütésre, mert az nem ragasztott, hanem alakzárt. 

Ui ha üveg hátlapos és “retró”, akkor eredeti és némileg újhullámos ötös. Öltönyóra-szerűség, acéltokban, legtöbbször rejtett korona 4 óránál.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

e a 2-3 évet a kínai alis cuccok is hozzák lassan,

Miről beszélsz ? 2017-ben vettem a Parnisom, mai napig szépen üzemel. Bár az amugysem halk rotorja még hangosabb lenne (fém fém surlódás), de amennyiért vettem már megérte, máshol normális szíjat nem kapni annyiért :D

Ráadásul azóta igencsak nőttek az alis és ínai minőség (pagani és társai). 

Fedora 38, Thinkpad x280

A parnisok acéltokban vannak. Arról beszélek amit leírtam.

Akárhogy változik a minőségük, szar marad mind. Kína és a karóra elég távoli fogalmak, úgy 100 év alatt behozhatják a mostani 200 éves lemaradásukat. Nem hiàba építenek NH35-re, mert még ilyen szintű werkjük sincs.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

 minőségük, szar marad mind

Kéretik az árhoz kalkulálni a minőséget. Az amit letesz most egy pagani NH35 el mondjuk 50e milyen svájci teszi ? Arról nem beszélve, vannak olyanok akik Sellitával is szerelik akár, ha kifizeted a felárat.

úgy 100 év alatt behozhatják a mostani 200 éves lemaradásukat. 

Mit értesz ezalatt ? Értelemszerűen nem lesznek percötős werkjeik, vagy  triple split chronojuk, de minek/kinek ? Akikre hajtanak azokat nem érdekli még az in-house se. Külsőség kell, minőség érzet, amit simán megléptek már. 

Ami egyelőre hátrány az óráiknál, hogy a 99%-uk másolat. Viszont, ahogy kezdék annó az autóiparban is, lemásolták a nyugati társakat, most pedig tudjuk hol tartanak, itt az EU-ban szorongatják a nagyokat ... Jah és 10-20 év alatt behozták a lemaradást sőt ...

Fedora 38, Thinkpad x280

A kínai brand szar sok okból, pl. mert saját szerkezetük sincs. Ezért írod te magad is akár a Sellita-licenszelt werket. 

Egy full japán Orient, saját szerkezettel 80e, búvár kivitelben, 2 év garral, szetben. Azért írtam japánt, mert egy szóval nem említettem svájcit. Ha svájcihoz mérem a kínait, az a Ferrarihoz mért macskajajos disznózabált Trabant lesz.

Soha nem fogja befogni a kínai a svájci óraipart, mert sem technológiájuk, sem emberük nincs. Tudásról nem beszélve. A nagyok kiképzik a saját embereiket (a japánok min 3 év alatt, svájci ennél több), akik hozzájuk fognak tartozni. Nem megvehetőek. A technológia sem másolható, úgy értem fizikailag nem lehetséges. 10 centiről megmondható az értéktelen megoldás. 20 év múlva is megmondható lesz.

99% másolat. Nem, 99 hamisítvány. Ócska hamisítvány, a manavgati piacon 35 euróért adja őket a török, két soronként egy üzletben. Van mindene az igaz, csak mind kínai koppintás.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

 mert saját szerkezetük sincs.

A seagull mennyire számít sajátnak ?

Egy full japán Orient, saját szerkezettel 80e,

Egy pagani meg nh35-el 35-50e. A kidolgozás minsőég pedig nem marad el. 

Soha nem fogja befogni a kínai a svájci óraipart, mert sem technológiájuk, sem emberük nincs. 

Az óraipar nem csak a werkekből áll. A tokok, csatok, stb simán elérik ha le nem körzik akár az orient akár más alsó kategóriás cuccait.

10 centiről megmondható az értéktelen megoldás.

Hát szerintem már most közelebb kell menned mint 10cm https://www.youtube.com/watch?v=cWGv-3mGWsA 

Nem, 99 hamisítvány. Ócska hamisítvány,

A fenti videó se ócska hamisítvány, mondjuk, de egy PD logoval ellátott SUB nem szamit hamisitvanynak ...

 

Ha visszagondolsz 2007-2008 ra, hol volt kína az okostelefon piacon ? Sehol. Kb gyártottak másoltak. Most hol vannak ?

2x éve hol volt kína az autó piacon ? Sehol. Most hol vannak ?

Szerintem órás fronton is simán feljöhetnek, kérdés csak az, hogy az embereknek az kell, hogy "swiss made" vagy csak megfelelő minősége legyen ...

Fedora 38, Thinkpad x280

Az inflációkalkulátor szerint az az 1991-es 10k HUF most kb. 164 ezret ér. Azért az sem egy annyira olcsó óra. Bár tény, hogy 32 évre leosztva csak 312 forintba kerül neki évente, napi 1 forint, és még nem állt meg, annyiból nem volt pazarlás megvenni.

Egyébként régebben több értelme volt egy rendes, drága órának, akkor még nem volt minden kütyün óra, nem volt az ember zsebében mobil, stb.. Manapság tényleg már csak kiegészítőnek jó.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

okés megy, de milyen járásteljesítménnyel? 

No rainbow, no sugar