[Politikát csináltatok belőle] Az euróbevezetésről ...

Hozzászólások

Szerkesztve: 2023. 11. 04., szo – 10:55

érdekes hogy lefelé elvarod hogy gondolkozzon el az átlag ember hogy miért szar neki. közben arra a pártra szavazol amelyik folyamatosan elmondja ugyanennek az átlag embernek hogy azért szar neki mert, soros, gyurcsány, soros2.0, baloldal, unió, háború, rossz idő. (tehát folyamatosan mindig egy külső tényezőt okolnak)

a fenti kérdésben is az alattad lévőkre köpködsz, véletlen se a politikai oldalra aki lassan 30 éve csak ígérgeti hogy jaj de milyen jó lesz majd 4-8-12 ev múlva.

termeszetesen igazad van abban is, hogy mindenkinek a saját felelőssége és tanulni kellene meg fejleszteni magad ésatöbbi. meglatjuk mi lesz ebből az országból. nyilván kánaán hiszen Orbánék oktatásra költenek meg ilyenek. ja nem. arra nem költenek egy gecis forintot se. majd akkor meglatjuk mit érünk a stadionokkal. attól biztosan mindenkinek szupi szuper lesz. 

nehogy már az legyen a relevans hogy én meg a kis emberek kit okolok. jézus uristen. nézzük meg inkább hogy az kit okol MINDENÉRT aki 10 éve hatalmon van. :D gecire szánalmas hogy elmegy jachtra meg hatvanpusztai birtokokra a pénz, de a szülőnek vagy a tanárnak kell a leadozott fizetéséből kretat meg szivacsot és wc papírt vennie amivel újra adózik az államnak akinek nincs pénze ezekre sajnálatos módon. :D 

zseniális hogy brüsszel egy budos geci, mindenről brüsszel tehet (kivéve persze amiről gyurcsány) de a nagy fityiszék bemutatnak neki, nem hajolnak meg! aztán jövőre jön valami törvény amit brüsszel hoz és emiatt sajna baj a muszáj itthon is emelni az üzemanyag árát. ilyenkor hol van a faszuk? :D ilyenkor hol van az az orban aki nem dől be a nagy gonosz brüsszelnek? :D

az oktatás csak egy példa volt amúgy. lehetne sorolni sok másikat is. 

 

mikor mondják már el hogy ők miről tehetnek ami miatt ilyen állapotban van az ország? nem mondod hogy te is olyan tökkelütött vagy aki szerint a kormánynak semmilyen felelőssége nincs abban ami itthon van. 

Azt már rég elvesztették. Olyanok sztárolják magukat értelmiségként, szakértőként, akik nagy nyilvánosság előtt rendszeresen tévednek a saját szakmájukban is.

Ha tetszik, ha nem a gazdasági elit már rég jobbos, a szellemi elit meg mostanra már jobbos. Maradt egy két elégedetlen elbaszott életű, aki hőbörög ellenzéki megmondóemberként. Ez a  réteg próbálja jelentékteleníteni a jobbos megmondóembereket.

(Be akartam linkelni ide a cringe libsi választási dalt, de nem találom a neten.)

Nem mintha lett volna ilyen kerdes, amire ez a valasz. De ha mar ez lett, akkor altalaban visszakoszon a mondandodban a kormanypropaganda. Tehat a jobbik eset az, ha fideszes vagy. Masik alternativa a gomba, hiszen megkajalod a peneszt. Mindketto esetben te szemszogedbol es kozvetitett ertekrended alapjan megdicserted evonet. :)

Biztos kisegítős voltál, nem érted.

Fideszes = Fidesz párttag

Sosem voltam semmilyen pártnak tagja, nem is leszek.

Fidesz szavazó = a baloldaltól a bele fordul ki, ide tartozom.

Jelzem: baloldaliak között is van jelenlegi Fidesz szavazó, ugyanis attól a cringe szartól, amit ellenzéki összefosásnak hívtak, minden jó érzésű embernek kifordul a gyomra.

trey @ gépház

Fideszes = Fidesz párttag

Ezt is jelenti, de nem csak ezt. Fidesz tamogatot is jelent. Itt egy magyarazat: https://en.wiktionary.org/wiki/fideszes

De szovegkornyezetbol is ki kellett volna deruljon meg akkor is ha rosszul hasznaltam volna.

 

Te fogyatekos gombaszar. :D

Egyértelműsítettem neked: Fidesz szavazó vagyok jelenleg

A te mellébeszélésed azért szar, mert aszerint a baloldali protest szavazó is fideszes, aki csak azért szavazott a Fideszre, mert okádik a Gyurcsány-famíliától és sleppjétől.

Ugye, ezt te sem gondolod komolyan?

trey @ gépház

Te jottel azzal, hogy nem vagy fideszes. Nem kerdezett errol senki. :D Te keverted ide.

De ha mar idehoztad, nekem azert vagy "fideszes" mert atveszed es terjeszted a kormanypropagandat, akkor is ha butasag.

Nekem mindossze furcsa volt, hogy a fidesz vezetokre jellemzo erenyekkel dicsered evonet es ennek adtam hangot! :D

En ertem. Beneztel 1 szot es ki is oktattal kozben, aztan azota terelsz es kapalozol. Eleg hozza 1 minimal trigger es a szavak jelenteset is elfelejted es elkezdesz bugyborekolni.

Ugyan olyan balfasz, diszlexias, suttyo, buta oreg gomba vagy ilyenkor mint a fajtad, akik ezt performanszt 1 kilo krumpliert is eloadjak :D

Van aki belülről, van aki kivülről támogatja a rendszert. Te utóbbi vagy, de a rendszer része, ezért joggal húzzák rád a jelzőt. Ezzel persze lehetnek ellenérzéseid, de nem lesz kevésbé igaz

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Ennyi erővel te is, hiszen olyan nyomorult, bénák vagyok - baloldal, azok szimpatizánsai, és az eltartott kisujjal "én senkivel sem vagyok" stb. -, hogy nélkülem is fenntartjátok a jelenlegi állapotot.

Ne hadakozz, inkább gondolkozz!

trey @ gépház

"Ne hadakozz, inkább gondolkozz!"

Ez kifejezetten nevetséges a részedről annak tükrében, miszerint kifejtettem, honnan szolgálod a rendszert azonnal bedobtál egy skatulyába, majd pár általánosított, de személyeskedő jelzővel megpróbálsz degradálni.

"hogy nélkülem is fenntartjátok a jelenlegi állapotot."

Megérteni ugyan nem sikerült a mondatomat, sebaj, legalább egy lépésben sikerült bizonyítanod

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

A minősítést te kezdted, majd amikor visszanyalt a fagyi, raplizni kezdtél. A rendszert te pontosan ugyanúgy szolgálod ahogy én, csak a másik oldalról támogatod: impotenciával. Ha kitermelnél egy értelmes ellenzéket, akár még egy oldalon is állhatnánk. Húzz bele, lenne mit csinálnod.

trey @ gépház

Amikor a különbséget sem érted a megállapítás, a minősítés és a személyeskedés között, nehéz komolyan venni, pedig előbbit én, utóbbit te követted el. Az egészet pedig sikerül rendre megfejelni azzal, hogy összemosod az egészet, belevízionálod, hogy én mit támogatok és hogyan, miközben pontosan nulla információval rendelkezel a személyemről és az egész politikával kapcsolatos gondolkodásomról.

Mivel ez szépen beleillik a mostani politikai retorikába, nem csodálom, hogy nincs ellenvetésed és érdemben sem akarsz reagálni a felvetésekre, de ez nem engem minősít

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Jah, ti ott sem voltatok. Ez jól látszik pl. a magyarországi tüntetések létszámán – de ez nyilván nem titeket minősít. Tőletek szoktam hallani, hogy Orbán csak az erőből ért, ennek ellenére ti mégsem tüntettek, noha az orbáni rendszerben a hozzád hasonló színvonalú emberek számára egy komoly tüntetéssorozat lenne az egyetlen olyan érdemi reakció, amelyhez nem különösebben szükségesek rátok nem jellemző dolgok (pl. kreativitás, motiváltság Magyarország jobb jövőjét illetően, felelősségvállalás, a demokrácia és a szabadság szeretete* stb.).

* a "szeretet" kifejezést az sj-féle értelemben használtam, mely szerint a szeretet nem érzelem, hanem az érzelem és a hozzá kapcsolódó tettek tanúbizonyságának együttese

:)

"Ezt azt jelenti, hogy ők. "

Ez egy teljesen altalanos T/3 alany, nem konkret csoportot jelol. Ugyanugy mint angolban a "You can..." nem azt jelenti hogy TE szemely szerint, hanem altalanossagban barki. Vagy nemetben a "mann" ugyanilyen altalanos alany, csak ott E/3-at hasznalnak ugyanarra, amire az angol (vagy gyakran akar a magyar) E/2-t. Semmifele "kozossegvallalasrol" nincs szo, ne akarj mar folyamatosan mindent es mindenkit felcimkezni...

Ha annyira gorcsosen bele akarsz kotni ebbe a szoba, akkor vedd ugy hogy "emberek" van odairva helyette, igy most jobb?

Fogalmam sincs. Most rakerestem hogy pontosan mi is ez a politikai spektrum amit valami erthetetlen okbol ennyire kovetelsz rajtam amiatt hogy nem ertettel egy teljesen altalanos magyar szot...

"A politikai spektrum olyan rendszer, amelynek célja a politikai nézetek egymáshoz viszonyított csoportosítása és kategorizálása. A politikai nézetek egy vagy több tengelyen helyezkednek el, amelyek különböző politikai változókat hivatottak reprezentálni. A legismertebb politikai változó a baljobb dimenzió. "

Hat ha mindenaron ezt akarod tolem megtudni, akkor a valaszom az hogy "fogalmam sincs". Esetleg az hogy "nem vagyok rajta". Vannak kerdesek amikben "baloldali" van amiben "jobboldali" a velemenyem szerintem, bar ez az egesz bal-jobb osztas szerintem totalisan ertelmetlen es idejetmult. (valoszinuleg ezert van hogy az egyik tabor hiszteriazva kopkod hogy micsoda rasszista szelsojobbos naci vagyok, a masik tabor szerint meg buzi ballibsi :D).

Ha mindenaron valami politikai elvet akarsz hozzam kotni (bar meg mindig nem ertem hogy miert) akkor az legyen a "racionalitas".

Ez van, nem vallási alapon szavazok egy szektavezerre, hanem arra, akiről úgy gondolom hogy megfelelően fogja végezni a munkáját (vagy legalább a többiekhez képest a legkevésbé szarul).

Az mondjuk vicces hogy te a saját bevallásod szerint baloldali Fidesz-szavazókent pont ezen haborodsz fel :D 

Nem te irtad par napja egy kommentedben hogy balos vagy?

En sem hiszek a segelyekben, ha nalad ez a "jobboldali" definicioja, akkor ezek alapjan nalad jobbos vagyok. Akkor most elegedett vagy?

 

MOD: az eddigiekbol okulva azert jo lenne tisztazni hogy pontosan milyen segelyre gondolsz, latva hogy mennyire imadtok egy-egy random szoba belekotni, szoval a fenti kijelentesem akkor ervenyes ha mondjuk az "adjunk penzt annak aki lusta dolgozni"-fele segelyre gondoltal

Nem értem miért cifrázod, hiszen leírtam mi vagyok. A jelenlegi ellenzék ellenzéke. Leszarom kire kell ahhoz szavazni, hogy ezek az értelmi fogyatékosok még egyszer hatalomra ne kerüljenek. Ellenzéki összefosásról, Gyurcsányról, hazudozó Donáthról, Klára úrról stb. beszélek.

trey @ gépház

Jah, azért is Orbán a hibás, mert nem mentek ki még negyedmillióan sem tüntetni. Vicces, hiszen azért is ő a hibás, amiért ki "kellene"* mennetek tüntetni.

* ha nem csak a szátok járna**
** persze a magatok logikája szerint ezt is meg tudjátok ideologizálni, hiszen szerintetek nektek nem csak a szátok jár, hanem már olyan rossz a helyzet, hogy nincs értelme kimenni tüntetni***
*** ilyen a nagy magyar "demokraták" és nagy nemorbánok gondolatvilága – térdeplő, szopó

:)

Az érveket a fajtád kérés nélkül (sőt, annak ellenére) maga prezentálja.

Egyébként nem kötöttem bele a személyedbe, hanem a te és az elvtársaid tevékenységét és annak hatását foglaltam össze. Sajnálom, hogy eszet nem szippantotok magatokba térdelés közben. Pedig elkélne, mert már kb. mindenkinek ciki, hogy tizenkét+ éve rinyáltok mint a fürdős kurva.

:)

Nekem bár tetszett ahogy megpróbáltad differenciálni a "fideszes" jelzőt "fidesz párttag"-ra és "fidesz szavazó"-ra, de azért gondolom te is érzed, hogy a "fideszes" jelző önmagában az gyakorlatilag a kettő közös halmaza, mintsem egyik vagy másik

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Nekem bár tetszik, hogy hogyan akarsz mondjuk egy adott esetben baloldali, de most éppen Fideszre szavazót fideszessé tenni, miközben csak a nyomorult baloldal ellen szavazott büntetésből, de azért szerintem elküldene téged ezért a picsába.

Nem. Van különbség a kettő közt. Le is írtam mi. A Fidesz párttag (fideszes) mindig a Fideszre fog szavazni. A Fidesz szavazó meg vagy a Fideszre, vagy nem. Olyannyira, hogy ha nézel időközi felméréseket, akkor láthatod, hogy egy csomó Fidesz szavazó, aki tavasszal a Fideszre szavazott, jelenleg a bizonytalanok táborát erősíti.

trey @ gépház

Megpróbálom külső szemlélőként bemutatni a szituációt: Az általános megnyílvánulásaid alapján az elmúlt évekből (ami összevetve a kormánypárti propagandával nagyon erős hasonlóságokat mutat) ragadt rád ez a jelző. Az, hogy önbevallásos alapon is Fidesz szavazó vagy (legyen az bármilyen okból) alapvetően inkább közelebb hoz a dologhoz, mintsem távolabb (gondolom érthető az ok).

A "miközben csak a nyomorult baloldal ellen szavazott büntetésből" érv jó lenne az elsőre, ha az ő első lépésük annó nem az lett volna, hogy a lejtős pályát kialakítsák maguknak. A diverzitás egy ilyen struktúrában kifejezetten fontos. Sajnos a hazai szavazólapokon nincs üres négyzet, de vannak alternatívák amiken egyszerűbben kiélheted a "nyomorult baloldal elleni büntetést" és nem ront a jelenlegi igen szerencsétlen helyzeten (ezt a rossz helyzetet pedig vagy látod, vagy nem, de a lényegen ez nem változtat).

Szóval az, hogy "csak" büntetésből húzod az X-et és közben a kormánypárti elgondolásokat propagálod, alapvetően tesz inkább "Fideszessé" (a korábban említett köznyelvi értelemben), mint szimpla éppen "Fideszre szavazó" egyénné

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Értem. A magadfajtától jön a jelző. 🙄

Így már értem. 🙄

Ez esetben büszkén vállalom: fideszes vagyok. Még a végén, ha nem jelzem egyértelműen, a végén még veletek vesznek egy kalap alá. Azt meg azért mégse szeretném.

trey @ gépház

"Értem. A magadfajtától jön a jelző."

Látod, pont erről beszélek: "Magadfajta", "veletek"

Mindezt úgy, hogy továbbra sem derült ki, én miként vélekedek, cserébe van ellenségállítás, gunyor és személyeskedés

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Sokaig probaltam visszaemlekezni barmilyen beszelgetesunkre, de egy sem jutott eszembe, foleg nem olyan, ami "sertodesre" adhat okot. Szerintem lenyegesen tobbre ertekeled magad ebben a pozicioban. Ha eszedbe jut barmi konkretum, nyugodtan, tenyleg kivancsi vagyok ra, mire vagyok sertodott

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

"Minél? Kinél? Nálad? Vagy mi a kisebbségi kompexusod? Milyen pozícióban?"

A "pozíció" az előtte lévő mondatban, a viszonyítás része meg a "magad" résznél lesz. Az értő olvasás fejleszthető

"És mi a véreres faszért nem tudsz ékezetet írni 2023-ban?"

Ennyire nem maradt más amibe beleköthetsz? De képzeld, nyelvünk nem annyira univerzális a világban, így sajnos nem minden eszközön érhetőek el az ékezetek

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

fika király

Thx! Felvettem: https://hup.hu/user/1

Vagy az igényes kommunikáció az csak formai követelményekkel rendelkezik?

Hogy el tudjam olvasni rendesen és ne törjön bele a szemem, az lenne a minimum, nem? Az összes többi már világnézeti stb. kérdés. Kommunikációs minimumnak már tekinthető lenne 2023-ban, nem? Mi erről a kedves véleményed?

trey @ gépház

"Az neked belekötés, hogy 2023-ban igényes kommunikációt vár valaki el?"

Ohh, wait: "És mi a véreres faszért nem tudsz ékezetet írni 2023-ban?"

Szóval ez a szösszenet, ebben a formában szerinted nem belekötés valamibe és 2023-ban teljes mértékben "igényesnek" tekinthető. ÉÉÉééértem

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

nyelvünk nem annyira univerzális a világban, így sajnos nem minden eszközön érhetőek el az ékezetek

Az írott nyelvünk ~univerzális, hiszen az egyén bizonyos nyelvi elmélyültségi szintje felett ékezetek nélkül is többnyire írható/olvasható. Az idegen kifejezés, amit keresel: populáris.

:)

Már megint ez a fránya chatgpt. A kedvedért felcsaptam és megnéztem, de te is olvasd el hozzá "A magyar nyelv értelmező szótára" releváns bejegyzését. Ennek a népszerűségéhez (popularitásához) semmi köze

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Azért az teljesítmény, amikor valaki úgy ChatGPT-zik, hogy egy szótárra nem tud a saját mondókáját alátámasztva hivatkozni. Szép dolog tőled, hogy egy ilyen helyzetben az elvtársad segítségére siettél. Talán az együtt térdelésetek enyhít a szánalmas helyzeteteken.

:)

Értem, hogy kiemelsz olyan dolgokat amit az ellenzéktől hallasz és hőbörögsz rajta. A jogosságát sem kérdezem meg, mert felesleges. A kép azért ennél árnyaltabb és nagy képnek ez egy csekély része. 

Tegyük fel, hogy a DK-nak igaza van és Hatvanpuszta 100%-a lopás, nincs benne vállalható vállalkozói profit. Az ellenzék azt szeretné gondolni, hogy 10mrd huf volt Hatvanpuszta. Nem tudom, hogyan jött ki nekik a matek. Ha igazuk van, akkor te bedobtál egy ezrest 13 év alatt ebbe. Lehet krétára többet költöttél. :)

Ebben a tanévben adtam az egyik osztálynak egy lézernyomtatót és az iskola alapítványának 500.000 huf-ot. Ez utóbbit szerintem a tanárokra költik. Egészségükre. Krétát nem vettem, de a kötelező 2 csomag A4-es  beadtam, meg egy csomó minden mást, amit kértek.

Értem, hogy kormány költsön az oktatásra, de ha ilyen fontos ez neked, akkor te miért nem költesz rá? Anno az NGO-k megalakulásának legfőbb oka az volt, hogy a kormányok által el nem végzett feladatokba besegítsen. Az idők folyamán ezen szervezetek PR erőszak szervezetekké váltak és nem végeznek érdemi munkát.

Brüsszelről. Szerinted az normális, hogy egy gazdasági szövetség politikába is beleavatkozzon? Az EU bizottság nem a népek által delegált valami, hanem egy testület, olyan kb mint nálunk az Alkotmány Bíróság vagy GVH. Ennek ellenére kb ők akarják vezetni az EU-t. Szó szerint foglyul ejtették. Ők tárgyalnak az EU nevében. Szóval kurvára jogos a Brüsszelezés. Tudod ki az EU parlament vezetője? Szerintem nem, nekem is utána kellett néznem: Roberta Metsola, a nevét sem hallom, ellentétben az EU Bizottság főnökasszonyéval.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Eur%C3%B3pai_Parlament
https://hu.wikipedia.org/wiki/Eur%C3%B3pai_Bizotts%C3%A1g

Nem sikerült neki eljutnia addig a részig, hogy "és nem feltétlenül külső tényezőket okolni".

Sajnos szükség van arra, hogy valaki szembesítse a lakosságot (és főleg a ballib érzületűeket) az egyén felelősségével. Ez ugyanis a ballib szólamokból 100%-ban hiányzik.

trey @ gépház

Az EU bizottság nem a népek által delegált valami, hanem egy testület, olyan kb mint nálunk az Alkotmány Bíróság vagy GVH.

A bizottság tagjait a tagállamok delegálják. Szóval hasonlíthatnád a miniszterekhez, azokat sem közvetlenül választod.

Szerinted az normális, hogy egy gazdasági szövetség politikába is beleavatkozzon?

Összetéveszted az EU-t a Vas- és acélszövetséggel. Az gazdasági szövetség volt, az EU sosem, és ezt pontosan tudtuk, amikor beléptünk. Az lehet, hogy nem tetszik, hogy a régebbi tagok azzal léptek gazdasági szempontból is szövetségre, aki hajlandó volt a politikaira is, de ez már az ő dolguk. Lehet, hogy éppen az a politika volt az oka, amitől a gazdaságuk fejlett volt már akkor is.

Nemcsak jogharmonizáció volt a feltételek között, sőt, még csak nem is az van az első helyen, hanem a jogállamiság és a működő demokrácia, kisebbségek tisztelete és védelme (ú.n. Koppenhágai kritériumok, 1993-as tárgyalás, több mint 10 évvel a magyar csatlakozás előtt döntöttek róla).

Nem. Azt állítom, hogy azzal ellentétben, amit te írtál, hogy egy "gazdasági szövetség" avatkozna bele a politikába, ez nem egy gazdasági szövetség, hiszen a csatlakozás feltételei között előrébb vannak politikai feltételek, mint gazdaságiak. Az EU nem csak gazdasági, hanem politikai és kultúrális szövetség. Valamint azt is állítom, hogy ezt az, aki olvasni tud és egy kicsit is érdekelte a dolog, pontosan tudta akkor is, amikor beléptünk.

Értem, hogy kormány költsön az oktatásra, de ha ilyen fontos ez neked, akkor te miért nem költesz rá? 

költök rá, sokat adózók. hol van a pénz? :) kréta, szivacs és tanár nincs, van viszont luxus autó, jacht meg hatvanpuszta, érdekes!

Brüsszelről. Szerinted az normális, hogy egy gazdasági szövetség politikába is beleavatkozzon?

mindjárt meg sajnálom szegény fidesztől aki az elmúlt evekben arsapkat vezetett be. 🤣 szerintem mondhatjuk hogy normális hogy nem arra akarnak pénzt adni hogy hatvanpuszta tovább épüljön. :)

sokat adózók

 Ezek szerint sokat is keresel. Hol a probléma?

kréta, szivacs

Digitális táblák vannak 10+ éve. Kedves tanerőknek illene lassan megtanulni használni őket, mert amikor a kollégáim kivitték őket és felszerelték, néztek csak rá mint becce az új kapura. 

tanár nincs

Leszámítva azt a 140+ ezret ...

trey @ gépház

nem keresek sokat, de ha sokat keresnek akkor is túl sok az adó ahhoz képest. nem tudom tudtad-e, de az országnak van egy keleti része is, nem mindenhol olyan szép és jó minden mint neked győrben. :D 

olyan kis cuki vagy hogy azt hiszed amiért győrben felraktatok pár digitális táblát akkor hirtelen mindenhol van ilyen az országban. :D

oké, elmegy a lidlbe árufeltöltőnek 2-3x annyi pénzért. 

Az Oktatási Hivatal mostantól nem mondja meg, mekkora a tanárhiány Magyarországon

te pedig ezek után angliából elhiszed hogy nincs tanárhiány. te miért is nem magyarországon élsz és dolgozol ha itt minden olyan szupi szuper és jobb itt élni mint bárhol máshol? képmutató vagy, nem?

kerülöd a választ és személyeskedsz. arra a következtetésre jutottam, hogy te külföldről egy itthoninál 3-4-5x jobb IT-s fizuval arról ugatsz magabiztosan, hogy a netto 150-200 ezret kereső 2-3 diplomás tanárnak mit kéne tennie. 

továbbra is kérdezem, miért nem jössz haza a világ legjobb országába? miért a hanyatló nyugaton élsz?

Tehat ha te panaszkodsz ket evig hogy valami nem jo az "napirenden tartas", ha a tanar panaszkodik hogy valami nem jo akkor "sir a szaja" meg "kifogasokat keres".

"Oldja meg, én is megoldottam." - a te fonokod ket evi siras utan hajlando volt foglalkozni a panaszoddal ahelyett hogy kozolte volna hogy pofadbefogod, ne sirjon a szad, csak kifogasokat keresel.

A tanarok "fonoke" (ez lenne ugye az oktatasugyi miniszter, ha lenne, de nincs, van helyette rohejes gittegylet) nem foglalkozik a panaszokkal.

Ez (is) Qrva nagy kulonbseg a ket helyzetben...

Attol hogy be dobsz rahedli penzt a szektorba, attol meg nem lesz magikusan lecserelve mindenki onkepzo zsenikre. Lasd epitoipar, de mondhatnam az IT-t is. Munkaerohiany van mindenhol.

Annyi valtozik hogy ezerszer dragabban ontja tovabbra is a szart, lasd ekes peldajat, az epitoipar.

Ebben a formában ennek a szakmának nem látom a jövőjét. Párszor már kifejtettem. A humán gyerekmegőrző személyekről (tanárok) egyre inkább a számítástechnikával erősen támogatott oktatás felé kellene vinni a hangsúlyt. Ehhez még pár generációnyit várni kell, mert a "már 1940-ben is tanított a Kati néni"-kel ezt nem lehet. 

trey @ gépház

Ha az ehenhalashoz is keves penzt kinalsz, akkor tenyleg csak a "már 1940-ben is tanított a Kati néni"-k maradnak, melyik fiatal gondolna ugy hogy neki remek eletpalya a rohejes par fillerrel fizetett tanari karrier?

"Ehhez még pár generációnyit várni kell," - tehat akkor a kovetkezo par generaciot egyaltalan ne tanitsuk, ki kell rakni az udvarra aztan kesz, majd lesz ahogy lesz, szarunkbele?

En elfogadom, hogy a penz nem motivacios tenyezo (a'la Herzberg-modell), csak akkor talaljuk ki, hogy mi igen.

A szakemberkedes mindenkinek megy, partpreferenciatol fuggetlenul. Kellene tobb ember, jo volna, ha ertenenek a digitalis akarmihez, kene utanpotlas, bezzeg Kati neni. Oke. Next step? 

Szerintem egyreszt de, motivacios tenyezo, de meg ha ezt nem is fogadod el, azt ugye igen, hogy a penz HIANYA az bizony lehet DEmotivacios tenyezo?

Ahhoz hogy jo szakemberek legyenek a tanarok, elso korben vonzova kell tenni a tanari palyat. Ha annyira szar az egesz mar messzirol nezve, akkor nyilvan a kutya sem akar tanarnak menni, csak az aki abszolut totalisan fanatikus, es mindenmindegy de tanitani akar (bar ok inkabb magantanarkent elik ki az ilyen vagyaikat egy normalisan fizeto foallas mellett, van ilyen ismerosom), vagy az akit sehova mashova nem vesznek fel. Ha tanarnak lenni jo, akkor tobben jelentkeznek, nem az evi harom jelentkezo elott kell leborulni hogy "vegre valaki", hanem lehet valogatni, es azokat felvenni, akik tenyleg kepesek jol es jot tanitani. 

Hogy hogyan lehetne vonzova tenni ezt a palyat, az jo kerdes, eleg sok iranybol neki lehetne ennek indulni, de a penz kb mindehol ott van. Normalis fizetes nelkul nem lesz eleg jelentkezo, tehat a helyzet nem fog valtozni. Emellett a komplett oktatasi rendszerbe is kene penzt tenni, hogy ne vodrokkel meg medencekkel fogjak fel a a plafonon keresztul beomlo vizet, hogy ne a 30 eves technologiat probaljak valahogy eletben tartani/mukodesre birni. Normalis minosegu tananyag is kell, ami nem csak arrol szol hogy a partpropagandat le kell tolni a gyerek torkan, akarhogy is. Ezekhez egyreszt kormanyzati szandek kell, masreszt meg penz. Jelenleg egyik sincs (illetve penz van, de ugye _fontosabb_ dolgokra kell, mint peldaul a foci, meg a haverok gennyesre tomese milliardokkal).

Szerintem egyreszt de, motivacios tenyezo, de meg ha ezt nem is fogadod el, azt ugye igen, hogy a penz HIANYA az bizony lehet DEmotivacios tenyezo?

Persze, errol szol a Herzberg-modell.

vagy az akit sehova mashova nem vesznek fel.

Na, alljunk meg egy picit. Az ELTE-IK-n a programtervezo informatikus (ANA) beugroja 420 pont, az informatika-matek szakos tanar (ONA) 409 pont. Nincs annyira lemaradva, igaz? Oke, mondhatjuk, hogy aki eppen hogy lecsuszott a proginforol, elment tanarnak. Na de akkor hogy jott ki az info-magyar ONA 475 pontra?

"Na de akkor hogy jott ki az info-magyar ONA 475 pontra?"

Arra tippelnek hogy ugy, hogy peldaul a linkeden felsorolt 12-bol a tobbi 10 szak el sem indult.

Amugy szepen kimazsolaztad a legmagasabb pontszamokat, de meg a te linked mogott is az derul ki hogy SOKKAL kisebb ponthatarok vannak a tobbi tanari szakra (mar amelyik egyaltalan elindult).

 

Raadasul ez meg csak az oktatast elkezdo jelentkezokrol szol, a statisztikak alapjan nagyon kevesen vannak akik beloluk vegul tenylegesen az oktatasi rendszerben dolgozo tanarok lesznek :(

Ez kb 5% kulonbseg, az mar eleg kicsinek tunik. Ettol meg valoban erdekes, jo lenne tudni (kapcsolodva az elozoekhez) hogy az indulo szakok/ferohelyek szama mennyire valtozott a regiekhez kepest (ha szamottevoen kevesebb lett a hely, az magyarazza hogy miert magasak a ponthatarok). Illetve arra is kivancsi lennek (ha ezt konnyen meg tudod nezni, azt megkoszonnem) hogy "regebben" (tehat mondjuk 10 evvel ezelott) milyenek voltak ezek az aranyok?

De igazabol ezt olyantol kene megkerdezni, aki "megfelelo helyen" van ahhoz hogy belelasson az okokba, tenyleg kivancsi lennek :)

Mondjuk az, hogy ha informatikával szorosan összekapcsolódik a tanári pálya, akkor erősíteni kéne az informatikai képzésüket, eleve műszaki pályának kellene lennie, nem humánnak. Vagyis a legtöbb semmirekellőt, aki tanárnak megy jelenleg, alkalmatlannak kellene nyilvánítani. Sokkal inkább egy technikai pályának kellene lennie. Ahhoz már lehetne komolyabb béreket rendelni.

De a jelenlegi tanári "szakmai szervezeteket" felszámolva, amik napi szinten kurjongatnak az RTL-ben, ha valamit tanulniuk kellene. Pl. COVID távoktatás idején, hogy "na nem gondolja a társadalom meg a kormány, hogy majd Kati néni megtanul egy Zoom-ot használni?!?!?!?".

trey @ gépház

"erősíteni kéne az informatikai képzésüket" - ehhez olyan tanarok kellenek, akik eleve TUDNAK megfelelo szintu informatikai kepzest nyujtani. Ha ilyenek nincsenek, akkor a diakok sem kapjak meg ezt a tudast, igy aztan tovabbadni/alkalmazni sem tudjak - es korbeertunk...

Egyaltalan nem azert "kurjongatnak napi szinten" (mondjuk nem nezek RTL-t (sem), erre tudnal valami HITELES forrast hozni?) mert "jajj Zoomot kell hasznalni", hanem mert a magyar oktatasi rendszer alkalmatlan az oktatasra, es dicsoseges kormanyunk erosen dolgozik rajta hogy ez a jovoben meginkabb igy legyen.

hanem mert a magyar oktatasi rendszer alkalmatlan az oktatasra, es dicsoseges kormanyunk erosen dolgozik rajta hogy ez a jovoben meginkabb igy legyen.

Jelentsen bármit is ez egy ködös, megfoghatatlan, ennélfogva alibizésre tökéletes lózung! Totyik Tamás és Nagy Erzsébet majd szomorú kutyafejjel elmondja este a TV-ben. Lehet, hogy ezek lecserélésével kellene kezdeni a munkát.

trey @ gépház

Az otlet tetszik, de hogy mukodne ez a gyakorlatban?

A gyerek otthon az egesznapos iskola + haziiras utan meg uljon le delutan 4-5 orakor a YT ele, es nezzen vegig meg 6-8 tanorat?

Vagy miutan a tanar hazaer delutan 5-kor, o uljon le a YT ele ezt a 6-8 orat vegignezni, es probalja "lemasolni" masnap?

Vagy mondjuk azt hogy nem is kell iskolaba jarni, a gyerek nezze meg otthon Youtube-on amit kell, aztan kesz, jo az ugy?

Szerintem nagyon sokat segítene ha otthon újra át lehetne venni az órai anyagot amit egy profi előadó ad le szemléltető eszközökkel, részletes magyarázatokkal. Plusz segítség lenne ha ehhez kapcsolnának ellenőrző feladatsorokat, a feladatok megoldását és a megoldások elmagyarázását. Tudom, fent van a neten sok ilyen, össze lehet gyűjtögetni innen-onnan de a legtöbbször az volt vele a baja a gyereknek, hogy eltért attól amit a tanár mondott. Szóval nagy segítségünkre lett volna egy olyan rendszer ha a tanárnak van valamilyen online profilja ahol mindent megtalál a gyerek (szülő) amely az otthoni felkészülést segíti ráadásul a tanár számonkérése is ezen alapul. 

Lehetőségről volt szó. Ha a gyereknek valami nem megy, vagy jobban szeretné érteni, de a szülőnek nincs pénze jó magántanárra, vagy túl messze van a magántanár és online nem ad órát, akkor hasznos lehetne az ilyesmi. Sőt, a felnőttek számára is jó lenne ismétlésnek. Olykor akár családi időtöltés is lehetne.

:)

Ez igy rendben is van, de ha a gyerek tenyleg mar 10 oraja tanul, akkor nem feltetlenul latom ertelmet utana meg ujabb orakat ezzel tolteni, egyszeruen nem hatekony. Ez maximum takolgatasa a rosszul mukodo rendszernek, a megoldas az lenne ha az iskolai oktatas szinvonala lenne eleg magas.

Persze sokkal jobb ha van ilyen lehetoseg mintha nincs.

Sokszor előfordult, hogy órán nem értett meg valamit aztán otthon próbáltuk összerakni neki a fejében a dolgot több-kevesebb sikerrel. Vagy amikor tézé előtt újra át kell venni az összes anyagot de hiányzás esetén is sokat könnyítene. 

Vagy miutan a tanar hazaer delutan 5-kor, o uljon le a YT ele ezt a 6-8 orat vegignezni, es probalja "lemasolni" masnap?

Miért kellene lemásolni? Az a tanár, amelyik 5-10 ilyen videó után nem érti, hogy mit kéne csinálni, az menjen inkább buszsofőrnek. Nem bemagolni kéne más tanítását, hanem megérteni a módszertanát és azt alkalmazni a saját tudására (ha van neki).

trey @ gépház

Gyerek azt nézi meg, ami nem megy neki. De leginkább azt sem, mert kiderül az oktatás innentől nem pénz kérdése. 

A tanár azt nézze meg, amit nem tudott jól átadni, meg ami érdekli. Bizom benne, hogy egyre több videót megnézne.

Kell iskolába járni. Ezt kizárólag az esélyegyenlőségről szól. Ne múljon az életed azon, hogy szarfészekben egy félhülye tanít.

 

Mondd el, hogyan lesz a több pénzből jobb oktatás! Tényleg érdekelne! Hogyan oldod meg a motivációt és az akarást pénzzel?

Fordítva nézzük a problémát. A motiváció és az akarás megvan a tanárokban, különben nem tudom miért vannak még ennyire szarul kereső állásban. Igen, mielőtt ideírod, a "félnek tőle, hogy nem tudnak máshol elhelyezkedni" is egyfajta motiváció, ami benn tartja őket. Mivel reálértékben folyamatosan veszítenek az eddig sem acélos fizetésükből, ezért egyre erősebb kényszer, hogy el kell hagyniuk a pályát. Ha ezt a kényszert megszüntetnék, akkor a pályaelhagyás legalább leállna.

Ha nincs pályaelhagyás, akkor nincs a "tesitanár kell matekot tartson" típusú probléma.

Ha nincs pályaelhagyás, akkor nincs a "átvezényelhetnek az ország másik végébe" c. para.

Aztán például, ha már bevezették a minden osztálynak kötelező heti 5 nap tesi előírást, akkor kéne minden iskolának forrás, hogy legalább 2 tornatermük legyen. (Ha egy évfolyam összes osztálya összevontan van tesiórán, akkor sem adja ki az órarend egy tornateremmel)

Ezek voltak a szigorúan véve pénzt igénylő problémák. Van még egy csomó probléma, aminek a megoldása nem pénzfüggő, csak akarat kérdése lenne. Sőt lehet, hogy spórolni is lehetne vele.

Például alaposan át kéne nézni az óraterhelést és szerintem csökkenteni rajta. Én anno alsó tagozatban átlagosan napi 5 tanórára emlékszem, felsőben átlag 6, ritkán volt 7. óránk. Most úgy hallom teljesen általános lett, hogy 8. óráig ki van töltve az órarend. Ezután még írjanak házi feladatot, meg készüljenek másnapra. A tanár meg javítsa ki a házikat, dolgozatokat stb. Nem hinném, hogy ez az optimális munkapont lenne bármelyik félnek.

Aztán vannak a tanároknak ezek a furcsa projektterv-készítés, jelentésírás, teljesítmény-értékelés (egymásról) készítési kötelezettsége, ami - valljuk be - nem a tanárok feladata lenne.

És végül itt van az ún. "tankerületek" ügye, akik oktatásban részt nem vesznek, csak intézményi vízfejként vannak az iskolák felett. Most kaptak éppen 1.6Mrd Ft-ot... wait for it ... villanyautó vásárlásra és töltőhelyek kiépítésére. Na itt például lehetne nagyokat spórolni...

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Az Eurótól nyilván nem lesz jó az embernek, de azért jobb igen: azt a lehetőséget elveszi a kormánytól, hogy a már megkeresett pénzedet úgy szívja el, hogy inflációt csinál, ami a leggonoszabb, a legszegényebbeket érintő vagyonadó. Ők azok, akiknek nincsenek befektetései, a havi fizuja van meg talán egy kis félretett pénze, és kész. Cserébe a kormánynak nem kell bevallania, hogy elkalibrálta, átterveznie a költségvetést, és adót emelni úgy, hogy az megjelenik a közlönyben.

Magában a bevezetés okozta a legnagyobb inflációt mindenhol.

 

Megjegyzem, GDP PPS vagyis vásárlóerő-paritás per fő alapján Budapest kényelmesen benne van a top 10 fővárosban. Az ország kb az EU27 átlagának 77%-át hozza. Ebben nagyon nőttünk Gyurcsány óta:

https://www.ksh.hu/docs/hun/eurostat_tablak/tabl/tec00114.html
https://www.ksh.hu/stadat_files/gdp/hu/gdp0080.html

Ennek nem mondtam ellent. Olvass vissza, más volt az állítás.

Azt látom, hogy az euró bevezetése, a fogyasztói árak kb azonnali kiegyenlítődését okozza. Míg a bér ezt nem követi. Lásd Szlovákia, Horvátország, Görögország, etc...

Minek?

Mert állítasz valamit, illene alátámasztani, tényekkel.

Mert akkor én mondhatom, hogy terelsz, mert ha a telfon a google.com on 1000 euro azt sajnos itthon nem fogom 700 eurónak megfelelő Ft-ért megkapni ...

Szóval minek az ára olyan baromi olcsó nálunk, hogy azt az euró bevezetési egekbe lőné ?

Fedora 38, Thinkpad x280

Egyelőre tőleg még mindig csak lózungok,(mást nem is vártam) talán erre gondolsz ?

Szlovákiai árak:

  1. Palack vagy karton tej (1 liter): 315 HUF (0.83 EUR)
  2. Egy üveg sört egy ismert márka: 507 HUF (1.30 EUR)
  3. Közkedvelt sárga sajt (1 kg): 3,500 HUF (9.30 EUR)

Megélhetési költségek Szlovákia van:

  1. 1.10 -szer alacsonyabb, mint a Budapest

Fedora 38, Thinkpad x280

Anekdota: A cégnél nagyon panaszkodnak a dolgozok, hogy milyen keveset keresnek, pedig az átlagfizu 1 millió, csak   1 főnök keres 9.1 milliót, 9 alkalmazott meg fejenként 100e-t ....

Innen is látszik, hogy a NER már akkora vagyonnal rendelkezik, amikből lehet szépen statisztikát csinálni, mint a fenti példában is.

Vissza az eredeti kiinduló ponthoz, hogy mi fog megnőni ha holnap euronk lesz? (Holott a jövő évi benzináremelés is érhezhetően fogja tolni az árakat, euró néllkül is ...)

Fedora 38, Thinkpad x280

Ennek semmi köze témához. 

Egyrészt idézek az általad linkelt cikbből:

leggazdagabb szlovákok 2023-as ranglistáját. Tagjainak vagyonát együttesen csaknem 15 milliárd euróra becsülik.

Ez Ft-ban kb 5700 milliárd forint, míg a forbes szerint:  míg a 100 leggazdagabbnak 7655 milliárdja van. Majd 25% több. Ezzel akartad alátámaszni a 68-77 es állítást ? Vagy mit keres ez itt ?

De mind1 is, mivel még mindig képtelen voltál az indító kérdésemre válaszolni terelsz itt mindenfelé, részemről befejeztem. 

Jah és csak a Fidesz :DD

Fedora 38, Thinkpad x280

Az a benzinár emelkedés az pont nem/nem ilyen mértékben jelentkezne, ugyanis ott egyrészt a minimum jövedéki adó összege €-ban van meghatározva, és ahogy egyre gyengébb a Ft az €-val szemben (a kormányzat 425Ft/€-val számol a jövő év tekintetében!!!), úgy nó a Ft-ban fizetendő összeg.

A kérdés csak az, hogy pont Görögország értelmes példa-e az Euró hatásait tanulmányozni. A gazdasági feltételek a csatlakozásra és az Euró bevezetésére pont azért vannak, hogy az ne történjen, ami ott történt, csak ők bekamuzták, hogy teljesítik a feltételeket.

Ha neked van befektetésed részvényben, ingatlanban, kötvényben, akkor annak annak a pénzben kifejezett értéke követheti az inflációt, jó eséllyel megvédve attól. Ha csak egy kis félretett pénzed van a bankszámládon (ez nem befektetés), akkor azt az infláció elszívja, sokszor azért is csinálnak inflációt, hogy rákényszerítsenek az ilyen pénzek befektetésére ahelyett, hogy likviden a számládon maradna.

Itt mi a latnivalo? Az inflacio a kevesbe vagyonosaknak faj jobban. Tobb okbol is: egyreszt a realbercsokkenes miatt, masreszt azert, mert minel vagyonosabb vagy, annal jobban el fogsz terni a KSH-s vasarloi kosartol, harmadreszt mert ha nem honaprol honapra elsz, tudsz hedge-elni.

Más volt a görbéje annak, hogy mi az elején behúztuk a külföldi tőkét, ők meg hazai kézbe adták az ipart.

Az elején a görbe annak látszott, mi döntöttünk jobban. Ma már nem így látszik. Erre jött a NER eredeti terve (nem a ráakasztott jelentés), mint felismerés.

 

2002

2010

2022

2002-2010

2010-2022

EU27

100

100

100

-

-

Magyarország

62,8

66,1

77,1

0,64 %

1,29 %

Lengyelország

48,9

63,4

79,8

3,30 %

1,94 %

Szlovákia

54,3

75,2

72,4

4,15 %

-0,32 %

Románia

39,2

52,4

71,0

3,69 %

2,56 %

Szlovénia

77,5

84,4

91,8

1,04 %

0,70 %

Csehország

72,0

83,9

90,7

1,93 %

0,65 %

 

Ugyanaz a ksh forrás amit oregon vett alapul, ugyanazok a képletek, majd átszámoljátok. Egyértelmű hogy a Medgyessy-Gyurcsány éra óriási csapás volt Magyarországnak. Meg az is, hogy az új Orbán éra sem túl combos, Lengyelország érezhetően erősebb, nem tudom hogy jött ki oregon lenti számsora.

Szlovákokhoz megjegyzés, hogy módszertani revízió okozta a negatív számokat, nem szerencsés annyira példálózni velük az euró ellen, akkor sem ha egyébként tényleg problémát okozott náluk.

Akinek eurós ország kell, bármikor elköltözhet egy olyanba, aki pedig itt él, el tudja dönteni, hogy az euróról miképpen gondolkodó pártra/képviselőre szavaz. Mókás, hogy lekerült a zászlótokról a diverzitás és a demokrácia, és a szürke embermoslék és a Szovjetunió 2.0 került fel helyette. Csak felfelé!

:)

Az Eurótól nyilván nem lesz jó az embernek, de azért jobb igen: azt a lehetőséget elveszi a kormánytól, hogy a már megkeresett pénzedet úgy szívja el, hogy inflációt csinál, ami a leggonoszabb, a legszegényebbeket érintő vagyonadó.

És odaadja ezt a hatalmat az ECB-nek: Euro Area Money Supply M3.

Én egyetértek veled, az infláció egy sunyi adó. De amíg ezt az emberek nem értik, addig mindig szívni fognak. Viszont ha egyszer megértik, nagyobb kontrollt tudnak gyakorolni a saját kormányuk, mint az EU felett.

...nagyobb kontrollt tudnak gyakorolni a saját kormányuk, mint az EU felett.

Ezt nem hiszem. Amekkora gazdasági ereje van Kínának és az Egyesült Államoknak, egy kis országnak annyi kontrollja van, mint a falevélnek a szélben. Amíg egymással birkóznak, a nagyok viszik a lóvét, ezért kell megtanulni együttműködni.

A Forint esetén valóban akkora hatása van a kormány erőfeszítéseinek, mint a szúnyogfingnak a voronyezsi pergőtűzben, ha épp valamelyik nagyobb tőkével rendelkező piaci szereplő mást szeretne... Az € esetén viszont, pont a jóval nagyobb méret/volumen miatt ez a spekulációs kitettség (a NER-es spekulánsok számára is...) gyakorlatilag megszűnik, vagy elenyésző mértékűre csökken.

Egyetértek és ezt mondom én is vagy 10 éve.

Több nagy különbség azért van: Az egyik, hogy pl. amit €-ban határoznak meg közteher (pl. az üzemanyagok minimális jövedéki adója), az a Ft árfolyamától (ami trendjét tekintve nem igazán akar javuló páláyn mozogni) függően egyre több Ft-ot jelent.

 

Ez nem igaz. Lásd GDP PPS. 60->77

Magyarország 2010-2022:
(77/60)^(1/12) ~ évi 2.1% közeledés az EU27-hez.

Lengyelország 2010-2022:
(80/66)^(1/12) ~ évi 1.6% közeledés az EU27-hez.

Szlovákia 2010-2022:
(72/75)^(1/12) ~ évi -0.3% közeledés az EU27-hez.

Románia 2010-2022:
(71/52)^(1/12) ~ évi 2.63% közeledés az EU27-hez.

Szlovénia 2010-2022:
(92/84)^(1/12) ~ évi 0.76% közeledés az EU27-hez.

Csehország 2010-2022:
(91/84)^(1/12) ~ évi 0.67% közeledés az EU27-hez.

 

forrás: https://www.ksh.hu/stadat_files/gdp/hu/gdp0080.html

 

Az látható az adatokból, alacsony bázis => gyorsabb konvergencia, közeli bázis => lassabb konvergencia. Szerintem nincs mit szégyellnünk.

Azért árnyalja a képet, hogy mit is ér adott országban a GDP PPS növekedése: a trey által linkelt index-es cikk forrása. Ha mondjuk azt mondod nincs mit szegyellnünk, azért az is igaz, hogy nincs mire büszkének lennünk. Persze ez már a félig tele/üres pohár esete, de ha nem beszélünk a lényeges dolgokról több szempontból is, akkor abba a hibába esünk, hagy csak ámítjuk magunkat. "Jóvan az úgy!" És ma ez van az országban, nem lehet beszélgetni dolgokról, mert nagyon gyorsan jön a mindenszarizmus/orbánahibás/gyurcsánykotta hárítás a kormánypártiak felől. Az hogy nincs, illetve hogy olyan a kommunikáció színvonala amilyen, az nem csak a fogyaték ellenzékiek, hanem vastagon a kormány és kormánypártiak sara is.

Jóvan az úgy!"

Persze, hogy nincs jól. De pl. sokat javítana a helyzeten egy erős ellenzék, aki komolyabb munkára szorítaná a Fideszt. A VB-re se a megyei kettővel szoktak edzeni.

Az emberek már csak ilyenek. Ritkán fejlődnek maguktól, kell egy kis külső nyomás.

Nem jó az elosztás. Az államnak kevesebbet kell gigaprojectekre költenie, többet oktatásra, egészségügyre, biztonságra. A jelenlegi adórendszer nem jó, vissza kell térni a fogyasztás alapú adózás felől a hagyományos felé (nem kell feltétlenül több kulcsos SZJA, de nem ördögtől való az sem). A jelenlegivel az a baj, hogy az EU egyik legkisebb vásárlóerejét sújtja, plusz válság esetén a beszakadó fogyasztás miatt kevesebb bevétel az államnak válságkezelésre. Stabil adórendszer, stabil jogalkotás, kiszámítható környezet, felejtsük el a sok éve veszélyhelyzetet, külön adókat, éjfélkor jövő jogszabály változásokat. Ezek maradjanak meg eszköznek, ha tényleg indokolt, jelenleg a szomszédban lévő háború és migrációs nyomás ellenére sem látom indokoltnak. Kutatás fejlesztés támogatása, fokozatosan a nagyobb hozzáadott értékű gazdaságra áttérés az összeszerelő üzemek helyett. Az állam húzódjon vissza a gazdaság aktív működtetéséből és csak terelje a fejlődést, teremtsen olyan környezetet ahol érdemes vállakozni. Média magára hagyása, nem baj ha van ilyen olyan párti, de ez a szintű leuralás nem jó. Média hazugság és rágalmazás, fakenews nagyon durva büntetése, nem ilyen vicc kategória százezrek meg egykét millió. Amelyik rendszeresen hazudik, mocskolódik, az legyen felfüggesztve, majd akkor elgondolkoznak érdemes-e. Tudom, ezek nagyrészt általános dolgok, de basszus én csak egy átlag ember vagyok, ne várd el tőlem, hogy konkrét tervet tegyek itt le neked. Azzal meg nem lehet lesöpörni az igényt a javulásra, változtatásra, hogy dehát az ellenzék szar és nem kényszeríti rá a kormányt. Ugyan már.

Már az első mondatból látszik, hogy nem értesz hozzá.

Mi az a hagyományos adózás akkor?

Ha gúnyolódnék azt mondanám: Aki kevesebbet keres => kevesebbet fogyaszt => kevesebbet adózik !!! :)

13 év milyen döntések érintettek téged úgy, hogy ellehetetlenültél?

Ha tereli a fejlődést, akkor az nem beavatkozás?

Vannak magyar kutatók akiket érdemes támogatni és nem kapnak pénzt? Olyan kutatásra gondolok, ami beépül a gazdaságba.

Az állam ne uralja a médiát, de a külföld meg igen? DW, EuroNews, Telex, 444? Miért ne lehetne képviselve a választók többsége a médiában is? Miért egy kisebbség fütyül nekünk?

Nyugodtan lehetsz arrogáns meg lekezelő, gondolom ezzel kompenzálod, hogy kell az életedbe mindig egy karizmatikus vezér figura. 

 Hagyományos adózás, jövedelem alapú, így érted, gondolom eddig is értetted, de aláznod kellett. 

Persze kevesebbet fogyaszt kevesebbet adózik. Épp az arányok nem mindegy. Az EU egyik legkevesebb bére plusz az EU legmagasabb Áfa-ja. 

Szerinted az most jó válságban az államnak hogy a csökkenő fogyasztás miatt csökken a bevétele? Pont jókor nem?

Média kapcsán direkt nem is akarod érteni mit mondtam. Lehet így is, felülről lekezelően osztani. 

Ezek szerint te szerinted minden jó így ahogy most van, lehetne jobban csinálni? Hogyan? 

1. Amúgy tényleg kell. Nem az enyémbe, hanem minden szervezet élére.

2. Ellenmondást írtál. TFH az átlagjövedelem kb 8. dekádnál van. Ha az az felettieket akarod megadóztatni, akkor 20% emberre kell ráterhelned extradót.  Biztos vagyok benne, hogy IT-s arcként benne vagy ebben a csoportban. Mennyivel lennél hajlandó több adót befizetni? Vagy inkább megveszed a krétát?

3. Default tévedés, a nominális összehasonlítás. Sokan nem is tudják mennyi rejtett adó van egyes nemzeteknél.

4. Sajnos jó, mert javul a külker mérleg, ami stabilizálja a forintot. Ebből lehet majd fejlődni.

5. Nagyon is értem, de nem értek egyet vele.  Nem szeretnék olyan országban élni, ami a nyugatnak nyal és ész nélkül végrehajt mindent. Voltmár. Többször is.

6. Mindig van min javítani. A korrupció alsóbb szinteken kb megszűnt, ezt kellene felszivárogtatni. A gazdaság fehéredésében az elmúlt 13 év forradalom volt. A cigányság dolgozik. Rossz lenne ebből visszafordulni. Én kifejezetten támogatom a nagy állami beruházásokat, de annak időszerűségében már vitatkoznék. A lakosság még mindig Lőlőzik, de  a valóság meg az, hogy már 10 különböző olyan tulajdonosi kör versenyzik egymással akiknek a létalapja a NER. Ez volt a cél. Bármilyen fura, de a régió legkorruptabb építőcége nem magyar, hanem osztrák. Jó látni, hogy hazai nagyvállalatok már nemzetközileg terjeszkednek. Igen ehhez kell a politika is. Ha valaki azt gondolja, hogy egy BMW, egy MB  nem kap politikai támogatást az nettó hülye.  Orbán rendszere abban zseniális, hogy nem kiszolgálja a nyugatot, hanem lemásolva versenyzik vele. Ez kurvára nem tetszik a  nyugatnak. Nem kell nekik versenytárs. nekik piac kell és rabszolga. A keleti nyitás egy újabb odabaszás nekik, de nem erről szól, hanem az ország stabilitásáról.

 

 

Nem tudom, hogyan lehet kitörni ebből az alacsony jövedelem csapdából. A fogyasztás alapú adózás szerintem eleve magasabb jövedelemnél (és emiatt nagyobb fogyasztásnál) működne jól. Ezt így sehogy nem látom jó elképzelésnek. Értem, hogy válság idején jó a fogyasztás csökkenése, azt mondom hogy a jelenlegi fogyasztás alapú adórendszernél ezzel párhuzamosan csökken az állam bevétele is és kevesebb lehetősége van a kilábalásra. Ha jövedelem alapú adózás lenne, akkor nem csökkenne a bevétele ekkorát válság idején. Különböző dologról beszélünk szerintem. Az állam adóbevételi oldaláról beszélek. Az állam működésének hatékonyságáról van szó, adóznék többet, ha kevesebbet fizetnék a boltban, főleg ha végre érezhető növekedésre állna az ország és valóban nőne a vásárlóerő, nem csak a szalagcímeken. Simán aláírnám. 

Ebben a média dologban fekete-fehér látásmódod van. Eleve azt mondtam, hogy legyen olyan párti amilyen akar, ha nagyobb igény van kormánypárti médiára, akkor legyen nagyobb arányú. Ez még nem probléma szerintem. A probléma hogy értelmes következmények nélkül nyomják a hazugságokat, lejáratásokat. Ezt viszont nagyon egyszerűen helyre lehetne rakni. A jelenlegi 2 év múlva végrehajtás útján párszázere bírság meg egy helyreigazítás olyan ügyben amire már nem is emlékszik senki, az nem jó. Ez független egyébként az oldalaktól, de jellemzőbb a kormánypártiakra érzés szerint. Vagy csak a túlsúly miatt érzem így, ki tudja.

13 éve megy a NER, mikorra realizálod, hogy az újraelosztás véget ért és elkezdi húzni az országot az új struktúra? Mikortól szolgál kézzelfogható eredményekkel a zseniális rendszer? Az országnak, tudod az átlagembernek? Keleti nyitás mögött milyen számok is vannak?

Hagyományos adózás, jövedelem alapú, így érted, gondolom eddig is értetted, de aláznod kellett. 

A jovedelemalapu adozassal az a problema, hogy azt a legegyszerubb elkerulni, lasd feketezes. A vagyon alaput kicsit nehezebb, es relativ nagy (egyszeri) koltsegei vannak, ezert nem mindenkinek opcio mar. A fogyasztas alaput viszont a legnehezebb, legalabbis amig nincs akkora arbitrazs a piacon, hogy megerje Pestrol minden bizbasz miatt Komarnoba utazni.

a vagyon alaput is konnyu

Persze, de koltsege (es kockazata) van.

Neked van annyi megbizhato rokonod, hogy szet tudj dobni egy nagyobb vagyont (egy helyre ugye nem mehet, mert akkor sok az ado), es vissza is kapd? Ne vigye el a felet egy valas, ne lepjen le senki az aranyorakkal, ne uritse le a kuzin a bankszamlat, stb.

Igen, s nem véletlen, hogy a jövedelem alapú alacsony, a fogyasztás alapú meg magas. Emellé létrehoztak egy olyan ellenőrzési rendszert, ami Európa egyik legalacsonyabb ÁFA elkerülési (csalási) mutatóját eredményezte.

Ezért én az adózási változásokat (az elmúlt 13 évben) pozitívnak értékelem. S meglepő módon, de érződik rajta, hogy volt koncepció, s sikerült következetesen végig vinni. Ami, azért valljuk be, ritkán szokott így együtt összejönni.

Igen, a koncepció az,  amit leírsz, hogy elsősorban a fogyasztási adó legyen magas. De mivel abból nem jött össze elég bevétel önmagában, kellettek a mindenféle különadók, amit aztán mi fizetünk meg a magasabb árakban, és lesz egy átláthatatlan adórendszer, ami jelentősen fojtogatja a gazdaságot. De ezek is jellemzően valamilyen forgalomhoz kötöttek. A probléma az ezzel a megoldással, hogy egyetlen tényező - a gazdaság teljesítménye - az összes adónemre és így az adóbevételekre egyformán hat, így gazdasági visszaesésnél - ahogy most is van - drasztikusan visszaesnek a bevételek.

Mindehhez hozzájön a prociklikus gazdaságpolitika, tehát amikor megy a gazdaság, továbbpörgetik, amikor meg lassul, akkor nincs mivel fékezni a lassulást.

"milyen döntések érintettek téged úgy, hogy ellehetetlenültél" - Ay ellehetetlenülésig nem jutottunk el (akkor már nem itt élnénk...), de a pedagógus ismerősök reálbérét, vagy épp a sajátomat látva azért... Szóval még Ft-ban sem felfelé megyünk - ha meg €-ban számoljuk, akkor látszik csak igazán, hogy adott munkamennyiséggel jóval kevesebb árut/szolgáltatást engedhetünk meg magunknak.

Az adóbevételekbe bekerült, korábban "pántlikázott" közterhek most nem érintenek, de a jövőben akár érinthetnek is (TB-járulák -> adó formájában szedi be az állam, azaz járulékból adó lett (házi feladat: a járulék és az adó jogi természetéből fakadó különbségeknek utánanézni), ugyanígy az egészségügyre korábban befizetett közteher is adóvá lényegült át).

És mivel az adót a parlament nevű szavazógép "döntése" alapján arra költi a kormány, amire akarja, így sajnos a látványosan rossz preferenciák miatt a jövő felélése zajlik. Az oktatásba és az egészségügybe beruházni a jövő építése ugyanis. A megalomán stadionépítések, a "határon túli magyar szervezetek" támogatásai is megérnének több misét is...
 

Orbán kitartottjai 10en éve az árfolyamrolmláson keres. A NB megveszi az eurót majd az állam napi árfolyamon vásárol devizát ha szüksége van rá. Mindig szüksége van rá. A NB geci nagy nyereséget könyvelt el egy évtizeden át. Ezeket nyomták ki alapítványokba , kisfaszomba. Ez ma már egy akkor összeg ami a holdról is látszik. Fenti felvetés volt GPD. A lopás is bele van számítva. Nekem megérnék az a kis inflációs hullám amit az átváltás okozna.

Szerkesztve: 2023. 11. 04., szo – 22:17

Ez mind igaz, de ha bevezették volna 2020 előtt amikor épp azt mondták, hogy nem érdekünk, akkor is így érintettek volna minket az elmúlt évek gazdasági eseményei?
Nem hiszem, de ezen már kár sírni. Szerintem hibáztak ezt már ők is belátták. Kár hogy most már esélyünk sincs rá, hogy a közeljövőben Euro legyen. 

Hol a 

[pol]

címke?

"Normális ember már nem kommentel sehol." (c) Poli

Csali? Nem csali volt ez, hanem nektek fájó igazság, ami első kommentben kihozta az aktuálpolitikai seggfájást 🤷‍♂️

Ti bármiből tudok 1 lépésben politikát csinálni. Adjak példákat?

Ha meg így van, akkor minek ez a műcsodálkozás és balfaszkodás? És főképp, minek a "feljelentgetés"? 🤔

trey @ gépház

Azért, amikor a nálad szarabbul élőkön viccelődsz "aki csóró euróban is csóró lesz", az kicsit visszás. Bár az empátia hiánya nálad nem meglepő, ezt már számtalanszor bizonyítottad.

Itt csak te műcsodálkozol, meg játszod az áldozatot, hogy "PoLiTiKÁt CsiNáLTaToK BElŐlE!!%!!". Pont ez volt a célod, különben nem született volna meg a bejegyzés, hát élvezd.

 

Mit érzel feljelentésnek?

Aláírás _Franko_ miatt törölve.
neut @

Azért, amikor a nálad szarabbul élőkön viccelődsz "aki csóró euróban is csóró lesz", az kicsit visszás.

Ez nem viccelődés, ez a valóság. Amin be szoktatok sértődni. A múltban számos ilyen állítás volt részemről, ami azóta valósággá vált, vagy hamarosan azzá válik, de besértődtök rajta, ahelyett, hogy elgondolkodnátok. Tulajdonképpen a gondolkodás hiányáról szól a nyitó.

Itt csak te műcsodálkozol, meg játszod az áldozatot, hogy "PoLiTiKÁt CsiNáLTaToK BElŐlE!!%!!". Pont ez volt a célod, különben nem született volna meg a bejegyzés, hát élvezd.

Nem, nem ez volt. Az volt a célom, hogy rámutassak az emberi ostobaságra.

Mit érzel feljelentésnek?

Pontosan tudja azt, akinek a megjegyzés szólt.

trey @ gépház

A múltban számos ilyen állítás volt részemről, ami azóta valósággá vált, vagy hamarosan azzá válik

Nostradamus hozzád képes amatőr.

Nem, nem ez volt.

Ez esetben szíves elnézésedet kérem, mivel nem jelezted a nyitóban, hogy nem a hangulatkeltés a célod a kinyilatkoztatásoddal.

 

Pontosan tudja azt, akinek a megjegyzés szólt.

Ez a napi jóslat? Mi, mezei hupuk meg érjük be ennyivel.

Aláírás _Franko_ miatt törölve.
neut @

Nostradamus hozzád képes amatőr.

Én nem állítom, hogy látom a jövőt, csak realistán nézem, így elég jól megtippelhetem a kimenetelt. Ellentétben a valóságtagadókkal. Itt is erre próbálom biztatni az embereket. Próbálják meg a valóságtorzítós szemüveget levenni. Szerintem jobban járnak.

Ez esetben szíves elnézésedet kérem, mivel nem jelezted a nyitóban

Felesleges.

Ez a napi jóslat?

Nem lehet jóslat az, ami már múlt héten megtörtént.

trey @ gépház

"Az euró bevezetésére nagy szüksége van Magyarországnak, de arra 2013-2016 között van reális esély - mondta Orbán Viktor kedden Kiskőrösön."

2005-ben :D

"A magyar kormányfő lehetségesnek tartja, hogy 2020-ig teljesülnek az euró bevezetésének feltételei. Orbán Viktor az MTI értesülése szerint erről németországi pénzügyi befektetők és cégek képviselői előtt beszélt."

2011-ben :D

 

Ha jol latom, az eurobevezetes Dicsoseges Uralkodonk szerint kovetkezetesen mindig ugyanolyan messze van a jovoben :D

trey Orban-szavazokent ir egy kvazi eurobevezetes-ellenes postot, en hoztam ra par nyilatkozatot Orbantol miszerint az euro az jo, es kell, es lesz.

Erre ti hoztok Gyurcsanytol es Medgyesytol hasonlo kijelenteseket, akkor ez hogy is kapcsolodik ide?

trey Orban-szavazokent ir egy kvazi eurobevezetes-ellenes postot

Fals. Hiszen leírtam: nekem aztán mindegy, hogy forint vagy euró ...

en hoztam ra par nyilatkozatot Orbantol miszerint az euro az jo, es kell, es lesz

Ennek semmi köze Orbánhoz: kötelező Magyarországon bevezetni az eurót

Erre ti hoztok Gyurcsanytol es Medgyesytol hasonlo kijelenteseket

Úgy, hogy ők _sem_ vezették be.

trey @ gépház

Hogy a sok szar mellett ontopik is legyen:

Az euró önmagában nem hozza el a magasabb életszínvonalat és versenyképességet, ez csak lehetőség a felzárkózásra. A világgazdaság tengernyi olyan esetről tanúskodik, amikor saját fizetőeszközzel egy kis és nyitott ország felzárkózott, és versenyképessé vált, például Szingapúr vagy éppen Dél-Korea – mondta az Indexnek Pásztor Szabolcs. Ráadásul a gazdasági struktúra és a fundamentumok gyengeségei miatt euróval is kifulladhat a növekedés, hasonlóan Szlovákiához, ahol alapvetően már mutatkoznak a hozzáadott érték növelésének szűk keresztmetszetei, a teljes tényezőtermelékenység csökkenése.

Mindez nem azt jelenti, hogy rossz lépés volt Szlovákiában bevezetni az eurót, hanem azt, hogy az országban a közös fizetőeszköz biztosan nem tudja úgy segíteni a felzárkózást, mint ahogyan azt egyébként gondolták.

Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány vezető elemzője szerint jól látható, hogy a 2020-as évek válságai közepette a tagállami fundamentumok meghatározóak, nem pedig az, hogy van-e euró. Ha a V4-es országok csoportját kiegészítjük Szlovéniával, és az utóbbi évek GDP-növekedésének mutatóit vizsgáljuk, akkor az látható, hogy a legjobban teljesítő eurót használó ország Szlovénia.

utána azonban az eurót még nem használó Magyarország és Lengyelország következik, a sort Csehország és Szlovákia zárja.

Pásztor Szabolcs arra is rávilágított, hogy tavaly a Világbank adatai szerint Szlovákiában volt a leglassabb a gazdasági növekedés (1,7 százalék). Nem lehet tehát olyat állítani, hogy az eurót használó országok védettebbek, és jobban teljesítenek.

Link: https://index.hu/gazdasag/2023/11/12/euro-bevezetes-kormany-eurozona-ma…

trey @ gépház