A törölközőkről ...

A Balenciaga bemutatta legújabb férfidivatját, a 925 dolláros (320 578 Ft) frottír törölköző-szoknyát. "Instant get és pacek", ahogy azt a klasszikus mondja. Az Ikea trollba' kijött a sajátjával, a 599 rúpiás (2490 Ft) verzióval:

A New York Post csak #DumbFashion hashtaggel taggelte a Balenciaga remekét ...

Hozzászólások

Én is megrendeltem az enyémet!

trey @ gépház

Baszki, ez önhergelés vagy prolihergelés? :D

Ha nézel Instagram-ot, ott vannak olyan reelek, ahol bohócnak beöltözött (szó szerint) Balenciaga-huszárokat interjúvolnak meg, hogy mi mennyi rajtuk. Büszkék arra, hogy így járnak.

Kanye West és a Balenciaga csak az igényt elégítik ki: néz ki úgy mint egy bohóc egy vagyonból.

trey @ gépház

A Balenciaganak az a lényege, hogy olcsón előállított dolgokat eszetlen áron adnak, hogy lehessen villogni azzal, hogy van pénzed. Mint az iPhone-on az I AM RICH alkalmazás anno.

Ha van rá pénzük, hadd csinálják. Valaki bélyeget gyűjt, valaki órákat, valaki autókat, valaki festményeket, valaki I AM RICH dolgokat. Lelkük rajta, engem nem zavar, mindenki azt csinál a saját pénzével, amit akar. Nincs róla értékítéletem, a véleményem meg az, hogy ez az ő magánügye, hogy mire költi a pénzét. Nekem nem fáj, hogy ő szórja a pénzét.

Te meg tudsz különböztetni az utcán egy Rolexet egy Steinhart-tól?

Messzirol, vagy odajonnek mutogatni, hogy nekik milyen fasza orajuk van?

Csak a drága órákat hordókkal van bajod, vagy az órákat hordókkal és őket akarok 4 fal közé szorítani?

Semmi bajom nincs a draga orat hordokkal. Tulajdonkeppen azokkal sincs, akik az utcan mutogatjak, milyen fasza orajuk, torolkozojuk, stb. van, bar ez utobbi kisse megmosolyogtato.

Miért, neked fontos az, hogy aki látja az órádat, tudja, hogy ez egy drága svájci óra volt, vagy egy olcsó japán termék? Magad miatt viseled őket, vagy azért, hogy mások lássák, hogy mid van?

Ha magad miatt, akkor nem mindegy, hogy gelei meg tudja különböztetni egy másik órától vagy nem?

 

Amúgy is, órát úgy illik viselni, hogy csak behajlított kéz mellett látszik a viselője számára. Ha én egy utcán észreveszem valakin, hogy milyen órát visel, már rég rossz, mert nem viseli illemnek megfelelően.

Engem nem zavar, hogy te mire költöd a pénzed, a lelked rajta.

Az, hogy esetleg téged mások megítélnek emiatt (mint ahogy te is ítéletet mondasz a hobbihorse-osokról, a Balenciaga viselőkről, meg mindenki másról), azt neked kell magaddal megbeszélned.

Ahogy te leszarod, hogy mit gondolnak rólad az óragyűjtésed miatt, valszeg aki párszázezer forintért vesz egy törölközőt, pont leszarja, hogy mások mit gondolnak róla.

Vagy szerinted azért bohóc valaki a párszázezres törölközőjével, mert villog azzal, hogy megengedheti magának? Na, te is pont ezt csinálod az óráiddal. 

Nem, ez is tévedés. Azután említettem meg itt, hogy számtalan órás topik volt. Addig nem volt azzal baj, amíg Kovi éveik írt az óráiról. Onnantól kezdve lett baj, hogy én is írtam róluk, mert kiderültek, drágák.

Ja, kérem, megint a szelektív memória.

trey @ gépház

Az, hogy mennyibe kerülnek az órák, meg mennyire exkluzív dolog volt a telefonoddal fizetni a Rolex szalonban az órádért, csak te hoztad ide. Kovi az órák anyagi vonzatáról nem beszélt sosem, csak te hoztad elő azt, hogy ez befektetésként mennyit ér, mennyire fontos, hogy ez drága. Ez neked volt fontos, hogy kiírd magadból, hogy ez drága, kovinak egyáltalán nem - az órákról magukról írt, nem az értékükről.

Emlékszem, régen tök jó topik volt az, amikor valaki Ferrarikról elmélkedett, aztán psc leoltotta, hogy hülye volt, ő azért jobban tudja, mert áll otthon egy Ferrari meg egy Maserati. Nem kérkedett a vagyonával, de kioktatta az embereket, hogy ha hülyeséget beszéltek.

Ez volt az a topik: https://hup.hu/node/121492

 

Valaki a vagyonával órákkal kérkedik, valaki meg azzal, hogy neki nem fáj ezer eurót adni egy törölközőért.

Én mindkettő esetén leszarom, hogy mire költi a pénzét.

Az meg, hogy valaki kérkedik a vagyonával, és ezért másokat triggerel - hát nyilván, ezért kérkedik vele. A Balenciaga viselő is hordhatna mást, de ő kérkedni akar a vagyonával, triggerelni akar másokat, hogy lásd, paraszt, nekem nem kerül semmibe egy 300 ezres törölköző.

Te pont ezt csinálod az óráiddal. Lehetne ezt a háttérben is csinálni, ugyanannyi vagyonod lenne akkor is, de úgy néz ki, neked fontos igazán, hogy megmutasd a vagyonodat, és triggerelj másokat.

Leszarom, hogy magamutogató vagy, de pontosan úgy viselkedsz, mintha egy óra-pride-on lennél: neked nem az órád a fontos, hanem, hogy elmondhasd mások előtt, hogy van és hogy ez egy drága dolog volt.

Ez különböztet meg kovitól - ő az órákat magukért szerette, nem azért a vagyonért, amit képviselnek. Egy jó példa: https://hup.hu/node/141276

Nem arról beszél, hogy ez mekkora érték, mekkora befektetés, milyen vagyon: éppen egy olcsó tömegtermék újjáélesztéséről beszél. Teljesen más minőség, mint amit te képviselsz. Neki az órája a fontos, nem az a vagyon, amit az óra képvisel (hiszen lehet, hogy egy olcsó tömegtermék éppen).

úgy néz ki, neked fontos igazán, hogy megmutasd a vagyonodat, és triggerelj másokat.

Ezzel speciel nem ertek egyet, szerintem nem a triggereles a lenyeg, hanem a sovargassal vegyes csodalat, amit a feher kesztyus inas altal kepviselt eleterzes kepvisel.

Erre valakinek van igenye, valakinek nincs. Mindket allaspont teljesen valid lehet, de amikor ennyire karikaturaszeruen abrazolnak valamit, az szorakoztato tud lenni.

Az a baj, hogy rendkívül okosnak gondoljátok ti itt mind magatokat, de a mögöttes okokra nem jöttök rá.

Én már rég megfejtettem a jelenséget:

Ha trey A-t mond, B-t kell.

Nincs ezzel semmi gond, szórakoztató ezzel minden nap szembenézni.

trey @ gépház

Akkor ezek szerint mégis fontos neki, hogy övezze "sovargassal vegyes csodalat", mert különben nem arról beszélne, hogy éppen mennyire jó pénzügyi befektetés az óra. Ez különbözteti meg azoktól, akiknek maga az óra a fontos, nem az a vagyon, amit az óra képvisel.

Valaki autót sem azért gyűjt, mert drága, hanem mert neki fontos maga a technika. Vagy éppen könyvet sem azért gyűjt, mert értékes, hanem fontos neki, hogy meglegyen mondjuk a Fajok eredete első kiadása. Bélyegek gyűjtésénél is van, aki arra szakosodik, hogy meglegyen a világ tájáról minden kastélyt vagy űrhajót ábrázoló bélyeg, és nem az, hogy vagyontárgy legyen.

Nekem nincs bajom azzal, hogy valakinek a vagyona megmutatása a fontos, csak rendkívül érdekes, hogy másokat meg bohócnak tart pontosan ugyanezért.

Kérlek meséld el, hogy hogyan lehetne mondjuk órákról technikailag beszélgetni - mondjuk a pontosságukról - ha nem említem meg, hogy az enyém azért tud napi +-2 másodpercet, mert az egy Rolex?

Tulajdonképpen igen. Nem az a bajotok, hogy nekem motorom, órám, autóm van, hanem az, hogy nekem az autóm, motorom és órám drágább az átlagénál. Ez viszont rohadt vicces és szánalmas.

A prémium bejegyzés pedig kb. egy szatíra volt azon balfaszok részére, akik elájultak attól, hogy vettek egy MacBookot vagy iPhone-t, mert azt hitték az a prémium :D

Triggerellek bennetek? Persze, hiszen rohadtul szórakoztató a kettős mércétek :D

trey @ gépház

Erre itt hagyok időt, mert válasz kb. érdemben nem igazán fog jönni. Ugyanis, ahhoz érteni kéne az órákhoz, az meg itt sajnos nincs meg.

Ha csak a vagyon miatt venném őket, nem a technikai rész miatt, akkor képeben kellene lennem velük annyira, mint amennyire képben vagyok? Hmm?

trey @ gépház

ha nem említem meg, hogy az enyém azért tud napi +-2 másodpercet, mert az egy Rolex?

De nem arról beszélsz, hogy tud napi +-2 másodpercet, hanem arról, hogy mennyire jó befektetés. Kovi egyetlen szakmai óratopikjába sem szóltál hozzá, ennek ellenére az alábbi dolgokról beszéltél az óráknál:
https://hup.hu/treyblog/20230703/helyezzuk_konxetusba_nagyot_esett_a_ro…

https://hup.hu/node/181284 ebben a topikban is csak az órák ára volt a fontos neked

https://hup.hu/treyblog/20230114/a_luxusorakrol itt is

https://hup.hu/treyblog/20190302/a_premium itt is az volt a fontos, hogy "Te miért adnál ki több évnyi átlagfizetést? A semmiért nem jó válasz, mert nem azért dolgozik az ember, hogy egy webes felületen bankszámla egyenlegeket nézegessen, miközben a pénzén mások meggazdagszanak."

https://hup.hu/node/180810 Itt is csak arról beszélsz, mi mennyibe kerül.

https://hup.hu/comment/2902828#comment-2902828 itt sem arról beszélsz, hogy húha, de jó benne a werk, kurvára nem számít neked ez.

Téged tényleg nem érdekel más, mint hogy egy óra mekkora vagyont képvisel. Ha meg igen, miért nem arról beszélsz, ami érdekel, miért csak az anyagi vonzatról? Tényleg ez jön le a kommentjeidből, csak azzal foglalkozol, hogy egy óra mennyibe kerül és mekkora értéket képvisel. Olvasd vissza, nagyon tanulságos.

Mint ahogy a Balenciaga törölközőt hordó sem arról fog beszélni, hogy milyen gyapjúból vagy pamutból készül, és hány szűzlány keze fonta a fonalat hozzá, hanem arról, hogy ezer euró volt. Ugyanolyan kurva megmosolyogtató ez, mint ahogy neked sem fontos az óra igazán, csak a vagyon, amit képvisel.

Akiken te esetleg nevetsz, pontosan ugyanolyan vagy, és ezen tök jót lehet mosolyogni.

Tényleg? A kommenteket is elolvasod? Nem. Vagy hazudsz, vagy szándékosan csúsztatsz. Számtalanszor írtam itt az órák műszaki paramétereiről, csak téged az nem érdekelt és nem olvastad el.

Az említettek közül két bejegyzés Oregon blogbejegyzésére, kommentjeire reakció volt (szerinte értéktelenednek el a luxusórák). Azt miért nem említed meg? Arról miért nem írsz, amikor egy filléres Certina-tól blogoltam, hogy egy quartz szerkezetből is ki lehet hozni +-10 sec/évi pontosságot?

https://hup.hu/treyblog/20170811/ki_lehet-e_hozni_egy_quartz_szerkezetb…

Ez a blogbejegyzés 6 éves. Messze a Rolexek előtt volt. Vagyis, hazudsz

  • blogoltam órákról
  • blogoltam olcsó órákról
  • blogoltam órák műszaki jellemzőiről
  • blogoltam órákról nem befektetés jelleggel

2014-ben egy 100 ezer forintos Festina-ról:

https://hup.hu/comment/1744095#comment-1744095

Másik:

https://hup.hu/treyblog/20170908/azt_hiszem_nagy_baj_van_a_vilaggal

Kovi bejegyzéséhgez:

https://hup.hu/node/165127

Hogy is van ez?

Hozzáteszem, a mai napig szervizelem otthon az óráimat. A filléres Festina-t (értéke: 20 ezer forint, eszmei értéke: kifizethetetlen, mert az első fizetésemből vettem), Certina DS Sport (értéke: 120 ezer forint), Casio G-Shock (értéke: 50 ezer forint).

Biztosan azért, mert engem ez nem érdekel.

Vagy azért, mert érdekel?

Fogalmad sincs, ki vagyok, mi vagyok. Felületesen ismersz, vagy még úgy sem. Ami téged bosszant, az az, hogy én megengedhetem magamnak, hogy a filléres óráim mellett 10-15 milliót tartok egyéb órákban. Ez megértem, hogy egyeseknek bosszantó.

Na és?

És hogy honnan ez az érdeklődés az órák iránt? Arra is adtam már választ:

https://hup.hu/comment/2138248#comment-2138248

Sorry, de mellélőttél.

trey @ gépház

Ja, és az a különbség köztem, meg a Balenciaga-s buzik közt, hogy én tisztában vagyok azzal, hogy mit és miért hordok (tudod, azért hordok Rolexet, mert az nem csak, hogy a COSC pontosságot tudja, hanem még azon túlmenően, +-2 sec pontosságot az in-house szerkezeteivel ;)

Számtalanszor írtam itt az általuk használt 904L acélról, meg egy csomó specifikus dolgokról, ami kiemeli őket műszaki értelemben a többi gyártótól.

Mondd, a Balenciaga-hordóknál ez hogy van? Mit tudnak az anyagokról, mi az, amiért ők azt hordanak?

És mitől vagyok én pontosan olyan mint ők? Én, aki nem csak, hogy tisztában vagyok ezekkel a dolgokkal, de még szervizelek is órákat? :D

trey @ gépház

Nem tudok másik mechanikus márkáról ami gyártó által garantáltan tudná. Ez alatt azt értem, hogy ha nincs benne ebben a rohadt szigorú tűrésben, akkor beviszed és úgy kapod vissza, hogy benne van.

Nem, a legtetején a Patek, amit sokkal többe kerül, az sem tudja*. Az is "csak egy COSC", ami −4/+6 sec napi eltérést garantál.

(* Kivéve, ha az óra Patek Philippe Seal-lel ellátott, ami  -3/+2 sec/day pontosságot garantál, de ez is rosszabb a Rolexénél.)

trey @ gépház

A hi-beat Seiko Grand modellek részben meg tudják és meg is tudták lépni. Tehát részben. Amúgy a Seiko krono certje egy lépcsővel szigorúbb vizsgálatot jelent, mint a COSC.

Annyi a sztori, hogy a svájci bevizsgálás valamikor épp azért lett megváltoztatva, mert a japánok túl könnyen meglépték, sőt. Van már ennek vagy 5 évtizede, s a szándék azóta sem változott sokat. Bár a kölcsönös kedvesség jegyében a Seiko épp válaszként hozta létre a saját certjét, ami mint írtam szigorúbb.. ezt pedig a svájciak nem tudják megugrani egykönnyen. Az értelmetlen faszkódást amúgy jól mutatja, hogy egyikük sincs rászorulva a másik vizsgálataira :D

Szóval a hi-beat közelíti, illetve annyival bonyolultabb a kép, hogy COSC ide vagy oda, ha a napi életviteledhez állítják az akármilyen mechanikus órádat (mármint nem a szemét kategóriát), az lehet akár napi +-1 eltérésben is, amit néhány szokásos napod alatt szabályoz be a meister. Cserébe ha irodai munkához állította s ott pontosra tekerte, majd mondjuk favágásba kezdesz vele -10°C környezetben, ott meg elmegy napi +-50-re is. Emiatt a COSC és társai "csak" minőségi mutatók, ettől lehet sokkal jobb és rosszabb is egy időmérő, felhasználástól és a felhasználóhoz kalibrálástól függően.

Szóval
-a COSC nem jelenti azt nyilván, hogy nálad ilyen +- tartományban fog működni csettintésre,
-a COSC nem jelenti azt, hogy a pontosságában bármilyen életszerű körülmény között ugyanazt hozza,
-s ha valami nem teljesíti a megfelelő kronocert elvásárait, ott ez nem jelenti azt, hogy nem lehet napi +-1-ben adott használati körülmények közt.

Mivel tisztán mechanikus vonalat kértél nem boncolgatom a fél évszázados hangvillásokat, meg a mai spring driveokat, mert ott jóval egyszerűbb dolguk van elérni a pontosságot és a környezeti paraméterek sem számítanak annyit. Bár itt is árnyalt a dolog, mert egy jó Grand Seiko Spring Drive búvár veri a 2.5 milliót is (némelyik a 167-et, nem elírás), és legfeljebb árát megőrzőnek lehet mondani. Hangvillás technika meg már nincs, csak használt verzióban.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Rolexből is ki lehet hozni +-0-t, ha ügyes a mester. Nyilván utána ezer mindentől függ, hogy ezt tartani tudja-e és meddig, milyen pozícióban, milyen hőmérsékleten stb.

Grand Seiko gyári értéke a weboldaluk szerint:

For normal usage accuracy of Grand Seiko mechanical watch, -1 to +8 seconds per day is specified as target values.

Sok mindentől függően, kb. ebben a tartományban lesz valahol.

trey @ gépház

Ez már egy olyan elméleti kérdés, hogy egy élesség felett mi haszna van a kés, kard élének. Hogy mondjuk mi különbözteti meg a japán katanát a Fiskars parangtól. Mindegyikkel lehet vágni.

A tirpáknak semmi. Ha mélyebben is érdekel a téma, ha értékeled a bele fektetett emberi munkát, a kézművességet, a tradíciókat, akkor megtalálod a kérdésedre a választ.

trey @ gépház

Summon [én]

Valójában Trey már akkor is baszlatva volt, amikor Heuert vett mondjuk 400-ért. Miközben már akkor többe került egy valamire való noti, ami fél év múlva 100-al kevesebbet is ért, ráadásul 3-5 év múlva eldobta a tulaj semmi-értékkel. Szóval a fent említett kettős mérce szerintem részben jogos. Az egésznek gyökere ennél alattomosabb, azt is megmondom mi: mivel ő a "gecchifideszes" meg a "burzsuj" stb (elég sok szarral szokták dobálni szóban, pontosabban elég sok szarral dobálóznak oda-vissza az aktív részvételével), így valójában mindegy mit mond és csinál, úgyis szúrni fogja sokaknak a szemét. Fixme.

Én nagyon szeretem a karórákat, igen, a közel értékteleneket is.. de szerintem Rolex esetén nem teljesen a valóságot látjátok. Én azt látom, hogy ha pénzbéli értéke miatt (is) veszi, potenciális befektetésnek veszi. De csak részben annak, és potenciálisnak. Ez az ember szereti az órákat általában is. Nem érzem, nem képzelem.. hanem tudom, csak nem abból a vérből vagyok, aki kiteregetné a leveleit bizonygatás céljával. Szóval csak a szavamra adva kéne elhinnetek, hogy szereti ő is. Kérjétek meg, hogy írjon a 20 forintos Casioról.

Az, ha valaki magamutogatást lát ill. kivagyiságot, azzal nem tudok mit kezdeni. Lehet, hogy igaza van, s ha igaza van el is tudom fogadni, hogy ingerli - de az én álláspontom nem mérvadó, mert én az ilyesmire immunis vagyok mea culpa tizenéve, szóval legfeljebb gratulálni tudok a barna lünettás darabhoz. A másikhoz nem mert az nem tetszik :)

Az álláspontomhoz kapcsolódóan annyit tudok még tanácsolni mindenkinek, hogy egy vélt felvágás nem kell zavarjon senkit mindaddig, amíg az nem társul a másik lenézésével. Nekem ez a határvonal, de eddig nem tapasztaltam ilyesmit itt a hupon általában sem, s magamra nézve sem: nem érzem magam lenézve akkor sem, ha faszságot írok. Bár lehet nem nézek elég hupot jeah!

Nah ez most olyan lett mint valami szar védőbeszéd.. pedig mennyit baszlattuk egymást vele valaha. Mindegy, szerintem az órás részben nem azt látjátok amit van, a többi meg szubjektív témának tűnik: ezen a ponton sosem lesz igaza senkinek sem. Kár az energiáért oda-vissza.

 

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Ha kizárólag befektetésnek venném, akkor széfben tárolnám az óráimat, de ezzel szemben az összes napi használatban van.

Lehetne ezeknek írni órákról, de minek? Kb. annyit érnének, mint amikor szakmai postjaimhoz a 97% hozzá se tud szagolni. :D

Helyette, hogy járjon a "szájuk", ahhoz szólnak hozzá, amiben nem ütközik ki a fogalmatlanságuk. Pl. "mennyiben kerül má' ez a". De, hát ott is csak a fogalmatlanság ütközik ki ...

Szívesen elbeszélgetnék én itt óra témában a kerámia lünettekről, a különböző szabadalmakról stb. De ezeknek? Apple Watch akkuidőig jutnak kb. :D

Disznók elé gyöngyöt ... minek?

trey @ gépház

Nezopont kerdese mint minden. Egy rakas embernek valoszinuleg megvan a velemenye rolad az orad vagy a motorod kapcsan. Engem is biztosan hulyenek neznek a felmillios korcsolyam vagy a hifi cuccaim miatt.

En nezopontombol megmosolyogtato. Aki ezeket megveszi az mar annyira unatkozik, hogy el sem tudod kepzelni.

ezt mondjuk nem értem. itt mi az újdonság? itt hol jelenik meg hogy az új generáció el van baszva, meg bezzeg régen mindenki férfi vót? 20-30-40-50 éve is voltak kibaszottul elbaszott drága szarul kinéző divat szarok.

minden nap törölköző nap ... mert nem tudhatod, hogy mikor mikor jönnek el a vogonok rádrobbantani a bolygót ... legyen nálad mindig törölköző! :)

Ivy: Bocsánat, milady, de öö...Mabel megérkezett. Mert tetszett neki ígérni egy ruhát a bálra !
Lavender: Ó, hát persze, jöjjön csak! Óóóh, Lady Mabel, mennyire örülök!
Mabel: El vagyok bűűvölve...
Lavender: Óóóóh, de szép ez a szoknya! És milyen érdekes anyag! Hol szerezte?
Mabel: A csarnokban. A zsákhordóknál.
Lavender: Zsákhordók? Jacques Hordooque? Ez a szalon valahogy eddig elkerülte a figyelmemet. Francia?
Mabel: Nem. Gülbaba volt benne.
Lavender: Milyen baba?
Mabel: Gülbaba. A királynak is vitték.
Lavender: Igeeen? A mi Bertie-nk néha igazán furcsa volt. Szegény királyné sokat tűrt mellette.

Olyan vagy mint a láthatatlan ember. Önmagadért (már) nem vennének észre.
Ilyen triggerelős posztokkal tudod felhívni magadra a figyelmet. A te figyelmedet is ez keltette föl. :(

Nagyon sahár az indiai verzió! :)