A lecsóról ...

Hozzászólások

Gusztusos. Egész megkívántam, megnézem mi van a kamrában. Szakmai kontent szakácsoknak.

Yeah. Pont ma alapoztam meg a jövő évi lecsónak.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Szerkesztve: 2023. 12. 31., v – 05:03

> házi
Én ilyen bonyolult szavak közül, csak a "házit" ismerem!

Biztos, hogy nem én gonoszoltam le!

Szerkesztve: 2023. 12. 31., v – 12:08

Rolexet azert felraktad a lecsohoz ? Stilusosan. :D

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Szerintem a konyhaművészetben elég ritkán előfordul, hogy egymástól látszólag távol álló dolgokat tesznek egymás mellé (pl. forró csoki egy kis chilivel), szóval nem gondolom, hogy egy tradicionálisan inkább parasztételt csak baltával ácsolt asztalnál, betyárkalapban illik elfogyasztani. Simán kérhetsz lecsót fehér abroszos, damasztszalvétás étteremben is. Csak tudd, hogy melyik evőeszközzel kell elfogyasztani, ne könyökölj közben az asztalra, és ne tűrd be a szalvétát az inged nyakába partedlinek. A Rolex nem érdekel, helyesen szabott ing mandzsettája alól nem látszik ki.

> Szerintem a konyhaművészetben elég ritkán előfordul, hogy egymástól látszólag távol álló dolgokat tesznek egymás mellé

Mint engem meg az exem! Nem olvasom tovább, mert ez is kiégetett engem, még ha jóindulatból is írtál volna, nem erdekel!

Biztos, hogy nem én gonoszoltam le!

Csak én vagyok, aki ki nem állhatja a lecsót? Még a szagától is elkap a hányinger...

Ez így van. Rettentő sok szar lecsót ettem. Általában olyanok kezei közül kerülnek ki a szar lecsók, akik nincsenek tisztában a hagyma-paprika-paradicsom hármas arányaival. Általában a kevés hagyma szokott lenni a legnagyobb probléma. A kevés hagyma miatt gyakorlatilag a szaft csak vízszerű izé. Úgy pedig se íze, se bűze nincs a lecsónak.

Hiába na! Ehhez is érteni kell!

trey @ gépház

Inkább édesebbet szeretem, ha már, bár megmondom őszintén, hogy nem szeretek enni. Ennek is meg van a maga oka, aki személyesen ismer, az tudja a sztorit.

Top3? Hát nem is tudom, tejbedara, babgulyás, bécsi szelet félig folyós krumplipürével. :D

Jah és pizza, persze, mint mindenkinek. Étteremben rendszeresen gyerekmenüt kérek, mert én gyerek vagyok 😂

Múltkor is szállodában sorba álltam reggelinél a tejbedaráért, előttem 3 6 év körüli kisfiú, mögöttem 2 másik. Anyukák meg csak leszek. 😂

És akkor jöhetnek a hitviták, hogy milyen is a jó lecsó. Szabad-e bele padlizsánt meg cukkinit tenni (szerintem igen), kolbász kell-e bele (szerintem nem, pont azt a kellemes friss zöldséges ízt üti agyon, amitől jó a lecsó), vagy füstölt virsli (az mehet).  Hagyma, fokhagyma kell bele, kis csípős is, szerintem tojás nem. Egyik kedvencem, de csak ha jól csinálják (vagy csinálom).

Szabad-e bele padlizsánt meg cukkinit tenni (szerintem igen),

Az már nem lecsó, hanem ratatouille. Amit egyébként szeretek, csak az a franciák "lecsója".

kolbász kell-e bele (szerintem nem, pont azt a kellemes friss zöldséges ízt üti agyon, amitől jó a lecsó), vagy füstölt virsli (az mehet)

Kolbász nem, de virsli se.

fokhagyma kell bele

Fokhagyma nem.

kis csípős is

Igen.

szerintem tojás nem

Ez érdekes dolog. Szerintem sem, de van, amikor - nagyon ritkán - igen. De, akkor nagyon. Legtöbbször nem.

trey @ gépház

Szerintem a ratatouille máshogy is készül. Nem főzik, hanem sütik. Sokkal nehezebb étel lesz az eredmény. Az is jó, de nincs az a friss zöldséges íze, ami a lecsónak van. Szerintem ha éppen van otthon cukkini vagy padlizsán (pl. egy másik kajába nem kellett az egész), akkor nyugodtan mehet bele, nem rontja el. A fokhagyma és virsli vitában nem foglalok állást, nekem így is, úgy is jó. A tojásos változatot majd kipróbálom. Csak ne csurgatva legyen, mint a menzás fikalevesbe.

Az ember ízlése is változik. Van, amin nincs mit elkészíteni, mégis gyerekkorban utálod, aztán felnőttként lehet, hogy szereted. Eleve, ami kesernyés, azt gyerekként sokkal keserűbbnek érzed, pl. elég kevés gyerek szeretné a feketekávét cukor nélkül. Van, ami egyéni: pl. utáltam az olajbogyót, és ha felvágtak egy sárgadinnyét, már a szaga elől ki kellett mennem a szobából. Most már szeretem a sárgadinnyét és az olajbogyót is. Az meg szinte biztos, hogy a menzán rosszul volt elkészítve a spenót (valami édeskés, undorító mellékízű zöld sár volt), és azt főzelékként azóta sem bírom megenni (a leveleket pároltan simán).

A vadast úgy tudom, hogy "éttermekben" úgy csinálják, hogy a húslevesből maradt zöldségből lesz a mártás, és a hús meg a hús.

Ezzel szemben otthon úgy készül, hogy pácolni kell húst pár napig, és direkt erre a célra kisütni szalonnával tűzdelve. A zöldséget pedig nem is tudom pontosan, de az talán főzve _és_ sütve is van, és azután van turmixolva mártásnak. A lényeg, hogy a húsleveshez semmi köze. Én csak enni szoktam, úgyhogy a pontos receptet majd valaki más hozza. Az otthonit szeretem, az "éttermit" meg még sosem próbáltam, mert állítólag tipikus maradékmentő, ami rossz ómen.

Az otthoni gyerekkoromban az egyik kedvencem volt. Ha jól emlékszem, nagymamám receptje is valahogy úgy indul, hogy főzöd a húst és a zöldséget, aztán abból a zöldségből lesz valahogy a mustáros mártás. Amúgy az éttermi maradékmentő dolgokkal (pl. brassói aprópecsenye) sincs semmi baj, ha a lábosban maradt maradékból lesz, másnap, és nem a hét végén, a tányérokról gyűjtve.

Szerkesztve: 2024. 01. 03., sze – 10:43

-

Biztos, hogy nem én gonoszoltam le!

Bealudt a lecsó!

Biztos, hogy nem én gonoszoltam le!