A teázásról ...

Hozzászólások

Egy újabb Rolex. Már úgy hiányoltuk. Van remény. :D

Nem tudom, mennyi pénzért az ajándéktasak lehetne tisztább is.

:)

ajándéktasak

Ez egy service pouch, kb. arra való, hogy ha egyszer szervizbe kell adni az órát, akkor ebbe tedd. 100% bőr, ráadásul rendkívül puha és tökéletesen tiszta. Amit te látsz, az a velúr sajátossága.

Azért segítek, mert itt elkél egy kis alapozó.

100 USD darab áron vehettek:

https://www.chrono24.com/rolex/partsaccessories-rolex-green-suede-trave…

trey @ gépház

Ilyenbe teszik a szervizben. Mert ott ők felelnek érte. És ne hasonlítsd a csicska 4-500 ezer forintos telefonod, amit 5 év után a szemétbe baszol (ahova való) 20 milliós dolgokhoz.

Ha beviszem az autóm egy szervizbe, akkor az első dolguk, hogy ülésvédő huzatot húznak az ülésre, kormányvédőt a kormányra, szőnyegvédőt a szőnyegre. Ezt jelenti a prémium szerviz. Nem azt, hogy Kövérkés Feri bácsi olaj- és szarfoltos munkásruhában, lerúgott lószaros bakancsában beül az Audi-mba. Ezek csak a szatócsszervizekben dívnak.

Próbálj meg kiszakadni a kispolgári létedből egy pillanatra, ha ilyen témákban írsz.

trey @ gépház

Kamera? Neked komolyan az számít? Atya ég, hová süllyedt a világ....
A 12 Prom kamerája nekem bőven elegendő. Mondd, miben tudnak többet az újabbak?

Mellesleg nem ártana nem összekarcolni a lencsét és rendszeresen takarítani. Már ha képet is akarsz készíteni - nem összekeverendő a fotózással, ugyanis az egy szakma.

Tudod, nekem még volt szerencsém az analóg technikával is dolgozni. Tudom, hogy mire való az előhívó és a fixáló folyadék, melyikben mennyi ideig kell tartani a fotópapírt, mi történik, ha hamarabb / később veszem ki stb. Sőt, kis fazekasságot is tanultam (köcsög készítés, formázás, égetés). Mindezeket még általános iskolás koromban ingyenesen. Csak, hogy az e-penis méregetésnél maradjunk. :P

Franc fogja megkérdezni az Apple-t. Te mondtad, hogy egy 4-5 éves telefon kamerája szar. De nem tudod megmondani, hogy miért és miben. Ismét bebuktad az érvelésed, mert nem tudod alátámasztani. :D

Bizonyítékom? Hát ott, hogy az iPhone-ok átlag életciklusa ... drumrolll ....

According to the survey, almost half (45% to be precise) of all American iPhone users aged 18-24 buy a new iPhone “in less than 2 years”. Some 13% even opt for annual or more frequent upgrades.

[...]

Most iPhone users take about 2 to 3 years to upgrade their devices, with only those in the 65+ year category having a tendency to spend more than 3 years with the same iPhone.

Tippelj észkombájn, kiknek a legfontosabb? :D

trey @ gépház

Ha beviszem az autóm egy szervizbe, akkor az első dolguk, hogy ülésvédő huzatot húznak az ülésre, kormányvédőt a kormányra, szőnyegvédőt a szőnyegre. Ezt jelenti a prémium szerviz. Nem azt, hogy Kövérkés Feri bácsi olaj- és szarfoltos munkásruhában, lerúgott lószaros bakancsában beül az Audi-mba. Ezek csak a szatócsszervizekben dívnak.

Ja, itt a hülye fejednek azt elfelejtettem leírni: ezek a védőeszközök csak a szerviz idején vannak az autómon, nem így közlekedek vele. Csak gondoltam megjegyzem, hátha az egyetemi végzettségeddel ezzel magadtól nem jöttél rá (aka. miért volt szar _ez_ a párhuzamod _is_). :D

trey @ gépház

telibe szarom

Szemmel láthatóan nem.

te verted itt napokon át magad hogy milyen szép velúr tokod van az órához

Persze. Én. Nem te ugattál hozzá megint valami blőd faszságot.

Hát, ha még tudnád, hogy mindegyikhez adtak egyet és az egyikhez kettőt is! Így most 5 darab ilyen tokom van! :D :D

trey @ gépház

nekem mindegy. nekem semmi bajom azzal ha valaki extrán vigyáz a cuccaira. csak utána ne balfaszozzon le mást mert vigyáz a dolgaira. vannak ám 100 millió feletti órák is, akiknek a tulajai neked mondhatják azt hogy takarodj már ezzel a gagyi szarral. nehogy azt gondolod már, hogy nálad vagyonosabb ember nem létezik a bolygón. én nem vagyok nálad vagyonosabb, lehet, hogy soha nem is leszek. de azért valljuk be, vannak emberek akik a 20 millás rolexed is kibasznák a kukába ahova való és nem fája nekik.

Miért beszélsz mellé?

Én nem teszek se órára, se telefonra tokot. Itt tartunk. Te meg mindenképpen bizonygatni akarod azt a hozzáállásod, hogy egy ipari hulladékra tokot teszel.

Meg helyretettem, hogy a szerviztasak mire való (Audi párhuzam).

Most meg innen elevezel oda, hogy kinek mennyi a pénze. Miért vagy ennyire gyökér?

trey @ gépház

Az, hogy te mit hiszel, a kutyát nem érdekli. Ha bizonyítani is tudnád, az nagy mutatvány lenne ... De, mivel se te, se más ilyet bizonyítani nem tud (mert nyilvánvaló hazugság), ez az állításod megmarad kb. a "HUP seggfájósok anekdotái" gyűjtemény egy nem túl erős darabjának :D :D :D

trey @ gépház

várj, de akkor ebben az esetben neked is bizonyítanod kéne hogy a pénteki gyermekekért tartott tüntetést a dollárbaloldal fizette és szervezte, nem? gondolom akkor van bizonyítékod, ha ez hirtelen ennyire fontos lett. nem?

tudom, hogy fideszes vagy, szóval ők fizetnek, ne terelj.

a hupon kell a baloldalt fikázni és akkor kap az ember 20 millás órát?

Persze, ráadásul ez úgy történik, hogy elintézik azt is, hogy a rávaló munkabér átutalásként érkezzen meg, hogy a NAV ne is firtassa, hogy honnan van! Érted, átutalják, hogy utána én menjek be és rendeljem meg :D :D :D

Nem nokiás dobozban hozzák ám KP! :D

Komolyan, te hülyébb vagy, mint eddig hittem :D

trey @ gépház

Számoljunk kicsit: Trey életszínvonalának fenntartásához - legalábbis amit előad itt a HUP-on - legalább átlag havi 3-4 millió Ft kell. Havi 1 millió nettóból nem tudna így nagyzolni. Nyilván több bevételi forrása van, nem csak az alkalmazotti lét. A többit mindenki fantáziájára bízom....

Valójában csak arra hívtam fel a figyelmed, hogy nem mindenki közszereplő, így óvatosan a hazugságaiddal :)

Nehogy egyszer kormos pofa legyen belőle. ;)

Az én idegrendszeremmel semmi probléma, az a probléma, hogy te keversz engem, magánszemélyt, politikai bagázsokkal és ez egy amatőr és súlyos hiba 🤷‍♂️

trey @ gépház

pénteki tüntetők sem közszereplők. sem a nép aki ott felsorakozott. te mégis vádaskodtál és kijelentetted hogy mindegyik a bal oldal embere. :D

ja persze neked lehet, hiszen te mindenkinél jobb vagy és mindenki felett állsz! :D:D

semmibe nem nézlek azután hogy egy olyan szervezetet támogatsz és kampányolsz mellette akinek a legfőbb célja hogy ennyire megosszon egy egész országot ami számára állítólag fontos. ha sok időd van akkor menjél jelentgessél fel.

pénteki tüntetők sem közszereplők

Ó, dehogynem, a pénteki tüntetés szervezői keményen azok! Azahriah, VV Zsóti és társai mind médiakurvák. Keményen azok.

semmibe nem nézlek azután hogy egy olyan szervezetet támogatsz és kampányolsz mellette akinek a legfőbb célja hogy ennyire megosszon egy egész országot ami számára állítólag fontos. ha sok időd van akkor menjél jelentgessél fel.

Brühü, evone (ki a faszom is az?) semmibe sem néz a NETEN! Hallod, már '98-ban is irtó gázok voltak az ilyenek :D Mi lesz a következő, lerajzolsz? :D

trey @ gépház

Szerintem ezt már kitárgyaltuk: mert én nem vagyok közszereplő, így óvatosan kotorássz a zsebemben. Egyrészt azért, mert nem elegáns, másrészt úgy hazudozz rólam, hogy adott esetben alá is tudod majd támasztani.

Szerintem irtó gáz, hogy egy lassan három hete nem tudsz lejönni a témáról. Ilyen szarul keresel? iPhone-t személyi hitelre, 24 hóra veszed?

már csak neked kéne rájönnöd, hogy te is ugyanúgy egy senki vagy

Természetesen. Már csak azt nem tudom, hogy akkor minek vagy a nyomomban 10+ éve mint valami elfuserált gruppie :D

trey @ gépház

Az egy papírtáska, ami szintén tiszta és szándékosan ilyen egyszerű. Azért ilyen egyszerű, nem feltűnő táska, hogy ne hívja fel a figyelmet arra, hogy mi van benne.

Ha parkoltál már a belvárosban és hallottál történeteket arról, hogyan raboltak ki ott embereket/üzleteket, az elővigyázatosság nem alaptalan.

Mikor kihozol egy 3 új családi autó árú cuccot a kezedben, nem baj, ha nincs ráírva, hogy mi van a táskádban.

trey @ gépház

Szerkesztve: 2024. 02. 03., szo – 17:39

- Hé, Béla! Te ázol ott a sarkon?

- Teázik a franc, nem látod, hogy esik?!

Komolyan, a nagy eleganciához filteres tea? Még jó, hogy nem Lipton.

Egyrészt nekem csak a teamennyiség kiméréséhez kell kanál (nem cukrozom, és nem iszom tejjel, olyat azért még csak angolt láttam, aki úgy issza), másrészt kávézsnál/teázásnál az illem nem nagyon engedi, hogy a szádba tedd a kanalat (nem kell lenyalni, leteszed a csészealjra, azt az egy csepp tea veszteséget megengedheted magadnak). Rozsdamentes megfelel.

Ennyire nem gondoltam komolyan az egészet, már a teás megjegyzést sem, csak gondoltam, tegyünk úgy, mintha a teázásról szólt volna a bejegyzésed, hamár az a címe (avantgárd regényeknél persze lehet, hogy a címben pont az van, ami nincs a könyvben, de ez blogbejegyzés.) Az aranykanalat a szájban viszont te hoztad fel, mint az elegancia vagy high class, vagy ki tudja minek a szimbólumát. Amúgy meg manapság meg ugye szinte mindenhova beengednek bárkit, ha megfizeti, ráadásul még nyakkendőm is van, és azt is tudom, hogy hogy kell megkötni.

A crocs pedig kitűnően alkalmas arra, amikor csak a szemetet viszed le. A zokni-szandál az már újabb módi, az már vitatható, hogy nem csináljuk, mert különben hallgatni kell a megjegyzéseket, vagy pedig csak azért is, mert ennyire divatot követni az már majomság. Szerintem csak azért nincs értelme, mert melegít, és ha az nem baj, akkor rendes cipőt is lehet felvenni.

Sajnos nem emlékszem a teázás részének minden mozzanatára. Megkérdezték, hogy "green or black" (nem beszélt magyarul az úr, aki a teát hozta), mondtam, hogy "green", mondta, hogy "3 minutes", megfordította a "homokórát", majd távozott, mi meg folytattuk az látogatás többi részét érintő kérdésekkel.

trey @ gépház

Nyilván. Kellett volna smiley a végére. Pláne, hogy azért vannak egész jó filteres teák. Mindennap nem akarnék azt inni, amiatt, hogy többnyire finom por benne a tea, csak akkor nem megy ki az aromája, ha egyesével csomagolt, akkor viszont baromi sok műanyagszemetet termel.

Megtisztelhettek volna azzal, hogy nem pazarolják a drága idődet a lassú kiszolgálással :)

A csatot méretre igazították, az meg idő. Teáztam, elbeszélgettünk a Forma 1-ről (kaptam egy exkluzív F1 könyvet, amit a Rolex adott ki a jobb ügyfeleinek a 2023-as szezonról), elintéztük a papírmunkát, a nyilatkozatokat stb.

Megnéztük az ajándékokat (pl. egy rendkívül szép, 4 óra fogadására alkalmas bőr utazótokot) stb. Megkóstoltuk a bonbonjukat.

Kellemes óra volt.

trey @ gépház

Állítólag a ...-nál már a második alkalomnál előkészítik az órát és persze a csatot is, nemhogy a negyediknél(?) is még állítgatni kelljen.

Az Assouline-os könyvek már megvannak? Tudod, azok amelyikhez adják a kesztyűt is, nehogy csupasz kézzel forgassad.

Vicces lenne, tök más csat a jubilee és az oyster, tök máshogy lóg egy acél és egy tömör arany. Kb. értelmetlen beállítani előre.

A könyvek nincsenek, Gishbert L. Brunner könyve megvan:

https://www.atlantiszkiado.hu/konyv/the-watch-book-rolex-updated-and-ex…

trey @ gépház

Nincs itt semmi látnivaló, csak egy mid life crisis-ben lévő férfi.

Minden hulla a Mount Everesten valamikor egy nagyon motivált ember volt.

Mondjuk ha a kepen lathato uriember hiv meg teara, akkor Geiger-Muller szamlalo mindenkepp legyen nalad! Meg az ablakon racs, es lehetoleg golyoallo melleny meg teljes biolabor is. Feltunoen sok haverja esett ki mostanaban az ablakon, lotte magat fejbe hatulrol, evett novicsokot meg poloniumot.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Nem tudom mikor vetted, de értesüléseim szerint ennek Long Jing-nek kell lennie, az meg nem bírja a sokáig tárolást. Ha eltaláltam mi van benne, idd meg hamar, amíg még nem késő. Ha tényleg jó, akkor vízen kívül semmi más nem kell bele. Bár ugye a víz sem mindegy ám! :) 

Amúgy Daytona ?

Fedora 38, Thinkpad x280

Uh :D  Ez nagyon dzsigolós :D Nekem soha nem jöttek be az arany órák (vagy ami akárcsak aranyra hasonlít), max egy finom oltönyórának, de ott is diszkréten persze. 

Hova lehet ezt felvenni anélkül, hogy valaki a blahán ne stricinek nézzen (itt vadkeleten tuti annak néznek)?  (vagy ez csak előítélet ?)

Fedora 38, Thinkpad x280

Valójában, lett volna.

Viszont kb. sosem érkezett volna meg. Ez is 3 év volt. Ráadásul nekem a PM Daytona-kon nem tetszik a Cerachorm bezel. Kicsit olcsósít rajta. Valószínűleg ezért nem is teszik a full goldokra, csak a Oysterflex-es (kaucsuk szíjas) változatokra.

Hogy a platinára miért kerül rá, az jó kérdés ...

trey @ gépház

Hát, nem tudom, hogy bele akarunk-e ebbe menni, de a haverom árul éppen 6-7 körül egy dízel Golf GTD kombit, 60 ezer körüli futással, tip-topp állapotban. Vagy mit kéne családi autónak?

Ha gondolod összehozlak vele!

Ha újat keresel, akkor láttam Renault reklámplakátot 7 alatti árral.

trey @ gépház

60 ezer, de még új, jó.

Értem, megint beleestem abba a hibába, hogy az LMBTQ párokat gizsgugyával nem gondolom családnak. Hát nem tudom, legyen legalább 1m3-es raktere, ami mellett még kényelmesen elférünk, nálam ezekkel indul a családi autó definíciója. :)

De akárhogy is, 6 millióért szerintem nem kapsz bármilyen szinten családinak mondható újautót.

A legalja Dacia Jogger ahogy nézem 6,5, és ezek azok az árak szoktak lenni, amikről gyorsan kiderül, hogy ilyen autó gyakorlatilag nincs is.

Tolem tovabbra is nagyon idegen ez a mutatvanyos modoroskodas, de amit nehanyan lenyomtok, az is rem kellemetlen. Igazi csemegenek igerkezik ez a thread, subscribe.

Engem kifejezetten irritál. Olyan, mint egy bevallás arról, hogy az óra nem ér ennyit, emiatt még körbetáncolunk. Új autó átvételnél is, mást küldök el. Amikor már a kocsim kint áll a parkolóban elindulok érte. Ez amúgy az én defektem, mert nem ünneplem magam szinte soha.  Zavar. A születésnapom is ilyen. Egy dologra vágyom, hogy a feleségemmel és a gyerekeimmel legyek a nappaliban-étkezőben és beszélgessünk. Életem legboldogabb új autóbeszerzése 10 db PUG 206 VAN volt a munkatársaimnak. Az hetekre feldobott.

mert nem ünneplem magam szinte soha

Nagy hiba. Én pl. most az 50. születésnapomat és az eddigi achievement-jeimet ünnepeltem ezzel. Csak kicsit késve jött meg.

Akinek nincs ideje, vagy kedve magára, az hosszú távon kiég.

trey @ gépház

Mindig eltervezem, hogy veszek egy tényleg komoly autót valamilyen cél elérése esetén vagy eseményre. Majd amikor jön az esemény, rájövök, hogy felesleges az autó vagy az adott tárgy. Ugyanis az esemény miatt venném, nem azért, mert tényleg vágyom rá. Ami örömet okoz az, amiért "küzdenem" kell, de minimum tervezni és ütemezni. Egy autó nem az. Az tőlem akár a kasszánál is lehetne a rágó mellett, mert kb hasonló döntés az életemben. (talán emiatt is van 6 db belőle)

Véleményem szerint, ha a Rolex miatt zsíroskenyeret és vizet fogyasztasz és amiatt örülsz a teának még az sem gáz. Érteni, nem értek egyet vele, de látom benne a teljesítményt, ami cél érdekében történő lemondás. BTW Több olyan jómódú barátom van, aki a felhalmozott vagyonát eltapsolni tervezi, mert azt mondja, majd a gyerek megkeresi magának. Ezzel sem értek egyet. Ettől még mindkettőt megértem.

Egyetértek mindennel, amit írtál. Nekem is furcsa trey-nek ez a Rolex-fetisizmusa, de elfogadtam, hogy ez neki alaptétele, így kell őt szeretni, nem szabad fennakadni rajta. Rolexbe én se tennék pénzt, nem csak azért, mert annyira irreálisra túlárazott, meg felesleges, hanem én mai, modern szemmel elavultnak tartom. Nem csak a Rolexet, bármi ilyen régi mentalitású cuccot, ha valaki mondjuk teleaggatja magát aranyékszerrel, gyémánttal, nyakkendőtűzővel, meg büszke arra, hogy kalligrafikus szépírást tud még mártogatós lúdtollal is, meg lovagolni-hintózni jár, és klasszik oldtimer autót vezet. Persze, cool retró dolgok ezek, de én komolyan ilyesmibe nem tennék nagy pénzeket.

Mindegy, nem vagyunk egyformák, sok embernek fontosak a státuszszimbólumok. Nem csak a Rolexet veszik ilyen alapon, hanem a mindig legújabb genes iPhone-okat, Teslákat, Ferrarikat, stb.. Meg annyiból nem hibáztatom trey-t, hogy az utóbbi években én is vettem össze teljesen felesleges, régen vágyott hülyeségeket, pl. elektromos gitár, gamer gép, csomó játék, ami tök felesleges volt (gitárral szívok is), kinőttem, túl öreg vagyok hozzá. Kinek mi. Az is igaz, hogy én nem mondtam le cserében semmiről, meg adtam ki értük túl nagy pénzt, de az is legalább nettó feleslegesen ment ki az ablakon. Mindegyikünknek megvannak ezek az irracionális gyengéi, amit mások, más preferenciával nem értenek. Ez kicsit olyan, mint politikáról meg ízlésekről vitatkozni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ez mind csak arra megy, hogy kihozza az arra hajlamosakból a prosztó-lumpenproli-irigy énüket. Valamiért azon röhög, amit a kognitív disszonancia kihoz belölük és vagy tehetetlen dühöt, vagy nagyon gyenge terelést vagy esetleg a jó öreg visszavágást kapja. Aztán utána csak pöccint az illetőn még egyet és olyat mond, amitől őszintén jót szórakozik. 

De mégis vannak, akik újra és újra beleállnak ebbe a játékba, mindig a visszanyalt fagyi a vége.

 

Eszembe jutott még egy volt kollégám mondása, mikor még egy Ford-Volvo autókereskedőnél voltam rendszergazda:

- Tudod mi a különbség egy BMW tulajdonos meg egy Volvo tulajdonos között?

-???

- Ha a BMW tulajdonosnak van 100 ezer forintja, az ki rakja az asztalra, míg a Volvós nem.

Memo magamnak, 10+ év múlva visszanézve:

Ahogy látom, az időzítés is tökéletes volt, ahogy mindig. Múlt hét pénteken EUR közép 383,42 volt.

(46300*388,38)-(46300*383,42) = 229 648 Ft

trey @ gépház

Akkor nem értem, hogyan jön ide az egész téma. Márkás holmikat vásárol CR7. Gucci stb. Azt mondod, hogy ő is szegény? Vagy hogyan kell ezt érteni? Hogy a Harvardi Evezősklubban nem Gucciban, hanem csendes luxusba', 5000 dolláros jelzés nélküli kasmír pulóverben tolják?

trey @ gépház

Hát, akkor ez nem fog kiderülni.

Kár, mert azt hittem, hogy össze lehet a lényeget foglalni pár mondatban. Viszont ami 431 oldalnyi szófosás 30 ezer forintért ... nekem kb. az jön ki belőle, hogy jól eladták neked a semmit :D

Eleve, 30 ezer forintért kétes kutatásról szóló könyvet venni, az nem valamiféle mutogatás a külvilág felé? Mint a Mensa-s izé? Amire azt hiszed, hogy valamiféle fokmérője bárminek is?

Nekem ez ilyen alakoskodásnak tűnik, a felsőbbrendűség fals kinyilatkoztatásának.

Már eleve az, hogy valaki mások vásárlási szokásaiból próbál tudományos következtetést levonni.

Úgy látszik másban nem sikerült nagyot alkotnia :D

trey @ gépház

Eleve, 30 ezer forintért kétes kutatásról szóló könyvet venni

Ez egy 20+ eves konyv, es valami osszekukazott antikvar peldanyt arulnak 30k-ert, ne legyel mar ennyire szerencsetlen. Az Amazonrol vehetsz ujat 16 dollarert is, csak az kulfoldiul van.

Nem ertem, mit varsz tolem. Ha nem akarod elolvasni, ne olvasd, de ehhez minek ennyi ideologiat gyartani? Ha a 30k az akadaly, vedd ki egy konyvtarbol. Gyorben is van konyvtar, nem? ODR-en keresztul elhozzak neked Pestrol ingyen/fillerekert. Ha meg leszarod, akkor mondd azt, de ne nyigjal mar.

Szerinted ki a faszom tölt el a linkjeitekkel 5 sec-nél több időt? Ha nem akarod, hogy 30 ezer forintosnak nézzek egy faszra való könyvet, akkor ne 30 ezer forintos linket adjatok. Ez ilyen egyszerű. Szerinted mennyi időt töltöttem ennek a pszeudotudományos műnek a szemrevételezésével?

Olvasgassátok! Te elolvastad?

trey @ gépház

Elsőnek megírta ezt:

https://books.google.hu/books?hl=hu&lr=&id=q3NsuMd7gK0C&oi=fnd&pg=PR7&d…

 

majd ezt:

https://books.google.hu/books?hl=hu&lr=&id=XcQqZ_5aiEkC&oi=fnd&pg=PR10&…

 

Több mint 20 évig kutatta a  témát. Majd írt belőle egy rövid összefoglalót 431 oldalon.

 

ps.: Mensa-t sem kell lenézni, csak helyén kezelni. Csak egy alkotóeleme valami másnak a mensa eredménxe, nem több.

ps2.: mi a bajod azzal, ha valaki kutat valamit?

Több mint 20 évig kutatta a  témát. Majd írt belőle egy rövid összefoglalót 431 oldalon.

:D És ezt te elolvastad. :D

ps.: Mensa-t sem kell lenézni, csak helyén kezelni.

Pont ott kezelem.

ps2.: mi a bajod azzal, ha valaki kutat valamit?

Nem valamit, hanem balfaszságot.

trey @ gépház

Nekem nincs se időm, se kedvem a pénzemet elkölteni. Ahhoz fel kellene vennem valakit. ;) Így is elég gond az ami van. Sokszor gondolkodom azon, hogy le kellene építeni nagyon sok mindent, hogy ürüljön a fejem. Az optimum sokkal lentebb van, mint ahol vagyok. Ott sokkal szabadabb a szellem.

Én nem kergetem a pénzt. Ami jön az jön. Nekem ez nem egy sport. Viszont azt vallom, hogy a pénz azért van, hogy költsük és nem azért, hogy a zsidók a bankban egy Excel táblában toszogassák. Abban is hiszek, hogy az embernek kell minden nap motiváció, amiért fel akar kelni. Ehhez viszont rendszeresen meg kell jutalmaznia a magát. Én ezt nem is szoktam elfelejteni. Rendszeren, mérföldkövenként megteszem. Nincs is baj a motivációs szintemmel.

Erre nincs valami jó könyv? Ha nincs, lehet, hogy írnom kellene. Sok besavanyodott HUPpernek hasznos lehetne :D

trey @ gépház

Engem az nem, hogy belépek egy webes felületre és számokat nézegetek napi szinten, amik növekednek. Utazás, tárgyak, élmények. A személyes tárgyak, amik mindig veled vannak - pl. egy óra - az élményeket zárja magába, olyan mint egy időkapszula. Minden egyes karca köthető valamihez. Mindegyik, amikor előveszed, felveszed, emlékeket hoz elő. Pl. az első órám, amit az első saját fizetésemből vettem még 2x évesen. A mai napig megvan, ott az óradobozban. Te jó ég, hogy mennyi emléket idéz fel :D Jókat, rosszakat!

Olvass erről, órások tudnának erről mesélni. Persze, nem Apple Watch-ok, amik 3-4 év múlva a szemétben kötnek ki. Komoly időmérők, amik akár generációkon keresztül öröklődnek.

Hát, erről is lehet, hogy lehetne egy kutatást vagy könyvet írni.

trey @ gépház

Emlékek és élmények amiket tárgyakhoz köthetsz. Erről írtál. Emberek?

Ennél egyszerűbb az emlékek szerzése.

Pl. Esőben tevékenykedni kihülésig, majd forró teát inni egy kád forróvízben és nem csinálni semmit. Olyan tevékenységet végezni, amikor meg kell küzdeninaz elemekkel, majd meg érkezni a biztonságos otthonodba. Ülni egy padon lelassulva és nézni az embereket azon gondolkodva, hogy ki milyen lehet. Ülni egy többszáz éves helyszínen (lakhelyed is lehet) elgondolkodni épületeken, azon a több generáción akik azokban  élhettek. Megvizsgálni valamit, ami arra érdemes és érdekes. Megérteni a működését, vagy az alkotás motivációit. Olvasni bármit, ami értelmes. Tanulni egy új dolgot, amit addig nem tudtál. Készíteni valamit, amire korábban nem voltál képes, de a motivációd és a kitartásod alkalmassá tett rá. Időt tölteni azokkal akiket szeretsz. Tanítani másokat vagy csak segíteni őket elakadásaikban. Egyhelyben csak örülni a létezésnek. Sétálni a természetben egy baráttal és közben értelmezni a világit, az eseményeket, vagy egy szakterületet.

Emlékek és élmények amiket tárgyakhoz köthetsz. Erről írtál. Emberek?

Az emberek nincsenek mindig velünk. Egy személyes tárgy, az kb. mindig.

Pl. Esőben tevékenykedni kihülésig, majd forró teát inni egy kád forróvízben és nem csinálni semmit. Olyan tevékenységet végezni, amikor meg kell küzdeninaz elemekkel, majd meg érkezni a biztonságos otthonodba. Ülni egy padon lelassulva és nézni az embereket azon gondolkodva, hogy ki milyen lehet. Ülni egy többszáz éves helyszínen (lakhelyed is lehet) elgondolkodni épületeken, azon a több generáción akik azokban  élhettek. Megvizsgálni valamit, ami arra érdemes és érdekes. Megérteni a működését, vagy az alkotás motivációit. Olvasni bármit, ami értelmes. Tanulni egy új dolgot, amit addig nem tudtál. Készíteni valamit, amire korábban nem voltál képes, de a motivációd és a kitartásod alkalmassá tett rá. Időt tölteni azokkal akiket szeretsz. Tanítani másokat vagy csak segíteni őket elakadásaikban. Egyhelyben csak örülni a létezésnek. Sétálni a természetben egy baráttal és közben értelmezni a világit, az eseményeket, vagy egy szakterületet.

Igazi Daniel Steel-i magasságok! Érdekes, hogy úgy fest, neked önálló gondolataid nincsenek, te mindent könyvekből akarsz elolvasni, megtanulni. Szerencsére, én egész életemben autodidakta voltam inkább és voltak önálló gondolataim :)

trey @ gépház

Ez elég gyors ítélet. Inkább úgy mondanám, hogy tanultam már eleget saját véren. ;) 

Az, hogy olvasok nem jelenti azt, hogy nem járok az élet iskolájába, ahol Isten a tanár! :)

 

Daniel Steel egy faszt. Simán megtanultam mi okoz örömöt és mi nem. A tárgyak frusztrációt okoznak. Pl posztolni kell róluk rendszeresen, mert a HO miatt kevesen látják. :)

Nagy szükséged volna rá.

Neki arra lenne szuksege, hogy penzt kerjen a markaktol, akiket most ingyen hirdet a HUP-on. Vagy ha neki nincs is ra szuksege, adja nekem a zsetont.

Vagy lehet, hogy mar most is van szponzorszerzodes, te meg mindenfele himihumi pszeudokonyvekkel rontod a bizniszt. :)

17 millával.

Ha visszatérünk az elejére, akkor "szegényebb" lettem a zsidók Excel táblájában egy kisebb bejegyzéssel. Ami se nem boldogít, se nem lesem minden nap.

Nézd a jó oldalát, egy valag ÁFA-t befizettem, hogy a szegényeket jusson valami!

trey @ gépház

Ohh bazd. Nesze:

A mérleg szerinti gazdagokat az különbözeti meg a pénzügyileg gazdagoktól, hogy az előbbi csoport kevesebbet költ, mint a bevétele. Pénzügyileg gazdag lehet mérleg szerinti szegény, miközben a bevételei éves szinten meghaladhatja az egy millió dollárt is.

Most jobb? :) Mit tudtál meg ebből?

A könyv átveszi, mire költenek és mire nem. Hol vesznek ingatlanokat, mi fontos nekik és mi nem. Mit dolgoznak és mit nem. Ez nem egy egyenlet, hanem egy társadalomtudományi könyv. A könyv nagyon jól bemutatja az egész életre kiterjedő gondolkodását ennek a rétegnek. Ezért ez a  címe: Milliomos agy

A mérleg szerinti gazdag a valódi gazdag, aki kb láthatatlan. Míg a pénzügyileg gazdag egy magas bevételű, státuszú személy, aki sokat költ. A közvélemény őt tartja gazdagnak, ma őt látod az instán.

Kösz. Egyébként én is meg tudtam google-zni, nem esett nehezemre, csak abszurdnak tartottam, hogy valami elvileg társadalomtudományi izét (annak minden bizonytalanságával, általában igen csekély prediktív erejével, és gyenge vagy semmi matematikai kidolgozottságával) ne lehessen egy posztban összefoglalni.

Még azt is megtudtam, hogy a könyvnek szentel pár (nem éppen pozitív) szót Taleb (aki a pénzügyeket a komolyan vehető, kvantitatív oldalról közelíti meg) a Fooled by randomnessben. Ő elsősorban azt kritizálja, hogy a megemlített gazdagok az amerikai gazdaság egy nagyon erős, növekvő periódusában lettek gazdagok, ami nagyon kedvezett a befektetéseknek. Mások azt kritizálják, hogy nem analizál kontrollcsoportot, továbbá nem keres olyanokat, akik ugyanígy viselkedtek, mégsem lettek milliomosok; így nem lehet megkülönböztetni az egészet a mázlitól.

Nem a milliomosság receptjét adja a könyv, hanem a milliomosok közös tulajdonságait keresi. Szóval a  milliomosok viselkedésének a mímelésével nem leszel milliomos. (Azt hiszem erre ki is tér a könyv.) Taleb ezt kurvára benézte. Emiatt nem kell a kontrollcsoport sem.

Ha receptet akarsz a könyvből, akkor itt van:

1. Keress sokat
2. Ne baszd el

A "milliomosoknak" nagyon sok közös tulajdonságuk van (pl. a többségük szén alapú létforma, két szeme van, nagyságrendileg 10^2 kg a tömege, nagyságrendileg 10^2 év az élettartama, hétköznap nadrágot és inget hord, oxigént vesz fel és széndioxidot meg vízgőzt lélegzik ki). Ha nem próbálod meg ezek közül különválogatni azokat a tulajdonságokat, amik a milliomosokra jellemzők és a nem-milliomosokra nem, akkor fabatkát ér az egész, és az összes ilyen szétválogatásra alkalmas statisztikai módszerhez szükséges az, hogy ne legyen a mintádban egy nagyon erős selection bias.

A recepted persze tökéletes, de összefoglalhatnád tömörebben is: 1. legyél milliomos.

Mindent ossze lehet egy posztban foglalni, csak nem biztos, hogy ha valamit ujra es ujra egyre rovidebb formaban osszefoglalsz, nem tunik el a mondanivalo is.

Amugy ez mar a social media meg az internet hatasa, hogy ilyen durvan rovid az attention span? Most tenyleg arrol szol az a thread, hogy egy 431 oldalas konyv az "sok"? Biztosan van belole tiktok-valtozat is, 3 percben. :)

Az én tudásom szempontjából teljesen mindegy, hogy mások mit olvasnak, csak az számít, hogy én mit olvasok, szóval magamnak én egyedül olvasok. Ezzel ellentétben nagyon sokan írnak ("Everybody does have a book in them, but in most cases that’s where it should stay.” -- Christopher Hitchens), szóval elég egyértelmű, hogy mindent, a rózsaszínborítós daniellesteelektől a King James bibliáig, nem fogok tudni elolvasni. Aminek van lényege, arról lehet annyit mondani egy egyhasábos könyvrecenzióban, amiből lesz valami képed arról, hogy van-e értelme elolvasni a 431 oldalt.

(Valahol itt a hupon van egy Mit olvasok most? c. blog, ott szoktam frissíteni a listát, nem ilyedek meg 431 oldaltól, de azért azt is vegyük figyelembe, hogy a Nielsen & Chuang, Quantum computation and quantum information az 676 oldal, Saugatto Datta Economics-a (harmadik, bővített kiadás) 358. Ezek alapján 431-ben azért elég sok hasznos és/vagy érdekes információt várnék.)

Az valamennyire szubjektiv, hogy mi hasznos, meg mi nem. Ha teged nem erdekel a tema sem szociologia, sem pszichologiai szempontbol, de meg csak elszorni valo dollarmillioid sincsenek, akkor lehet, hogy tenyleg nem erdemes elvolvasni. Ez amugy teljesen rendben van, csak akkor ne haknizzunk mar azzal, hogy "draga", "warez", "431 oldal", stb., mint fentebb.

Amíg a lényeg nincs meg, addig nem is tudhatom, hogy érdekel-e a téma, a lényeg összefoglalója ahhoz kell, hogy tudjuk, hogy mi a téma. Egy (általában a kiadó kedvéért szenzációhajhász) cím ehhez kevés. Ha az derül ki, hogy érdekel a téma, akkor viszont jó könyvet (nem unalmas, non-fiction esetében igaz és nem túlegyszerűsítő) szeretnék olvasni, ehhez kell a recenzió. A warez ügyében nem nyilatkozom, maradjunk annyiban, hogy elég sok könyvet meg szoktam venni.

Édes faszom te eszetlen autószerelő! Tudtam, tudtam, tudtam!  Leírom egy mondatban a könyvet, te meg az alapján megítéled?

Ne legyél már ilyen sötétben nevelkedett gomba! :)

 

A vásárlási szokásaid és a ripacskodásod közönséges. Engem nem zavar, de sokakat igen. Remélem kinövöd. A könyv ebben is segítene téged.
Közönségességednek is van szakirodalma. Illemkönyv és ez:

THACKERAY - A SZNOBOK KÖNYVE

https://mek.oszk.hu/10500/10547/10547.htm

 

Nettó ostobaság a természettudományok szemével megítélni egy társadalomtudományú könyvet. Előbbi definíciói matematikai pontosságúak, az utóbbi pedig statisztikai pontosságú, kb 95%-os konfidencia szinten, mintaalapján.

Nettó ostobaság a természettudományok szemével megítélni egy társadalomtudományú könyvet. Előbbi definíciói matematikai pontosságúak, az utóbbi pedig statisztikai pontosságú, kb 95%-os konfidencia szinten, mintaalapján.

1. A természettudományok jelentős része (statisztikus mechanika, kvantumfizika) is statisztikus. Azt nem várom el, hogy 95 %-os konfidencia szinten tudjad az állításaidat elvetni vagy elfogadni, de kontrollcsoport nélküli (teljesen biased) mintával ez inkább 0 lesz.

2. Hogy mennyire ostobaság a természettudományok szemével nézni a társadalmat? A chicago-i közgazdaságtani iskola azért valami ilyesmira hajt (Paul Samuelson, Nobel-díj, 1970), de ilyesmi a Black-Scholes-típusú opcióárazás, az extrém valószínűségek figyelembevétele (Taleb), a kockázatelemzés, stb., ebből él a Prediction Company. Szóval azért nem a priori marhaság.

Nem tudom miért vársz kontrollcsoportot.  Mondok példát.  Azt látja, hogy a  pénzügyileg gazdagok hajlamosak új autót venni, eközben a mérleg szerinti gazdagok inkább a 3 év körülit részesítik előnyben. Azt is állítja, hogy a mérleg szerinti gazdagok régi jó környéken vesznek ingatlant és inkább felújítanak, eközben a pénzügyileg gazdagok szeretik az új környékeket.

Milyen kontrollcsoportot választanál ehhez? Nevezd meg! 

 

btw: szívesen beszélek veled majd a könyvről, amikor elolvastad, addig felesleges

Azt kellene meggondolni, hogy mi a kérdés, amit fel akarsz tenni. Ha a kérdés az, hogy "milyen kis-színest tudok írni a gazdagokról", akkor a helyes metodika az, amit a faszi követ, hogy megkérdezek száz gazdagot, hogy hány évesen vette a kocsiját, illetve, hogy milyen ingatlant vett. Ha a kérdés az, hogy "milyen viselkedés segít a meggazdagodásban", akkor a helyes metodika az, hogy kiválasztok a gazdagok viselkedéséből néhányat, ami plauzibilisnek tűnik, majd keresek olyan embereket, akik úgy csinálják, és olyanokat is, akik nem (ez a kontrollcsoport), és megnézem, hogy a teszt csoportban szignifikánsan (ez kb. azt jelenti, hogy a teljes, random mintában meglevő fluktuációknál nagyobb különbség van) több-e a gazdag, mint a kontrollcsoportban.

Recenziót pont azért keresek, hogy eldöntsem, hogy érdemes-e a könyvet elolvasni. A statisztika érdekel, arról már tanultam (bár szakmailag nem volt rá szükségem, de van, akit Bartók zenéje szórakoztat, van, akit a matematika, engem inkább az utóbbi). Ha azt állítod, hogy a könyv jó (hihető*, amit ír, és jól ír**), akkor lehet, hogy felveszem a listába, amit el akarok majd olvasni. Van előtte egy pár.

(*: Nem várom el, hogy olyan szinten garantált legyen, mint egy bourbakista matek, de mondjuk legyen olyan igényes, mint Taleb Black Swan-ja, Kahnemann Thinking fast and slow-ja vagy Bernstein Against the gods-ja; **: Soros: A pénz alkímiáját pl. azért hagytam nemrég abba, mert, legalábbis a fordítás, számomra olvashatatlan, a rövid, esetlen mondataival. Kásahegy. Majd még adok egy esélyt az eredetinek.)

+1.

Trey nem akar fejlődni, nem akar művelődni. Ő megmaradt egy "meggazdagodott autószerelő kispolgár" szintjén. Ő elvárja, hogy mindenki a szájába rágja a témát, majd ebből Trey messzemenő következtetéseket levonva "életigazságokat" tesz. Csak nem éri fel ésszel, hogy ami 431 oldal, azt nem lehet 5-10 mondatban összefoglalni. Aztán ha a fejéhez vágja valaki, hogy hazudik, akkor terel, mismásol, vagdalkozik, a legvégén pedig megsértődik. Nincs ezzel semmi baj, ilyen emberek is kellenek.

Nem véletlenül született a Nagyzolásról is blogbejegyzés itt a HUP-on.

Ötlet Treynek: Kérdezze meg a könyvről a ChatGPT-t. Lehet, hogy ő képes 10-15 mondatban összefoglalni. :P

A milliomos agy című könyv miről szól egy mondatban?

ChatGPT

"A Milliomos agy" című könyv a gazdagság pszichológiáját és a siker elméletét járja körül, bemutatva azokat a mentális és érzelmi stratégiákat, amelyek segítségével az emberek sikeresek lehetnek anyagi téren.

 

Lehetnek. Nem azt mondja, hogy lesznek.

:D :D :D

Istenem, beszoptál egy pszeudotudományos szart valahonnan, most meg házalsz vele, mint a Hit Gyülis a propagandaanyaggal :D

Komolyan kérdezem, mi a retkesnek olvastad el? Mihez kellett pozitív megerősítés? Hogy attól vagy gazdag, hogy se drága órát, se új autót, se semmit nem veszel magadnak, cserébe azt lesed, hogy a banki app-ban hogyan növekszik egy virtuális szám?

Oké. :D

trey @ gépház

Igen, ismerem a "The Millionaire Next Door" című könyvet, amelyet Dr. Thomas J. Stanley és Dr. William D. Danko írt. Ez egy nagyon népszerű könyv, amely a gazdag emberek életstílusát és pénzügyi szokásait vizsgálja. A könyv felfedi, hogy a legtöbb milliomos nem azok, akik feltűnő luxusban élnek, hanem inkább azzal, hogy takarékosak, megtakarítóak és okosan gazdálkodnak a pénzükkel. Sokat tanulhatunk belőle az egyéni pénzügyi tervezés és befektetés terén.

Bingó!

trey @ gépház

Megkérdeztem a ChatGPT-t:

Ismered Dr. Thomas J. Stanley A milliomos agy című könyvét?

Igen, ismerem a "The Millionaire Next Door" című könyvet, amelyet Dr. Thomas J. Stanley és Dr. William D. Danko írt. Ez egy nagyon népszerű könyv, amely a gazdag emberek életstílusát és pénzügyi szokásait vizsgálja. A könyv felfedi, hogy a legtöbb milliomos nem azok, akik feltűnő luxusban élnek, hanem inkább azzal, hogy takarékosak, megtakarítóak és okosan gazdálkodnak a pénzükkel. Sokat tanulhatunk belőle az egyéni pénzügyi tervezés és befektetés terén.

Tudnál nekem még mesélni a könyvről?

Természetesen! "The Millionaire Next Door" egy olyan könyv, amely megdöbbentő tényeket és tanulságokat tárgyal a gazdagságról és a pénzügyi siker kulcsairól. Itt van néhány főbb pont, amit a könyvből tanulhatunk:

  1. Az átlagos milliomosok nem olyanok, mint amilyennek gondolnánk: A könyv szerint a legtöbb milliomos nem harsányan mutatja ki a gazdagságát. Inkább szerényen élnek, visszafogottak a kiadásaikban és nem hajlandóak fölösleges luxusokra költeni.

  2. Megtakarítás és takarékosság: A könyv hangsúlyozza a folyamatos megtakarítás fontosságát. A legtöbb milliomos nem azáltal válik gazdaggá, hogy hihetetlenül sok pénzt keres, hanem azáltal, hogy tudatosan és következetesen takarékoskodik, és befektetéseket hoz létre.

  3. Az életmód és a gazdagság összefüggése: A könyv bemutatja, hogy a gazdagság nem feltétlenül jár együtt azzal, hogy drága autókban, luxusházakban és márkás ruhákban élünk. A valódi gazdagságot sokszor szerény életmóddal és alacsonyabb költségekkel lehet elérni.

  4. A pénzügyi függetlenség elérése: A könyv segít megérteni, hogy a pénzügyi függetlenség nem csak a magas jövedelem kérdése, hanem a folyamatos megtakarítás, befektetés és takarékoskodás eredménye is.

Ezek csak néhány a könyvben tárgyalt témák közül. A "The Millionaire Next Door" nagyon hasznos olvasmány lehet mindazok számára, akik érdeklődnek a személyes pénzügyek iránt és szeretnék jobban megérteni, hogyan lehet sikeresen gazdálkodni és megtakarítani.

Össze tudnád nekem foglalni a könyv tartalmát 2000 szóban?

Természetesen! Itt van egy részletesebb összefoglaló a "The Millionaire Next Door" című könyv tartalmáról:

A "The Millionaire Next Door" egy alapos kutatáson és valós adatokon alapuló könyv, amely részletesen bemutatja, hogy valójában hogyan élnek és gondolkodnak az átlagos milliomosok az Egyesült Államokban. A könyv szerzői, Dr. Thomas J. Stanley és Dr. William D. Danko, több mint tíz évig végeztek kutatásokat és interjúkat, hogy feltárják a gazdag emberek életmódjának és pénzügyi szokásainak valóságát.

Az egyik legfontosabb tézisük az, hogy a legtöbb milliomos nem az a személy, akit hinnénk. Nem a harsányan életvitelt élő, luxusautókat vezető, drága vacsorákat fogyasztó emberek jelentik a gazdagságot. Inkább azok, akik szerényen élnek, takarékosak, és nagyon tudatosak a pénzük kezelésében.

A könyv bemutat néhány meglepő statisztikát és adatot arról, hogy valójában kik a milliomosok az Egyesült Államokban. Kiderül, hogy a legtöbb milliomos saját magának építi fel a vagyonát, és nincs hatalmas öröksége vagy gazdag családja. Sokan közülük olyan alacsony vagy középmezőnybeli jövedelemmel rendelkező szakmákban dolgoznak, mint például a kisvállalkozások, az orvostudomány, az oktatás vagy éppen az informatikai szektor.

Az átlagos milliomosok életmódja rendkívül takarékos és megtakarító orientált. Az adatok azt mutatják, hogy sok közülük rendszeresen félreteszi a jövedelmük egy részét, és értékes befektetéseket hoz létre. A könyv több példát is felhoz arra, hogy sok milliomos nem költ felesleges luxusokra, hanem inkább befektetésekre vagy olyan dolgokra, amelyek hosszú távon értéket teremtenek, például ingatlan vagy részvények.

A szerzők hangsúlyozzák, hogy a gazdagság nem csak a magas jövedelem kérdése. Sokkal inkább a megtakarítások, a fegyelmezett kiadási szokások és az értékes befektetések eredménye. A könyvben bemutatott milliomosok számos olyan jellemzővel rendelkeznek, amelyek segítik őket a pénzügyi sikerek elérésében, például a hosszú távú tervezés, az önálló gondolkodás és a folyamatos tanulás.

Egy másik fontos téma a könyvben az, hogy a gazdag emberek gyakran rendkívül öntudatosak és figyelmesek a pénzük kezelésében. Nem csak azt vizsgálják, hogy mennyit kereshetnek, hanem azt is, hogy hogyan költhetik és fektethetik be a pénzüket. Sokan közülük részt vesznek pénzügyi tanácsadásokon vagy tréningeken, hogy tovább fejlesszék a pénzügyi tudatosságukat és képességeiket.

A könyv számos érdekes történettel és példával illusztrálja az átlagos milliomosok életmódját és pénzügyi filozófiáját. Ezek a történetek segítenek megérteni, hogy valójában hogyan lehet sikeresen gazdálkodni és megtakarítani, és hogyan lehet elérni a pénzügyi függetlenséget anélkül, hogy hatalmas kockázatokat vállalnánk.

Végül a könyv arra ösztönzi az olvasókat, hogy tanuljanak a milliomosok példáiból, és alkalmazzák ezeket a tanulságokat saját életükben. A legtöbb milliomos nem születik gazdagnak, hanem kemény munkával, kitartással és fegyelemmel építi fel a vagyonát. Ha követjük a könyvben tárgyalt alapelveket és stratégiákat, akkor mi is elérhetjük a pénzügyi sikert és a gazdag életmódot.

Ismered Dr. Thomas J. Stanley A milliomos agy című könyvét?

ChatGPT

Igen, ismerem Dr. Thomas J. Stanley "A milliomos agy" című könyvét. Stanley a könyvben a gazdag emberek gondolkodásmódját és viselkedését elemzi, és bemutatja, hogyan gondolkodnak és cselekszenek azok, akik sikeresen felépítik vagy megtartják vagyonukat. A könyvben azokat az elméleti és pszichológiai alapokat tárgyalja, amelyek hozzájárulnak a gazdagság és az anyagi siker eléréséhez. Stanley érdekes módon vizsgálja a milliomosok életét és azokat a tulajdonságokat, amelyek segítik őket a gazdagság elérésében és fenntartásában. A "A milliomos agy" című könyv segít megérteni, hogy milyen szemlélettel és szokásokkal rendelkeznek azok, akik jelentős anyagi sikereket érnek el.

Össze tudnád foglalni a lényegét egy Twitter postnyi terjedelemben?

ChatGPT

Dr. Thomas J. Stanley "A milliomos agy" című könyvében elemzi a gazdag emberek gondolkodásmódját és viselkedését, rámutatva azokra az elméleti és pszichológiai alapokra, amelyek hozzájárulnak a gazdagság eléréséhez. Stanley bemutatja a milliomosok szemléletét és szokásait, segítve a gazdagság iránti vágyakozókat a sikerhez vezető úton. #MilliomosAgy #PénzügyiSiker

Mennyire tekinthető ez tudományos műnek vagy pszudoscience-nek?

ChatGPT

Dr. Thomas J. Stanley "A milliomos agy" című könyve többnyire a gazdagság pszichológiáját és viselkedését tárgyalja, azaz inkább a pénzügyi szokások és gondolkodásmód elemzése áll a középpontban. Bár Stanley az adatain keresztül igyekszik támogatni állításait, és vannak empirikus elemek a munkájában, azonban azért vannak, akik kritizálják, mert az könyv nem teljes mértékben felel meg a szigorú tudományos kutatás szabványainak.

Stanley az empirikus kutatási módszerek mellett személyes tapasztalatokra és interjúkra is támaszkodik, ami nem mindig felel meg a tudományos kutatás szigorú követelményeinek. Emellett az ilyen típusú könyvek gyakran tartalmaznak olyan tanácsokat és következtetéseket, amelyek nem minden esetben alkalmazhatók minden egyes olvasóra.

Összességében a "A milliomos agy" inkább egy pénzügyi pszichológiai és személyes fejlődési könyvnek tekinthető, és bár számos hasznos gondolatot és perspektívát kínálhat, az olvasóknak érdemes fenntartásokkal kezelniük, és más forrásokkal is kiegészíteniük a tudásukat.

🤣

trey @ gépház

mert az emberek többsége képtelen as későbbi nagyobb jutalomra

Ez tényleg ilyen szektás izének hangzik. Egyszer volt egy szekta amelyik a világvégét hirdette és hogy majd jön az űrhajó a végén a kiválasztottakért. Az időpont is megvolt, egy család eladott mindenét, a pénzt a szektának adta, majd egy keddi napon a kis motyójukat összekészítve várták az űrhajót a 42. utca sarkán.

Gondolhatod, hogy eljött-e :D

trey @ gépház

Szerintem Oregon inkább a Stanford marshmallow experimentre gondolt. Ott gyerekek elé kiraktak egy édességet, megígérték, hogy ha később az még ott van, kapnak még egyet, majd kimentek a szobából. Az eredeti kísérlet végén kb. azt a tanulságot vonták le, amit ő itt leírt, majd vizsgálták, hogy azok a gyerekek lettek-e sikeresek később felnőttként, akik nem ették meg az első cukorkát. A későbbi, újabb kísérletekben pedig azt vizsgálták, hogy hogy korrelál a gyerekek viselkedése azzal, ha már volt részük olyanban, hogy nem teljesítették a felnőttek az ígéreteiket (pl.a  szülők beígértek valamit, aztán nem volt rá pénzük). Ma nem világos teljesen, hogy az eredeti konklúzió a helyes, vagy az, hogy a legalábbis középosztálybeli szülők (ahol arra azért van pénz, amit már megígértek) gyerekei lesznek sikeresek. Mindenesetre ez azért nem szektás izé, komoly kutatás, csak hát a komoly kutatás az általában nem olyan könnyű és nem 5 perc.

Sok esetben aztán valaki más meg jól meggazdagodott rajta. Nem elég annak a felfedezésnek világra szólónak lennie, meg is kell róla győződnie a többieknek. Még épp bele akartam írni, hogy jelenleg úgy néz ki, hogy azért van összefüggés, nem akkora, mint az eredeti kísérletben hitték, de nem is semmi. (Mondjuk ebből a tudásból te nem fogsz meggazdagodni, de a gyerekednek ezek szerint segíthetsz, pl. azzal, hogy ha ígérsz neki valamit, az legyen is úgy.)

Mondjuk oda nem tudom hogyan jutottunk el, hogy vágyam nekem az, hogy meggazdagodjak (jelentsen ez akármit is).

Nekem nem vágyam a gazdagság. Annyi legyen mindig, amennyi éppen kell. Nem is vagyok hajlandó többért többet dolgozni, már az is megfordult a fejemben, hogy inkább leadni kéne a mostaniakból, még akár annak árán is, hogy úgy kevesebb folyik majd be.

trey @ gépház

Nem örökölt semmit, mivel a múltkor az volt a mondás, hogy jómunkásember családból származik, akinek az anyja kiment Osztrákiába varrónőnek. Itt kérem minden trey saját két kezével lett összehordva. Ja és egy cipős dobozban laktak.

Aláírás _Franko_ miatt törölve.
neut @