Win11Debloat

Címkék

Egy egyszerű PowerShell script, ami kiszedi az emberek nagy része számára haszontalan, előtelepített alkalmazást (bloatware) a Windows 11-ből, valamit kikapcsolja az aggályos telemetriát, visszaállít bizonyos, Windows 10-ből ismert működést stb.:

Default Settings

  • Remove the default selection of bloatware apps from this list.
  • Disable telemetry, diagnostic data, app-launch tracking & targeted ads.
  • Disable & remove bing search & cortana in Windows search.
  • Disable tips, tricks, suggestions and ads in start, settings, notifications, Windows explorer, and on the lockscreen.
  • Disable Windows Copilot. (Windows 11 only)
  • Show file extensions for known file types.
  • Disable the widget service & hide the icon from the taskbar.
  • Hide the Chat (meet now) icon from the taskbar.
  • Hide the 3D objects folder under 'This pc' in Windows explorer. (Windows 10 only)

All Features

  • Remove bloatware apps, with the option to select exactly what apps to remove or keep.
  • Remove all pinned apps from the start menu. NOTE: This applies to all existing and new users. (Windows 11 only)
  • Disable telemetry, diagnostic data, app-launch tracking & targeted ads.
  • Disable & remove bing search & cortana in Windows search.
  • Disable tips, tricks, suggestions and ads in start, settings, notifications, Windows explorer, and on the lockscreen.
  • Disable Windows Copilot. (Windows 11 only)
  • Restore the old Windows 10 style context menu. (Windows 11 only)
  • Show hidden files, folders and drives.
  • Show file extensions for known file types.
  • Hide duplicate removable drive entries from the Windows explorer navigation pane, so only the entry under 'This PC' remains.
  • Align taskbar icons to the left. (Windows 11 only)
  • Hide or change the search icon/box on the taskbar. (Windows 11 only)
  • Hide the taskview button from the taskbar. (Windows 11 only)
  • Disable the widget service & hide icon from the taskbar.
  • Hide the chat (meet now) icon from the taskbar.
  • Hide the 3D objects, music or onedrive folder in the Windows explorer sidepanel. (Windows 10 only)
  • Hide the 'Include in library', 'Give access to' and 'Share' options in the context menu. (Windows 10 only)

Részletek a projekt GitHub oldalán.

Hozzászólások

Az ilyenek után szokott mindig beszarni a windows :))

Így van. És ez nem is ezeknek a scripteknek a hibája, hanem a Windowsban sok szutyok azért van, mert vannak szoftverek, amik igénylik azt a kompenenst, még ha hülyeség is, ha ilyen debloat szkriptekkel kiszedi az ember, akkor egy ideig okésnak tűnhet a rendszer, de nagyon valószínű, hogy egy ponton vissza fog ütni később, mikor már az ember még arra sem fog emlékezni, hogy a debloat lehet az oka.

Még ilyet, hogy telemetria is veszélyes kiszedni, mert ugyebár mindenki kiszedné, és nincs is más szoftver, ami használna Windows Telemetriát, de még annak is lehetnek olyan összetevői, dll-jei, registry bejegyzései, amit más szoftver kereshet, és nem működik nélküle. Pl. játékok anti-cheat rendszerei is érzékelhetik az ilyenekből, hogy buherált rendszeren futnak, és beinthetik az unalmast.

Ez ráadásul nem is új a Windowsban, már 20-25 évvel ezelőtt is azért volt reménytelen mondjuk a beleintegrált IE-t kiszedni a rendszerből, mert Active Desktop, bizonyos szoftverek, chm/súgókezelő, stb. épített rá, ha az ember eltávolította 3rd party trükkökkel, akkor eltört miatta valami. Ugyanez van a csoda pucolóprogramokkal, CCleaner és társai, azokkal is elég veszélyes bizonyos dolgokat eltávolítani, nem egyszer visszaüthet.

Mondanám, hogy a legjobb Windows debloatosító megoldás az, ha valaki Linuxot tesz fel helyette, de már ez is egyre kisebb nyereség lehet, mióta a sok corporate/mainstream disztró, meg nagy asztali környezetek telepakolják a rendszert háttérfolyamatokkal, amik miatt 1-1+ gigát épp úgy megeszik a rendszer, mint Win10 alatt. Jó, a Win11-nél még mindig jobb, mert az alsó hangot 3 giga fölött indít, és ha már belakott rendszer, 4 is simán meglehet az idle fogyasztás boot után, amikor még az ember semmit nem indított. Nem annyira mainstream disztrókon, meg kisebb ablakkezelő használatával ez egyelőre elkerülhető, de azok meg nem az átlag, normi felhasználók szintje feltétlen.

Ez ellen a fejlesztőknek kéne fellépni, hogy feleslegesen ne dependeljék rá minden szarra a cuccukat, mert akkor az lesz a vége, hogy a sok szemét miattul nem gyomlálható ki a rendszerből.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

beleintegrált IE-t kiszedni a rendszerből

Mostanaban meg az van helyette hogy irnak minden szart electronban es tarsaiban, es lenyegileg lesz 16 kulonbozo chromium verzio a gepeden osszesen 20 peldanyban. Ugyhogy nem, a ne dependeljunk a system componenseken nem feltetlenul mindig a jo megoldas. (Es most tekintsunk el attol hogy az IE olyan szutyok volt amilyen, ugyan ez igaz amikor egy windows only app behuzza a full qt-t csak hogy egy faek egyszeru guit megjelenitsen.)

I hate myself, because I'm not open-source.

Ebben van valami, pazarlás, de megvan az előnye is, hogy pl. ha a böngészőt a user nem frissíti, akkor nem avul el az összes szoftver alatt a böngészőkomponens, hanem más példányokban legalább frissül. Bár ez visszafele is igaz, hogy ha a böngészőkomponens a legfrissebb, de az Electron app egy régi példányon ragad, ami sérülékeny, akkor az lesz a gáz.

Az Electronban az a baj, hogy még Linux, BSD, stb. alatt is külön példányban saját böngészőt futtat, pedig ezek a rendszerek tényleg arra épülnek, hogy egy csomag legyen fent mindenből, ha pl. Chrome, akkor az, és használja minden azt, aminek Chrome kell.

Az valóban rossz, mikor full qt-t behúz egy app, úgy, az se használja minden részét, és még ennél is tovább megy, mert nem csak hogy a teljes qt-t behúzza, hanem az meg húzza magával a másik 100 kiló függőséget, és még azok is behúzzák az ő függőségüket, így egy fél-egy gigás függőségi fa ráborul az emberre, és ez tényleg nagyon kínos, ha egyetlen alkalmazásért történik. Ilyenkor lehet értelem egyébként univerzális csomagot telepíteni, pl. Appimage, mert abban statikusan ott van minden, de csak az, ami tényleg kell neki, és nem szarja tele a rendszert sok csomaggal, amik külön állandóan frissülnek, ha kell, ha nem.

Nyilván Qt-s alkalmazást akkor éri meg használni, ha az ember rendszere full Qt-s, a DE-től (KDE vagy LXQt) kezdve az összes fő alkalmazáson át minden az, és megosztják egymás függőségeit, memóriában dinamikusan a közös libeket.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Telemetriát nem piszkálnám, csak amennyit a csoportházirendben lehetett, úgy rémlik, nem sokat. Viszont a "modern" appokat viszonylag problémamentesen tudtam írtani, csoportházirendből felkúszó PS scriptekkel. Elég komoly kis házirend jött össze, eléggé becsicskultak a tartományba léptetett Windows 10 Pro-s gépek, nem kellett LTSakármi. Azóta eljöttem, még a Win11 előtt, de az utódomtól nem hallottam semmi rendellenességet új gépekkel kapcsolatban.

Hát nemtom'. Több, mint öt évvel ezelőtt (most már elévült :-D) leszedtem a torrenttékából egy olyan lecsupaszított Win7 telepítőt, amit állítólag a belsős M$ alkalamzottak használtak. Mit mondjak, kurva jó. Feltelepítve kevesebb, mint 1G, és bekapcsolástól asztalig kevesebb, mint 2 másodperc (VM-ben), és még soha semmilyen inkompatibilitási gondom sem volt vele (mondjuk főként csak mingw fordításra használom, de néha tesztelek rajta ezt-azt).

Szóval azért meg lehet oldani ezt a Win debloatot jól is, de tény, hogy hivatalosan eszük ágában sincs foglalkozni vele, telefossák inkább mindenfélével. Kíváncsi vagyok, Win11-ből mikor lesz telepíthető debloated változat (mert lesz, abban biztos vagyok). Ez a rakd fel az összes szart, aztán majd egy szkript törölget, jó kiindulási alap, de még kevés, hogy használható legyen.

MS-nál két osztály van:

- egyik fejleszti az új OS-t és sebességre és stabilitásra optimalizálja

- másik telepakolja bloatware-el és telemetriával

sztem a második csapat szorgalmasabb, több bonust kaphatnak.

For Whites Only meeting room!

de 8-10 kornyeken biztosan nem volt ilyen "nemhivatalos, de belsos" image

Én sem találtam, azért kötöttem ki a Win7-es belsős image-nél.

Szoval ilyen torrentrol letoltott OS image-ekkel csak ovatosan, franc se tudja, mi van benne. :)

Hát, egy biztos, bloat az tuti nincs benne :-) Minden más alapkomponens viszont igen, a fordításhoz (amire használom) meg tökéletes, mivel ha valamiben világklasszis az MS, akkor az a bináris és API kompatíbilitás.

Több olyan projektem is van, amit ezen fordítok, és soha, egyetlen Win12-es felhasználó sem panaszkodott, hogy ne működött volna valami. (Mondjuk az is igaz, hogy szándékosan csakis kizárólag alap system DLL-eket használok, mindenféle C++ runtime-t, dotnet, VB és MSVC redistrib-et kerülök. Csak krnl32.dll, user32.dll, meg esetleg comdlg32.dll amikor csak lehet, a libc wrappert meg mindig statikusan belefordítom, vagy eleve direkt Win32 API-t használok).

egyszerubb az LTSC verziot hasznalni, az gyarilag debloated.