DIY - Steak

Rákaptam a steak-re. Nem olcsó, de ha otthon készül akkor kevesebb mint fele áron megoldható az éttermi árakhoz képest.
Gyorsan el lehet készíteni és pofon egyszerű.

Hozzávalók 2 személyre:
- 1db, kb 0,5kg-os csontos steak hús
- oliva olaj
- só, frissen őrölt bors

Pácolás előtt:

From 2012.07.13 Steak

Sütés elött:

From 2012.07.13 Steak

Brikett beizzítva:

From 2012.07.13 Steak

4 perc egyik oldal:

From 2012.07.13 Steak

DIY eszköz az indirekt hősugárzásra:

From 2012.07.13 Steak

Jöhet a másik oldal:

From 2012.07.13 Steak

Fűszevaj a pihentetéshez:

From 2012.07.13 Steak

Pihentetés közben:

From 2012.07.13 Steak

A sütés menete:
- pácolás, sütés előtt max fél órával
- faszén/brikett (én ezt jobban szeretem, egyenletesebben adja a hőt) beizzítása minnél melegebbre
- 3-4 percig felforrosítom a grillrácsot
- 2 perc egyik oldal, majd utána 45 fokban elforgatom a húst, hogy kialakuljon a jellegzetes rácsozás és újjab 2 perc
- 4 perc másik oldal. a sütés teljes ideje alatt lefedem a húst, hogy az indirekt hő ne vesszen kárba.
- amint kész a hús, ráteszek pár fűszervaj karikát, majd ez elfogyasztás előtt 5 percig alufólia alatt pihentetem

Én a közepesen átsütött steak-t szeretem, talán ebben az esetben kb. egy-fél percel tovább sütöttem a kelleténél. Minden alkalommal fejlődik az ember.

Köretnek valami nagyon egyszerű nyers salátát érdemes választani a hús intenzív ize miatt.
Fűszervajat lehet készen is kapni, mint amit a mostani esetben használtam, de én jobban szeretem ezt a kombinációt: vaj, kék márványsajt, fokhagyma, só, őrölt bors.

Mahlzeit!

Hozzászólások

Fél ötkor ilyeneket postolni az kínzás.

--
trey @ gépház

Tudom trollkodas, de azert 4-4 perc utan a belseje meg mindig nyers, miert kell akkor egyaltalan a kulsejet megpiritani?

---
return NEVER;

http://java.tszebeni.hu

Egyáltalán nem trollkodás. Én is kételkedve csináltam első alkalommal, de ez tényleg így működik. Steak-et nagyon puha és zamatos húsból szokás csinálni, aminek nagyon kevés sütési időre van szüksége. A 8 perc sütés talán már sok is, ha egy ilyen enyhén inas húst sütünk.

Étteremben a közepesen sült steaket, ahogy én szoktam kérni, 3-3 percig sütig a sütőlapon. Akkor marad szép rózsaszín a belseje, és valami fantasztikusan szaftos. Jobban megsütni a finom marhahúst bűncselekmény kategória szerintem. :D
A külsejére pedig kérget kell sütni, hogy a húslé ne távozzon idő előtt (mielőtt felvágnád :))
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Get dropbox account now!

szerintem normalis holegkeveres nelkul steaket sutni halal :)

Talán igazad van, de lehet csak túlságosan elkényelmesedtél a technikai vívmányok miatt. Nyugodtan hidd el, ennek is megvan a maga öröme. Mint ahogy nálad modellautó készült a kormánymünél kis vagdalkozással, pedig ahhoz is vélhetöen lehetne megfelelö kasztnit kapni készen, így a fenti esetben a steak készült általad nem megszokott módszerrel. :)
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- - -> Kérjük a humoros aláírást itt elhelyezni. <- - -

> pácolás, sütés előtt max fél órával
A steak nem attól steak, hogy érlelt húsból készül? Két hétig fűszeres pácban? Vagy mit nem értek?