Fedora Thinkpad T440-re

Sziasztok!

(A kérdést a telefonomon írtam, így az esetleges elgépelésekért elnézést kérek)

A következőben kérném a véleményeteket személyes tapasztalatotokat, amennyiben van.

Sikerült szert tennem egy Thinkpad T440-re, és az a tervem, hogy Fedora 29-et fogok telepíteni rá. Hogy muzsikál a Fedora ezen a masinán? Válasszak esetleg egy másik disztribúciót?

A válaszokért és a megosztott tapasztalatokért előre is köszönet.

Hozzászólások

thinkpadeken nem nagyon van gond a linuxxal. tedd fel a fedorat es ha nem tetszik, kiprobalsz valami mast.

Volt szerencsém ilyen notebookhoz ~2 éve.
Ha több szerencséd van mint akkor nekem, akkor nem a Realtek RTL8192EE chipsetes "ThinkPad WiFi" kártya van benne.
Ezt kivéve nekem nem volt problémám, minden más működött kb. minden akkori neves disztribúció, köztük Fedora alatt is. A kártya nyűgjei miatt sokat kipróbáltam.

Ha nincs szerencse, akkor sok jóval nem tudok szolgálni.
Sajnos ezzel a típusú kártyával küzdöttem egy darabig... BT nem működött (ez még nem fájt volna annyira), viszont a wifi rendszeresen belassult, szakadozott, vagy már egyszerűen nem is kapcsolódott.
Végül kicseréltem egy INTEL Dual Band Wireless-AC 8265 kártyára. Megváltás volt, stabil is, gyors is, és még a releváns gyorsbillentyűk is működtek probléma nélkül.

Hint: ennél a típusnál a hivatalos, gyártó oldaláról letölthető 2.36-os BIOS verzió "bug"-ja (ami nekem feature volt), hogy a whitelist nem működik. Azaz bármilyen wifi kártyával el fog indulni, nem fog hibát dobni hogy nem az adott típushoz bevizsgált kártyát használod. Ha nem ez a BIOS verzió van fent, ez esetben upgrade/downgrade javasolt, még mielőtt a másik kártyát belerakod.

Azóta már javították ezt a hibát, csak a legújabb realtek firmwarecsomagot (vagy általános firmwarecsomagot, ami ezt is tartalmazza) kell telepíteni a tárolóból. Az új fw megoldja a BT modul inicializálási gondját.

Szerintem a szóban forgó gépen nem kéne gondnak lennie a Fedorával. De más disztróval sem nagyon. A TP-ek linuxos támogatottsága elég jó.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Elementary OS Juno 5.0 - kb 10 perc alatt fenn van rajta és elsőre hibátlanul működik minden. Eszem ágában sincs mást választani. Nekem a T440s a dupla akksija miatt is bejött, simán elmegy 5-8 órán át feltöltés nélkül pedig már négy éve nyúzom és használtan vettem a gépet.