[OT] Van a lakóhelyeden poroltó?

Címkék

Releváns thread innen: https://hup.hu/comment/2940113#comment-2940113

Igen Abban az ingatlanban, ahol egy évben a legtöbb éjszakát töltöd, van legalább egy leplombált poroltó, aminek az érvényességi ideje még nem járt le, vagy a következő esedékes karbantartás ideje még nem jött el, és ez tűzeset idején könnyen hozzáférhető.
Nem Nincs fix lakhelyem, nincs poroltó, lejárt, nem tudom hol van, kint van a fészerben, a nyaralóban van, a cégnél van, a kocsiban van, üres a tartály, félig van a tartály, nincs leplombálva, fent lakom a tizediken de pincében van, csak az eredmény érdekel, stb.

Igen
35% (268 szavazat)
Nem
65% (498 szavazat)
Összes szavazat: 766

Hozzászólások

Van / Nincs

inkább, nem?

trey @ gépház

Tűzvédelmis többször kijavított engem: Porral oltó

Nem tudom, sose kerestem. Akár lehet is :D

Szerkesztve: 2023. 07. 16., v – 09:15

De minek oltani a port? Covid ellen? Es milyen port? Soros port?

Ebben nincs igazatok, meg az előbb említett tűzvédelmisnek sem. Lehet hívni poroltónak. Nem a leghivatalosabb elnevezés, de nem pongyola. Épp úgy lefedi a jelentést, és senki nem gondolja, hogy port oltana el. Ahogy a tűzcsapból se tűz folyik, és a munkavédelem során se a munkát védik. A helyesírási szabályzat és nyelvtanok jelentéstömörítőnek hívják ezt a fajta összetételt.

/OFF: nincs nálunk ilyen, pedig most hogy van ez a szavazás, elgondolkodtam rajta, hogy mégis kéne legyen. Nem hülyeség tartani.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ennél sokkal jobban tetszik a tengeralattjáró aminek nem tudom a tengeren kívül igazából melyik része a helytálló. Persze attól még így hívom és BeaverFieldMarketPlace-t is Hódmezővásárhelynek fogjuk nevezni - csak fura :)

A sarlós-kalapácsos afférom mellékhatásaként felszínre kerültek a tudatomban a munkavédelem előadás anyagai. (Komolyan mondom, úgy hat rám a HUP mint az NZT...)

Ott az egyik passzus úgy szólt, hogy bizonyos anyagokat nem oltunk semmivel, egyszerűen megvárjuk, amíg elég. A cél ilyenkor csupán a tűz lokalizálása. Ilyen anyag például a nagy tömegű magnézium (erre konkrétan emlékszem), de nyilván fel lehet ide sorolni a periódusos rendszer komplett I. és II. főcsoportját.

Érzésre tehát ha egy elektromos autó akkumulátorcsomagja meggyulladt, akkor az el fog égni, akármit csinálsz. Egy szál poroltóval pedig legfeljebb az üvegajtón tudsz könnyebben átmenni menekülés közben.

A tüzet lokalizálni nagy mennyiségű homokkal lehet (ha lehet egyáltalán).

A szavazás kiírása tehát helyesen úgy hangozna, hogy "Tartasz-e otthon 2 tonna homokot?".

A szavazás kiírása tehát helyesen úgy hangozna, hogy "Tartasz-e otthon 2 tonna homokot?".

Eppenseggel tartok, csak nem tudom, be tudnam-e hordani idoben a hazba. :)

Egy szál poroltóval pedig legfeljebb az üvegajtón tudsz könnyebben átmenni menekülés közben.

Adott esetben azert ez egy baromi hasznos feature lehet.

Nem. Részt vettem egy szimpla ház oltásában, a poroltó kb annyit ért, mint egy vödör víz. Amíg a  tűzoltók hátra nem parancsoltak, addig annyit értünk, mintha együtt jajgattunk volna. Ha nagyon, nagyon az elején elkapod, akkor ér talán vmit, de, ha már a pattogásra ébredsz, akkor iszonyat nagy mázli kell, hogy haszna is legyen.

Engem inkabb az erdekelne, hogy miert nem adnak a biztositok bonuszt, ha tartasz otthon megfelelo mennyisegu poroltot es/vagy a hazad eghetetlen+tuzallo anyagokkal van berendezve? Az osszes hazbiztositas siman csak mari neniknek lett keszitve, megkotod, azt kesz. aztan fizetik azt is, ha a marika a parapeten tartja a koteset. :(

ott a pont, de az mar megint csak a hanyag tarolas. pl. egy ebike 500Wh-s pakkja par kilo litium, az azert meg akkora tuzet nem csinal, hogy megolvadjon 2 meterrel felette a fodem. de ha valaki tobb kWh-s litium akkut tart a lakasaban, az konkretan ebben a pillanatban is kizaro ok kifizeteskor, ahogy a 10 literes benzineskanna is. Bele is van irva az ilyenek manual-jaba feketen-feheren, hogy tilos lakasban tartani/tolteni/tarolni, mert tuzveszelyes.

igen, az EPS nagyon tud egni, bar allitolag van olyan EPS, ami nem eg annyira (valami adalek lehet), de en is csak lesek, hogy 10 emeletes panelt szigetelnek eps+dryvit-el - nem tudom a reszleteket, de en ilyet soha nem tennek. Barmelyik lakasban tuz van, szo szerint percek alatt greyfell tower lesz az egesz hazbol.

XPS jobban is szigetel, erosebb is, tuzallo is, preferalt. Csak ugye dragabb... :/

epp most kotottem lakas-biztositast. alapvetoen fizet mindenfele tuzre, de a 'tulajdonos hanyagsaga' kizaro ok tud lenni kifizeteskor.

arra, hogy a 25 kilonyi polieszter fuggony kigyullad es leeg miatta az egesz haz, senki se fogja tudni rahuzni, hogy 'hanyag volt a tulaj', hiszen ez a "magyar standard" lakberendezes.

szoval tl;dr: jocskan tobbet fizetek lakasbiztositasra, mint kene, mert a biztositok az ilyen eseteket is kenytelenek kifizetni, es valamiert nem differencialnak biztositasi dijban a lakasbiztonsag szerint.

Szerintem nem tudsz egyeni arat kiharcolni ilyen alapon, mert a biztositasi matek nem kompatibilis vele. Ott az a lenyeg, hogy egy biztositasi esemeny bekovetkezesi valoszinuseget nagy magabiztossaggal meg kell tudni mondani elore. Arra van statisztika, hogy egy evben hany hazbol mennyi eg le, arra nincs, hogy ki mennyire tudatos a leegett hazak tulajdonosai kozul.

Ha kedvezmenyt akarsz biztositotol, akkor altalaban ket ut van, vagy sok biztositast kotsz egyszerre (pl. mert ceg vagy, es minden dolgozora, autora, stb. kotsz), vagy leveszed az adminisztracios terhet roluk (pl. mert ceg vagy, es sajat koltsegre intezed a karugyintezest, meg hasonlok)

Anno volt, szerencsére felhasználás nélkül le is járt. Aztán jött a probléma, hogy hova a tökbe adhatom le? Köszönöm, újból nem járom meg azt a kört....

Tudom, hogy mindjárt belinkeli valaki az elvi szabályozást...de a gyakorlati része valahogy nekem másként alakult. (Részletekre már nem emlékszem, csak az überszopásra)

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

Hova Xeljek, ha van, de nincs rajta lejarati datum? Gyartasi ev van.

Volt, másik lakásba költöztem, itt nincs, viszont van minden szobában füstérzékelő (igen, nem ez volt a kérdés), meg a lépcsőházban valami villogó izé, ami érzésre a tűzoltókat hivatott hívni.

Van 4 darab itthon. ABC, 6kg. Autóban is tartok 1 ugyanilyet. Ez már így használható.

Az autóban hurcolászottról legutóbb az volt a konszenzus, a gyárilag selejt dízel bmw-knél amik autópályamenetben egyszercsak kugyulladnak, hogy nagyjából semmit nem fogsz érni egy ilyen kis szar 1-2 kilós porral oltóval. Kb úgyis tehetetlenül végignézed ahogy a motorházból kiindulva porig ég a bajor szar. Ráadásul mivel felnyitja az ember a motorházat az oltáshoz, még a levegőutánpótlást is biztosítja a jó égéshez ezzel a mutatvánnyal.

Nem 1 kg-os játék poroltó van az autómban, hanem 6 kg-os megfelelő oltási teljesítménnyel. Nagyon nem ugyanaz.
Nem dízel BMW-t használok, hanem Opelt. Az sose kop el. :)

Nyilván tudni kell egy tüzet észlelni és időben cselekedni. Minden másodperc számít. Az emberek 98%-a nem tud kezelni egy krízishelyzetet, sajnos.

Szerkesztve: 2023. 07. 16., v – 13:52

Van, a kocsimban tárolom. Amúgy mitől jár le? Nem tudják megoldani a 21. században, hogy ne szökjön ki a gáz? Vagy leragad a por? Ha évente egyszer felrázom, akkor megnő az élettartama? :) 

Egy kicsi van, arra a szcenárióra vettem, hogy ha kipattan egy zsarátnok a kandallóból és elkezd terjedni a tűz a szőnyegen, vagy a bútorokon, akkor azt még van esélyem megfogni vele. De sok fogalmam nincsen, hogy hogyan működne, párszor ki kellene próbálni ezeket a dolgokat, hogy tudjuk.

kérdés mi való a lakásba?

a hagyományos porral oltó összeporoz mindent aztán fél lakást lehet kidobni picit tűz esetén is

habbal oltó is lehet

CO2-vel oltó nem szennyez, de nemtom a hatékonyságát

melyiket érdemes?

Ez attól függ, hogy mi ég, milyen környezetben.

Mivel a legtöbb ember a poroltót se tudja használni, így CO2 oltót még annyira se adnék a kezükbe. Súlyos fagyási sérülést tud okozni. Amúgy nagyon hatékony tud lenni a CO2 elektromos tüzeknél, ahol jól lokalizálható a tűz, szűk térben. Az oxigén kiszorítás elvén működik, ezért használat és a tűz megszűnte után alapos szellőztetés szükséges.

Szerkesztve: 2023. 07. 16., v – 17:41

2 éve a kocsimban tartottam egy nagy halonnal oltót (régit amit 15 éve betiltott az EU)

egyszer csak láttam hogy füstöl az autópálya leálló sávjában egy mazda, utólag kiderült önjáró lett a diesel motorja és bepörgött

én álltam meg egyedül, kikaptam a csomagtartóból, futva odaadtam a tulajnak

abban a pillanatban kapott nyílt lángra a motor

és sikerült eloltania vele és megmaradt a kocsi is és a kocsiban levő rengeteg cucc is, vmi faanyag

tetejében a halonnal oltó nem szennyezett semmit a motortérben

10 perccel később ért ki a tűzoltó kocsi

szóval lehet hogy az életben egyszer, de akkor kellett

noice!

 

Ez igy olyan, mint egy film trailere. Reszleteket! Miert adtad oda, miert nem te oltottad? (ha mar a kezedben volt)

Gondoltad az o kocsija, o tegye tonkre? Te se hasznaltad meg sose?

Kinyitottatok a motorhaztetot?

A tuzoltok mit szoltak? Mennyi ideje egett mar az auto? Miert allt felre (fustolt a kocsi, vagy egyszeruen nem ment a gazra)?

Kezdhetned ugy a sztorit, hogy aznap hanykor keltel, mi volt a reggeli,ittal-e kavet vagy teat, kineztel az ablakon, milyen volt az ido.

 

Tudod reszleteket, ahogy a kutyaszoritoban tanitottak.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

csak azt láttam M5ösön Örkénynél hogy óriási fehér füst van, elsőnek azt hittem parlag, aztán láttam hogy a leálló sávban egy kocsi

fék, vészjelző, leálló sávban félig gazba megálltam kb 50 méterre

kikaptam csomagtartóból a halonnal oltót, a tulaj már futott felém és vitte is

még roadcam videó is van róla, de nem egy akció film

ilyenkor a tulajnak kell oltania, az az ő kocsija, az ő felelőssége hogyan oltja

én nem értek az oltáshoz

ha én oltom az is lehet hogy lebasz ha vmit rosszul csinálok és emiatt leég a kocsija, ez az ő felelőssége

nem volt kezdő, levette az áramot az akksiról, kitépett pár csövet hogy a motor leálljon, eldugította a légnyílást

a halon egy részét is egyben oda nyomta be

mikor kikapta a kezemből akkor kapott nyílt lángra a motortér

fújta, akkor a láng lement, de a motor utána még kb 1 percig erőből pörgött hangosan és vártuk mi lesz, aztán egyszercsak lefulladt

a később kiérő tűzoltók akkor kapták fel a fejüket amikor láttak hogy a betonon volt egy nagy korom folt és bólogattak hogy tényleg tűz volt

kiderült hogy a mazda egy motor felújításon volt előtte 1 héttel, úgyhogy valszeg innen jöhetett a hiba

a halonnal oltó még 80as évekből származott és teljesen jól működött

pont előtte kb fél évvel raktam be a kocsiba hátha kell

nem kaptam vissza az árát, mondjuk nem is kértem

Ugyanígy jártam Balmazújváros után azonnal, a keleti híd felé, a várostáblától kintebb 200 méterre a jobbkanyarban. Valami francia szar lassan és nagy füsttel égett egy "papó" alatt, ezt észlelve megálltunk 150 méterre (biztos ami biztos). Odaszaladtam az oltómmal és megkérdeztem sietve, hogy nyomhatom-e. Mire odaértem már kiszállt a szarából és a fejté fogva tanácstalankodott. Azt mondta jöhet-jöhet-jöhet.. hááát a motorteret egykönnyen nem tisztították meg tőle szerintem, mert ez a sárga szar olyan mint a "zsíros" por, tapad mindenhová és még szaga is van. De legalább az autó megmaradt. Mivel elektromos tűz volt, emlékeim szerint az akkuról valahogy levertem az egyik kábelsarut, miközben a kábelről már csöpögött a szigetelés. Nem kellett tűzoltó sem, bár ezt már nem mondom biztosra, tizenéves sztori.

Annyi haszna volt a segítségen túl, hogy új káromkodásokat tanultam az öregtől. Utólag jót röhögök rajta, de akkor ott kicsit sem volt vicces.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

állítólag törvény tiltja hogy lángra kapott embert porral oltóval lefújd

az okát nem tudom

nekem ez még mindig meredek hogy ilyenkor szabad-e fújni vagy pokróccal fedjem le?

Szerintem ha lángol az ember, pont nem a törvény betüjét fogja olvasni, hogy jajj le ne fújjá'má' a porral.

Mikor apám derékktól lefelé megégett, akkor se nagyon volt más kéznél (nyílt terep) és ő se azzal volt elfoglalva, hogy poroltó, vagy víz.

( •̀ᴗ•́)╭∩╮

"speciel a blockchain igenis hogy jó megoldás, ezért nagy erőkkel keressük hozzá a problémát"

"A picsat, az internet a porno es a macskas kepek tarolorandszere! : HJ"

Embert pokróccal, vagy ennek megfelelő dologgal (pl.: farmerdzseki) oltunk.

Használható még CO2 oltó is.

Porral azért nem lehet, mert bármit, ami az égett sebbe beleragadt az orvosnak ki kell onnan szedni, a porral pedig ez nem fog menni.

Ugyanezért nem hordható egyébként tűzveszélyes helyen műszálas alsónemű.

10 emeletes panel. Van poroltó. Saját, a lakásban (5 gyerek mellé, úgy gondoltam indokolt.)

Anno tizenéve volt egy lakástűz az elsőn, miután eloltottam a saját poroltómmal kiderült, hogy van a panelnak is poroltója.

A földszinten, a lezárt elektromos térben, fémajtó mögött, és a gondnoknak van kulcsa. :/

( •̀ᴗ•́)╭∩╮

"speciel a blockchain igenis hogy jó megoldás, ezért nagy erőkkel keressük hozzá a problémát"

"A picsat, az internet a porno es a macskas kepek tarolorandszere! : HJ"

Szerkesztve: 2023. 07. 16., v – 20:01

A hobbimból kifolyólag gyakran szerelek elektromos dolgokat, ezért két CO2-vel oltó is van, jól és gyorsan hozzáférhető helyen, de kültéren, hogy szivárgás esetén se legyen baj.

Fontolgattam porral oltót, de mivel mindent tönkrevág és viszonylag rövid lejáratú, ezért úgy voltam vele hogy amit a CO2-vel oltó nem olt el, azt oltsák el a tűzoltók.

Az elzárt por/gáz/habbal oltóknak amúgy nem sok értelme van, ha kell akkor azonnal kell úgyis...

Ho miatt sok -sok éve van otthon, ahogy Kensington zár is.

Anyáméknál van és sajnos használni is kellett őket + a kerti slagot.

Nálunk még nincs, de tervezem mert sose' lehet tudni.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

CO2-s, nem porral oltó, de gondolom így is az IGEN a jó válasz

btw recommended, a porral meg habbal oltók nagyobb kárt tehetnek a berendezésben mint egy kisebbfajta tűz amire az ember egyáltalán rámegy magától

let's go Brandon!

Tavasszal egy kirándulás közben egy erdőszélen láttunk egy nagy házat teljesen kiégni. Hihetetlen ereje van a tűznek, ha van ami táplálja. Még a tűzoltók is alig tudták megfékezni; már csak a továbbterjedést tudták megakadályozni.

Nincs itthon olyan a haztartasban, aki bekokozik vagy bespurizik aztan olt mindenkit. :)

Mivel fi relen keresztul jon az aram, en barmilyen lakastuzet batran lehugyozok. Az nem jo? :-)