Saját domaineid mailszerverét Google, Microsoft vagy más hasonló szolgáltató biztosítja?

Címkék

Nem => Saját magunk üzemeltetjük valamilyen formában:

  • A szolgáltatások mögötti szoftvereket, adatokat fájlszinten eléri annak tulajdonosa vagy megbízottja, aki azt át tudja adni.
  • Lehet a vas bérelt, saját.
  • A szolgáltatás lehet felhőben vagy sem.
  • A szervereket üzemeltetheti  kihelyezett szervezet is.

Igen
46% (358 szavazat)
Nem
54% (412 szavazat)
Összes szavazat: 770

Hozzászólások

legjobb dontes volt kitenni google-hoz.

Azota a userek nem nyaggatnak olyannal, hogy nem kapjak meg az olvasott visszajelzést a masik oldaltol (azelott ez valami kardinalis kérdés volt, es egy rakas szar, hogy ezt se tudja).

Most valahogy a gmailnel ez nem problema..…

 

Amugymeg ha barkinek barmi baja van, akkor csak valaszolok egy https://support.google.com/mail

linkkel.

 

Egy idoben probalkoztak, hogy nekem könnyebb megtalalni az o problemajukat, de konnyeden lesoportem az asztalrol.

 

A google tudja (a regi nem tudta), hogy latszik, ki mikor lepett be utoljara (sztem nem tul megbizhato, vagy valaki lodit), mert a leghangosabb emberke pl. 4 honapja lepett be...

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Miért okozna? A M365 SLA-ja ismert az összes online szolgáltatására:

https://www.microsoft.com/licensing/docs/view/Service-Level-Agreements-…

Ha megsértik az vállalt SLA-kat, akkor visszatérítés jár a havi/éves díjból.

Ebben az esetben az Exchange Online-re ez vonatkozni:

Szolgáltatás-jóváírás:

Százalékos Rendelkezésre Állás

Szolgáltatás-jóváírás

< 99,9%

25%

< 99%

50%

< 95%

100%

trey @ gépház

Mivel ez a munkám, így afféle hobbi jelleggel is magamnak hosztolok mindent is ...

Fedora 38, Thinkpad x280

Ez bíztató, rosszabb arányra számítottam.

Más lenne az arány, ha nem mailszerverről szólna a kérdés, hanem csoportmunkaszerverről. Vannak helyek, ahol nem arról szól a levelezés és csoportmunka, hogy felhúzunk egy Postfixet, meg egy ClamAV+SpamAssassin-t.

Ahol az igények a komoly csoportmunka igények felé mutatnak, ott a szerver kb. Exchange, azt meg egyre kevesebben akarnak maguk hostolni. Ebben a Microsoft is ludas, mert aktívan tesz azért, hogy on-premise felől az M365 felé terelje az ügyfeleket. Amivel nincs is semmi baj, az egyik legundorítóbb dolog Exchange-t üzemeltetni.

trey @ gépház

Én a saját infránkat már úgy örököltem meg az előző rendszergazdától, hogy Exchange volt a 1990-es évek végétől. Ahova az Exchange egyszer beette magát, onnan azt nem nagyon lehet kiebrudalni, hiszen ez az elsődleges szerver megoldás, ami az Outlookkal 100%-ban együttműködik. 

Egyszerűbb a dolga annak, aki olyan szervezeteket üzemeltet, ahol sosem volt Exchange.

trey @ gépház

egyik legnagyobb budapesti egyetem, nevében még informatikai tanszéke. az ősidők óta on-prem exchange. a kolléga, ösztöndíjat kapott egy nyugati egyetemre. fel kéne venni valakit, aki tudja üzemeltetni. pénz nincs. egy hétvége alatt áttértek g suite-ra. a kényszer nagy úr!

4 és fél éve csak vim-et használok. elsősorban azért, mert még nem jöttem rá, hogy kell kilépni belőle.

email csoportmunkara az valami olyasmi lehet, mint patchet küldeni emailben kernelfejlesztes cimszo alatt.

 

Egy idoben a microsoft sharepoint volt a csoportmunka/vallalatiranyitas netovabbja. A legfontosabb uzleti logikak oda vannak attekintheto modon felvive.

 

Kb. olyan mint a windows phone sikertortenete. Mindig akad egy-ket fanatikus.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Define saját domain. :)

Van saját "játszós", meg pár rajtam ragadt ilyen olyan, ami alapvetően web, valami levelzés esetleg kell neki, azok elvannak saját megoldással. Ha a cégesről van szó, az más, ott egy ideje már más hasonló (bár TLD váltással, megvannak még a régi címek is, amögött saját üzem van, de nem azokat propagáljuk speciális eseteket kivéve)

A sajátom VPS-en fut, magam tekergetem (de nem kell tekergetni) az ügyfeleknél mind saját volt saját vason, de szerencsére 1 kivételével már mindent áttereltem a Google-be az elmúlt 2 évben. Ezt az utolsót nehéz lesz, de jövőre megpróbálom, aztán ha nem akarja, akkor inkább lepasszolom, annyira nem hiányzik. :)

Legjobb döntés volt lerúgni magamról a mail szerver üzemeltetést. ... pedig némelyik 2002 óta nálam volt.

Persze hogy nem. :D Legszivesebben csak kertészkednék, tákolgatnék és videózgatnék, aztán  a számlámra meg valahonnan csörögjön a pénz minden hónapban. :)

Még a telefont is lemondanám, nehogy felhívjon valaki. ;)

 

ps: Pont most gondolkodtam el, hogy mivel 17 éves korom óta dolgozom és legtöbbször legalább 2, de időnként 3 munkahelyem is volt párhuzamosan, így ez már 60 év munkaviszony. :D ..+amikor munka mellett csináltam diplomát és hasonlóak, azt már bele sem számolom.

Nem örülök a tendenciának, mert a vége az is lehet, hogy kis egyéni arcok ki lesznek zárva a levelezésből és mindenki más is aki nem fizet, vagy nem elég píszí.

Az emailezes rakfeneje a spameles es marketinglevelek.

Ez ellen lehet mindenfele adhoc modon vedekezni (ai-val felismerjuk, hogy spam, stb), mindig lukas, VAGY: lekorkatozzuk, hogy kin keresztul lehet emailt küldeni: microsoft, amazon, google.

 

Es akkor meg is erkeztunk, hogy mi lesz a jovo. Plusz hozza jon a szgepes analfabetek hada, akiknek az ido feleben azt kellett magyarazni, hogy nem lehet ekezet az emailcimben.

Uzemeltetoi szempontbol egy remalom. Viszont a google/microsoft degeszre keresi magat havi 15(?) usd/useren.

Ugye a gmail fele nem mennek a userek reklamalni (nincs hova, meg a default levelezo rendszer szarbol -> a default user a hulye a felallas).

 

Szoval jah, az emailezes ki lesz sajatitva.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

> lekorkatozzuk, hogy kin keresztul lehet emailt küldeni: microsoft, amazon, google.

hat a spammek igen jelentos resze manapsag mar valos gmail fiokokbol jon (hogy feltortek oket vagy direkt ehhez reggeltek, nem tudni, bar a randomnak tuno nevek alapjan inkabb az utobbira tippelek), de outlook.com-rol es feltort ceges o365 fiokokbol is kapunk sokat.

szoval a spammerek mar egy ideje rajottek, hogy nekik is ezeket a nagy mailszervereket kell hasznalniuk kuldeshez, ha azt akarjak, hogy celbaerjen a leveluk :)

es ezek ellen nem vedenek az ip vagy domain blacklistek/rbl-ek se, meg az spf/dkim se (az teljesen valid), csak a tiszta tartalomszures. es neha meg az se, gyakoriak a "szia, megkaptad az elozo levelem?" vagy "varom a valaszat!" es hasonlo semmitmondo levelek, amire replyzve mar beindul a gepezet, de a legtobb spamszuro a reply-ket eleve whitelisteli...  mondjuk a legtobb spamszuro nem is tud magyarul, szoval kb mind1 :)

viszont eleg durva es meglepo, hogy ilyen mennyisegben tudnak a gmail-rol kikuldeni spamet, anelkul hogy a G tiltana a fiokokat. meg ha reggelnek is hozza 1000 fiokot, akkor is feltunhetne a G-nek hogy azonos ip-rol vagy hogy azonos tartalmu levelet kuldenek rengeteg fiokbol...

Erdekes, mert gmailnek 500 level/nap limitje van.

Fizetos gmailnel (gsuite) meg 2000/nap.

https://support.google.com/a/answer/166852?hl=en

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

500 level per nap, 500 cimzett/level, es 2000 unique external cimzett / nap, ez azert eleg magas... 500 fake accounttal megvan a napi 1 millio level kulso cimekre, es emellett kozel korlatlanul kuldhet mas gmail cimekre is.

es akkor meg az ingyenesrol beszeltunk, mi van ha reggelnek par fizetoset?

ha a gmail igy folytatja, ilyen hozzaallassal, akkor hamarosan ok lesznek a legnagyobb spammer domain :( kb mint a freemail.hu

de mire? egy ideig tiltogattam a sender cimeket de kb 2-3 level jott minden cimrol aztan fel perc mulva mar masik gmailes fiokbol jott. volt hogy 1-2 hetente ujra felbukkant 1 mar tiltott cim de ez is ritka... az egesz @gmail.com-ot meg nem tilthatom...

en mondjuk sose tartottam sokra a blacklisteket (mind1 hogy ip, domain vagy sender), es miota feltort valos fiokokbol kuldik meg gmail accokbol mar annyit sem ernek. en maradok a tartalomszuresnel, az eleg megbizhato.

Lehet, hogy már beküldtem ezt a cikket, akkor bocsánat - mindenesetre elég tanulságos.

After self-hosting my email for twenty-three years I have thrown in the towel. The oligopoly has won.

Mondom ezt úgy, hogy google workspace viszonteladók vagyunk, ugyanakkor csóró önkormányzati ügyfeleknek hostolunk "sima" levelezést is opensource alapokon (rspamd, dovecot, postfix, clamd, solr, sogo), ami viszonylag kevés tutujgatással is meglepően jól működik.

Soha nem volt probléma a Posteo vagy Mailbox fiókjaimról küldött e-mailekkel. Elhiszem, hogy a self-hosting problémás lehet, viszont többmillió useres, de még mindig kisebbeknek számító fizetős szolgáltatók esetén nem hiszem, hogy a spambe sorolás valós issue lenne. 7 év alatt egyszer sem futottam bele. Szóval ez a Big Tech emailhez rohanás egy megideologizált konformizmusnak tűnik.

Van saját szerverem. Nem fogok olyan szolgáltatásért fizetni, amit nem veszek igénybe. MS365 az én igényeimhez fölöslegesen sok. A saját domaineim (magán és céges is), azok levelezését könnyen és egyszerűen tudom kezelni. Rutin + évek. :) Ráadásul mivel látom a logokat, ezért simán el tudom küldeni pl: SAP-t a francba, mert képtelenek az indiai "szakértőik" normálisan beállítani a levelező szerverüket, így az én szerverem úgy elhajtja őket, mint a sicc.
Ha van ismerős ügyfél, akinek nincsenek nagy igényei, akkor őket is itt szoktam hostolni. Senki se nyavalygott eddig.
Kétkedőknek: évente 5-10 óránál sose kellett többet foglalkoznom a levelező szerveremmel átlagban.

Viszont nagyobb ügyfeleknél, nagyobb igényeknél simán tolom őket el magamtól. Nincs energiám "Mancikák komoly levelezési problémáival" 0-24-ben foglalkozni. Elég pénz sincs benne számomra.

Egyértelműen menekülési útvonala fent említettektől. ;)

Enterprise környezetben üzemeltetik.

is-is, nálunk hibrid.

70% MS, 30% saját.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

ha valaki csinalt mar googlera vagy microsoftra migralast, dobjon mar egy linket mi a legjobb megoldas.

koszi!

neked aztan fura humorod van...

És mire szavazzon, akinek több domainje is van?

Nagy Péter