Óraátállítás

Címkék

Évente kétszer "felpörög" a téma óraátállítással kapcsolatban, hogy miért van még mindig. Szerintem ez ott lett elrontva, hogy csak "legyen" - "ne legyen" közül lehetett választani, a hogyan ne legyen lemaradt. Szűk HUP körben pótoljuk be! :)
Az eltörlés módjának meg nem kérdezésével így megnyílt egy új választási lehetőség a politikusoknak, hogy most a nyárival vagy a télivel töröljék el ezért az egyszerű végrehajtás helyett, dönteni kellene. A döntés meg alapos megfontolást kíván.

Mi legyen az óraátállítással?

Télen téli, nyáron nyári, vagyis legyen/maradjon az óraátállítás
15% (135 szavazat)
Egész évben legyen téli időszámítás, így töröljék el az óraátállítást
22% (193 szavazat)
Egész évben legyen nyári időszámítás, így töröljék el at óraátállítást
42% (375 szavazat)
Mindegy melyik marad, csak töröljék már el!
22% (193 szavazat)
Összes szavazat: 896

Hozzászólások

Mindegy melyik marad, csak töröljék már el!

Added.

trey @ gépház

"Mindegy melyik marad, csak töröljék már el!

Added."

 

Értem csak ezzel a szavazás értelme veszett el. Ha mindegy melyik a nyertes, akkor ugyan ott vagyunk mint az EU-s szavazásnál. Nincs egyértelmű eredmény amit csak követni kellene. Jöhet a politikusok fejvakarása, hogy akkor melyik is legyen.

Nem, mert az egy legitim választási lehetőség. Kicsit olyan az elvárásod, mintha arról szavaztatnál, hogy tökön rúgjanak vagy gyomorszájon. E kettőből sem választanék szívesen adott esetben, kell egy olyan opció, hogy egyik sem. Tekintheted őket tartózkodónak. A konkrét kérdésben tudtam választani. Nyári legyen. Az érvem, hogy noha valóban a télihez vagyunk közelebb, de nem sokkal, mivel a téli és a nyári között vagyunk földrajzilag. A nyári szerint viszont sokáig világos van, és az jó. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Nem, mert az egy legitim választási lehetőség. Kicsit olyan az elvárásod, mintha arról szavaztatnál, hogy tökön rúgjanak vagy gyomorszájon. E kettőből sem választanék szívesen adott esetben, kell egy olyan opció, hogy egyik sem. Tekintheted őket tartózkodónak."

Az egyik sem opció az valójában a marad minden a régiben. A tartózkodók meg akik nem szavaznak.

Olyan ez az elvárás, mintha az országgyűlési választáson ezeket lehetne ikszelni:

a) Maradjon a Fidesz
b) Jöjjön a DK, így bukjon a Fidesz
c) Jöjjön a MiHazánk, így bukjon a Fidesz
d) Mindegy, csak ne az Orbán

Most akkor, ha a d) a nyerő, akkor leül egymással GyurcsányDobrev és Dúró tárgyalni, hogy melyikük vezesse 4 évig az országot. Amíg nem egyeznek meg addig meg marad Orbán.

Ha nincs d) opció, akkor urnazárás után rögtön megvan ki vezeti az országot az elkövetkezendő 4 évben, ha van d) opció, akkor meg sacc/kb mikorra is lesz meg a miniszterelnök személye?

 

"A konkrét kérdésben tudtam választani. Nyári legyen."

Helyes, akkor (neked) mégsem volt szükség arra a választási lehetőségre, hogy töröljék el, de nem tudom hogyan így más találja ki, valamikor a távoli jövőben.

Kicsit felemás a dolog. Engem ugyan nem zavar az óraátállítás, de sokakat igen, ezt megértem. Ugyanakkor én szeretem a nyári időszámítást, annak ellenére, hogy időzóna szempontjából nálunk a téli lenne a természetes, ráadásul várhatóan Nyugat-Európa is ezt fogja választani, tehát munka szempontjából is a téli lenne az igazi. Viszont ez engem már nem fog érinteni, szóval a nyárira szavaztam, vagyis a racionalitás helyett döntött az érzelem.

Mindig nyivákolnak a cégek, hogy ez mekkora bevételkiesés nekik az óraátállítás, de egyik sem lobbizna az eltörlése mellett. 

Mikor olvastam a szavazást, nekem is ez jutott az eszembe, gondoltam végigolvasom a hozzászólásokat, aztán beírom. De beírtad helyettem.  Nem értem miért nem lehet félórával arrébb rakni akkor kb. megfelelne a földrajzi helyzetünknek. Ha úgyis mindenki azt választja amit akar. Miért ne legyen pontos? A számítógépeknek meg mindegy. A tzdata majd frissül, oszt jónapot.

Meg amúgy is: Ugocsa non coronat.

hagyjuk most már úgy ahogy van a picsába, ne hizlaljátok tovább a tzdata-t feleslegesen

nekem tök mindegy az egész, hogy marad e vagy sem és hogy melyik, kb semmi gondot nem okoz az életemben. ennek megfelelően, ha van haszna maradjon, ha nincs töröljék és mindegy merre.

Legyen telen nyari, nyaron meg teli!

I hate myself, because I'm not open-source.

Szerkesztve: 2024. 01. 08., h – 13:22

Télen feltétlenül legyen az eddigi nyári. Nyáron szinte mindegy mivan.
A lényeg, hogy délután négy órakor, vagy hamarabb sohase kezdjen el sötétedni! Az nyomasztó, hogy a munkából sötétben kell hazamenni.
 

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Az nyomasztó, hogy a munkából sötétben kell hazamenni.

Ha mindig napkeltekor kezdesz el dolgozni akkor naplemente elottre megvan a 8 orad barmilyen idoszamitas van es ha otthonrol nyomod akkor meg hazamenni sem kell :D

 

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Szerkesztve: 2024. 01. 08., h – 13:42

Nemtudom, nemérdekel. Az viszont zavar, hogy az EU eldöntött valamit, de nem történik semmi. Sóhivatal. 

téli, ahogy kell. támogatom a keleti nyitást, na de mégis inkább nyugat!

4 és fél éve csak vim-et használok. elsősorban azért, mert még nem jöttem rá, hogy kell kilépni belőle.

Orbán intézze el Putyinnál végre (két kemoterápia között), hogy legyen minden nap 12 óra világos és 12 óra sötét! De akkor se töröljük el a téli-nyári átállást, hanem fordítsuk meg!

Olyan semmiképp se legyen, hogy eltörlik és nyári marad. Nem is értem ez miért opció. Az már nem számít, hogy a nap, mint égitest hogyan viszonyul ehhez a dologhoz?

Francia Országban én is azt mondanám.
Mert ők az időzóna nyugati végén vannak, tehát náluk minden egy órával  később történik. Egy órával később kell és később nyugszik a nap mint nálunk az időzóna keleti végén.
De nem! A hosszú napsütéses délután nekem fontosabb, tehát akkor is legyen a mostani nyári időszámítás. :D
Tudom vállajak munkát 6-tól 14-ig! :D

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Az már nem számít, hogy a nap, mint égitest hogyan viszonyul ehhez a dologhoz?

Nem nagyon ertem a problemat, az idozonak onkenyesen kijelolt dolgok, nincs kozuk Naphoz mint egitesthez.

Egyebken szamodra mi szol amellett, hogy mindig teli legyen?

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Pontosan ezért lenne célszerűbb a nyárit megtartani nálunk, mert az van közelebb a természeteshez.

Gondolj bele, hogy mi a GMT+1 (CET)-nek teljesen a keleti szélén vagyunk, míg például a spanyolok nyugati vége is ugyanez az időzóna. Ez utóbbi jócskán nyugatabbra van, mint nullás hosszúsági fok, mégsem GMT-t (neadjisten GMT-1-et) használnak. Ennek valószínűleg az egységesebb európai időzóna az oka, holott a természet mást diktálna.

 

Engem személy szerint kevésbé zavarna (érintene) az 1-2 óra eltolódás az európai országok között, és jobban örülnék az állandó nyárinak.

Gondolj bele, hogy mi a GMT+1 (CET)-nek teljesen a keleti szélén vagyunk, míg például a spanyolok nyugati vége is ugyanez az időzóna.

Tapasztaltam mekkora a kulonbseg, nyaron Hollandiaban meg vilagos van este 10 utan is. Mondjuk este 8-9 orai videohivas kozben elegge meg szoktak lepodni Magyarorszagon, hogy milyen napsuteses helyrol hivom oket.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Sot, meg a naporahoz sincs koze a teli / nyari / akarmilyen idoszamitasnak, hiszen a napora eseten is az emberek huzigaltak a vonalakat onkenyesen meghatarozva, hogy az adott vonalhoz hanyadik ora tartozik, nem a fizika / asztronomia :-P

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

mindenki szabadon azonosíthassa magát bármilyen (vagy más) időszámításúnak

Teljes jó ez az állítgatás. A politikusok ne ezt akarják megoldani hanem azt a kismillió nagyobb gondot ami van ennél.

Kibirom evente a ket atallitast, de nem bannam a megszunne.

 

Viszont ha megszunik akkor nekem a jelenlegi nyari a szimpatikusabb. Telen nekem kb. mindegy, hogy 7-tol 4-ig van-e vilagos vagy 8-tol 5-ig.

Nyaron azonban itt magyarorszagon kb. hajnali 4 korul kezd vilagosodni, ami azt jelenti, hogy ha a teli maradna, akkor ez hajnali 3-ra tevodne at. Cserebe, mig most este 9-kor meg vilagos van, a telive mar 8-kor sotetedne.

 

De jo megoldas nincs, mert ha a mostani idozona marad (tehat nem lesz tobb zona) akkor valakinek mindig szivas - pl. Franciaorszag nyugati reszen nyaron 11-kor vilagos van meg, ha a nyari lenne, akkor ott meg ejfelkor is vilagos lenne. Persze az sem lenne optimalis, ha valahol kettevagnank es mas idozona lenne a keleti meg a nyugati reszen (Romania / Ukrajna / Finnorszag / etc igy is +1, UK meg -1).

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

A napkelte-napnyugta és világos órák alapján a nyári lenne a nyerő nekünk, de valószínűleg azt "választjuk" majd, amit Németország is választ.
Lásd ezen a grafikonon, hogyan változik reggel 6 és este 10 között a világos időszak hossza az év folyamán.

Maradjon a téli-nyári, de legyen fokozatos az átmenet egy hónap alatt :)

Számítógép, teló megoldja. DCF óra szintén megoldja. TV-k, stb. meg tudják oldani.

A sütő meg a mikró az általában nem tudja megoldani, de azokba kell a francnak óra :D

Ha már az a baj, hogy a M$ kidobat több 100 millió PC-t, akkor azokat a faliórákat talán szintén le lehet cserélni rádióvezéreltre...

Szerkesztve: 2024. 01. 08., h – 18:58

Már gondolkodtam rajta, hogy eltörlöm magamnak. :)

Ahogy a déli féltekén sem sírnak, hogy ők fordított hónapokat akarnak (mert milyen hülyeség már, hogy a nyár közepén van karácsony) úgy lehet inkább át kéne állni közös időre (fent jó ötletek, mint csillagidő vagy UTC), már csak azért is, mert nemsokára lesz holdbázis, előbb utóbb marsi kolónia, stb. Semmi sem kényszeríti a világot, hogy mindenhol reggel 8 legyen a munkakezdés. Miért ne lehetne reggel 23 órakor? 

Oké, ez a dátum váltást teszi furcsává, hogy a munkanapod közepén vált, de vannak emberek éjszakai műszakban is és nem hülyültek bele, így vsz mindenki megszokná.

Vagy lehet hivatalos idő mindenhol UTC, de van egy offset ami a display date/time-ot behúzza a mostani range-be, akkor még zárlatot sem okoz mert a legtöbb ember számára látszólag nem változna semmi.

Lényeg hogy előbb utóbb nem ússzuk meg hogy ezt megreformáljuk

Jaja, és akkor mindenki baszakodhatna azzal, hogy ha valakitől akar valamit a messziben, akkor ott most tulajdonképpen hol is tart a napjában, és ha odautazik valahova, akkor most épp itt mikor kezdődik az élet. Lehet, még valakik ki is találnának valami átszmítási módszert ... oh wait :)

Volt egy rejtett szó a hozzászólásomban: hivatalos. Jelenleg itthon a magyar helyi idő a hivatalos, egy másik országban meg az ottani. Kimegy egy terhes magyar nő és megszül Új Zélandon 2024 január elsején reggel kilenckor, ami itthon 2023 december 31 este 9.

Kérdés: mikor van a születésnapja, melyik évben mehet nyugdíjba, melyik évben születettekre vonatkozó törvény alapján kell őt figyelembe venni stb.

Hidd el ez nem csak informatikai, hanem jogi szempontból is szívás, nem csak egy laza szokás/értelmezési kérdés. Amíg ez néhány elszórt eset volt, addig simán működött a "jóvanazúgy", de a globalizáció miatt az, hogy ügyet intézel külföldről, az gyakorivá vált. Pl a leadási határidő kérdése rögtön viccessé válik.

Hát, jól elrejtetted :)

Én elhiszem, hogy ez szívás, de őszintén szólva a) nem nagyon látom, hogy mi lenne a hozzáadott értéke a javaslatodnak, b) igazából nyitott kapukat döngetsz.

Már jelenleg is a de-facto standard a UTC bármi problémás esetben, abban számolunk el. Egyszerűen csak mindenki helyi időt néz magánál, mert úgy kényelmes.

Másrészt messze nem arról van már szó, hogy ez az egész majd most lesz elviselhetetlen, mert fel fog futni, felfutott már ezer éve, aztán még sincs senkinek semmi baja. Másrészt corner casekre akarsz optimalizálni. Lesz a világon 13 darab szerencsétlen, akinél meg kell ejteni ezt a döntést, hogy most akkor 2023-as vagy 2024-es, teljesen felesleges emiatt mindenki mást szopatni azzal, hogy gondolkodjon mindenben UTC-ben* És vegyük észre, hogy a válasz valójában kurva mindegy, nincs "jó" meg "rossz". A gyakorlatban rajta lesz az új-zélandi anyakönyvin, hogy 2024-01-01, és akkor.

A leadási határidő sem egy igazán bonyolult kérdés. Teljesen jó default az, hogy abban az időzóna a joghatósághoz kapcsolódik, ahol a törvényt hozták. Magyarországon magyarországi, Texasban meg texasi idő alapján számolunk, és ha nekem van egy texasi leadási határ dátumom, akkor pont ugyanúgy számoljuk ki, hogy most az pontosan mikor van, mint amikor azt nézem meg, hogy mikor van ott reggel 10, mert utána lehet megbeszélést szervezni a kollégával. Ahol meg ez nem egyértelmű, ott a jogszabály alkotó úgyis meg fogja mondani, hogy mi az érvényes. Gondolom pl az amcsiknak van valami alapvetés direktívájuk, hogy a szövetségi határidők valójában miben vannak, azt csöcs, mindenki mehet a dolgára. Egyébként a fenti szülinap is ebből teljesen egyértelműen következik: ott született, ott állították ki, ha csak a dátum számít, akkor annak vesszük csak a dátum részét, és kész.

Igazából az van, hogy valami irányú számolgatást mindig kell tenni így is, úgy is, az időzónák pont ezt teszik lehetővé, ha megfordítod is, akkor is ugyanez lesz, csak visszafele, tök mindegy, hogy az a kérdés, hogy mikor van Dallasban reggel 10, vagy az, hogy mikor kezdenek Dallasban dolgozni, így is, úgy is kell számolgatni. Ha kimondanánk, hogy mostantól minden hivatalos dátum UTC, akkor nyernénk minimális egyszerűsítést az adminisztrációban, cserébe kb mindenkinek sokkal kényelmetlenebb lenne a valódi élet. Miért jó az, hogy mondjuk szegény új-zélandiaknak mostantól az összes határidejük délután 1-kor lesz, mert lesz egy sok nagyságrenddel kisebb esetszám, ahol valakinek kell gondolkozni mintegy kettő percet max? 

Ellenkezőleg. Kommunikációban marad elsődlegesen a helyi (display Time), de kötelezően ott kellene lenni a sztenderd egységes időnek és például api-n és hivatalos dokumentumokban csak az utóbbi közlekedne. Hogy most az utc vagy datetimewithtimezone vagy csillagidő, az mindegy, de végre lenne egy közösen egyetértett, egyértelmű, informatikai szempontból jól kezelhető érték. Nem az edge case-ek, hanem a globalizáció miatt, ami már nem edge case hanem napi rutin. Interneten vásárolsz, le akarsz csapni egy villám akcióra, de nem jut eszedbe, hogy a szolgáltató telephelye szerinti helyi időben volt meghírdetve és így már lemaradtál. Sportesemények utaznak a világban összevissza, hacsak valaki nem számolgatja helyetted a tv újságban hogy mikor kezdődik, keresheted. Nemzetközire kiírt pályázatok pénzei percek alatt fogynak el, nem jó lemaradni mert épp a franc tudja mi volt ott a helyi idő. Utazás: elindulsz 8-kor, repülsz 3 órát, így 9-re odaérsz. Ugyanez visszafelé konkrét gyomorgörcs, hogy a közvetítő szolgáltató indulási időpontnak a saját, az indulási vagy a cél ország időzónáját írta e a papírra.

Az egyértelműséget keresem, aminek a hiánya már nem csak edge case-ek esetén jön elő, mert addig ugye tudtad, hogy oda kell figyelni, de ma már nem teljesen triviális a dolog.

Volt olyan, amikor a naptáramban is elcsúszott egy esemény, mert valahogy helyi idő volt benne tz nélkül és a naptár meg okos akart lenni. 

TL;DR: az emberek magasan túlnyomó részének az esetek magasan-magasan túlnyomó részében helyi időre van szükségük. Teljesen felesleges mindenkit mindenhol UTC time-mal szopatni, ahol szükség van rá, ott szinte mindig egyértelmű, hogy miben van, és megvan mindenféle eszközünk az időzónákat érintő számoláshoz.

----

Egyrészt szépen alakulunk.

  • Indultunk onnan, hogy minden legyen a nagy közös lófaszban (a továbbiakban az egyszerűség kedvéért hívjuk ezt UTCnek), mindenki éljen aszerint
  • Aztán jött az, hogy hát a hivatalos dolgok legyenek UTC-ben, és a határidők és a dátumok mindenhol igazodjanak ahhoz
  • Most már ott tartunk, hogy nem kell ahhoz igazodni a hivatalos dolgokban, de mindenhol legyen feltüntetve a helyi mellett az is, és a hivatalos timestampek legyenek mindenhol abban

Még pár kör, és megérted :)

Másrészt, ez már meg van oldva, minden olyan esetben, ahol a teljesen véletlenszerű egyedi eseteket kivéve is szükség lesz nem lokális időben arra az időpontra, ott eleve UTCben tárolunk mindent, akinek esze van, az többnyire akkor is, ha nem kell (de legalábbis TZ jelölt formában). 10 éve letörjük a kezét annak, aki api-n faszságot csinál a témában, robusztus, kiépült infrastruktúránk van a mindenféle timestempek másik időzónába átszámolására (és ezekre továbbra is szükség lenne, mert mint kiderült, mégsem akarnád eltörölni a helyi időt, szóval informatikában nem változik semmi). A "természetben" pedig az esetek 99.999 százalékában tökéletesen egyértelmű, hogy mi van: ha jelölve van az időzóna, akkor abban van, ha nem, akkor helyi időben, és mintegy 12 másodperc megfeszített gondolkozással ki lehet találni, hogy ez a helyi idő mi.

Harmadrészt, még ha nem is lehetne mindig kitalálni, ezek még mindig edgecasek: az emberek túlnyomó része nem repülőzik állandóan, nem folyamatosan random internetes oldalak villámakcióira akar lecsapni, meg napi 12 nemzetközi pályázatot beadni, amit összevissza a világban írtak ki (megjegyzem, ezek a példák is a valóságban szinte mindig egyértelműek). Még aki ilyet csinál, és ráadásul tényleg össze vissza, nem csak pár hellyel kell neki dolgozni, az idővel kapcsolatos esetei nagy-nagy részében local timera lesz kíváncsi (és egyébként az eszközeibe már rég bele van építve az időzóna kezelés, hiszen erről szól a melója.)

Na, ezek miatt te szeretnéd előírni, hogy az összes hivatalos doksiban, pl a navtól az legyen, hogy "befizetési határidő: 2024-03-31 23:00 UTC", amiből persze én majd számoljam ki, hogy az persze valójában az éjfél (hiszen szerinted a hivatalos doksiban a közös lófasz kell), és amikor kapok egy időpontot a kormányablakba, akkor majd jön "fáradjon be 2024-07-13 07:00 UTC-kor", és számoljam ki, hogy az valójában reggel kilencet jelent ám. Az összes számlán, meg blokkon legyen UTC. Az összes fostos szórólapon, meg minden szaros e-mailben meg weboldalon, meg meghívóban pl itt a hup minden hozzászólásának fejlécében legyen ott, hogy pl "2024. 01. 09., k – 12:54 (2024-01-09-11:54 UTC)". Hát azt szeretném mondani, hogy a túróst :) Szorongás helyett jegyezd meg kérlek (esetleg ha bizonytalan vagy, az itineren mindig rajta levő flight timeból matekold ki), hogy a repjegyen local idők vannak, azt is, hogy az aliexpress kínában van (vagy legalább vedd észre a baszott nagy számlálót, hogy mennyi van még hátra a saleig), a nemzetközi pályázatoknál meg csodálkozz rá, hogy oda van írva az időzóna, és ne használj szar naptár programot.

Pontosan fordítva van. Azért nem törlik el, mert a hogyanról vitatkoznak a végtelenségig, ennél fogva meg egy ördögi kör, amiből nem lehet kijönni. Minél több opció van, annál inkább mindenki csak a saját szempontjait nézi, és döntésképtelenség lesz belőle kompromisszum híján. Egyébként nekem mindegy, csak legyen következetesen, nemzetközileg egy nagy régióra eldöntve, és később ne legyen vele szórakozás, táncikálás, újrahúzogatás.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Minél több opció van, annál inkább mindenki csak a saját szempontjait nézi, és döntésképtelenség lesz belőle kompromisszum híján.

Na de ebben a kérdésben milyen kompromisszum lehetséges egyáltalán? Nagyon dívik az utóbbi pár évtizedben, hogy bizonyos világnézet azt hívja kompromisszumnak, amikor mindenki úgy táncol, ahogy ők fütyülnek. 

Csaba

Valamilyen kompromisszum kell, akármiben állapodnak végül meg. Mindig lesz, aki a döntéssel nem jár jól (mivel nagyon nyugati vagy nagyon keleti a fekvése, és mást akarna, mint a megszavazott), akár állandó téli, akár állandó nyári. Csak ne az legyen, hogy országonként váltakozzon, ahogy utazik át bennük az ember, akkor ilyen táncikálás legyen, hogy +/- 1 órát ugrándozzunk egy régión belül. Abban a többség egyetért, hogy ne legyen húzogatás, csak a vita nem dől el, hogy mi legyen helyette.

Én a részemről a télit állítanám vissza, de nem azért, mert azt fetisizálnám, hanem az volt az alapértelmezett, mielőtt ezt az idióta húzogatós rendszert bevezették, és akkoriban megfelelt mindenkinek. De ha a többség arra hajlana, hogy legyen állandó nyári, nekem azzal sincs gondom, megvan az előnye annak is, csak akkor min. az egész közép-európai régió használja egységesen. Mindegy, csak következesen legyen eldöntve, és ne legyen húzogatás.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Valamilyen kompromisszum kell, akármiben állapodnak végül meg. 

Látom, a gyengébbek kedvéért csak ki kell fejteni: ha egy döntéskor csak egymást kizáró lehetőségek közül választhatunk, akkor a döntéskor nem kompromisszum kötés történt, hanem a nyerő opció mindent vitt, a más opciót preferálók meg beadták a derekukat. 

Még gyengébbek kedvéért: a kompromisszum azt jelenti, hogy adott döntéskor minden résztvevő szereplő enged egy kicsit és cserébe kap is valamit. 

Csaba

Ezt csavargathatod, de nem lesz igazad. Egymás kizáró döntésnél is van, hogy a végeredmény a szavazók egy részének kedvező, egy másik részének (értem, hogy kisebbség, de az lehet akár 49% is) meg veszteség. Illetve tárgyalásokon, ha meg lehet előbb tárgyalni, hogy ki mire szavazzon, akkor meg néha fel kell adni valakinek a saját preferenciáját (pl. nyárit szeretne, míg mások télit, most csak mondtam egy példát), de mondjuk belátja, hogy kompromisszumos úton elfogadja a többiek alternatíváját, mert még az is jobb, ha abban döntésre jutnak, mint az állítgatás, amit annyira sem akar. Pont ezt hívják kompromisszumnak. Ha mindenki vadul köti az ebet a karóhoz, hogy neki ez kell, meg pontosan csak az, nem enged semmiből se, akkor áll elő az a helyzet, ami most, hogy határozatképtelenség miatt nem lesz semmi, állítgatjuk az órát az idő végezetéig, az meg mindenkinek szinte a legszarabb megoldás (bár van pár ember, aki ez utóbbit preferálja, ők ünneplik).

Még egyszer: ez nem csak egy sima szavazás, hanem egységes eredményre kéne jutni legalább egy régión belül. Az katasztrófa lenne, ha az adott régióban környező országok random megoldásra szavazgatnak, kész káosz. Akármilyen döntés is lesz, az lesz, akinek nem lesz kedvező.

A te példádnál maradva: pontosan azért kompromisszum, mert minden résztvevő kap valamit cserébe, aki feladja mondjuk a nyárit az állandó téliért, még az is kap vele valamit, hogy végre szabadul az állítgatástól.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Az katasztrófa lenne, ha az adott régióban környező országok random megoldásra szavazgatnak, kész káosz.

Ez valami axióma, becsípődés, tétel, vagy mi a fene?

egységes eredményre kéne jutni legalább egy régión belül

Elég Magyarországon belül.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Dinamikusan változó időzóna kéne, olyan, hogy mindig munkaidő után 3 órával menjen le a nap. :)

nemtom. toroljek el, es legyen az, ami az oraatallitas bevezetese elott volt.

HUP te Zsiga !

Ezért is érzed magad jobban a téli esetén.

Hogy micsoda???? :)

Hat, ha valamikor konstans rosszul erzem magam, az telen van, amikor delutan kettokor mar villanyt kell kapcsoljak. Nyaron meg kint lehet lenni estig, amikor mar kellemes ido van kanikula helyett, es megsincs sotet.

Nem rólad volt szó ;-)

A Te életvitelednek lehet, hogy a nyári jobb lenne. Minden attól függ, hogy mikor indítod a napot. A későn kelőknek jobb a nyári, a korábban kelőknek meg a téli.
Általában a későn munkába indulók könnyedén megtehetik, hogy korábban keljenek és induljanak munkába, így javítva a közérzetükön, de a korán munkába indulók általában ezt nem tehetik meg.

Szerkesztve: 2024. 01. 10., sze – 07:01

Ferjen bele az egesz vilag 4 idozonaba: UTC-6, UTC, UTC+6 es UTC+12 :)

Kibirjak, hogy valahol reggel 5-kor kezdodik az iskola es a boltok nyitasa, valahol meg reggel 9-kor, az egyetlen katasztrofa a 22:00-tol 05:00-ig nyitva tarto hivatalok es tarsai lennenek, azt ez a 4 idozona mar megelozi.

Ha tologatod a nyitvatartásokat is, akkor nem kell időzóna, belefér akár egybe az egész világ. Épp az a lényeg, hogy a helyi idő kifejezze a napszakokat, így helyi idő szerint kb. ugyanakkor kell dolgozni menni, aludni, hivatalba járni, ebédelni, stb.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Majdnem. Az azert megkavarna, ha a hivatali ugyintezes hajnal 22:00 kozott kezdodne kedden es delutan 06:00-kor erne veget szerdan.

De ez a negy darab hattal oszthato offsetu idozona vilagszerte megoldana az osszes problemat. Kulon vicces lenne az "este 8-as lefekves" "ejfel elotti alvas" es hasonlo alvassal kapcsolatos altudomanyok sorsa. :)

Szerintem a kompromisszumos megoldás mint a téli, mint a nyári kedvelőknek az lenne, ha belőnénk a kettő közé. Azaz fél órát állítani utolsónak.

BTZ

legyen gmt mindig

I have your source code, should I open it?