( ggallo | 2024. 03. 01., p – 18:05 )

Elméletben egyetértek Veled! Én is nagyszerűnek tartanám az AI-t és biztosan tudnám használni a munkámhoz is némi hozzászokás után.

De pragmatikus vagyok, nem optimista álmodozó. Így azon az állásponton vagyok, hogy a jelenlegi AI inkább egy baromi gyors kereső, nem "igazi" mesterséges intelligencia (nem gondolkodik valójában, csak erről senki sem beszél), valamint az átlag (buta) emberek ugyan olyan szart fognak vele előállítani, mint bármi mással teszik most is. És ezek az "átlag" emberek vannak sokkal többen, nem az okosabbak.

A való világban ugyan az a baj az AI-val, mint anno a Windows-zal volt a megjelenésekor (máig igaz ez): aki addig a karakteres DOS vagy UNIX rendszerehez hozzá sem mert szagolni, mindenki azt hitte onnantól, hogy mivel csak grafikus felületen kell kattintgatni egérrel, már ért is hozzá, holott nem - ugyan úgy meg kellett (volna) tanulni, hogy jó legyél Windows-ban. Vagy szoftver fejlesztés terén az egyre jobban integrált IDE-k és magas szintű megoldás-könyvtárak megjelenésével mindenki elhitte, hogy tud programozni, holott nem - csak a jó programozóknak lett könnyebb/gyorsabb a munkája, a hozzá nem értő/alkalmatlan tömeg meg elkezdett gyártani egy csomó szar programot IDE-ben való kattigtatásából, mert az milyen egyszerű. Emlékezzünk vissza Clipper-ből fordított Visual Foxpro csodákra. Ez a trend is tart a mai napig.

Véleményem szerint még az újabbnál újabb programozási nyelvek is csak azért születnek (nagyon okos programozók által), hogy a nem-annyira-okos programozók is elviselhető programokat tudjanak írni (mert a nyelv és a környezet egyre több dolgot megold helyettük). Aztán látjuk, hogy a végtermék sajna semmivel sem lesz jobb, mert aki nem tud programozni, az bármilyen szuper nyelven is rossz programot ír.